И мојов така, беше многу мирно бебе, и уште е неможам да се пожалам. Да се живи и здрави само, ке сменваат секако.
Се ова прави она секој ден. Дури и повеќе. Но се ова мора под надзор, да сум до нејзе. Проблем е кога мора да работам низ дома. Тогаш не седи мирно
Само дури спие, инаку ништо не фаќам. Ептен за готвење ко ќе морам му пуштам цртани на тел. и тогаш е мирен, веќе сам научи да си ги сменва на јутјуб.
ние стануваме накај 7ипол цица и појадува крај 8ипол ужина кај 11 и заспива накај 12 ручекот после дремката. Од ручекот до времето за спиење не знаеме кога и што јадеме. Само нешто се јаде
Моите се будат во 8. Пијат млекце во 9:30. Додека научам дека не сакаат млеко веднаш после будење, нерви искинав. Доручек во 11:30. Прва дремка во 12:30. Се будат во 13:30 - 14:00. Ручуваат во 14:30. Ужинка имаат кај 16. Втора дремка во 17 часот. Вечераат во 18. Млекце пијат кај 21:00. Заспиваат во 21:30. Едното бебе почнува да ми ја скокнува втората дремка. Од 20 часот до заспивање станува кенкав до максимум.
@Presrekna нас тој преоден период долго ни траеше и можам да кажам дека од пред три недели спие само по еднаш. Појадува во 8:30, игра по дома, ужинка кај 10, ако е ок времето излегува надвор до кај 12, во 12:30 најдоцна заспива. Спие по еден ипол час Макс. Најчесто по еден час. После руча, околу 14:30. Втора ужинка на кај 5, вечера во 7 и нешто и најдоцна 9 во кревет. Измеѓу е обесен на цицка. Навечер се буди по 100 пати. Со ова едно спиење, првата половина од денот е супер, после 7 ипол го фаќа нервоза, ама не заспива, сепак седи до 8:30-9. Мислам дека сеуште не е скроз ок со една дремка, како да не му е доволно, но тој сам си го диктира ова темпо, ние не му го правиме со сила.
Вие со 2+ деца, како ги учите да делат со брат/сестра? од кога да почнам, мислам јас зборам и сега ама ете, 19 месеци е рано?? еднава е себичњак невиден, кај не дава, па и граба цело време! 100 работи да држи во рака, 101-та од на сестра и рацете да ја земе сака? и секогаш ја зема, без преседан!
Аааа има време хахаха.Ќе потрае фазата.Зборувам,објаснувам,ама не ми успева баш.Кај мене големиот е 4 ипол год малово две.И секогаш за играчка настануваат тепачките.Порано кога ќе видев две братчиња исто облечени од глава до пети очи превртував.Е сега ги сфаќам зошто било така.Малово ми е во некоја фаза ако брат му има мече на пижамите мора и он да има,а такви пижами немаме исти.Ете ти трескање од земја.И без разлика што ќе купиш две исти играчки па ќе најдат причина за тепачка.Пред некое време сестра ми беше на роденден и на двете деца им купи скроз исти поклон да не се тепаат,е арно ама се завлекоа за играчката која на кутијата имала повеќе селотејп хахха.Кај мене малово е жарче,ништо не дава а само зема.и тоа му зема од раце баш кога си е големиот внесен и заигран.Поголемиот па нон стоп му попушта ќе му ја даде играчката,ама пред тоа нема да заборави да го шлапне.Големиов мислам дека највеќе научи да дели таму после три год.А сега како спречувам?Седам до нив како судија,и ги пазам.Кога имам некоја работа над шпорет и неможам во моментот да реагирам ги оставам да се јачаат
Пробај зборувај на поинаков начин. Пример на момата што не дава ништо, речи и ајде што ќе и дадеш на дада (или како и да си викаат меѓусебно), или ај дај и тоа и тоа да го виде она. Кај мене ова колку толку имаше ефект. Кога ја карав и и зимав од раце беше само полошо. Се беше 'мое' и ги туркаше децата.
Еве два дена си се врати на две дремки. Нема сила спанката моја со една дремка. Мир у кучи е сега. Два пати по 1,5 часа спие навечер до 9 е легната. А наутро до кај 7-7:30 сега поспива. Вака супер е да држи до кај Март месец. Ех со желбиве сум јака. Да му пишам на Дедо Мраз може ќе ми исполни Едната секогаш ќе е таква. Во иста куќа живееме со девер и јатрва и тоа многу блиски. Имат две близначки 14 год и една година помала ќерка ( 13 год) Едната близначка од секогаш и сеуште е себична. Гледа само за себе. Баш како што опиша и таа. Колку да има за себе гледа и од сестрите да земе. Другата е дипломат и хуманитарец. Ќути и попушта за мир у кучи. Третата е борец. Но откако почнаа на школо, себичната многу учи ие многу амбициозна и многу и помага на сестра и. Дома се тепаат сеуште а надвор се многу заштитнички настроени една кон друга. Колку да зборуваш тоа е карактер што тешко се менува.се сеќавам како мали им ги меревме чашите со млеко. Ако имаше некоја повеќе или помалку ете ја бељата. Посебно од таа што е посебична. Со синот мој се една година разлика и заедно растеа. Тој пак иако еден беше воопшто не беше себичен. Како другата близначка попушташе за се и сешто. Сеуште е таков. Иако е 15 год на бебе од 16 месеци и попушта. Нерви мајка Бери нерви @bela.m фала ти. Менуваат многу. Со едно е тешко не па со две. Многу посветеност и нерви бараат. Но брзо раснат . Покрај тешкотиите Милината што ја даваат со ништо не се заменува
Нон стоп зборам и јас и татко и, те глеа и се смее, опасна е, .. ај за предметиве што своеволно ги одбираат,ама ако пр. и речеме на другата Ај седни на коњчето, првава ќе се испотепа она да седне... Ај донеси ја таа и таа сликовница, првава одма трча она да ја донесе, ... луѓе не знаете каков циркус е дома...а кога и земаш вришти урла..
@Emma2 Zurki si imas sekoj den znaci. Iskreno sega sfakjam kolku odgovornosti nosi majcinstvoto a tek doprva. Ja gledam bas prege mojata i nekako golema mi izgleda (18m), si velam ne e pokje bebe, ne mi ni idi da velam bebeto, koga taa mlada dama Si velam odgovornostite rastat kako so rastat i decata. Imam na lista nekolku knigi za majcinstvoto, razvoj na deca, probaj i ti so nekoja ako najdis vreme, nastrana od forumov i tie ke ti dadat nekoja nasok, odgovor na nekoi prasanja a i uteha. Backi do kuklite @Presrekna vo celost go delam mislenjeto so tebe Macno e duri se porasnat ama srceto mi se polni koga ja gledam srekjna, kaj so vika po mene, pa me guska me miluva... Ahhhhh...
Нормално е пупакот внатре на дете уште да му биде црвен? Ако не, што да ставам? Нема раничка ниту коричка, само црвенило.
Може и таму дерматит да се појаве. Сепак е деликатно место, советувај се како да го спречиш да не стане полошо. Како е сега со образите се исфрла уште?
На лице му се смирија и сега ми се исфрли цел по тело со исти такви уште поситни. И минатата зима му се влошуваше вака истиов период. И газето му е хаос исто. Мачкав судокрем ама не поминуваше, вчера ставив афлодерм и ептен го печеше цупкаше во место од болка