Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Пишува дека содржи 400ие на 1мл. Толку и е препорачана дневна доза.

На MilaSs12 и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Кога сакаш прави, можеш и веднаш. :)
    Секое дете си има своја динамика, не може да се претпостави кога ке прооди од станување од земја, значи според ортопед. Еден месец горе доле очекувај.
    Дневна доза ја определува ортопед. Од 10 деца за 8 ке е таа доза, ама за 2 не.

3. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Профилакса е 400ие освен ако лекар препорача поинаку. Членката сигурно знае дали нејзиното дете има зголемена потреба од д3.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Дозата секогаш ја одредува ортопед, јас на своја рака не сум дала ни капка.
    Инаку тоа го кажав и јас. Да не дојде до забуни.

5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    леле исти сме. Јас мислам до 4ките да не е што му избиваат. Абе чиниш ко новороденче цица. Јас не знам како ќе го добијам.

На NNA, Presrekna и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  6. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    655
    И моето таму го шишав се додека маж ми не го донесе дома со некаде пократко некаде подолго.Додека биле таму не забележал убаво како го ишишале.Задоволна бев од девојките таму што го шишаа но последниот пат го шишал некој дечко тазе вработен.Кога им пишав ми рекоа дека лажам и да им пратам слики.

@FreeMind густа коса има,ако е зима се поти,склетџија е.

На NNA и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  7. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Нада качи 40темп,со затнат нос и поткашлува, и на даден леп паѓа докај 39.3 и пак се качува.
    Вода многу слабо пиеше, повеќе млеко.
    Ќе ја следам вечерва, се надевам нема да има пак луда темп, да поспие малце.

8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    17.650
    Јас на оваа тт дома не би чувала дете.Малиот ми е таков,тој кога крева тт крева директно 39.5 и целиот малаксува.Направете и кс барем.

На NNA, MilaSs12 и Neda997 им се допаѓа ова.
  9. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.160
    @Septemvri @MilaSs12 фала на мислењата женски, нормално ништо на своја рака не давам, од ортопед ми беше кажано 5 капки Пливит а пакувањето од Пливит е одамна фрлено затоа сакав споредба. Дополнително давам Молерс, ама во таа доза има околу една капка Д3 ако не се лажам.

10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.064
    Допаѓања:
    108.847
    @Cherry333 лесни чекорчиња :hug:

Неделава како ми почна така и ќе заврши изгледа |( иако проодено е од почеток на декември, уште се клати при одење, не е уште 100% стабилна. Во понеделникот падна и се удри, ставила блуза на главата и не гледаше каде оди јас ја видов да отидам да ја земам и ја удри устата од работ на масичката, кога почна да вреска и што ќе видам крв и тече. Викам готово искрши заби. Среќа во несреќа се гризнала и само ја измив и престана да тече. Сега пак малку сама ја оставив , се занесе и падна во ѕидот не ни видов што удри. Се изнаплака убаво.Аман веќе :( се чувствувам безвеза ама па има моменти што ете така требало да биде колку и да пазиш ќе се случи нешто.
    Друго ново нешто посебно нема, сега до март немаме вакцини така да сме раат. Уште цица (facepalm) ќе почне да ме тегне и вика тите ]:) до кога тера, нека тера.. Од заби и фалат тројките доле, друго се излезе , среќа без проблеми.
    Зборчиња почна да кажува нови за вода-ода , зденка- енка, маче- мааа , баба, бебе- беба, ајде :rofl:

Последна измена: 6 јануари 2021
    На marchi-cool, NNA, Presrekna и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.160
    Леле ова со паѓањето :worried:
    Истото ни се случи, јас го местев креветот, таа до мене на прав пат падна ни трчаше ни топлинки имаше.. ама кога почна крв да течи, си ја гризнала ресичката кај горното непце;(;( Не може да ги допазиме тоа е јас се помирив, битно се ми е расфатено од остри кршливи предмети ама ете ...

На NNA, srekice, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Не сме во Мк, иначе до сега ќе имав направено кс.
    Последниот пат кога ја носевме на брза помош докторката не праша зошто сме отишле со 40т, требало над 40 да ја носам.
    И не врати дома, едвај ама едвај со молење ни даде едни чепчиња, а вториот пат рече ај да проверам дали имаме сируп, ако има ќе ви дадам само за вечерва да поминете.
    Нит како се вика сирупот ни ништо.
    Земавме Нурофен од 125мл, како и досега, и ставав од 60 мл температурата не падна 6 саати.
    Сега сме посвежи, само не сака да пие ни вода, ни чај ништо.

На simona_baby и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  13. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    17.650
    Отпосле видов дека не сте во Мк и се ми стана јасно.Секое дете различно си реагира еве ти викам за моето помало баш лошо ја поднесува,големиот постепено ми качува.Добро е чим сте посвежи,побрзо да ви поминува.

На NNA, MilaSs12 и Neda997 им се допаѓа ова.
  14. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Пливит д3 содржи 4000ие/1мл. Значи две капки прават 400ие.

На NNA, Mia Fuentes и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  15. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209
    Уште пред годината ги имавме сите 16 забчиња, скоро сме 18 месеци и повторно ми бута се во уста, рачињата се натака ги бутка..доле десно како да гледам цела бела линија, не дава многу да видам, ме гризе.. знам после две ипол се 5ките, дали е можно сега да излегуваат..некоја со слично???
    Вчера вечерта се со пиштење, така и ноќеска, на неколку саати плаче без престан,да не можеш да го смириш..едвај некако..
    И да ми плука постојано, на огледалата, на хранилката,лизгалката, почна и на ѕид...премногу ме нервира ова, зашто така ми прави..го крам нон стоп, ко за инат дете упроно прави..совет, нешто или сличноо...фала мајки
    Убав празничен ден. За многу години да ни е. Поздрав

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    3.998
    Јас го давам ова истото на мојата ќерка 9 месеци, 1 мл.

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  17. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Мајки сакам да прашам , имаме 1 год и 8 месеци, значи неможам детево да го седнам да седи во кадичка за да му го отворам курето, значи многу малце пробав со павловичева намачкав одвај полека но малце се отвори , а во последно време кога му менувам пелена значи буквално си ги корне јајцата дури крв мислам ќе пушти , зошто така мислам како да се чеша, а нема ништо , ??? Кажете ми каде да се обратам, дали да му јавам на матичниот па ако треба и да отидам ??

18. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    и ние сме исти со одењето. Чинам во ист период проодеа нашите. Мојов првата недела од декември. Еце месец дена како оди ама не е 100 % стабилен си подпаднува. Па згора на тоа уште и оди со замижани очи :^) не знам каква игра игра и што му се вртка низ глава ама знам дека мене денот речиси целосно ми врви со бдеење над него. Мало дете не се остава баш само.

Друго што забележав деновиве и ми е навистина смешно е тоа што е љубоморен. Очекував првото дете да е љубоморно на второто ама кај нас се покажа обратно. Кога и да го викнам големиот до мене да го гушнам или да ми седне во скут иде малото го трга и вика Не ти. :rofl::rofl: и уште ги подава рацете него да го земам. Е стварно комедии сме.

На NNA и koritsaki им се допаѓа ова.
  19. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209

20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Иако е рано, може да се петките.
    Мојата ги извади пред 2 години. 22 месеци беше.

На ifv му/ѝ се допаѓа ова.