Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Ај да си поплачам малку тука,синоќа со мм излеговме на кино дека мајка ми е кај нас,па да искористиме шанса и кога се вративме ќерка ми качила тт,значи марфи,се некаде кога треба да се оди тогаш мора да качи тт.И мерев беше 38,5 па ставав оцет на чорапите и едвај во сон и дадов сируп далерон не ми го ни испи цел,плачеше,плукаше па ја мачкав со алкохол,малку падна накај 38,3 и после неколку саати пак се качи на 38,9 и дадов сируп цела доза овој пат имаше поминато 6 саати и се симна.Сабајлево мајка ми пак и мерела пак 38,5,изгледа пак некој вирус закачила :(:worried:,а пред една недела и правев крвна слика,црп,и брисеви од нос и грло дека поткашлуваше малку и носот и беше затнат ,па ај да бидам мирна,супер беа резултатите ништо немаше.Сега пак да ја носам,веќе од боцкање ми е здосадено,носот и затнат почесто во последно време,и се мислам дека и коњуктвитот и се јави од носето,ама го средивме тоа,сега пак нешто.
    Сакам да ве прашам ако некој правел крвна слика во систина и брисеви колку коштаат да не знае? И ме интересира како им ги ставате тие ќесенцата за урина,јас еднаш пробав и мислам дека незнам правилно да го наместам;(.Извинете на долгиот пост

2. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Вирус е, седи дома до три дена, ако не помине одете на лекар. Или ако качи повисока т тогаш одете.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ај да ве прашам, дали сабајле кога ќе стАнат вашите дечиња, ги соблекувате одма пижамите, мењате пелена и облакате тренерки или што и да носи детето по дома или го оставате во пижами некое време, саат, два... ( ова за мајките што се дома и децата кои не одат во градинка) :)

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    36.669
    Сметам дека треба да се облече веднаш штом стане од спиење,пижамите се само за спиење и не е убаво да се валкаат,да примаат мирис,но не го облекувам веднаш син ми. Причина,се будиме,малку си лежиме па скокаме на кревет,па се преместуваме во дневна,јас веднаш спремам доручек за малото,за нас со мм,заедно палиме оган,па го облекувам.
    Син ми веќе се научи на тоа темпо,и ако некогаш го облечам порано,веднаш се кака во новиот памперс(зашто кака скоро во исто време секогаш)

На stilas7 и kallias им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.918
    Допаѓања:
    326.617
    Одма менувам пелена па пижамите ги менуваме со облека,па следи миење во купатило и доручек.Татко и ја чува преку недела јас за викенди но редоследот е ист.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  6. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Vednas stom stane prvo na noksir ja sednuvam, i posle 10-15 min ja presoblekuvam po trenjerki ili helanki. Pizamite usklucivo za spienje gi nosime.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  7. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Јас не брзам да му ги соблечам пижамите. Прво се гушкаме на спална, после одиме во дневна, правам кафе за мене и доручек за него. Најчесто доручекот е овошје, кифла, пита, сирење, јогурт кашкавал...па не се умирисува и не се валка. Ако е мочкан одма му менувам пелена, ако е сува пелената му ја оставам уште половина час да ја наполни. Е дури после кафето и доручекот се пресоблекуваме двајцата :)

На LaDyDoLl и kallias им се допаѓа ова.
  8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    И јас одма штом станеме се трудам да му соблечам пижами, но не сака ич да го пресоблакам, борба водиме додека се пресоблечеме, секој ден е вака и стварно не знам зошто е тилку тежок со тоа облекување, истото е и кога треба да излеземе некаде и треба да го облечам во нешто по модерно, лелее мајко, со пискотници, со викања, не сака никако да се пременува...:( јас не знам зошто така, затоа и прашав дали и кај вас е вака или само моето дете е дивјак невиден (facepalm)

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.918
    Допаѓања:
    326.617
    @kalias фаза е.
    Мојата големата спиеше со фустани и џемпери од што несакаше да се соблекува.
    Исто војна водевме нонстоп и преќина само од себе.

На kallias, Mrs.Bass, LaDyDoLl и 3 други им се допаѓа ова.
  10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Хахахахахаха ова со фустаниве и џемперите ме насмеа.

И ние најчесто појадуваме во пижами. Прво се гушкаме, галиме и одма појадуваме оти мојов кога ќе стане е одма гладен. После се пресоблекуваме. Исклучок ако е многу мочкан или треба да се оди некаде...

На kallias, LaDyDoLl, irenna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.551
    Наутро кога се будиме кратко време се гушкаме и уживаме, бидејќи брзаме да ја смениме пелената која ни пропуштила или едноставно е преполна. Секогаш брзам да ја соблечам за да не седи мокра иако малата се бунтува и сака да се излежуваме. Користиме Памперс 5 (11-18кг) а имаме 14кг, и скоро секогаш сабајле и е пропуштен памперсот. Најверојатно од тоа што пие 200мл млеко кога ја заспивам, а ноќе се буди и бара млеко околу 5 часот и пак и давам околу 150 мл па памперсот не и додржува до 9 часот кога станува сабајле.
    Инаку од старт користиме Pampers active beby dry само што ете навечер ни прпуштаат а преку ден немаме таков проблем и менуваме пелена на 4 саати и никогаш не пропуштил. Постои ли некакво решение? Од млекото нема да можам да скратам бидејќи не знам како би ја презаспиела без млеко, но наверојатно ќе треба да преминам на Памперс 6 кои се 15+кг а ние имаме 14,200 кг.

12. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    Кога ќе стане малата од спиење веднаш одиме во тоалетот ако видам дека е какана му го миам казето и ставам нов памперс и ги соблакаме пижамчињата и си облакаме најчесто или тренерки или хеланки за по дома и ги миеме запчињата и лицето, али ако не е какана одиме дирекно на миење запчиња и лице, потоа одиме во дневната таа си гледа цртани а јас спремам доручек за неа и кафе за мене и мм. Потоа си доручкува и и ги соблакам пижамчињата. Да се знае дека пижамчињата се за спиење али ете можеме некогаш и доручекот во пижамчиња да си го јадеме ако ги извалкаме за перење сега тоа дете е ;)

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    36.669
    Не знам како одат броевите со Памерс,но ќе ти кажам за нас,прибидејќи сме тука негде со килажа.Од страт користиме Кан бебе, и искрено многу мааала е разликата помеѓу еден број.Ние одамна ги оставивме 5ката од причини што зедов само еден памперс 6ка од пријателка и видов дека разликата во големината е многу мала. Го ставив на синко навечер, и утрото милина,полн памперс а не пропуштил од никаде,а и син ми два -три пати цица(читај цииииииццца по 20тина мин од двете гради и тоа). Еве година и пол скоро сме,а можам на прсти да избројам кога е прокиснат.
    Пробај ќе видиш дека ем на детето ќе му биде полабаво и во мешето(ние на пр.имаме гооолемо меше) и нема да ти пропушта.

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    и моево ѕверче не сака да се соблекува...скоро секогаш е со плачки ...
    наутро станувам јас порано 30мин од него , се спремам за на работа , потоа го будам него го соблекувам со триста мазења, галења..следува плачење да се облечиме и го носам кај мајка ми..
    за викенди стануваме рано исто и одма го соблекувам , го облекувам во тренерки, се миеме во купатило , после му пуштам маша и медо на тв , а ја одам да си сварам кафе а него да му подготвам појадок..

@kallias без гајле мајче,ваљда ќе се сменат еден ден:)

На joy1 и kallias им се допаѓа ова.
  15. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.551
    Значи да пробам со поголем број? ИЗвесно време користев поголем број само навечер, а сега некако мислев дека 6ката ептен ќе ни се големи па останв со петка и навечер и преку ден, но најверојатно грешам. Обавезно ќе пробам!
    Ти благодарам @LaDyDoLl

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    36.669
    Ова со облекувањево ме потсети на една случка со внук ми. Едниот има 3год.и оди вградинка па 7.00мора да биде станат,спремен за брат ми да го носи. Тој нема пробем,станува и ги буди мајка си и татко си да го спремат. Но,постариот,кој има 6 год. и тој станува во исто време за во училиште,кутриот спие додека да го внесат во училница.Снаа ми,исто станува порано,му спрема облека до кревет,му топли млеко/чај,и го носи нокширот до кревет,па го буди а он спие и таа прави ш...ш...ш...и го држи да се измочка.:):):D:D После додека да се расони се облекуваат,пие и заминува. Често пати знаел да каже ,,Зар ова мене ми се случува,не е можно ова,,.
    Будењето му е кошмар.

На tina-63 и stilas7 им се допаѓа ова.
  17. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Mami sto da dadam,kakov sirup ili caj za iskasluvanje?Nema tt,noseto nekolku dena mu tecese ama ne go odnesov na lekar.Si rekov nisto strasno,da ne go mesam tamu so bolni deca.
    Denes na dva pati se zakasla i povrakase od sto sobira slaemce.
    Care?
    P.S.Sigurno ima pogore vo temata ama sega nemam vreme da citam.U megjuvreme majkami mu dala caj od bel slez.

18. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Ако го пие давај му го, тој е за искашлување. За сируп треба консултација со доктор, сирупи за искашлување до 3 години не се дават на своја рака.

19. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Пупицa,прoбaј сo крoмид и мед,исечи некoлку кругoви црвен крoмид и стсви гo вo некoј сaд пa пoлеј сo некoлку лaжици мед aкo јaде,oстaви гo вo фрижидер преку нoќ и сoкoт штo ќе гo пушти крoмидoт сo медoт дoaѓa кaкo сируп,дaвaј 3 пaти нa ден ,јaс сaмo вaквo прaвaм oдмa имa ефект

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Kako za belja nemam crven,moze obicen,bel?