Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.818
    @Presrekna синко е активен и напорен. Имаме двњ дневни соби, една наша и една на свекрва ми и свекорот. Играчки има и таму и таму. Се играме, од 30 до 60 мин, зависи како е расположен. Потоа оди во другата соба, бидејќи седел некое време, сега шпарта цееело време. И со очите гледа и снима каде има простор за беља да прави. Од 9 до 1, дали еден час седи. Спие 2 часа, станува и пак истиот протокол до 9. Со тоа што одиме кај моите, па и таму шпарта.
    Во последно време почна да покажува интерес за цртани, ама тоа пак е краток период. Плус сака да му зборам што прават цртаните, не е внесен и исклучен.
    Кога не сум дома, не ме бара. Ама ако знае дека сум дома мора до него да сум за играње, и татко му ама и мене ме влече за рака да седнам.
    Се заигрува и сам, ама пак сака да седнам до него, не се важи ако сум на кревет, на исто растојание.

На NewMama, NNA, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    logopedski.uslugi ја најдов на инстаграм, којa е заинтересирана нека ја ѕирни, има интересни теми, и многу објави за Говорот на детето, идеи за поттикнување итн.

Иначе периодов сме супер. Уживаме во моментите кога сум дома, нема некои изразени тантруми моментално :)
    Со јадењето одлична, доручек, ручек, ужинки, вечера, вода, се си јади.
    Само друштво и треба со други деца, моментално не се гледаме со никој :^)

Убава вечер друштво :hug:

На Septemvri, MilaSs12, NNA и 3 други им се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Дете последните неколку дена многу е чуствително. Ако и заврши песна или нешто на тв, тоа е драма. Почнува да плаче со крокодилски солзи. Се потпира на кревет и брбља, објаснува жално. И не фаќа за рака и не носи да се пожали :^)

На Мариаа., Septemvri, Mia Fuentes и 5 други им се допаѓа ова.
  4. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Вчера гледам една петка никнала. Големо момчемце на мама, мислев рано е, ама не било.
    Вирусче има, цел ден се мазиме. Сум му направила супа од телешка коленица со свашта зеленчук. Е така нешто што сакам кога ќе изеде, цветам.

На mal.ecka, Мариаа., Septemvri и 7 други им се допаѓа ова.
  5. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Здраво мајки,мене долго ме нема ,синко ми потури тел со вода ,а јас пасфорд од ништо не си знев и еве конечно вратив профил :D
    Ние сме 16+,енергични вкрај,трчање по сите соби,качување на мебел,обиди да јадеме сами,му давам јас неќе,зема тој јаде... и само неред . Гледам за зборење последна тема,ние имаме околу 10 зборчиња но ништо повеќе,разбира скоро се што му зборувам,а извршува команди само тој кога сака.. знае да се загриа и сам но често ме влече да седнам до него и да си играме заедно,ме носи за рака ако сака во друга соба или надвор или општо ако сака нешто, емитира се што правиме ,емитира и животни, мн е интересен. само малце со зборење сме слаби како што кажав околу 10 збора имаме. И така... баш ми фалевте:hug::hug:

На koritsaki, Sofi.ja, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  6. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    @koritsaki гледам да мијам коса два пати неделно, но некогаш зависи од оброк знае да биде намачкана скрос 95% од оброците ги јаде сама.
    Газе мијам после секое какање, туширам на два дена.
    И мојата има многу коса ама само едно ластиче и ставам да не и оди косата во очи и не го вади.

На koritsaki, srekice, Makedonka007 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Здраво мајки, јас да ве поздравам, синко мој денеска наполни 21 месеци, растевме, многу брзо поминува времето, вака јас со зборувањето мислам нема проблем збори све што кажуваме ние, кажува зборови и на албански и на македонски, почнува и да врзува зборови веќе све се разбираме со зборување, ние проблем имаме со јадењето детето не јаде ништо без да го занимавам со глупости па јас да го хранам и тоа се уште блендира, не јаде ужинки никогаш, доручек шејк му правам, после во 12часот Аптамил млеко, ручек јаде каша од хип, супа и кисело млеко, вечера повеќе не јаде ако јаде тоа ке биде каша од хип. Имам пробано све ама не, веќе една недела и ова што го јадеше не го јаде му давам да истура вода па јас да го хранам, многу сака да се бања така што цел ден да има вода да истура не кажува не. Друг проблем ни е цуцлата почнав да му ја тргнам првиот ден поминавме добро без да плачеме, вторит ден веќе почна да не спие и од плаќање поврати од нервоза морав да му го дадам пак. Со моториката се качува секаде каде што не треба, си се врти со затворени очи и тоанна маса каде јадеме, оди наназад, се качува по скали со трчање да не го фатам јас да го слезам, спие над мене. Мислам доволно има уште многу работи ама не ми текнува, еве го заспивам едвај си пишав со него над мене си скока на мојот стомак. Поздрав,,

На koritsaki, Мариаа., Sofi.ja и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Xanty

Xanty Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    661
    Здраво син ми во последните две недели почна да удира и да не гребе по лице. Некако многу стана нервозен. Му раснат четворките дали е од тоа стварно не знам а и од пред две недели и почнав да не му ја давам лажливката преку ден туку само за спиење. Тоа се случува само со нас дома. Јас го карам му зборувам дека тоа не е убаво ама пак продолжува. Тоа се случува само 2 3 пати во текот на денот.
    А вака е многу мирно дете кај сите оди не е привржан за мене ако има со кого да се игра не ни приметува дека ме нема. Се си јаде со тоа немаме проблем кој и да седне да јаде веднаш трча до маса и вика ам ам. Се разбира кога ке му кажам донеси ова дај ми го тоа и има околу 30 зборови. Многу е активен цел ден не застанува сега почна и да трча и баш е забавно по дома :)

На koritsaki, NNA, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  9. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Заспиваат со рандом предмети у рака? Најчесто си ја зима железната маталка за јајца или неговиот чешел и заспива со нив и не ги пушта. Ептен коа е у длабок сон му ги тргам полека.

На Autumn_, srekice, Mia Fuentes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.818
    Да, ама пред месец два, сега поретко. Пример, го бањам, му сушам коса и сака да заспие исклучиво со фен во рака. Во спротивно плаче, ама тажно. Ке се игра со некој без врска предмет и мора со тоа нешто во рака да го успијам.

Бараат ли вашите да спијат со вас? Откако имавме ситуации, заспива во 9, во 10 ококорен и до 2 на нозе, со страв го ставам во креветче. А на наш кревет не прави така, иако јас не сум легната до него. Не би сакала на 18 м да почне да спие до мене, а од прв ден си спие во креветче.

На Autumn_, srekice, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. The Unicorn

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Со нас спие. Најубаво спиеме сите така.

На NNA, Cherry333, koritsaki и 3 други им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.818
    Од кога спиете заедно?
    Синко до вчера супер си спиеше сам, некогаш и без циц пауза.

На NNA и srekice им се допаѓа ова.
  13. The Unicorn

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Па што знам од кога. До 6 месеци спиеше у такво мало некст ту ми залепено до спална. После го префрлив во обично креветче ама многу често го зимав до нас. Реално, он немаше проблем да спие сам, јас имам проблем да спијам без него...

Едит: Маж ме заебаваше. Сите заспани ги преместуваат у креветче а ти од креветче заспан ниту се буди ниту ништо го зимаш го тупнуваш до нас. :rofl:

Последна измена: 26 јануари 2021
    На srekice, NNA, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  14. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @MilaSs12 синко спиеше до 13 месеци во креветче и од тогаш па до ден денес ,со нас. Среќна сум што фазата да спие на мене веќе е помината:D ,вака подобро спиеме сите дури од дамна не се буди за млеко. патем дали е нормално да доаѓа да ме касне кога чепка кaj што не треба ќе му викнам- не мама тука ,што ти кажав? И престанува ама почнyва да се стега и нервира и доаѓа да ме касне ??:?:

На Autumn_, srekice, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мојата е три и пол години и уште заспива со некоја плишана играчка да си ја гушка. Кога беше помала заспиваше со што ќе и се најде (далинско, пакетче ресани, шише) сега исклучиво некоја играчка бебе или нешто друго.

На srekice, The Unicorn, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Понекогаш и кој нас тоа се случува, најчесто со некој предмет со кој ке се заигра пред спиење.

На srekice, The Unicorn и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  17. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    @MilaSs12 едното близначе после цела година спиење во креветчето, се научи на спална. Околу 13 месеци беше. Сега, секоја вечер околу 2 се буди за да го земам. Ако го вратам во креветче, протестира и го буди другиот :)
    Туку, сакам да прашам, каде може да најдам од оние оградите за на спална за да не редам перници за да не падне синко?
    Богами, такво пргаво спиење.... Врз перници спие. Сношти од памет ме извади.
    Каде ги има и цена ако знаете?

На ThankyouGod, mal.ecka, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Секоа ден е нешто различно, сликовница, мини кујна, мече, шише, кутија со коцки... И не пушта додека не е завлечена скроз.

Што напрај со дерматитот?

На srekice, Mia Fuentes, The Unicorn и 2 други им се допаѓа ова.
  19. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    17.650
    Џамбо 1500 супер е.

На Larahappy, mal.ecka, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Со рандом предмет не, има омилено мече.
    Туку ве читам за спиење на спална, не ви е страв да не паднат?
    Мојата спие во креветче освен кога имала тт ја имам земено меѓу нас и тоа спиеме на штрек се префрла,станува многу немирно спие.

На srekice, MilaSs12, The Unicorn и 1 друга личност им се допаѓа ова.