Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Убаво би било да се сите така, се доведуваат до ред не викам не. Ама мама работи во градинка, и секакви прикаски слушам. Во градинка било мирно од страв шо го карале, ама затоа дома дивеч :D Или обратно, дома бил мирен, а таму се тепал со сите дечиња :D Јадачи, не јадачи, сакале нокшир нејќеле, се слушам . Ама и јас многу си ја сакам градинката,едвај чекам да ги пуштам , дека и мене првото ми го дотераа таму :rofl:

На marchi-cool, Presrekna, NewMama и 3 други им се допаѓа ова.
  2. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    5.037
    Моево не јади ништо во градинка, директорката ми побара дозвола да го хранат со сила. Незнам како би изгледало тоа, ми беше страв да не се уплаши па да нејки да оди и им реков да почекаме .
    Мислиш би успеале така?

3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Прво ќе се запрашам каде тоа сум го пуштила моето дете, во каква установа и со какви луѓе да поминува време. Потоа ќе ја замолам да ми ја покаже лекцијата каде и пишува дека педагошка мерка е насилно ранење на дете. И ќе ја прашам како побогу дипломирала на педагошки факултет.

Ние како родители сме едно со своите деца во момент на нервоза си готвела шест јадења па си се обидела во миг на немоќ да му бутнеш во уста на сила, ама во установа со дипломирани лица на тема детски развој да го ранат на сила е *стави било кој збор*. Прво преку образование требало да научат да пристапат кон секое дете, а потоа преку практична настава да стекнат искуство со “тешки” деца.

И секако на крај ќе ја пријавам да лети.

Инаку моето дете еден месец одбиваше храна на почеток. Потоа полека почна да јаде се. Но кај мене станува збор за две различни кујни македонска и германска кои се разликуваат речиси во се.

На Milaаа991, KuklickaSk, Sexybaby86 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Прашај што значи ранење на сила. Нека ти објаснат што мислат. Кај моето во градинка едно дете
    “ранат на сила“. Ама тоа значи дека воспитувачката или негователката му дава да јаде наместо само да јаде како што јадат останатите деца. Децата се веќе 4 и пол години и него сеуште така го ранат. Не мислам дека ќе му отвараат уста на сила за да јаде, туку буквално ќе му даваат они да јаде како веројатно дома што го раниш.

На NNA, flower55555 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Тоа би требало да се вика “го ранат”, а не “на сила го ранат” :)

На Emma2, The Unicorn и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    5.037
    Баш треба да прашам како би се одвивал процесот, ама не вервам да е во смисла една го држи друга го рани. Ама тој и така не би јадел, самата си кажа ако не му се бендиса плука.

7. Xanty

Xanty Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    661
    Син ми е 16 месеци и веќе две недели кажува дека му се кака. Го ставам на нокшир од 14 месеци секој ден кога ке стане од спиење и скоро секое утро си какаше. И сега после два месеци почна сам да кажува.

На marchi-cool и NNA им се допаѓа ова.
  8. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.536
    Допаѓања:
    9.884
    Ти завидувам :P се надевам и јас ке го дочекам тој ден кога ке заспие без да бара цица

На Presrekna, Sofi.ja, Makedonka007 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ќе видиме денес :D
    Ако бара, ќе и дадам :inlove:

На flower55555, NNA, NewMama и 2 други им се допаѓа ова.
  10. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    19.847
    Дали може да се направат алерго тестови на 12 месечно дете? Има дерматит нешто му смета и никако не можам да откријам од што е.

11. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    5.037
    Мори среќо и твојата уште цица?:D
    Јас кај и да е без брадавици ке останам, гриза корне моево:doh:

На NNA и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  12. Mama329

Mama329 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Добровечер на сите мамички...
    Вака сега ептен сум загрижена за керка ми, скоро читав на интернет за аутизам и од тогаш почнав да го следам секој чекор на керка ми, таа е 20месеци зборува по нешто не многу но кажува мама тато баба дедо тета Роби Ало мнјам мнјам, hallo чао бај, бај браво и слично многу е ''живо,, детенце си игра со играчки пее песнички си игра со други деца се смее не гушка сите се гали со нас но..
    Ги читав симптомите на аутизам и испаничив само заради тоа што не секогаш ама се случува например кога игра со некоја играчка да не се сврти кога ке и викнам по име, за команди да не зборам воопшто не ме слуша и некогаш несака да ме погледне во очи, што мислите дали има причина да мислам да е аутизам или..?

13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас и правев на 8+м. Инаку може, но не се баш релевантни. Ако се одлучиш барај на државно, приватно е многу скапо.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Мојата само еден подој има, оној пред спиење. Ама веќе две вечери не цица. Умна женска е она.

@Mama329 За ова може доктор да ти каже само.
    И мојата е 20 месеци. Збори помалце и од твоето. Кога сака се врти, кога сака ме гледа. Иста ко мене.
    Извршува команди. Се ме рабира. Си игра со мене. Имитира. Ама ете, не збори уште.
    Затоа има перфектна моторика.
    Уста пена ми фати навистина. И од прирачници, и од се обидено. Едноставно неможам на сила да ја натерам. Битно е свесна, и тие неколку збора што ги кажува имаат значење. Не повторува како папагал на празно.
    Џигерот ми се стопи од грижа, ама ете :doh:

На Makedonka007, KuklickaSk, Emma2 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @Mama329 не би ти препорачала да читаш ама кога веќе си почнала ти ги разбирам грижите. Разговарај со педијатар за да ти олесни што и да ти кажиме ние џабе ќе е и ќе продолжиш да читаш и да навлегуваш во се повеќе детали.

П.с кога ќе е заиграна нормално е да не ти се сврти. Пробај дојди до неа и вклучи се и ти во играњето. А за команди почни од обични работи како пр. Дај на мама играчката и настојувај да те погледне додека и го кажуваш тоа. Поентирај и со твојот прст на устата твоја да те гледа додека и кажуваш ,или прво дај и ти неа па барај назад. Потоа зборувај и за како се викаат играчките преку игра. Пр. Топка, мече,кукла.. и неможе во еден ден ,треба да си упорна. Но за да немаш стресови обрати се и кај педијатар

Последна измена: 18 февруари 2021
    На NNA, BabyT*, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Mama329

Mama329 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Ова читањево ме полуде под стрес сум многу незнам како да го тргнам тоа од глава сите околу мене ми викат дека паничам многу и дека се е во ред, мм сака телефонот да ми го земе да неможам да читам веке

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.795
    Допаѓања:
    40.324
    И децата што немаат аутизам истото го прават. Мојава е поголема, ама кога си заигра или гледа цртани воопшто не одговара на моите прашања. Не секогаш ме гледа во очи кога ѝ зборувам и не секогаш извршува команди. Денес толку многу има информации за оваа тема што едноставно колку повеќе читаш толку повеќе се загрижуваш.

На NNA, mal.ecka, NewMama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Mama329

Mama329 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Jas sum vo germanija bev nekni za vakcina da prima i ne zboram dobro germanski se potrudiv i i objasniv na nea deka sum zagrizena dali moze da ja pregleda, kerka mi ne razbira germanski samo makedonski taa i zbori nesto no kerka mi ne ja razbira i samo gleda i tAA ME praka na specijalist za autizam i sega ke odam najprvin kaj drug pedijatar zatoa sto taa prvata doktorka i taka ne mi se dopaga ne ja pregleda voopsto vika ne vospostavuva kontakt so ocite i vikam ima strav od vas od minatiot pat koga i zimavte krv vika pa ne zboruva vikam zboruva ama na makedonski i vika ako odnesi ja na specijalist zatoa ke baram vtoro mislenje

19. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.536
    Допаѓања:
    9.884
    Може, само прашањето што ке добиете со тој тест. Консултирајте специјалист, препораките се н подоцнежна возраст.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Мајки спијат ли вашите деца на перница? Забележувам дека кога има перница до него, со која е заградено, тој полека оди нагоре и на перницата се качува и спие така. Убаво се мести.
    Дали е време за перница? Каква да купам?

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.