Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    читам по групинњ здрава храна за деца на фејсбук дека од 12-13 месеци даваат. Јас лично не гледам нешто посебно зошто би дала. Од друга страна па кога јадат се и сешто од благо подобро Таан.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Истиот рито и ние го имаме. Од 10 месеци е во него. Ептен го користиме. Бебе сака да се вози. Сега веќе ги фаќа рачките, нозете не и висат па ептен се возиме. Да не повторувам задоволна сум во секој поглед.
    @*malenavolena*87
    @MilaSs12 имаш прашано за перница. Бебе сега покажува интерес осносно знае да се навали на мојата. Имам од лимес од 9 месеци до 2 години што е. Не ја користи често но знае да прилегне. Да си ја земе во сон. Обично кога легнува на грб. За на стомак ја фрла.

На NNA, Sofi.ja и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218
    Давај ако го сака. Прелив во салати, во склоп на хумус или може со мед да го мешаш и какао, како алва ќе му дојде.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    19+

Најголема промена има во речникот, доста е проширен. Знае дека тој е ЈА и се сака сам да прави, јадење, пиење, облекување, борбено бара да го оставиме сам да направи нешто.

Во љубов е со тите. Не бараше, ама сега по јадење обавезно бара тите. Нудам вода и пие ама пак сака тито.

Сите моторни вештини се подобрени, брзо ги конта работите и пресреќен е кога нешто ке успее сам.
    Омилена играчка му се коцките. Сака да прави пау пау, кули, ама сам.
    Почна и подолго да се заигрува сам, повеќе концентрација има и разбира дека животните јадат, коцките се редат, капата е за на глава итн.

Омилен дел ми е што сака да се гушка, поточно само мене ме гушка. Со слатките рачиња околу врат, ме бакнува и седи образ со образ. Ако сум во друга соба ме бара со плач во гласот.

Се оправи со јадење, ама преферира наши оброци. Омилено му е мелено месо, а сака и банана и портокал. Сам бара да јаде. Отвора уста и како малото глувче од Том и Џери покажува со прстето во уста.

На marchi-cool, rainbowmama, Amore.Mio и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Малку се 2 капки за дете, посебно во зимно време кога нема сонце, не сме надвор често излезени.

На Dikinzi и NNA им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Здраво мајки, Нина е многу активно,итро,бистро детенце. Нејзиното темпо врвен спортист го уморува, нејзината итрост не учи секој ден нас како ние да ја надмудриме без пискотници. За сега е сњ во ред, спиењето топ. Имаме проблем со јадењетп ама така е цело време. Нина сеуште нема еден цел оброк, се гади од секаква храна, со убаво не отвара уста, со лажги ја мачкаме, па да лижне, ако и е добро ќе касне 4-5 лажички, на 6тото почнува да плука, да ја фаќа нервоза. Пробав и сама да проба да јаде, не сака ништо, одма со гадост ја фаќа храната и во моментот е на земја. 13месеци има и е 8,500. Цицо и е главна храна, и да не и дадам она е во состојба да гладува цел ден. Има само 4 запчиња и можеби е до тоа ама она не јадела никогаш повеќе. Како мотор да има во газето, не знам од каде оваа сила. Крвта и е супер,докторката ми спомна Б комплекс некое ситупче, па да прашам за искуство со тоа и општо со деца кои избегаваат било каква храна. Значит шиштам од нервоза.

На crazylady, NNA, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Веднаш да ти кажам дека не е до бројот на забите. Излегување на заби може да е проблем, ама колку заби има не.
    Синко ги има сите заби освен 5ки и имам проблеми со неговото јадење.
    До пред година јадеше, па не јадеше, зависно дали му излегуваат заби или не. Околу година месец и пол само цицо кога му излегуваа 4ки и 3ки.
    Сега на 19 м почна да се оправа ама не е тоа јадење, јадење. Со молби, со гледање цртани.
    Анемичен беше, пиеше сирупи.
    За апетит имам 5 или 6 типа сируп земено, ни еден не сака да го пие. Плаче, плука, се дави. Трауми.

На NNA, Bubish26 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Да размислиш да ја дадеш во градинка? Таму сите пројадуваат, порано или подоцна. Засега сирупи за апетит, пробај неколку, еден ќе упали веројатно.

На NNA, Bubish26 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.531
    Допаѓања:
    184.309
    Генерацијо што има ново кај тодлерите?
    Дали приметувате некоја разлика во однесувањето надвор?
    Последниве денови надвор слабо сака да пешачи, нејќе во количка, сака во раце. И тоа не во раце да седнеш, туку да си станат. :drunk: Фаза некоја ли е?

Во континуирана регресија е од 6ти месец, ама оваа сега на 18 јако не мавна сите. Таман после многу долго време имаше 3 мирни ноќи, ноќеска цела ноќ плачеше во сон. Прета, се мава од сите страни во креветче. Кога почнуваат да спијат мирно?

За јадењето не ми се збори. Секој залак е со гласни "Браво", овации, аплаузи, славења за 5 залаци. Тоа е. Со тежина е во просек па одамна не се замарам. Пие сируп ради анемија, уште еден месец има па пауза.
    Јас ќе спијам во следен живот.

На Flower123123, srekice, Makedonka007 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    Мојот околу 3 почна да спие мирно.
    Со по некоја бурна ноќ, разбира се. :D Ама не во стил да седи буден, така нема правено никогаш. Туку да кемка во сон, да квиче, да се врти, да спие немирно.

На srekice, Mia Fuentes, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Па кога кажав за забите мислев на тоа дали и излегуваат двојки горе, па за тоа штрајкова. Обично тие што покасно ги вадат забите, ги вадат после наеднаш ама нас буквално со јадење не ни е од почеток баш најсјајно.
    Вие поголема беља што не сака сирупи, се надевам кај нас ќе донесат нешто добро. На глава ми се качија да ја одбијам, као ќе зајадела ама не верувам, обожава да цица, уживам и јас, не би уште да ја одбивам.

@Sexybaby86 баш викендов се загреавме со маж ми да ја праќаме во градинка иако јас сум слободна ама мислам дека и за социјализација е добро, бар по 2 саати ако е можно на ден, само како е со слободни места уште не знаеме. Сум слушнала од комшииве дека децата почнале да јадат и да спијат преку ден подобро од кога ги носат во градинка, едни се крстат дури во неа колку го сменила малиот.

На Sexybaby86, NNA и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622

На NNA, Yowannty и NewMama им се допаѓа ова.
  13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Кога може детево за рака фатено да оди?

Ќе земам со поводник од куче да го шетам. 8-|

Нема ни метро одење за рака, одма се тегне, се трга и сам да оди.
    Или ја многу барам, м? :wasntme:

На Mia Fuentes, NNA, SanelaS и 3 други им се допаѓа ова.
  14. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Многу бараш:D!! Мојот ме држи за рака се додека не се возбуди. Пота следи : не таму! Дојди ваму!не не не не ... чекај!!! Ајдее јас си одаам чаоооо.. ц! Ме слушаш?? Е вака оди излегувањето наше :rofl: не сака да го држам ни за капуљача, застанува да се осигура дека не го држам ,ќе ме искара и си продолжува... во трчање наоколу неколку кила сум спуштила , па би ми олеснало ако има фаза со раче :wasntme:

На *malenavolena*87, srekice, Mia Fuentes и 7 други им се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Кога е надвор на синко се му е супер. Кога е надвор оди, трча ама слободно, не сака да го држиме за рака, што значи шетаме во природа само, не бива по улица да оди и да го држиме за раче. Брзо оди, трча, фаќа каменчиња итн.

Регресија кај синко се манифестира со тоа што ке заспие во 9, ке се разбуди за 30 мин и ке е буден до 1. Не се случува често, еднаш во две недели. Ама трае од 12 м, сега е 19.

Јадење болна тема. Се оправи, не дека не, ама со мобилен и аплаузи јаде.
    Од 12 до 18 м се извиши 4 цм, а килажа иста.
    Нема правила. Синко од 5 и пол до 12 м ги извади сите, му останаа само 5ките кои се отечени одамна ама не пробиваат никако.
    Не јаде и крај.
    За одбивање не ја одбивај. И мене ми велеа, ама има периоди кога јаде и цица, има и кога не јаде па пак цица исто. Тотално не е поврзано.
    Сега почна наши јадења да јаде, солидно 3 пати дневно и си цица.
    Анемичен беше и пиеше малтофер 5 мл, па траума му е кога ке види сируп. Солзи, ке повраќа и ке се дави, кашла, плука. Хаос.
    Истражувачи се нашите. Гледам деца се шетаат за раце, некои си одат до родителите без да се држат за раце, а возраст како синко. Ние затоа во природа секогаш сме. Трча, брза, шета.

На Bubish26, NNA, NewMama и 2 други им се допаѓа ова.
  16. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.516
    Како кога му давам да јаде сам пудинг не му паѓа ни капка и јаде убаво со лажица, а кога ќе му дадам овошна каша, манџа и сл. магично не знае како се јаде со лажица, му капе насекаде, ја превртува пред да ја стаи у уста итн??:^)

На Xanty, Mia Fuentes, NNA и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    И ти многу бараш.
    Манџа детето ќе јадело само..
    Немајки.
    :rofl:

На ThankyouGod, Mia Fuentes, Sofi.ja и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.531
    Допаѓања:
    184.309
    @BabyT* ти обично кога ме цитираш секогаш било тоа охрабрувачки. Види сеа што ми викаш. Надвор е тантрум до тантрум. (facepalm)
    Ме испоразочаравте со Дафи. Ја некако ќе преживеам до 3 години, не знам креветчето дал ќе остане читаво. :|

@Мариаа Ирис за рака оди само со рандом луѓе што ги среќава по пат, им се џитнува за нога. Бара да ја земат во раце, ги држи за раце. Им игра, им мафта. Ја и мм не постоиме кога е надвор. Освен вака како вечерва кога ништо не и е погодено. Еве не знам ни јас, дал за рака некогаш ќе шетам дете.

Детево ми е скроз пипл & енимал френдли. Кај сите луѓе оди и гушка, нит јас сум била таква нит маж ми, и плус знаете дека со пандемијава скроз несоцијализирана беше, како може да биде толку питома? Страв ми е дал ќе успеам да ја научам да не збори со непознати.

На Xanty, Mia Fuentes, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.516
    Кажи дали ми се простени смокиве ако се брцнати во овошна каша?:^)
    431F7454-EFC8-40AC-AC24-B5FFCEF03180.jpeg

На Mia Fuentes, NNA, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Исто е, френдли скроз и со луѓе и животни. Ама тешка мрза :D
    Како да те тешам кога сакав и јас да се жалам пред некој ден.
    Сега и земавме баланс точак па така се лажиме да пооде малку :|

На NewMama, NNA, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.