Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Ааа добар е 10ти скок.
    Дека последен, па да го запамтиш...
    Ние скоро излеговме малку покасно не здрма.
    После, бриши TheWonderWeeks и почни да гуглаш за тантруми.
    Инаку се друго е мед и млеко даље...:shake::tmi:

Патем, кремов за bumps and bruises од фрези ни заврши работа. Thanks.

FreeMind, srekice, mal.ecka and 4 others like this.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Работата е што не поминува, оти паѓа на истите места на колена, па само ги доразранува, плус ја боли и плаче.

3. duffi

duffi Форумски идол

Види нешто на база на Бивацин ако ти дадат без рецепт. Има и спрејче. Или јод. Тоа секако ќе ти дадат.

4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Јод имам дома, ама тоа не е за крвавење? Или помага и за зараснување?

NewMama likes this.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Помага и за зарастување и чистење рани.

NNA, Yowannty and NewMama like this.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Тоа сакав и јас да пишам, Јод е најдобро решение, може ќе ја пече малце ама најдобро е. И за зараснување на рани е, и за инфекции плус.

NNA, Yowannty and NewMama like this.
  7. NewMama

NewMama Истакнат член

@Yowannty има и спрејчиња со јод, се сеќавам и јас кога бев малечка колената мајка ми со таков ми ги прскаше,нај природна варијанта е таа, антисептична и суши рани.
    Синко мој засега се гребе на рачиња но не му редам ништо, а колената за сега му се само со синици полни.

Last edited: Mar 3, 2021
    NNA and Yowannty like this.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Помага и за рани,јас ставав на епизиотомијата.

NNA, Dikinzi and Yowannty like this.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ќе побарам спрејче тогаш.
    Низ дома кога се удира има модринки. Ама ова надвор кога паѓа на песок или камчиња едното колено и е изгребано и не може да зарасне оти пак паѓа на него. Кога паѓа на рамно или во трева си станува одма сама, ама ако е нерамна површина одма вреснува. Валда ќе помогне јод.

Фала ви на сите. :f:

NNA, NewMama and Dikinzi like this.
  10. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Мајки абе што е со беба имаше период скоро месец дена околу тоденденот по 2 дремки од по 1 ипол саат
    После премина на една од 10 и 30 до 12 па некад (ко ке ме посреки) и 13 и уште една од 30 мин околу 16 и 30
    Во двата случаи навечер до 20 00 е заспана (заспива со мене до неа навечер ама после цицање не додека цица)
    Што и се деси еве неколку дена не сака да спие за жива глава птеку ден.... тоест заспива додека цица и ке се тргнам одма се вклучува сирената и неке само ако има цице во уста спие
    Ова доењево колку што ја обожавам и неа и колку ни е посебна врската моментот дека за дневна дремка е од тоа завидна ми е одвратен.... И се се канам да ја одвикнам од заспивање со цице преку ден ама ко ке помислам на вриштењето кожа ми се ежи...
    Ете денес станат во 15 за 7 во 10 веке покажува знаци на поспаност ја заспав едвај се тргнав ете ти ја после 5 мин плаче не презаспива никако
    Ајде шетавме во количка супер си разгледува си пее по нејзино дојдовме дома 13 викам ајде да пробам пак ма јок иста песна се нацица и си спие на цицка се тргам рика.... Секако пробав не сакаше да заспие (а очите и сјаат за сон)
    И ете ја сега уште во 19 и 30 куфер во кревет ама ја чекам накај 1 да почне да кенка и да се превртува пошто секој пат кога преку ден не е наспана ноќниот сон и е со кенкање
    Ако ме чита некој на волкав пост каков ви е радпоредот на тие што имаат 1 дремка доручек па ужина па дремка па ручек или???

Dikinzi and NNA like this.
  11. NewMama

NewMama Истакнат член

Може да и е таков периодот ама ако размислуваш да не ја заспиваш веќе со цице преку ден, остави ја нека поплачи макар и да жртвуваш ноќ две.. штом кемка во спиење ако нема убав сон и преку ден . Исто е и кај мојот, исто поминував така. Сега кога има само една дремка раат сме. Му трае сат и пол 2,ама барем вечерта ни поминува мирна.
    Сабајле му давам доручек па ужина потоа дремката па ручек.

NNA likes this.
  12. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Здраво мајки, до кога трае последниов 10ти скок?
    Мислам дека полудев... само во раце и тоа кај мене, ни кај татко и нејќе, да се врескало за се и сешто, ништо не и е погодено, спиење катастрофа, си се мава самата од кај стигне ако се изнервира :x
    Како да помине полесно? Станува доручкува, надвор сме до попладневна дремка па и после тоа, гледам да и е исполнет денот со активност надвор, секој ден нешто друго или ново, со деца колку може, ама не прави разлика, се полоша ко да станува :drunk:

srekice and NNA like this.
  13. haruki

haruki Популарен член

Од кога почнува 10ти скок?

14. Mini90

Mini90 Популарен член

Attached Files:

haruki likes this.
  15. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Најдобро по апликацијата водење, мојава е прематурче па малку подоцна не фати, на 17 месеци. Ете и табелата погоре.

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

почнат е другарке (исти due date имавме).
    почна да пишти, да се.треска од земја и такви прекрасни работи да праи?

srekice and Dikinzi like this.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Немаме дм овде, го гуглав не ми го наоѓа, ама ќе проверам во лидл за секој случај. Фала ти Ева. :*

18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

:rofl::rofl:

И нашиот стигна вчера. Ние превозбудени јас дури извадив алат и два саати се обидував да сконтам кој уствари клуч пасува за седиштето, па морав мајка ми да ја уклучувам итна интервенција за да сфатам како иде.

И на крај не сакаше да седне да измерам дали добро го подесов.
    Искочи дека не сум ги центрирала рачките па и коментари си добив наместо комплименти за труд.

И почнав да и викам: качи се аајде качи се качи се качи се качи се ајдеее качи се качи се и дете доби уплав од точакот.

Ама кацигата ја стави.

Денес со нови сили ќе ја убедувам односно ќе разговарам да се качи сама на точакот.

Си мислев тежок живот живеам кога утринава ја прочитав соограѓанкава и одма полесно ми дојде:
    DD7AF535-BF69-4507-A98A-EDF94D574EFF.jpeg

Рикав точно 2 саати и 40 минути на веста.

mal.ecka, NNA, The Unicorn and 3 others like this.
  19. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

сето што го напиша го врвиме и ние освен тоа со јадењето. Надвор играње ок ама пешачење послабо т.е пола пат е враце.
    Спиењето е уште леле мајко. Јас искрено се чудам како успеваат да издржат жени кои после породилно се вратиле на работа. Јас би цркнала. Не можам дома како човек да функционирам бидејќи уште ноќите ни се неорганизирани.

За јадењето наутро слабо поручува ама поткаснува цело време. Ручекот само ни е задоволителен. Вечера исто кога како. Јаде многу пати по малку.

За анемијата јас големиот на околу 2 години го лечев од анемија тоа траеше 6 месеци. Внимавај на млекото, ние од тоа имавме пад на хемоглобинот и железото

NewMama likes this.
  20. haruki

haruki Популарен член

Уф од кај да почнам, не дека е некое мирно па као сега ме изненади ама осеќам биче весело:sweat:
    Вчера лежеше на сред парк во песок 10мин, ај тоа нее страшно туку деца трчаат околу неа ке ја смачаат и бранам од сите страни да не прелета некое(facepalm)