Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Буквално исто, како ја да сум напишала :D Само шо кај мене големата не оди во градинка :D Малава кај мене почна и да ја бутка големата, се бори уште сега (facepalm) А добро, што им викаш тогаш ? Јас им викам дека не е убаво така, дека треба да си играат заедно, и се слуша само НЕ НЕ НЕ, и пискаат врискаат на цел глас :D
    Малово почна и хартија да јаде многу, ако начека тетратка, сликовница, прво ја врти и разгледува а после ја џвака и ме гледа право во очи, знае оти не смее и пак. Или ако ги начека дрвените играчки а да не ја гледам, ги глода со забите. :^)

На NNA и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  2. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    :D
    Значи колку хартија јаде малава, не е нормално. Вчера додека и’ го правев ручекот, она беше тука си играше. Одеднаш се стиши и викам да видам шо праи, кога што да видам. Она го дофатила бришачот (сум го заборавила на маса (facepalm)), искинала тон хартија на ситни парчиња и пика ли пика во уста и џвака (facepalm) :D Па кога ме виде, одма прекина и вика не, не, не :) Мислам сите деца ја имаат оваа фаза, и картони јаде, книги гризе, све. И големата така правеше памтам.

А за што им викам кога се караат, устава пена ми фати од зборење дека треба да делат. Големава убаво знае, и во градинка дели со децата, ама дома е друга песна, се’ е нејзино :D И само вика на малава не тоа, тоа е мое, остави го :rofl: Мада има напредок откако оди во градинка, потрпелива е откако ќе ја предупредам, и’ викам чекај малку дада да си поигра со играчката, па ќе ти ја даде, и стои и чека :D Порано го немаше тој момент, или ако ептен и’ се запнам, знае и да и ја врати таа што и’ ја земала од рака на малата. Кога како, ама во глобала се џапаат секогаш за едно исто, од 100 играчки они за едната ќе се фатат и крај :whew: :D

На NNA, Yowannty и Dikinzi им се допаѓа ова.
  3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Па добро, арно што децата истото ни го прават :D Имам со кого да се тешам :rofl:

На NNA и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Регресија во спиење. Ке помине, една на 18,друга на 24 месеци имаш.

На KuklickaSk, ocicka2014, Dikinzi и 2 други им се допаѓа ова.
  5. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мајки по колку дремки имаат вашите деца на 12++? И кога почнаа да ја преспиваат цела ноќ? На секој пола саат-саат се буди за цицање

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ThankyouGod

ThankyouGod Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    27
    14+ уште по две дремки и уште се буди многу често вечерта за млеко. Иначе имаше период пред некој месец баш така на секој пола саат кога се будеше.

На NNA и malecko5 им се допаѓа ова.
  7. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Моево е со една дремка од околу година. За навечер, на периоди. Неколку дена е ОК неколку, исто, на пола саат закенкува и само со цицање се смирува. "ОК" значи преспива убаво од кај 12 до 6, пред и по никогаш не спие убаво.

Сѐ поинтересен ми е. Многу разбира што му кажувам, си игра со нас, дури и он почнува нас да не закача. Ама уште не збори, дури не ни имитира животни, за мyy мее ав ав понекогаш вика ммм и толку е. Се тешам дека неколку јазици слуша па му треба време. Ќе видиме.

Исто така е запискан деновиве. Ама еден пискот што вади, во влез кога сме гарант цела зграда го слуша. Ваљда е и тоа некоја фаза? Вриштеле вашите? И забележувам дека кога сака да каже нешто, вика Аааа! Онака со пискање. Аман дете ајде кажи едно зборче барем...

Ве читам за качувањето по маси и кревети.. Тоа е, не ми е сигурен ни за до ВЦ на пола минута да го оставам. Еднаш се завртев вода да си ставам, кога го погледнав беше од масичката со едната нога во воздух надоле. Од тогаш почнав интензивно да го учам како да се симне, употребувајќи ги точно истите зборови (легни на меше, нозе надоле - како матра), и брзо научи. Сега умее, ама секако не го оставам, ко што нема осет многу за простор, уште долго време ќе бидеме залепени еден за друг.

На KuklickaSk, NNA, malecko5 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    На 12м имаше 2 дремки, сега е 16м и уште се буди навечер.
    @rainbowmama јас се сум со отворена врата од вц, одма иде да провери и да ги стисне сите копчиња на машината:D

На rainbowmama, NNA, malecko5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Штом сме во улаз, веднаш почнува да писка. И двете ми беа така, има ехо па им е интересно :D

На rainbowmama и NNA им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    24.654
    Од 2 премина на 1 дремка некаде кон 13 месеци, сега е 2 год и 3 месеци сеуште станува ноќе.....за утеха

На elimkd, KuklickaSk, Makedonka007 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.437
    Допаѓања:
    18.683
    Или кине тоалет
    Потврдувам,истото се случува и кај моето:D
    А за качување не зборете, комода, маса, стол, кревет што ќе најде се качува...среќа ја подзаборави комодата инаку како ја тегнеше од ѕид ќе ја отштрафеше.
    Педијатарот вика оставете го нека се качи да си ја исполни целта..

На rainbowmama, NNA, Dikinzi и 2 други им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    На 21 месец уште се пентари секаде. И што ако знае како да се симне, кога пак паѓа. Нема оставање воопшто. Сега и од креветче се научи да се прекачува. Ни таму не е безбедно да ја оставам.

@lackygirl И ние во просек 1-2 стануваме навечер. Пукнав веќе :|

На KuklickaSk, lackygirl, rainbowmama и 4 други им се допаѓа ова.
  13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.677
    Ноќе си спие по скоро 11часа, ама толку си спие оддамна.

На NNA, MilaSs12 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.909
    Допаѓања:
    18.796
    Мислам дека е регресија. Премногу е мал за 11 часа на ден.

На ocicka2014 и NNA им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    24.654
    Моево со дневна дремка ги правеше 10-11 часа. Од пролетта навака, заспиваше во 12 стануваше 8ч или 9ч и дневна дремка 2 саати.
    Сега пред месец почна во градинка и заспива 10, 11ч

На NNA, Dikinzi, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мајки чиа семе и ленено семе со што комбинирате? Дали треба да кисне во вода?

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.218
    Допаѓања:
    26.212
    Здраво мајки, јас пак околку јадењето т.е нејадењето.
    Денес бевме кај трет доктор и пак не добивме конкретен совет за што понатаму. Хемоглобинот е на граница, 2 недели нема јадено ништо освен града, вишти сеуште на храна, плука константно се. Прикрај сум со нерви, ми се плаче нон стоп затоа што ништо во уста не реди. Не знам дали има некој друг приблем, орално или па во мешко, никој ништо не превзема. Се плашам луѓе.. ме советуваат да ј прекинам, е сега пошо Нина не имала до сега ниту еднаш еден цел оброк, постепеното одбивање беше не возможно, дојдовме до совет со изгладување, да не попуштам, да ја остаам да вришти за цицање, прво дење па потоа и ноќе така или 2-3 дена да не ме види, па маж ми нека се снаоѓа. И двете варијанти ми гледаат хорор, највеќе за неа. Стварно не знам што да правам, упатете ме некаде кај некого, дај те ми совет ако знаете повеќе за одбивање од дете без трауми. Да ја остааам да изгладне... не знам луѓе.

На Dikinzi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Мене ова не ми изгледа како решение,хорор е за читање не за практикување.
    Се надевам некој поискусен ќе те посоветува.
    Внука ми цицаше до 3 год.беше нејадач и уште е.
    Ама каснуваше по нешто овошје,зеленчук.
    Советувај се со 4,5ти педијатар.

На srekice, Dikinzi, Sofi.ja и 4 други им се допаѓа ова.
  19. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Леле жено ми се плаче за твојот проблем не знам ништо паметно да ти кажам само овие методологии да ја оставиш некако трауматично ми звучат и за беба а и за тебе штом е само на доење значи имаш количински млеко тоа директ прекинување може да доведе до проблеми и кај тебе
    Што и да правиш да знаеш не има тука што те мислиме дека не си сама во тоа. Ти праќам виртуелна гушка полна поддршка

На Dikinzi и NNA им се допаѓа ова.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.519
    Допаѓања:
    184.170
    @Bubish26 си дала хип бар, смоки, чоколадо, овошје, нешто такво? Тоа јаде?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.