Нема ништо сега за сега, ама бидејќи оди во градинка одма од око знаат да кажат -ова е зараза од градинка. Немам намера да и дадам сируп додека не видат крвна слика.
Мајки имам две прашања, 1. Дали смеам да давам чај од коприва, камилица и мента (посебно не заедно варени) на детенце 14 месеци? 2. Од кога можам да му давам (да блендирам па да му ставам во кашичка овошна, зеленчукова) јаткасти плодови - бадеми, лешници, ореви и сл. Фала ви, имајте убав ден
За чаевите не знам, ама за јатките знам дека се 12+. Некој дава одма, а пак педијатарот ми рече уште малце да ги одложам до кај година и пол. Јас еднаш дадов мелени бадеми во овошната каша и сега исто сум на дума...
Јас до годината давав чај повремено на бекутан или хип,сега скоро кога поднастина и дадов од мајчина душичка и се изненадив дека го бендиса,па на два пати и сварив пак,а мислам дека можеш да ги дадеш и овие што ги наброја ,само да не се претерува сепак со нив многу За јатки можеш од 12+,јас имам само дадено мелени ореви,друго уште не сум вовела
Ние до пред некој ден пиевме,заради антибиотик. Дома имав линекс јуниор прашок,не му помогна. Земав линекс капсули,тие му делуваа. Во аптека ми ги препорачаа и „пролајф“ и „провен“.
Lele majki si puknav od maka denes dodeka e bajnav malata mi padna vo kadapravo na glava ; ( se preplasi i ja bolese. Placese silno od strav i normalno deka ja bolese od nanoze padna na strana pa na glava. Ja oblekov i dadov mlekce i zasoa oti vreme za spiejne bese ama posle nekolku minutki vidov deka kaj glavceto pozadi i potece kako jajce sega spie i nesakam da i stavam mraz da se uplasi. Posle padot ja proveriv ja dopirav na sekade da ne ja boli nesto ama ne reagirase deka ja boli.... dadete sovet mislejne sto i da e oti puknav
@girl-miri нека поспие малку па разбуди ја и следи ја денес. Ако повраќа, ако е малаксана, дезориентирана, ако приметиш разлика во однесувањето или во концентрацијата, движењето или моториката тогаш правац на лекар. Стави малку маргарин на џумката, чудно е ама ќе ја намали( имам јас дома опасен паѓач )
Prv pat kako padnala i se preplasi mnogu, nikogas ne ne padnata tolku. sekogas i igra na tepih pa padnala onaka i potoa se smee ama denes ; ( Da sekako ke ja sledam kako ke bide po odnesuvajne imam strav dane se povredi nesto Inaku za margarin neznaev, da i stavam direkno na glavceto ili ?
Еве јас ќе ти одговоρам побρзо наместо Иρена(се надевам нема да се налути Маρгаρин и сол(ситна) се става на местото κаде е подуено. Да знаеш за дρуг пат се става веднаш за да нениκне голема џумκа. Сега стави и,паκ може ќе делува.
Znaev deka se stava vednas za da ne poteci ama od sto mi bese zal oti placise i dadov mleko i taka si zaspa, vremeto za spiejne i bese Se nadevam ke i pomine gumkata vo najbrz moment ama najvazno se nadevam deka nema nisto da i bide
@girl-miri Јас знам и за џвакано лепче (или ајде- намокрено лепче) да се стави на местото од џмучката и ќе спласне. Не му се секирај толку, паѓаат и ќе паѓаат
За солта не знаев, а маргаринов ми е проверен @girl-miri сега смири се малку, тоа е, паднала, кога ке се разбуди испипкај ја пак да видиш дали ја боли и следи ја денес. И ние имавме сличен инцидент, не во купатило ама падна и се заби на нешто, веројатно прстето или некоја играчка и си ја исече горната ресичка на устата. Која паника ја кренав, се јавував во Систина на ургентно дали да го будам детето или да го однесам кога ќе стане. Тие беа инструкциите, исто како и за секое паѓање,ако ги има тие промени погоре што ги пишав да се однесе детето на лекар, се друго поминува само од себе.
Zeni sakam na malava da i gi smenam D3 kapkite so nekoj drug pojak D vit. Kazete od koi da zemam? I dali moze da i gi davam zaedno so jadenjeto ili mora posebno? Dali ribini zrnca ili drugi nekoi?
Мајки пред три недели наполнивме годинка но уште јадеме само пасирано и мн малку колиќински. Сабајле макс 100 гр втор оброк 180 трет и четврт околу 100/150 макс. Цица и еднаш пие млеко мое молзено додека сум на работа. До кога дававте вие пасирано?
Јас уште давам пасирано, а некои работи (како месо) ги блендирам. Не форсирам, а гледам пополека учи без проблем и непасирано.
@Kitten i drugite majki kazete mi kako pominavte so nastinkite i virusite od gradinka eve od vcera e so mrsulcinja sin mi ne kasla samo mrsulcinja vcera potecni denes pogusti, vesel e si jade ubavo,si vikam da ne fatil nekoj virus od tamu ama se stava vo usta sto ke najde moze i zabi da se vo prasanje...