Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас никогаш не би оставила дете да изгладне. А знаеш дека го имам истиот проблем.
    Цицање кај синко нема никакво влијание врз јадење. Денеска јадеше доста солидно. Вчера и завчера слабо.
    Пробај со ваша храна. Синко нашата ја јаде. Што ние тоа и тој. Денес потпечено шпагети со сирење, шунка, кечап и јајца со павлака горе. Вчера бабури.
    Не ми е сеедно, во фрижидер имам замрзнато чашки со пилешко, селско, варено во експрес лонец, младо, тазе, меко, водата во која се варело. Телешко со коска варено, младо, се топи во уста. Се што можам да најдам, се е свежо, непрскано, секој ден тазе ручек. Којзнае колку каши фрлив.
    Знам како треба ама не сака.
    Околу 1 година јадеше само празна кифла.
    Во најголема криза и животинско прогласував за успех.

Last edited: Mar 11, 2021
    srekice, mal.ecka, NNA and 1 other person like this.
  2. RAK91

RAK91 Популарен член

А нешто за отворање на апетит?
    Нема некоја храна што ја сака па да и направиш некоја комбинација?

koritsaki, mal.ecka and NNA like this.
  3. NewMama

NewMama Истакнат член

@MilaSs12 ист случај сме. Фрижидер полн но џабе. Секој ден се надевам дека ќе пројаде и секој ден фрлам . Па сега како што стигнавме 18 ,јади само попара кисело млеко, ориз и некое овошје. Се радувам ако касне некоја смока ,животинско царство плус. Незнам што ќе се прави, ама се додека внесува нешто колки толку мирна ми е главата.

@Bubish26 знам и верувам дека скоро се си пробала но пробај да не сака по киселкав вкус или по благ :/

Патем да ве прашам мајки дали е нормално на моменти што фрла играчки позади неговата глава,ама баш позади ги носи да му го допрат тилот ?? Ќе се акне сам ако промаши :?:

mal.ecka, MilaSs12 and Bubish26 like this.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Да, пие за апетит ама ништо. Банана сакаше највеќе и тоа плука.. и давам да се гачка на земја, она меша ли меша, мене ми дава да јадам, да проба не ни помислува, ако е нешто за со прстиња исто се дешава само што го кине и ми дава мене. Се надевам ќе пројаде сама.. поднесов барање за градинка можеби таму ќе упали нешто, дај Боже да е само не јадач, да не е нешто друго проблем.

dunika, Sexybaby86, mal.ecka and 2 others like this.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

@Bubish26 а чоколади јаде ли?
    Синко ни сирупот за апетит не го пие. Колење имаше за малтофер 5 мл додека му ги дадеме. Јас држам маж со шприц става во уста, синко голта, абе да полудиш.

6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Ни од вашето јадење не јаде ?

7. srekice

srekice Популарен член

А да отидете приватно во Систина. Знам кошта но нема логика дете да изгладнуваш. Верувај, и мојата е пребирлив јадач. Бројам на прсти што јаде. Сум пробала да ја изгладнам и џабе.
    Не јаде тоа што нејќе. Пробај и нездрава храна, сувомеснати може ќе упали. Еве, Андреа сака чајна и кулен. И давам што да правам кога несака. И давам Тук бисквити од сланина пошто таков осет има за вкус. Лиже вегета со леб. Абе крш јаде, ќе си пукнам. Ама таква е.
    Ни палента не јаде???

koritsaki and Dikinzi like this.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Кај Марина Поп Лазарова од Ремедика до сега одевме на контроли и на почеток бев презадоволна ама кога веќе помина година дена и Нина не зајаде ништо, не добив конкретен совет од неа, докторката била на одмор кога и пишав дека 5 дена нема ништо ставено во уста, ја замолив за совет, ми врати само дај и да јаде шо сака, фАла ти докторке на скапоцениот совет. Кој доктор од Систина го препорачуваш? Иначе не јада ни палента, ни солена ни блага, лепче плука.. жими бискива со ќе земе и тоа пола, деугата половина е плукната.

Dikinzi and mal.ecka like this.
  9. srekice

srekice Популарен член

Ние бевме еднаш кај Анета Демерџиева. Ок доктор, за друг проблем бевме.
    Но, кога ќе размислам незнам кој би можел да ти помогне околу проблемов.
    Напредува ли добро во тежина?

NNA and Dikinzi like this.
  10. srekice

srekice Популарен член

@Bubish26 а да пишеш во тема 2-3 години. Имаше една мајка што имаше ист проблем. Ако чита ќе ти врати.

Dikinzi and mal.ecka like this.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@Bubish26 ти пишав и вчера не ми одговори. Јаде ли нешто, без разлика здрава/нездрава храна, дали сака нешто да јаде? Односно дали џвака? Дали знае да џвака? Тоа е многу битно да го имаш во предвид.

Јас имам нејадач, плус инат, и мене не ми е ич лесно. До година јадеше солидно. По годината е ужас. Доручек и вечера пак некако ќе помине со 2 залака и ќе запечати уста, ручек ми е најголем проблем.
    Ќе ти објаснам според мое видување оти имаме сличен ако не и ист проблем, со тоа што мојава не цица.

Прва опција и веројатно најголема шанса да се реши проблемот е градинка. Со тоа што, имај на ум, дека секое дете е индивидуа за себе и не мора ништо да значи. Имам внук после цела година и повеќе не успеа да се адаптира, ни да јаде ни да спие во градинка. Ама мнозинството се фалат и мене тоа ми дава надеж и за мојава. Се распрашувам и јас тука да ја пратам негде иако е тешко со целава ситуација, ама дома е уште полошо.

Втора опција ти е да даваш нешто што сака да јаде. Нездраво, на пример пржено компирче, пржено дома на маслиново, или било што што и е вкусно на неа, колку да се навикне на потврда текстура па понатака да воведуваш дел по дел по нешто. Ова не е целосно решение, оти еден проблем ќе решиш, друг проблем ќе отвориш. Нели понатака да ја навикнуваш на поздрави оброци ќе оди потешко ама step by step, трпение и коњски нерви.

И трета опција е изгладнување. Сега тоа не значи дека ќе ја оставиш без ништо неколку дена дур стане гладна ко волк, туку кога ќе ти одбие оброк, да го одложиш за час, два, три подоцна.

Исто така, имај во предвид дека влегува во фаза на докажување сила и моќ, инатење и тестирање граници. Се тоа собрано кај нејадач е хорор. Ќе ти кажам што вчера мене мојава ми направи за да ти доловам сликовито. Утрото појадуваше мусли. За ужинка имаше овошје и следи ручек ориз со зеленчук. Одби да јаде. Ок. Оставив за подоцна. Така кога ми прави го нудам ручекот подоцна, станува напорна со кенкање и усилено плачење, ама трае кратко па кога ќе се смири ќе касне дури 3 залака. И толку. Вчера до 8 вечерта се молевме да јаде, никако не попуштање, ниту јас. Во меѓувреме и дадов хип бар колку да меле нешто стомак. Усилено рикаше без солзи можда саат со кратки паузи измеѓу. Во 8 се откажав од оризот и отидов и спржив лепчиња со јајца и моцарела. И ги искацкав на мали парченца како и обично што правам, за да ги јаде со вилушка. Прво што стори ја фрли вилушката и додека се наведнав да ја земам ја тресна и чинијата долу. Тогаш се расположи и прогласи победа. Почна да си игра и да се кикоти. Не морам да спомнам дека не проба ни залак. Исто и ставив чаша кефир пошто тоа не одбива, ама не и ја покажав, реков прво да пробам со лепчињата, оти ако го види кефирот ништо друго нема да ја интересира. По некое време и го дадов и кефирот, се напи, застана ми даде едно злобничко на глас ХЕ ХЕ, прогласи победа за вечерта оти доби тоа што сакаше и толку. Значи точно знае што прави.

Е сега, исто така имај во предвид дека за тодлер се е нормално. Значи може да одбие храна, може да руча 2 залака или цела чинија и тоа е нормално. Исто така, и нешто што и било омилено, може да престане воопшто да го јаде. Пред околу 2 недели со ручекот имаше цвекло, од ручекот го изеде само цвеклото и тоа со сласт. Од тогаш навака нејќе ни да види цвекло, не па да помириса. Нема храна што ја јаде цело време, да речам ок денеска тоа и тоа ќе зготвам тоа јаде. Се ми е на тепка. Освен овошје, кашкавал и кефир. Ама тоа не е класичен оброк, иако во вакви ситуации и тоа се смета за оброк.

Ти рече дека ја доиш. Колку што истражував периодов, негде прочитав дека тоа исто така влијае, оти колку толку ја заситува. Јас би ја одбила, ама тоа е мое мислење, нека не ти влијае на било каква одлука.

Прочитај за food neophobia, тоа значи неподготвеност да се јаде или избегнување нови храни/намирници. Обично се јавува од 2 до 3 години, ама знае да се развие и на 1на година. Особено поради тоа што токму тој период откриваат дека има реакција/последица од нивната "акција". Па нема да јадат, чисто поради фактот што сфатиле дека едноставно можат да одбијат храна.
    Толку ми текнува да ти посочам во моментов. Ако не се умориш читајќи.

И една моја омилена реченица за нејадачи: There will be times when your toddler simply doesn’t like a meal you make. And whether it’s the texture, flavor, appearance, or the way the wind is blowing we may never know, but it will happen.

12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

@Bubish26
    Да ти напишам јадења што сум ѓи слушала од мајки на деца нејадачи, може ќе ти упали нешто.
    -Ѓеврек
    -Фурнарини со јајце , сусам, оригано
    - Свари супа со фиде, и само фидето дај и го, децата сакаат фиде.
    - Шпаѓети варени
    -Макарони
    - Чоколино
    - Лепче со путер и мармалад
    - Тарана со кисело млеко
    - Јуфки со сирење
    -Попара лепче со млеко
    - Испечи лепче во релна со путер и вегета
    - Пченка варена сама да ја грицка
    -Лепче со сирен намаз
    -Сутлијач
    -Пудинг

Може сака да јаде и да си игра, да не седи на место. Дај и телефон на крај краева, пушти цртани или на телевизор пушти нешто што го сака.

Јас од секогаш сум викала, деца нејадачи секогаш ќе има, некои порано некои подоцна , затоа што тоа е мајка природа. На децата тоа им е во крвта, начин на преживување. Мора да го спремат организмот за тоа,бидејќи пред илјадници години, не имале трпеза и топла вечера, оделе на лов, па што фанеле тоа јаделе. Верувам тогаш децата не јаделе сигурно по ден или два. Уствари не ни сакам да знам како било.
    Дај и смоки, да и бисквити, нека сети солено или благо, и нека не ти е гајле :hug:

13. NewMama

NewMama Истакнат член

Не е страшно ама прв пат ни се дешава. Што правите на растечено носе како река ? Бистро му тече и кива на често. Температура нема. Касно е за доктор да прашам а викенд ида. Совет ?

MilaSs12 likes this.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Само влечи со аспиратор за нос се’ додека тече како вода. Ако се затне, тогаш некој спреј физиолошки раствор можеш да прскаш. Настинато е штом кива многу, ќе пројде :)

NNA, MilaSs12 and NewMama like this.
  15. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

@Bubish26 како стоите со вадење заби?
    Кај нас додека не излегоа 4ките и 3ките борба за преживување беше.
    Сега 2 год ке прави почна да јаде убаво.
    Но додека не излегоја забите ништо освен сладолед летоска што лижеше.
    Правев секакви комбинации. На сок живееше.

NNA, Dikinzi and srekice like this.
  16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

И мојов јадач почна да зеза.. Едната четворка му проби, другата ја чекаме. Се премачи со забиве, многу лесно ги извади останатите.. Ме тестира на живци, не сака никако да отвори уста. Сабајле неговиот доручек не го сакаше, јас си сварив јуфки, устата пештера. Ми ги изеде цели ај барем е заинтересиран да јаде кога ние јадеме. За тестенини и тостови прв е, нешто асално да не изрази желба да јаде.. А инает мајкин е што да речам, главата од земја ја треска одма кога нешто не му е по кејф, а тоа е да речеме секој пола саат. Ама додека јадеше толерирав све. Сега полудувам веќе :x

17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

@Dikinzi Е сега вака, Нина никогаш не имала повеќе оброк од 5 лажички НА ден. Знаеше да касне овошје или зеленчик со месо. Млечни производи не сака никакви, типовет дека можит е и интолеранта пошо кога и дадов првиот пат поврати. Имавме прерипди не јадеше по 2 недели ништо ама си вечев 9-10-11 месеци и само цицање. Денес сме 14 месеци и ми е чудно што плука и тоа што јадела до сега, малку ама колку толку. Што вика маж ми, 5 лажици и ја сум задоволен. Имам понудено и кифлички и кроасан, смоки, кекс ( само него 1 ќе го изеде,2 го плука). Понудив по течна, па погуста, па парченца.. знае да џвака ама кога ќе ја види храната, па и од нашата, добива како напад паника, не е ни пробано она солзи крокодилски, ако проба, одма е плукнато, без разлика дали е благо или солено. Како што кажав, банана и авокадо и беа фев. И ти ги плука. Докторката предходно кога и кажував дека нема ниту еден оброк, ме советуваше да не ја форсирам за да не и се створи абверзија спрема храна, така и беше, почнува со бунење јас не и давам ама пак не остадов да е само на чоколадо или смоки, е за тоа не попуштам и да не го плука. Од друга страна, Нина е многу активна, брзо учи, брзо поврзува работи, итрица е права, весела е и затоа ми викаат не се секирај ама нормалнп мајка, ме копка нешто.. пошо ми е чуднп да право фаци гадни кога ќе добро било каква храна, дали лепче или нешто лигаво. Постелив долу подлогата, слеков гола, и дадов да меша, прави ручек божем гулашот на тивко се динста со саати меша, не ни помислува да касне, ако се извалка бара влажно марамче. Ќе продолжам со мешање, со хранење мене, на куклата, можеби ќе се излаже и сама ќе проба. Јас уште од мала си имавме кај моите навика, сите заедно да јадеме и секогаш сме се чекале, така продолжив и мажена, едвај чекам да ја видам кај што јаде задоволно со нас на маса, со прсти, со лижење, со вакање, само да земе нешто во уста.

mal.ecka, NNA and Dikinzi like this.
  18. Mama329

Mama329 Активен член

Здраво мамички..
    Малата има 22 месеци и има проблем до столицата често добива запек, сега е измрзнена плус ништо не јаде вчера не стави залче во уста само млеко пиеше, и не какаше цел ден( инаку таа кака секој ден и ако и се случи да не кака денес утредента плаче и ја боли додека кака) и сношти и ставив клизма но уште се нема искакано иако и ставив клизма.. Цел ден си плаче за нешто незнам дали и е од забите вади сега ктници заби или од носот што и е затнат или пак ја боли стомак

19. bela.m

bela.m Популарен член

Давај кефир, јогурт, компот од слива. Природно стимулирај цревца. Не ставај клизма од еден ден не какање.
    Земи микс од 4 семиња на Виталија и ставај во доручекот по една лажичка. Од кога им ставам на моите, не сме имале проблем со какање никако.

NNA likes this.
  20. Mama329

Mama329 Активен член

Јогурт, кефир и компот не јаде мака мачиме со јадењето не сака ништо да јаде а од јогурт кисело млело или овошен јогурт и се гади
    Какви се тие семиња може ли да ми кажеш