19 месеци точно два дена мака мачиме со јадењето. Не дека не му се свиѓа храната туку неќе уста да отвори да јаде, а се друго да се става во уста може. а запнал само цики цики ( демек цицки по негово ) ова дете ли е или новороденче стварно не знам.
Микс од 4 мелени семиња на Виталија (ленено семе, сончоглед, тиква и сусам). Прво давав само мелено ленено семе, ама немаше баш помош. Со миксов, мака немаме. Пробај слободно. Можеш да ставиш во било што.
Ќе ти се исполни желбата верувај.Само стисни заби и издржи. Децата од секогаш биле така, еве баба пред некој месец ми кажа дека чичо не јадел баш ништо до 6 години. Прв пат побарал кога правеле ајвар, прво една рибанка па после уште една, и од тогаш пројал се. Баба ми вика тој ден се крстела и му се заблагодарувала на Бога оти почнал да јаде 6 години душата и испаднала
Ние пак обратен проблем. Кака 3-4 пати на ден и тоа потечно како новороденче. Јаде многу овошје, ќефир, житарки варени, друго се поткаснува по малку. Но разновидно јаде. Цица сеуште. Имам забележано дека од тиква, слива, Круша и последно време мелена леблебија кака почесто и потечно. Вари и сливи и давај од водата. Кај мене лично многу ми помогна зрна хељда стоена во ќефир по 12 часа. @Bubish26 ја гледам малата на сликите. Воопшто не изгледа дека не јаде. Си има и обравчиња, бутчиња машала. Мислам цицањето ја заситува. Ист случај сме. Јаде се по малку. Минимално. Верувај само овошните каши по 150 гр мах. Друго по неколку залаци. Само што мојата сама јаде, без гадење. Си става во уста и јаде со лажица и вилушка. Педијатарот ми рече дека секое дете има различна потреба количински да јаде. И ние сме на граница со хемоглобинот, пие сируп па ќе видиме. Без грижа.
Здраво, Не знам дали има потреба да се загрижам или не. Синко веќе подолго време, при играње со играчки се удира по главата. Доколку се удри несакајќи од нешто се враќа намерно пак да се удри. Некогаш дури и намерно си ја удира буквално од ѕид, маса. Не знам дали е некој период или има стекнато таква навика, или пак нешто трето е во прашање. Инаку е 12 +.
Интересно му е,па затоа го прави. Мојот кога ќе се удреше јас ќе извикав нешто и му стануваше интересно, се смееше, и пак истото ќе го направеше. Мислам дека е период и ќе помине.
Здраво женски! Се приклучувам во темава, веќе си имам детенце од саботата Да ве прашам две работи. 1) Дали дете од 1 година и ете и година и месец два нека се, смее да се вози во седиште на точак? Дали напред треба да е поставено седиштето? И детето да носи лесна кацига... 2) од БСЖ вакцина, ја прими пред месец и пол скоро, сѐ уште има црвенило на рачето, дали тоа е во ред?
Среќен роденден нека е жив и здрав За првото прашање - би ми било страв да ја ставам во такво седиште на точак, една пријателка го возеше нејзиното така а и нешто поголемо беше и плус темпераментно и еднаш паднаа среќа не се повредија. Мене лично страв би ми било. За второто прашање сум немала такво искуство со вакцинава
Од 9м го возиме на седиште позади. За седиштата имаше килажа,возраст не. А законски прописи не знам. Кацига толку мала не најдов, ако најдеш кажи.
Не би брзала за на точак искрено, уствари ни да е поголемо не би го ставила, на помислата дека може да паднеме се ежам.
И мојата не јадеше скоро ништо, ама ние имавме мака со каката. Каката и беше ептен тврда и голема како тениско топче, имаше ептен голема мака додека да го искака, а со тоа не ни јадеше ништо, по цел ден стенкаше за да кака. Бев на педијатар, ни дадоа прашок 3 месеци треба да го прими, за да и се регулира столицата и да нема веќе трауми. Ја прашав педијатарот што да правам не сака да јаде, ни рече период е, еден ден нема да јаде, вториот исто, ама на третиот ден ќе прејде, така и бидна. Јас не молам, ако и се јаде ќе јаде, ако не наредниот оброк ќе си го изеде.
Здраво, Дечкото е 12++ и вчера направивме крвна слика каде што хемоглобинот е 10,9, а долна граница е 11, останатите параметри се добри сите се нормални. Совет од педијатар добивме да го подобриме со исхрана, мене прашањето ми е ако правам спанаќ со што да не го мешам, исто и за и за месото или нема врска сето тоа. Да напоменам дечкото последните две недели протестира да јаде месо, ама се трудам да изнајдам начини па да му го дадам. Вие што имате или сте имале ваков мал проблем што правите?
Храна што е познато дека е добра за железо не се меша со млечни производи. Млечните производи ја отежнуваат апсорпцијата на железото во крвта. Најмалку 2 часа простор да има пред или откако ќе јаде нешто млечно. За железо исто добра комбинација ти е просо со јаболко, манго ако јаде давај. За месо не можам да ти помогнам, последен пат пред 3 дена јадеше мисиркино ќофте, касна само 3 пати. 2 дена претходно исто само 2 пати проба дроб, вчера ич не проба октопод. И така.. Освен да нудиш, да изиграваш кловн и да се молиш на сите богови да отвори уста, друг начин нема.
Немам проблем со јадење, освен со месото ама го маскирам со други намирници, ама види сум грешела си млечното.. Многу често давав спанаќ со кисело млеко ама сега ќе променам па ваљда ќе успеам, давам цитрусни овошки само манго кај нас многуу тешко се наоѓа. Фала за споделениот одговор
Дали дечињата кои ви почнаа да одат многу рано, пример на 10 месеци, потешко им беше прозборувањето? Малиот има точно годинка и само знае баба, брм и бам. Почна прво тата, по некогаш мама и откако прооде ни тата ни мама. Се му е баба.
Прооде на 11м, сега е 16м кажува околу 10 зборчиња. Моториката и е јака страна, мислам дека е нормално не може се да прават наеднаш