Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Е па не се секирај супер си е дечкото :) само многу зборување и играње

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.502
    Допаѓања:
    183.986
    Ако разбира команди, има контакт со очи и фокус нема простор за грижи.

За кашлањето носи на доктор да го слушне да си раат, за да недај боже не ти спушти на плуќа, дома.

За вакцини ако е болно секако ќе ги одложат. Мојава ги прими сите, завршивме пред еден месец со 3тата доза рота и сега сум раат. Мрп само месец дена ја одложивме оти беше настината. Ја прими на 14 месеци без реакција.

Доволно е да го знае нокширот. За да сфати дека тоа е место за какање и мочкање треба да достигне и одреден степен во развојот. За сега можеш да го носиш на нокшир кога ќе го сетиш, ама без форсирање и да знаеш дека тоа може да трае и подолго. Сега е во фаза на прозборување и ќе почне со еден по еден milestone at a time, нешто ќе остави за понатака. Цртани ако можеш скроз исклучи, или стаи ги на минимум, тие најчесто го пролонгираат говорот. Збори му по цел ден. Интеракцијата е најбитна, а со цртани тоа нема.

За последното е мистерија. :D Дур прозборат ќе биде потешко.

На Mia Fuentes, ocicka2014, NNA и 3 други им се допаѓа ова.
  3. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @Yowannty што поточно се подразбира под команди ? Пр. Син ми ме разбира се. Дури и еднаш ако му кажам нешто после веќе ке го знае. Но наредби да речиме како дај ми ја топката или донеси ми ја не ми ги реализира секогаш ,само тој кога сака. Дали е тоа нормално ? Или ако му кажам ајде да играме со количиња ,веднаш тој оди кај колите ги зема ама ако му кажам оди донеси ми количе некогаш го прави тоа но најчесто ќе оди до него ќе го земи со смеење и не ми го дава. Ова се само примери. Дали постои одредена стимулација за тоа ?

И за нокшир. Секогаш кога ќе се искака доаѓа и ми кажува па па па демек мириса. Дали е тоа знак дека може да се почне со процесот нокшир ?

На crazylady, NNA, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Зарем Антоније кенгур не птепорачува, зошто?

5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.502
    Допаѓања:
    183.986
    Па да. Тоа се команди
    Оди затворија вратата.
    Фрли го ова во корпа за отпадоци.
    Донеси ми ги патиките да ти ги облечам ќе одиме надвор.
    Ама не можеш да се потпреш само на одредено нешто, зошто сите деца се различни и спектарот на дејства што тие ги вршат во овој период може да биде најразличен. Чинам, најбитно е да има фокус, барем за педијатрите тоа знае да е најбитен момент. Иначе секое детенце си бира што ќе прави. Откако ќе направи нешто или ќе ти даде нешто, нека следат гласни браво, овации, аплаузи. Кај мојава тоа пали. Многу сака кога е пофалена.
    Простор да се грижиш немаш, чим те разбира. Воглавно, треба да те види дека ти си задоволна од она што тоа го направило.

За нокшир да, ќе почне да тегне пелена, да му биде неудобно. Процесот почнува, и може многу брзо да поврзе 2 со 2, ама може и да потрае подолго. Се е тоа нормално. Битно е да не гледа на нокширот со страв.

На KuklickaSk, Dikinzi, NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.038
    Допаѓања:
    108.731
    @NewMama кога ќе и кажам нешто на ќерка ми да донесе , не секогаш ќе ме послуша :Dако нешто расфрла и и нареднам да не го прави тоа мислам уште бетер е , ко за инат уште ќе фрла. За нокшир можеш да пробаш , евентуално за какање ако го осетиш дека ќе сака да кака донеси го , седни го па да видиш како ќе реагира. И моево кога ќе сака да кака, ќе рече кака , ама во нокшир не сака да седне се уште.

На NNA и NewMama им се допаѓа ова.
  7. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Извини не те разбрав колку месеци има малото?

8. Baby boo

Baby boo Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2018
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    66

Улетувам во муабет со нокширот..мојот син веќе 3/4 месеци меќе ми ја бутка надоле пелената, го имам неколку пати ставрно на нокшир и само еднаш ми се има помочкано..дали тоа значи почнува процесот, што викаш ти, сака да го одвикнам или нешто друго е во прашање...?

На NNA и Yowannty им се допаѓа ова.
  9. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @Yowannty @koritsaki па мислам дека повеќе се инаети детево. Исто иначе ако му се развикам бетер е. Пр. кога ќе ја остави отворена вратата од фрижидерот ,му велам ајде назад сега затвори !! Ајде да затвориш! И ќе се врати ќе затвори и за 10 секунди пак ќе ја отвори :drunk:

На Dikinzi, NNA, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.502
    Допаѓања:
    183.986
    Да, така учи дека мириса и дека не му е најудобно со кака на гз. Тој не знае дека може да кака на друго место за да сака да го одвикнеш, не би го знаел тоа, ама почнува да сфаќа дека нешто не е како што треба. Е сега имај на ум дека не треба ни да го форсираш оти многу лесно може да развие аверзија, затоа ако видиш дека дава отпор кон нокширот исто треба да го паузираш некој ден. Ако го прифаќа тогаш можеш да го седнуваш кога ќе видиш дека напнува за какање. Сега е полесно, веројатно има или ќе има и негово место каде што ќе се "крие" за да се искака, оти сега учат дека тоа е интимна работа.

На Dikinzi, NNA и koritsaki им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.905
    Допаѓања:
    18.790
    Мене само маж ми, мајка ми и свекрва ми ме прашале до сега. Други директно не ме прашале а дали се чудат или не, не ми е битно.
    Не препорачува, заради положбата. Кажа не верувајте кога пишува дека е одобрен кенгурот ова она, бебе не треба во кенгур.

На NNA, Autumn_ и NewMama им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.424
    Допаѓања:
    18.662
    Јас би го однела на лекар. Подобро сега, него да спушти наплуќа па уште толку да се мачи. Моето беше со растечен нос и кашлица па му даде сируп и препорача инхалации ,пиеше и антибиотик но заради бактерија во нос.
    И моето нема примено мрп, кога бевме за боцкање на превенар прашав дали може да се одложи мрп ми рече веќе има 13м може во секое време да ја прими,не се зависни со другите вакцини.
    За последново,и кај мене исто прави. На примет скока во неговата кола, го карам да не го прави тоа ,се враќа уште посилно скока. Ќе си ги истрпиме додека се научат на не :D

Околу нокширите,од кој тип на нокшир препорачувате?
    Класичен, оние што се како вистинска шоља или од тие џиџаните,мечиња,колички..?

На NNA, ocicka2014, NewMama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.293
    Допаѓања:
    28.058
    Од каде е седиштето? Едвај чекам да се оправи времево да се возиме :)

На Presrekna и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    7.653
    И мојов брм брм цело време прави. А види тркало, брм брм. Пегла исто му личи на количка, па ако ја докачи (исклучена нормално) ја фаќа и сака да ја вози. Опседнат е со колички. Му купив тркало онакво за возење, леле се прерадува детево.. Иначе мислам дека немаш простор за грижа, по темава гледам дека децава и поголеми не зборуваат нешто посебно. А на нет свашта има, ти си го гледаш детето до кај е и како е.

На NNA, elimkd, Dikinzi и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Добро а марамине, слинг или како и да беа? Па хит се тие во светот, проворираат поврзување и природно родиелство.
    Моето во раце порасна, количка сега, а кенгур двапати искористен, ама сега отпосле си реков не сум била нормална толку мало бебе што сум го држела во рака, наместо марама да купам

На NNA, NewMama и Dikinzi им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.905
    Допаѓања:
    18.790
    За марама не кажа ништо а јас не прашав. Сега со овој памет би го носела, т.е. би прашала дали е океј.

На NNA и Autumn_ им се допаѓа ова.
  17. ThankyouGod

ThankyouGod Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    27
    Не ми е јасно зошто толку е исфорсиран тој доктор Антоније и зошто се водите сите само според неговото мислење? Со сета почит спрема докторот и тие што одат кај него ама луѓе бре како тој да учел од други книги а сите други ортопеди заостанати се. Се извинувам ако се навреди некој

На NNA, Dikinzi, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.905
    Допаѓања:
    18.790
    Затоа што ако отвориш да прочиташ кои се актуелните совети за растење бебе, ке видиш дека е се како што кажува тој.
    Има објаснување зошто да а зошто не.
    Заостанати е прав збор. Се водат по стари книги а има нови и нови истражувања.

На NNA и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  19. ThankyouGod

ThankyouGod Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    27
    Па еве ние одиме кај друг ортопед и ни ги дава истите совети како Антоније. Значи не е само Антоније ,, модерен,, ортопед па толку да се форсира и да им се прави притисок на другите мајки што не одат кај него. Секој има право да избира на кој доктор ќе верува.

На NNA и Dikinzi им се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.905
    Допаѓања:
    18.790
    Па јас за раце ли ве фатив да ве водам кај него? :worried:

На srekice, elenaklasik и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.