Да не те плашам но ќе мора да го издржите првиов период на адаптација и во однос на имунитет. Ние бевме 5 дена градинка, една недела дома...И се така цели два месеци, стално лечевме вируси. Како совет би ти рекла да му воведеш супички на дневна база и повремено куркума во нив...многу подигаат имунитет. Мрсулавењето никогаш не било симптом на вадење заби кај нас, за ова ти најдобро знаеш дали и претходно ви се случувало.
Ke ve molam za sovet neznam veke sto da dadam vo delot na jaknenje na imunitetot sekogas sme so cedeni sokovi ovosje I zelencuk meso i ishrana dobra. Od sredstva za imunitet davam kinderimuno. Sakam da probam jajca od prepelica dali gi davate na skoro nepolni 3 godini I kako. Neznam veke sto da pravam cel mesec sme doma tri dena vo gradinka. Imunitetot znaci koga ke trgne nula. Sto ke me sovetuvate?
Да, во прав. Во се се става, дури и во овошни каши може. Јас го користам во нашите ручеци, за месо и тн. Го има секаде во делот за зачини, во кесички или шишенца, нормална цена има, незнам колку точно.
Fala mila sto ne mislis dobra e recisi ne i se poznava gumkata samo malce na dopir. jas naredniot den ja nosev na pedijatra oti imase malce boja dobijeno kako krv od vnatre,ja vide i mi kaza deka pomina dobro oti ne povrajkase i ostanatite siptomi. Dobro pominavme oti jas si puknav od strav Poz
Тигарче и кај мене малата од септември оди и до сега на два три пати ја фати вирус со температура само и така подкашлуваше,ама лесно ги миневме,на нога што се вика,а за мрсоли биди спремна дека нон стоп ќе има,еве ја ќерка ми цело време е со мрсоли,јас дома убаво чистам,ама таму ако и се наполни носот,ќе и го заброшат ама не е тоа тоа како со пумпицата дома што и го вадам,а и матичната ми вика до пролет ќе има мрсулчиња,направивме брисеви нема ништо засега,чисти почесто да не се слие надоле или на уво и јас ставам спрејче од диво оригано,така и кај нас беа прво потечни сега се погусти.Можеш ако не се подобри ситуацијата да му направиш брисеви од нос и грло. Инаку ние само во јануари што имавме подолго отсуствувано,дека прво коњуктивитот ја фати,па вирус некој од температура,инаку скоро цел месец оди ако и се собере дома се на се една недела
@joy1 ајде помош, што значи кога на крвна слика се на горна граница или малку покачени сите гранулоцити, моноцити и леукоцити ( овие се под горна граница малку). Гледав на гоогле ама сакам и од стручно лице
Додека го доев син ми бевме хаотични во однос на спиењето. На 20 месеци го одбив и фативме ред. Фала Богу почна да си ја преспива цела ноќ. Проблемот е што откако почна да ја преспива цела ноќ, преку ден почнува да го фаќа криза за спиење некаде околу 16-17 часот. Многу лош период во денот, бидејќи ако го успијам тогаш, навечер треба да го легнам многу доцна. Ако се обидам порано да го успијам пак процесот трае саат време, некогаш и повеќе. Исто толкав временски период го успивам и навечер, бидејќи дента си наполнил батерии. Хаос! Ме интересира вашите дечиња на возраст од 2 години, дали, кое време и по колку спијат во текот на денот? Кога се будат наутро и кога ги заспивате навечер? И уште нешто.. Кога почнаа сами да си заспиваат, без вие да треба да ги успивате? Јас ако не го нишкам на перница, шанси нема да заспие сам.
Со еден збор ако се бааги покачени бактериска или вирусна инфекција. Ако се на сама граница и немате симптоми никакви не верувам дека е нешто.Секогаш земајте во обзир дали детето вади заби,дали поминувало низ стресни ситуации периодов и секако лабараторијата во која правите. Од лаб до лаб можат да се добијат сосема различни резултати.
,син ми е 5 години и уште спие преку ден, макар саат време ама спие. Ќерка ми е скоро 2 и спие од 13 часот до 15 , некогаш и повеќе ама таква навика има од кога тргнав на работа. Сама заспива кога не сум дома а кога сум дома се галиме 15 минути. @joy1 за син ми прашав, поголем е, не вади заби или можеби 6-те. Имаше вчера т 37.9 денес макс.37 на рамно....докторкава ништо не кажа, ама не беше нашата.
Син ми некаде околу 22 месеци почна да не преспива денски,насабјале се буди околу 9-10 и тера цел ден и навечер во 20 ч е вкревет,а ако преспиеше денски навечер не ми спиеше до кај 23ч и на сабајле стануваше порано и кога ке му ги соберев сатите на спиење со денското спиење му се собираја помалку сати на спиење,се консултирав со педијатар и ми кажа дека слободно можи да го прескокниме денското спиење бидејки нокниот сон е многу поважен од денскиот. Сега гледам некаде околу 16-17ч го фајка криза за спиење ама издржуваме (не е нервозен и си игра) бидејки ако легни тогаш ке стани во 18 и тогаш ништо не го заспива до полнојк,е сега кога ке наголеми денот ке мора да одмара малку денски бидејки во 20ч уште ке бидеме надвор и така можи да поседи барем до кај 22ч.
И јас откако го одбив од цицање му се поремети редот за спиење и тоа само поради тоа што немав метод на успивање. Не фати ни цуцла, ни шише, не сака во раце, не сака нишкање... До ден денес (20месеци) навечер не заспива пред 12, станува кај 9 сабајле, преспива кај 2 најчесто, иако знае и подоцна да заспие. И овој ред е ок, со оглед на тоа дека преспивањето не беше пред 4-5 попладне. Сега заспива сам, ќе легнам само до него и со прстот ми ја гали устата и така заспива. Не сака да го галам, нишкам, чепкам...само да сум до него. Ја спие цела ноќ.
Со оглед на тоа деκа сеуште се доиме,18месеци сме,па и заспивањето ни е со цице,ρедоследот ни е 22ч најκасно заспива,се буди еднаш во теκот на ноќта и обавезно наутρо пρед да се ρазбуди. Се буди κаκо алаρм во 8ч. Пρеспива еднаш во теκот на денот и тоа е сеκогаш од 13-15.30ч. Овој ρедослед се тρудам да го почитуваме,не знам κаκо ќе биде κога ќе се одбие.
Cistam duso so pumpica obavezno i go inhaliram so fizioloski ednas navecer,sega e dobar mu pomina koga vadi zabi najcesto ima mnogu sekret masala do sega 17 meseci,samo ednas na 3 meseci mu se imase malku spusteno na pluka i toa poradi glupavata doktorka sto ne matkase cela nedela nisto nema nisto nema...ovoj pat dali deka e pogolem moze super terame dve nedeli vo treta vleguvame kako odime vo gradinka
Легнува 22-22:30 најдоцна спие. Станува 8. Преспива од 13-14:15. Скоро без исклучок секој ден. Ноќе станува еднаш за млеко. Кога ја болат забите е истиот ред ама ноќе речиси е полубудна. Заспива сама ама јас да сум до нејзе да ме држи за рака, година и повеќе вака заспива. Две години и еден месец.
Многу тешко и направив ред на спиење, и малку фали за да ни се изремети тој ред. Затоа сум опседната во колку легнува и во колку станува. Има скоро 22 месеци и од пред 4 месеци заспива без нишкање во раце, туку со шишенцето во уста. Треба јас или мм да лежи до неа, 100 пати да не бакне пред спиење (нритуал пред спиење) и за 15 миути е заспиена. Ја будам во 09:30 (морам да ја разбудам бидејќи знае да се заспие и до 11), потоа презаспива од 13:00 до 15:00. Вечер ми заспива околу 23:00. Истиот ред го имаме скоро секогаш, со мали промени ако потешко заспие или ја оставам повеќе да поспие. Познавам многу мајки чиј деца не преспиваат дење, па мислам дека тоа си е до детето. Ако не е нервозен и издржува цел ден без сон, тогаш терај го тој ред, па вечер полесно ќе ти заспива.
И јас маки изнамачив со тој кризен период за спиење околу 17-18h. Додека не почна в градинка да оди преспиваше по два пати, после не го оставав туку го легнував 20-30 минути да се одмори го пазев да не заспие. Инаку ред имаме прекрасен. Од 9 мес се одби од доење и од тогаш ја преспива цела ноќ. Има 2год и 1месец. Сабајле околу 7:30 станува. Спие од 12:30 до 14:30 во градинка и навечер околу 20-21h. Е заспан. Исто и во викенди кога сме дома.
Околу 13-14тиот месец, почна да преспива по еднаш, 13-15h.легнува во 22-22.30 станува 08.навечер не се буди, ја преспива цела ноќ.. Екстремни ноќи се ако е затнато носе,заби али за среќа кратко е..се одбиваме овие неколку дена,еден ден ќе заспие сам во креветчето со држење за раче и чепкање во косичката, другиот ден ќе се бунтува и ќе бара да цица... Овој месец мора целосно да се одбиеме.. Полни 2год и слоро 2месеци сме
ние за спиење немаме никакви проблеми , додека синко беше уште бебче, си го фати редот...си спие цела вечер туку нешто друго ме нервира болни сме скоро 10дена...имавме зелени темни мрсоли, кашлаше тешко со свирење во градите како за бронхит , бевме на лекар и ни препишаа антибиотик аугументин ..тоа беше минатиот понеделник....поминавме без тт сите овие денови..го испи антибиотикот и подобар е демек, бевме на лекар не слушнаа на слушалки рекоа добри сме. ама после 2 3 дена еве пак е со мрсоли пак поткашлува ...додуша сега мрсолите се светли и не кашла како што кашлаше, но пак има нешто.. дали настинка незнам? не оди во градинка скоро 10дена. болна сум и јас заедно со него-боли грло, кашлање, мрсоли...и кај мене е исто некој ден подобро и наеднаш пак се враќа.. што ќе беше незнам - ова времето не покоси изгледа совет некој мајки што да правиме ПС Фативме и конјуктивит--ова гратис одеше на се