Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Појма немам од формули, и шо е разлика од 3 ( побогато е со витамини) и 1+ (за од годинка по нормално) се мислев за хипп
    556E0B49-978F-4B59-81E8-84C7837C02CB.png FD2F0F70-B11D-44CB-91F0-12AA5305C933.png FE866AB7-7A23-4173-A263-FF930084CA31.png 99808210-F2D9-472B-81AA-E8FFB42BA0A4.png BD567486-226A-4540-8DDC-A191CA9B0F29.png

Последна измена: 30 март 2021
    На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    3.995
    Јас пиев на 12 часа мислам, бебе ми беше тогаш 3 месеци, никаков пробиотик не давав оти не знаев, се беше во најдобар ред, ниту колики ниту пролив имаше, плус јас оздравев. Ама ти за секој случај давај и пробиотик, нема штета од него и за тебе и за бебе пробиотик :!:

На NNA, Dikinzi и ddevojce им се допаѓа ова.
  3. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    3.995
    Јас на мојата и купив на фрејзидерм козјо во прав и не го сакаше, го плукаше, после пробав и обично кравјо и тоа го плука, една пријателка ми даде од нејзиното бебе пие формула за да не фрлам џабе пари и тоа не го сака, сите млека ги плука, само цице сака по цеел ден и ноќ (facepalm)
    Најмногу ми беше барем навечер да и дадам да ја држи сита оти ми се буди многу пати ноќта и ништо, никакво не сака ниту каши сака со млеко пример, воглавно не сака такви мазни каши, по џвакањето е (facepalm)

На NNA и Dikinzi им се допаѓа ова.
  4. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    3.995
    Ај добар ден. Денес бевме на педијатар. Друг педијатар сменивме и таа виде дека на предните забчиња горе на кецовите има малку растојание и ми рече да се консултирам со забар може ќе ттеба да се сецне ресичката. Одма се јавив на ортодонт, по телефон ми рече дека нема потреба да се сече ништо затоа што е многу мало бебето, ќе чекам до 3,4 години кога ќе излезат сите заблиња и тогаш дури ќе закажам да ја види, за сега никаква интервенција не треба, никаков проблем нема да има ниту во зборење ниту во јадење, да го оставав како што е и ништо да не пипам. Се прерадував кога го слушнав тоа оти баш ме исплаши педијатарот кога ми кажа :(

Некој вакво искуство да има да ми каже?

На NNA, Dikinzi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Сум видела др бебиња со ваква ресичка ама како растст забчињата и како шо трајните предните излегуваат се повлечува.

На NNA и Kallias2 им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.900
    Допаѓања:
    18.784
    Синко и надолу по скали умеел да се спушти сам. :inlove:

На rainbowmama, Presrekna, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    3.995
    Така ми рече и ортодонтот :)

На ddevojce, NNA и Dikinzi им се допаѓа ова.
  8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Кај мене ова второво меѓу двете заби има како мевце, ако тоа го викате ресичка. И забчињата горе и се раздалечени. Мислев е генетски оти чичо има, и цело време се мислев оти ќе има раздалечени забчиња. Фала ви ми олесна :D

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    3.995
    Да, тоа мевцето, баш како што опиша така и се и денрс да не ми кажеше пефијатрот немаше ни да знам дека се вика ресичка и дека треба да се делува нешто за тоа и јас кога нешто ми кажат го сфаќам одма здраво за готово и уште во кола одма барав ортодонт и му вртев и го прашав, среќа ми рече дека никаков проблем не е и не треба ни да ја носам да ја види, дури за 3 години ќе ми ја донесеш ми вика :sweat: ми олесна му викам, баш се засекирав искрено :(

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.716
    Допаѓања:
    7.644
    Јас имав ресичка некоја меѓу забите, траума ми е тоа дека требаше да ми ја сецнат, сега, денес, утре и на крај ништо не бидна. Сум немала проблеми ни со зборење, а немав ни со забите поголема.

На Kallias2 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Ни на крај памет не ми текнало да ја однесам, ниту пак дека ќе има проблеми со говорот. Мислев само естетски дека ќе биде поинаку, фала уште еднаш што ми кажавте :hug:

На NNA и Kallias2 им се допаѓа ова.
  12. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Здр мајки ви пишувам и тука прашање од еднкомшивка детето и е поголемо за во оваа груп.. Викадали има дете кое сака да си игр со тркалата од колите... Вика да му ддадам кола се ги вртисмо тркалата

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.900
    Допаѓања:
    18.784
    Нормално е, детето истражува. Зошто е загрижена?

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Претпоставувам дека заради тоа што често се спомнува како ран симптом на аутизам. И мојот понекогаш ги врти (не на сите колички) и причина плус беше мм да биде загрижен, пишав пред некое време за тоа тука.
    И јас мислам дека е нормално, со секој предмет што си игра го истражува и го врти од сите страни за да разбере што може да прави со него. Ама ете, интернетот ќе не побудали сите.

На srekice, NNA, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Гледала на нет дека вртење на колциња е ран знак на аутизам.

На prinstongirl2 и Jana06 им се допаѓа ова.
  16. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Да ради тоа и загрижена емлку

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.900
    Допаѓања:
    18.784
    И синко ги врти тркалата, колата со акумулатор дури и ја вртеше да ја прави, има алат и врти тркала, става уво да види дали тропа итн.
    Се и сешто пишува на интернет, навистина треба да олабават мајките малку, и онака се оптеретени со се.
    Да имаше кај нас саглам доктори и годишни прегледи за децата, ке беа родителите мирни, вака на форум треба да дознаваш. Страшно и жално.
    Секако ако има сомнеж треба да оди на доктор, ние на форум не можеме да знаеме како се манифестира тоа вртење на тркала. Мајка која го следи детето знае ако нешто не е како што треба.

На Larahappy, srekice и NNA им се допаѓа ова.
  18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Јас па на мојата намерно и ги вртам тркала да се загледа малку да си поиграа. На една количка за проодување има и тркалце за да го врти.

а инаку прооде моја беба по роденденот веднаш.

плус урината и мириса на антибиотик. Се надевам нема да има никаков проблем. А мене отокот никако да ми се спајне. Трети ден веќе како пијам.

На Larahappy, srekice, NNA и 3 други им се допаѓа ова.
  19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.950
    Допаѓања:
    12.177
    Еден период кратко му имав дадено проодувалка, позајмена нѝ беше. Повеќе ја вртеше обратно од кај тркалата за да ги врти, добро и од напред ја вртеше и ја чепкаше ама повеќе обратно ја гледаше.
    Неа ја вративме, а дома сега си игра ја бара правосмукалката и понекогаш ја превртува и неа и еднаш го гледам пак тркалата обратно и ги мерка ги вртка. Сака да ја гледа машината за перење како врти, ја чепка, ми се врти ми зборува по негово.
    А количиња немаме купено, имаме коцки, една сложувалка, топки - нив ги разгледува од сите страни.
    Ако детето има контакт со средината, соодветни реакции, веројатно нема простор за грижа. Е сега дали тоа се менува со тек на време, од нормално дете со нормални реакции, накај 2 или 3 години да снема контакт со реалност, појма немам и ми е страв.

На Larahappy, srekice, NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  20. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Овде пишува сега мајката на детето поштп ја немам профил... Да ги врти не е опседнат да ги бара и само таму д му е умот.. Свашта прочитав по нет и се исплашив.. Дали покажува со прст твоето