Појма немам од формули, и шо е разлика од 3 ( побогато е со витамини) и 1+ (за од годинка по нормално) се мислев за хипп
Јас пиев на 12 часа мислам, бебе ми беше тогаш 3 месеци, никаков пробиотик не давав оти не знаев, се беше во најдобар ред, ниту колики ниту пролив имаше, плус јас оздравев. Ама ти за секој случај давај и пробиотик, нема штета од него и за тебе и за бебе пробиотик
Јас на мојата и купив на фрејзидерм козјо во прав и не го сакаше, го плукаше, после пробав и обично кравјо и тоа го плука, една пријателка ми даде од нејзиното бебе пие формула за да не фрлам џабе пари и тоа не го сака, сите млека ги плука, само цице сака по цеел ден и ноќ Најмногу ми беше барем навечер да и дадам да ја држи сита оти ми се буди многу пати ноќта и ништо, никакво не сака ниту каши сака со млеко пример, воглавно не сака такви мазни каши, по џвакањето е
Ај добар ден. Денес бевме на педијатар. Друг педијатар сменивме и таа виде дека на предните забчиња горе на кецовите има малку растојание и ми рече да се консултирам со забар може ќе ттеба да се сецне ресичката. Одма се јавив на ортодонт, по телефон ми рече дека нема потреба да се сече ништо затоа што е многу мало бебето, ќе чекам до 3,4 години кога ќе излезат сите заблиња и тогаш дури ќе закажам да ја види, за сега никаква интервенција не треба, никаков проблем нема да има ниту во зборење ниту во јадење, да го оставав како што е и ништо да не пипам. Се прерадував кога го слушнав тоа оти баш ме исплаши педијатарот кога ми кажа Некој вакво искуство да има да ми каже?
Сум видела др бебиња со ваква ресичка ама како растст забчињата и како шо трајните предните излегуваат се повлечува.
Кај мене ова второво меѓу двете заби има како мевце, ако тоа го викате ресичка. И забчињата горе и се раздалечени. Мислев е генетски оти чичо има, и цело време се мислев оти ќе има раздалечени забчиња. Фала ви ми олесна
Да, тоа мевцето, баш како што опиша така и се и денрс да не ми кажеше пефијатрот немаше ни да знам дека се вика ресичка и дека треба да се делува нешто за тоа и јас кога нешто ми кажат го сфаќам одма здраво за готово и уште во кола одма барав ортодонт и му вртев и го прашав, среќа ми рече дека никаков проблем не е и не треба ни да ја носам да ја види, дури за 3 години ќе ми ја донесеш ми вика ми олесна му викам, баш се засекирав искрено
Јас имав ресичка некоја меѓу забите, траума ми е тоа дека требаше да ми ја сецнат, сега, денес, утре и на крај ништо не бидна. Сум немала проблеми ни со зборење, а немав ни со забите поголема.
Ни на крај памет не ми текнало да ја однесам, ниту пак дека ќе има проблеми со говорот. Мислев само естетски дека ќе биде поинаку, фала уште еднаш што ми кажавте
Здр мајки ви пишувам и тука прашање од еднкомшивка детето и е поголемо за во оваа груп.. Викадали има дете кое сака да си игр со тркалата од колите... Вика да му ддадам кола се ги вртисмо тркалата
Претпоставувам дека заради тоа што често се спомнува како ран симптом на аутизам. И мојот понекогаш ги врти (не на сите колички) и причина плус беше мм да биде загрижен, пишав пред некое време за тоа тука. И јас мислам дека е нормално, со секој предмет што си игра го истражува и го врти од сите страни за да разбере што може да прави со него. Ама ете, интернетот ќе не побудали сите.
И синко ги врти тркалата, колата со акумулатор дури и ја вртеше да ја прави, има алат и врти тркала, става уво да види дали тропа итн. Се и сешто пишува на интернет, навистина треба да олабават мајките малку, и онака се оптеретени со се. Да имаше кај нас саглам доктори и годишни прегледи за децата, ке беа родителите мирни, вака на форум треба да дознаваш. Страшно и жално. Секако ако има сомнеж треба да оди на доктор, ние на форум не можеме да знаеме како се манифестира тоа вртење на тркала. Мајка која го следи детето знае ако нешто не е како што треба.
Јас па на мојата намерно и ги вртам тркала да се загледа малку да си поиграа. На една количка за проодување има и тркалце за да го врти. а инаку прооде моја беба по роденденот веднаш. плус урината и мириса на антибиотик. Се надевам нема да има никаков проблем. А мене отокот никако да ми се спајне. Трети ден веќе како пијам.
Еден период кратко му имав дадено проодувалка, позајмена нѝ беше. Повеќе ја вртеше обратно од кај тркалата за да ги врти, добро и од напред ја вртеше и ја чепкаше ама повеќе обратно ја гледаше. Неа ја вративме, а дома сега си игра ја бара правосмукалката и понекогаш ја превртува и неа и еднаш го гледам пак тркалата обратно и ги мерка ги вртка. Сака да ја гледа машината за перење како врти, ја чепка, ми се врти ми зборува по негово. А количиња немаме купено, имаме коцки, една сложувалка, топки - нив ги разгледува од сите страни. Ако детето има контакт со средината, соодветни реакции, веројатно нема простор за грижа. Е сега дали тоа се менува со тек на време, од нормално дете со нормални реакции, накај 2 или 3 години да снема контакт со реалност, појма немам и ми е страв.
Овде пишува сега мајката на детето поштп ја немам профил... Да ги врти не е опседнат да ги бара и само таму д му е умот.. Свашта прочитав по нет и се исплашив.. Дали покажува со прст твоето