Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Pred da pocneme vo gradinka pocnavme da se ucime za spienje. Ja budev vo 7, vo 12 spienje dokaj 1, 2 i vecerta do 8 najkasno. Pocna i u grayinka da spie, stanuva sama pred 7 a sinokja vo 18:45 zasöala. Bev na rab jas.

2. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Nie za spienje nemame problem, sinko si fati red od 4 meseci i ja prespiva cela vecer. Zaspiva navecer okolu 23h i se budi sabajle vo 11 (nekogas jas go budam ) zasto znae da prodolzi i do pokasno, preku den spie od 14 do 16h. Sega ima 15 meseci i si go tera toj red samo jas neznam dali postapuvam pravilno veke nekolku meseci pocnav da mu davam mleko sabajle okolu 8h i toa zatoa sto mi e maka taka od mnogu spienje preskoknuvase dorucek i jas resiv taka da mu davam mleko barem da stavi nesto vo meseto, si go pie bez problem spiejki ne ni poglednuva i si prodolzuva so spienjeto. Sakam da prasam po kolku mleko davate vie na vasite deca na taa vozrast, jas na sin mi davam samo za zaspivanje i ete toa nautro dodeka spie. Drugo jade se rucek, ovosje, vecera itn. Posleden pat koga bevme kaj pedijaterot ne sovetuvase vecerata da ja davame pokasno a mlekoto za zaspivanje da go prekineme, jas ne go poslusav nekako mi e seuste mal da go ostavam bez mleko pred zaspivanje vie kako postapuvate?

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.759
    Допаѓања:
    202.607
    Мнoгу дoцнa ти легнувa. Мaлo дете требa дa е вo 8, нaјдoцнa 9 вo кревет. Ќе имaте прoблеми пoнaтaкa зa рaнo стaнувaње aкo прoдoлжите сo oвa темпo.
    Педијaтaрoт убaвo ве сoветувaл, aмa вaше е дaли ќе гo пoслушaте. Немa дa oстaне мaл aкo не пие млекo.
    Нaјбитнo ви е сегa дa му гo смените времетo зa спиење, дa легнувa пoрaнo и дa стaнувa пoрaнo. Спиењетo вo периoдoт пред пoлнoќ е мнoгу вaжнo, зaтoa штo тoгaш се лaчи хoрмoнoт зa рaст.
    Кoгa ќе тргне вo грaдинкa, ќе му биде тешкo дa стaнувa рaнo, aкo не јa создаде тaa нaвикa претхoднo. Вaс мoжеби ви oдгoвaрa тoј негoв ред, aмa зa негoвo дoбрo, сменете гo.

На victoria и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Дали се доволни 12 часа сон?
    Се буди околу 8 часот наутро, а заспива околу 8 часот вечерта.
    Преку ден одбива да спие, а го фаќа криза некаде околу 16-17 часот и знае да стане доста осетлив и нервозен.
    2 години има, се ми се чини дека е мал и дека треба да поспие макар еден час во денот, ама...
    Никако да го натерам да заспие. Треба да го нишкам саат време за да попушти, не е решение, малтретирање е.
    Чаре?

Уште нешто, на колку време им правите крвна слика на децата?

Последна измена: 20 февруари 2016
  5. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.105
    12 саати се многу според мене.А не станува ноќно време?

6. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Не, додека го доев се будеше, сега си ја преспива цела ноќ.

7. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.105
    Милсам дека треба помалку да спие.Го знаеш она чувство кога повеќе спиеше па некако си поуморен иако е мало човече можно е и кај него да има такво нешто па затоа околу 4 5 да го фаќа криза за спиење

8. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Знам дека имаше некои табели според возраста на децата, колку вкупно часови треба да спијат, ама не можам да ги најдам.

9. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.105
    Пиши што си направила.

Јас прв пат слушам за нешто такво искрено

10. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Прв пат слушаш дека постојат такви табели или прв пат слушаш дете да спие 12 часа?

Мајки, по колку вкупно часа спијат вашите две годишни деца?
    Јас пак се си мислам малку да не се 12 часа сон само во ноќта, а преку ден воопшто да не спие. Не знам.. :?:

11. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.105
    Првпат слушам за табеливе.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    @Jagoda123 моето е исто две години и еден месец и така тераме еве вејкем три месеци без денско спиење ,навечер легнува во 20ч и се заспиваме за 10минути,станува насабјле околу 9 навечер се буди неколку пати за цице ама полу заспан не да стани туку да си цицни,сигурно од навика,јас прашав педијатар и ми кажа дека нокниот сон е многу поважен од денскиот,вчера заспа прв пат после три месеци денски околу еден час и сношти до 22 ч не беше засппани потешко заспа и јас мислам дека дете да седи до касно не е убаво се знае до 21 максимум да е вкревет,е сега летниот период мислам дека ке треба да преспива по еден сат бидејки се стемнува во 21ч и сигурно нема да ми легни во20ч бидејки ние 90 посто од времето сме надвор живеам на село и се сме надвор шетаме многу малку време поминуваме дома.

На Annath, kallias и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Моето е 3 години и веќе неколку месеци не спие никако преку ден, како што велиш, го фаќа криза околу 16, 17 часот ама не го заспивам и ако не заспие тогаш, му разотидува дремката и е полн со енергија и си игра и цела цечер без око да му трепне, јас намерно го носам во 20, 21 h на спиење и пола саат му треба додека се успие, понекогаш и повеќе и 22h не фаќа кога заспива и спие до 8, 9 сабајле, многу пати сум го успивала и во 20h навечер и знае да спие до 8, 9 сабајле. Според мене е супер да спие по 12, 13 часа без да се разбуди, ама најдобро е барем 1 час и преку ден да дремне, но не сака :(

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    А твоите како заспиваат?

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.606
    Допаѓања:
    36.687
    18+ сме и заспива 21.30 ρетκо 22ч и спие до 08ч наутρо,ρетκо поκасно. На пладне пρеспива 2-2.5часа. Јас сметам деκа му е доволно,во споρедба со мајκи оκолу κои κажуваат деκа децата и по 10ч вκупно само им спијат.
    @Jagoda123 κρвна слиκа пρавиме пρед сеκоја ваκцина обавезно и по потρеба.
    На 3месеци мислам деκа тρеба да се пρовеρува,иаκо лично(а и сеκоја мајκа)веднаш би. забележала пρомена κај детето.

16. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.105
    Моите се поголеми.Одат во школо и градинка.Легнуваат околу 10-10:30

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    До три години е 12 саати сон.
    До 5 години е од 10-12 саати.

На JuLleE, Bozica1980 и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.759
    Допаѓања:
    202.607
    12 чaсa сoн не е мнoгу зa двегoдишнo дете, нaпрoтив, тaмaн си е. @Jagoda123 aкo спие целa нoќ без будење пo 12 чaсa, тoгaш си среќнa кoцкa. Не мoрa денски дa спие, иaкo нa тaa вoзрaст имaaт пoтребa oд oдмoр вo текoт нa денoт.
    Акo oди вo градинка, тaму им стaвaaт ред вo денскoтo спиење, oднoснo сите децa спијaт, пa и тoј ќе спие. Мoјoв нa скoрo пет гoдини уште преспивa преку ден вo рaбoтни денoви, a кoгa е дoмa вooпштo не спие. Јaс сaкaм дететo дa ми спие пoвеќе, зaтoa штo квaлитетниoт сoн мнoгу знaчи вo рaстoт и рaзвoјoт нa децaтa. Амa не е спaнкo и се пoмирив сo тoa.
    @makgirl мнoгу грешиш aкo мислиш декa 12чaсa сoн зa дете е премнoгу. Не е истo кaкo кaј нaс вoзрaсните, нaс ни е дoвoлен сoн oд 6-8 чaсa, штo е дoбрo зa дa функциoнирa oргaнизмoт oптимaлнo. Се пoвеќе или пoмaлку oд тoa влијaе нa рaбoтoспoсoбнoстa вo текoт нa денoт.

На JuLleE, Bozica1980, Jagoda123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.249
    Допаѓања:
    260.509
    12 часа е таман. Ќерка ми има 4 години и се трудам да ја легнувам и на пладне. Ако е времето убаво, шетаме и сама бара да легне. Тогаш вечерното легнување знае да го одолговлечи. Ако не преспие на пладне знае и во 20ч да е во кревет. Толку и е силата :)

На Annath и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @makgirl ми влезе во очи, извини ако грешам и не ме сфаќај погрешно, но по сите твои мислења и ставови мислам дека навистина се претставуваш лажно, ниту деца имаш, ниту си трудна, ниту пак професијата ти е адвокат :!:
    По сите твои коментари кои се тук-там и не држат место, јас навистина го мислам ова за тебе, можеби грешам, не знам, ама ова е мое мислење за тебе :wasntme:

Извинете на офф топик.

На makgirl му/ѝ се допаѓа ова.