Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.192
    Допаѓања:
    26.136
    Не ни мора млеко да пие, јас ден ден не пијам млеко, ни малава моја не сака ништо освен цице, кога ќе ја одбијам нема да и нудам ако не сака. Јас и со несквик имам понудено ама не сака ни со тоа.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.192
    Допаѓања:
    26.136
    А не и излегуваат ноџињата? Мојава има слаба нога, ако не е точно се и излегува.. ии каде купувате патичиња?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Ако е убаво стегната лепенката нема кај да бега.
    До сега 2 пара најки, третиот што ке го заноси деновиве ке биде исто најк. И адидас се убави.

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.192
    Допаѓања:
    26.136
    Нема кај да бега ама постабилна ми е со точни, не како патор, првите ни беа од Кеги на изглед одвратни демек такви требело, се досопка кутрото и ги фрлив .. Адидас имаме без лепенка, суперстар немаат тука бројче ама сакам убави патики хаха

5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Кеги се тешки и тврди, не би купила за синко. Поточно доби на подарок, сменив едни за око џиџе ама како камен се тешки и тврди. За сликање само.
    За да е удобно земи најк танјун. Батали мода, глеј да е удобно. Јас не трпам неудобни обувки а не дете.

На NNA и NewMama им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Па до сега не. На почетокот малку се сопнуваше,ама сега више се научи.Скоро 3 години е.

Истово важи и за второто :D

7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Женски, примија ли вашите вакцина МРП? Како поминавте?

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Kaj mene golemata ja primi na skoro 7 god. Nemase nikakva reakcija od dvete fozi fala na boga. Samo od prvata na peti den kaci malko temp 38, a fali e od vakcinata ne znam. Bebevo trebase sega na godinkata ama ne dadov da ja bocnat. Duri ko kje treba da odi na gradinka zdravi i zivi eden den.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    Денес сме на 2ра доза.
    Првата ја прими на 9 мес,сега 2ра на 12+.
    Немаше реакција од првата.
    @Bubish26 прими ли Нина 2ра,како поминавте?
    Патики има мојава суперстар со лепенки,многу се убави.Нека ти нарачаат од Заландо твоите.

Не купувајте поголеми обувки.Важно е да се точни,лежиштето на стапало во развој треба да е во правилна положба.Адидас инаат внатре обележано како треба,се вади влошката да измерите.
    Кога газат на тврдо се постабилни децата,ова во фаза на проодување мислам.За трчкање,помеки.

На rainbowmama, Dikinzi и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Требаше она на пред 13 месеца да се вакцинира, ама 2 пати одложив дека настината беше. Сега ми стаса за во Мај картонче. Ќе биде 15 месеца.

Првото на 9 медеца и една недела ја прими, оти имаше епидемија во 2018 година, па мораше порано.

Да се надоврзам за патиките. Кумата е во Шведска, па таму препорачуваат еден цм поголеми. Е да се чуди човек више како е правилно (facepalm)

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.192
    Допаѓања:
    26.136
    Знам, има и на страната на Адидас ама со бројче појма немам кое, читав баш по цм како им одат и се ептен различни од другиве ама крај краева ако се големи ќе го носи понатака, сум чула дека им се удобни и на деца, јас втор пар за мене си купив. Иначе за удобни имаме од Elefanten, леснотија ама сакав нешто за убави комбинации да има ем лични ем удобни. Иначе втора доза ја прими точно на годината, без никаква реакција.

На dunika и Dikinzi им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Обувка за да е точна треба да е 1 цм поголема кога ке ги облече прв пат.
    Децата треба да проодуваат боси на тврд под, тоа е точно. Ама обувка не смее да е тврда. Мека напред како палачинка, кај петата цврста и целосно рамна внатре.
    Кога проодува детето не можеш да го фатиш за рака и да го шеташ, така да тогаш не требаат обувки.

На srekice, *malenavolena*87, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.478
    Допаѓања:
    183.711
    Еден сантим, или прст луфта е точна патика за бебе/тодлер. Она што е точна патика за нас, не е исто што и точна патика за нив. Лигаментите им се оформуваат до 3 години, мускулите и коските на стапалото се меки и можат лесно да се деформираат прстите. Затоа треба да се лесни, флексибилни долж стапало, со цврста пета поради фактот што тоа дава стабилност и прст луфта.
    Има на најк 2 модела такви, не се последна мода, ама се супер за нив, на Адидас не сум имала.

На srekice, *malenavolena*87, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Немаме ист вкус за обувки, мене ми се супер на око најките. Памтам и за едни чизми кажа дека се грди а мене ми беа океј.

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.478
    Допаѓања:
    183.711
    Хахахаха да. :)
    Чизмите стварно ич не ми се свиѓаа, а најк ми се ок. Не ми се нешто посебно, ама као за секој ден скроз ок се.

На mal.ecka и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    12.145
    А за обувките од Цицибан што мислите?
    Погодни се за правилно држење на стапалата?

17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Од кога почнав да им купувам патики, или што и да е, гледам да има еден прст луфта. Штом стасаат со палецот блиску крајот на патиката, веднаш менувам нови. Така ми кажаа, така терам, ама секаде има различно мислење. Да можам, би им облекла опинци кожени, да можам надвор и боси би ги пуштила, ама..тоа моментално само во природа. Овде низ град каде што има ѓубре и стакло искршено секаде нема шанси..

18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.894
    Допаѓања:
    18.775
    Не, заради влошката која е испакната не. Само рамни внатре.

На dunika, *malenavolena*87 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.478
    Допаѓања:
    183.711
    Кеги со сигурност знам дека нема, а за Цицибан мислам само со препорака од ортопед ако има потреба од такви.
    Она што е битно за обувката е да е лесна и флексибилна. Можеш да ги приметиш засечоците кои дополнително го помагаат процесот.
    IMG_20210416_161802.jpg

Кај петата е цврста за да дава баланс. Внатре не е мека за да пропадне стапалчето кога ќе нагази, напротив цврста е, но истовремено прилагодлива на движењето на стапалото, што дополнително придонесува за удобност. Прст луфта да има, оти стапалото при движење природно се излизгува малку напред и за да се избегне искривување на прстите, поради притисокот што се создава на прстот при допир со патиката внатрешно при одење и трчање.

@Dikinzi секоја земја различни препораки има навистина, ама општите препораки од светскиве организации се усогласени околу тоа.

На rainbowmama, Mia Fuentes, srekice и 6 други им се допаѓа ова.
  20. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Секој ортопед препорачува 1 цм поголеми за да има каде да расте ноџето не ке купуваш на 2 недели патики
    Обично на некои производители (за Geox знам со сигурност) на влошката имаат каде треба да биде ноџето кога ке ја купиш патиката и до каде максимум може да се носи тоа е размак од 1 цм до 1.5

На Dikinzi и MilaSs12 им се допаѓа ова.