Па мене ми е ОК вашиот ред, мислам дека многу мајки сонуваат детето да им има сонче како твоето. Не гледам проблем во тоа да му даваш млеко додека спие бидејќи прескокнува доручок, само да не се пречекорува умерената количина на млеко околу 400-500мл дневно (тоа би бил максимумот). @Jagoda123 ако спие 12 саати ноќе без да се разбуди ич не се замарај да го презаспиваш дење, доволно сонче си има детето. Мојата е 22месеци и спие околу 10 часа ноќе (се буди еднаш или ниеднаш) и 2 часа дење. Значи пак вкупно 12 саати и супер функционира преку цел ден (не е нервозна, плачлива и сл).
Bas tolku i mu se sobira vo tekot na eden den okolu 500ml na mleko, sto zasega mislam deka mu e dovolna taa kolicina a za ponatamu toj sam ke pokaze dali treba da mu se namali kolicinata, zasto decata koga sakaat nesto sami ti davaat do znaenje deka e taka. Jagoda 123 za spienjeto mislam deka se dovolno 12 saati i moeto spie po tolku noke a gledam deka i drugite majki go velat istoto, normalno ima i isklucoci. Neka si si tera kako saka toj
Мајки да ве прашам околу оброците на децата ваши.. Мојата е 13+ и има три оброци, и некогаш една ужинка, а некогаш не ни сака ужинка да јаде. Сабајле станува и цица, после јаде овошен оброк со житарки (околу 200-250гр), па после некогаш давам ужина пак овошје, ама не секогаш, па јаде зеленчукова каша околу 200 гр, и за вечера кисело млеко со житарки исто околу 180-200 гр. Периодов сум дома па цицнува уште еднаш преку ден (најчесто за успивање), и потоа цица навечер за заспивање. Вода пие околу 300-400 мл дневно. Се помислив дали ѝ е малку, ама не верувам, пелените ѝ се нон стоп полни. Имам простор за грижа или си се занесувам?
@Kaetana вакво мени повеќето мајки би посакувале да имаат кај своите деца. Нема што да му ја мислиш,кога бебе е среќно и задоволно. Секое дете е приказна за себе. Син ми јаде,цица,но тие неколку мл вода што ги пие за мене е празник. Сок не сака да помириса. Кај никој не ес овршено,но вие сте блиску до совршенството.
Фала ЛејдиДоли за одговор, некаде се зачитав дека деца на најзина возраст јадат по три оброци, две ужини, плус тек тук, си реков да не е малце...
Таман си е мила, мојата исто 14+ е,јаде скоро исто,само што не цица туку има две ужини.А за вечера само ова даваш или и други работи?
Син ми (14 месеци денес ) има 4 главни оброци, едноставно сами коцките така се наместија. Доручек околу 8:30, што и да е, побааѓи е обилно....овошје со јогурт и житарки знае и по 500мл да јаде , ручек околу 13 (околу 250мл), уште еден оброк околу 17 (не го рачунам ужинка зошто е голем колку и ручекот ) што и да е , околу 200-250мл, и вечера е само млечна каша со житарки 210мл околу 20 саат. Не пие млеко од цуцла, јас не сакав, се` јаде со лажица и си легнува да спие. Не цица веќе 2 месеца, ја преспива ноќта, сабајле околу 7-7:30 е на нозе. Не е воопшто дебел спрема тоа колку многу јаде, ваљда мојот ген го наследил
Скоро иста возраст и скоро исто мени.Само што на мојов оброците му се 250-300 гр.И плус цица и дење и ноќе.Само со цицање заспива.
Најчесто е млечен оброк со кисело млеко. Нели еден од оброците треба да е млечен, па затоа се водам да е кисело млеко со нешто... Сакам да воведам и ќефир, ама немам габа за да правам... Пројаде леб, ама сега ја гледам бојкотира...
Ах, ќерка ми јадеше 1/3 од менито на син ми, па пак беше, и се уште е, здрава. До сега, еве веќе 5год, бактерија ниту еднаш немала, а температурите веќе не и ги лечам ни со Парацетамол. Гени, гени се во прашање најмногу... Мене чудно ми е што мали е сучка, а ждере леле мори мајко. Си стегна некни 2 сарми посни од зелка, нит џвака, нит ништо, лапни голтни
Значи само моите деца спијат малку Ќерка ми спие макс 9 саати ноќно време и два дење- 2 години. Син ми макс 10 саати во 24 саати-5 години е. Но и јас и маж ми сме такви, цел живот функционираме со 6-7 саати спиење и сме ок, па нели сама се тешам дека не е страшно и за нив.
Мојот не е поарен со спењето,заспива до крај 22 максимум во 6:30 максимум 7 буден е и преспива два пати по 45-75 мин,од прилика му се збираат два саати во текот на денот.И навечер се буди 3-4 пати
Да и нас најчесто навечер ни е млечен оброк,кисело млеко,јогурт со овесни,тарана,јуфки,палента,ама и менувам некогаш и правам и палачинки со некој намаз,проја,гриз со млеко и банана,или ориз варен со млеко и банана.Големка е веќе можеш повеќе комбинации да и правиш,ако си член на групата здрава храна,здрави деца таму имаш убави рецепти
Да, да... Член сум. Точно, има интересни идеи. Ама работата е што јас доцнам со воведување на намирници.. Од тестенини можам да ѝ дадам ама некои без јајце (уште белка немам дадено)... А во однос на цврста храна... Зборувам парчиња, ко за со џвакање, допрва сега се учи... Ама кај и да е, сакала нејќела ќе мора да научи... Во градинка уште ѝ носам кашички. Полека учи со децата да јаде и парченца храна, ама сѐ уште не е цел оброк. Ќе биде, верувам. Фала ептен на идеиве, ме бендисаат многу! Да се средиме тука и се фрлам на готвење!
Аха ок,јас белка на година воведов прв пат преку домашна тарана и немаше реакција и така почнавме,а во врска со цврстата храна не се секирај ќе биде,и мојата почна да пројавува сама интерес после роденденот некаде,ми плукаше од кашите,сакаше од нашето јадење,па така почнав да и давам по малку некои работи,на пр,сама јаде парчиња риба,некое овошје,мафин,проја,кифличка домашна,оризот веќе не го блендирам,мелено месо,макарони,јуфки,тарана тоа ништо не блендирам,ама има некои работи сака пасирани,на пр.ручекот ни е главно пасиран,освен овие неколку работи,многу сака и зелка салата свежа со прстињата да си џвака,ја преметка во устата.Ќе се научат се,нема да им блендираме до средно
Јас блендирам само овошје сега за сега... Ручекот ѝ е пасиран. А житарки исто само потопени, не блендирани за вечера... Ама вака кога ми пишуваш што сѐ јаде малечката твоја, мене ми изгледа на научна фантастика... А да прашам за јајцето што спомна... Јас мислев треба да дадам белка за да се важи демек воведена е... Значи може и преку друг производ што содржи цело јајце?
Ако ручекот го пасираш, тогаш овошјето за доручек можеш да го рендаш, пробај, може побрзо ќе научи да џвака Што се однесува до белката, не е страшно ако дадеш некој продукт кој содржи цело јајце, сепак процентот е мал на тоа што ќе го внесе, така што сепак препорачувам да се воведе и посебно белката. Јас на пример по грешка (на 10 месеци) дадов мафин со цело јајце внатре. Но после годинка регуларно почнав да воведувам варена белка.
Со белката може и на друг начин да пробаш - скрши јајце, измати ја белката, намачкај ја некаде на кожата и ќе видиш... во принцип, ако има некаква алергија и така ќе се манифестира. Инаку и мојов така белка проба, преку друг производ - домашни кифли во нашиот случај.
Јас четврт варена белка му дадов првиот пат, после малку повеќе. Синко мој нема заби уште, почнав да се нервирам