Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Мајки да не знаете која е цената за брис од очи, нос и грло во Пролет?

Морам утре да ја носам, во градинка така фино си се здружиле со некоја бактерија и си ја подаваат еден на друг :swear:

2. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127

Немој во Пролет. 80% од брисевите им се утнати резултатите. Повеќе не би можела да коментирам.
    Носи го детето во Авицена околу 450 се.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    И јас мислам во Авицена да ја однесеш,во Пролет често ги утнуваат резултатите.А што симптоми има?

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Не разбирам....Како разбра дека им се утнати?

Сега ќе се јавам и во Авицена, зашто во две приватни каде што прашав фондот не ги покрива брисевиве и ќе ме кошта ѓа'ол и пол.
    @azelea има коњуктивит а разбравме дека уште едно детенце од групата од денес не оди и е на антибиотик поради некоја бактерија.

5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Ние денес бевме во Адриалаб за брис од нос и грло, 350 денари. Отприлика толку е и во Авицена. Минатиот пат правевме во Авицена, ама овојпат решив овде да видиме поради две причини.
    Сѐ повеќе слушам демек неточни им биле резултатите во Авицена (иако јас сум немала такво искуство досега) ;
    И поради непрофесионалниот однос од последниот пат кога правев крвна слика и скриен шеќер за мене.

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Еве вака се цените:
    Адриалаб:
    Нос и грло-350 ден
    Око (едно)-900 ден

Авицена:
    Нос и грло-450 ден
    Око (за двете)-1500 ден

Превемед (тоа ми е во маало, во Автокоманда)
    Нос и грло-350 ден
    Око- 300ден
    Овие работат со фондот, затоа е помала цената за брис од очи, но ги праќаат брисевите на микробиологија.

Во Пролет имам правено за мене комплет брисеви пред 3-4 години и платив 600ден се вкупно. Затоа прашав како е сега со цените и зошто да не им се точни резултатите. Голема разлика е да платам 2000 наместо 600ден.

7. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Во Авицена мислам дека можеш со упат

8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.835
    Допаѓања:
    36.328
    Само во Тафталиџе, во Аеродром не работат со картони. Не знам дали сите испитувања се покриени од фондот или само одредени. Треба да се праша.
    Јас последниот пат кога ја носев малата за брисеви, барав за Авицена, ама матичната ми рече дека не може за таму да ми даде туку само за Пролет. Појма немам зошто. Крвна слика секогаш во Авицена правиме и за тоа ми дава упат без проблем.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    А зaштo не гo oднесеш вo Прoлеќе (oдмa пoд мoстoт пoзaди Тутунски ) ?
    И тaмo зимaaт брисеви oд нoс , грлo , oкo и уши .

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.659
    @joy1 да прашам нешто.
    Од кога се дава семе чиа и дали може да ги надомести протеините потребни за организмот доколку детето не обожува телешко /пилешко месо ?

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.920
    Допаѓања:
    326.627
    Јас чиа не сум дала ама 12 + мислам дека беше.
    Содржи мн мн железо калциум и калиум но по протеинска вредност киноата е по близу до месото.

На ZojaP, JuLleE, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Во Авицена и Адриалаб брисевите не ги покрива фондот.
    Еве денес се испојавив кај сите.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Превемед никако. Кога бев трудна така фино лепо два пати ме испотресоа што сега ни капка крв не би им дала.
    После 5 години само во делот за брисеви ја сменив авицена и се покажа дека сум во право. Накратко: секој месец правевме контролни брисеви зошто син ми знаеше да качи темп.така повисока и по дефолт ај крвна слика и брисеви зошто оди во градинка. И се нема ништо. На крај му се фати гласот до даска качи т и викам ај ќе одиме во адриа лаб и испадна дека има стрептокока пиогенис. Имам и др.ситуации а немам време да пишувам.

На joy1 и Kitten им се допаѓа ова.
  14. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    И јас мислам дека чиата нема протеини нешто особено,инаку многу дава енергија,а за протеини најмногу киноа,дури замена за месо е кај вегетаријанците.И јас не сум дала чиа уште,баш дека дава енергија,а мојата ја има и тоа многу,така да ми е страв од дополнителен стимул :D

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    И јас нешто околу овие работи сум чула,а и пак за адриалаб слушам обавезно на брисевите скоро кај сите децата им се со бактерии,па и од таму се жалат,човек да незнае кај е сигурен веќе

16. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    Мајки имаме 13 месеци. Втор пат во сон ми се случи да ми заплаче бебчето со липтање и два пати будна .Многу тешко се смирува липти и се заикнува дури. Во сон не можев да ја разбудам дури а будна еднаш нерасонета се уплаши од црна блуза а вториот пат и пеев една песничка која и ја пее баба и и се смее со неа...Малата Снежана седе и плаче...и дали сии мислеше дека јас ќе плачам и пак така се нажали и почна да липти...
    Не е плачливо бебе воопшто не плаче но е плашлива малку повеќе. Дали е нпрмално и што да направам освен што можам да ја гушнам и смирам да и дадам да цица.. Не сакам да има стравови па за секоја нова работа и објаснувам и зборам што е тоа ..одиме заедно да го пипнеме..

17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.606
    Допаѓања:
    36.688
    @Pcelka94 да не ја натρупуваме темата,затоа овде пишувам :)
    Те ρазбиρам,најтешκо за една мајκа е детето да одбива да јаде. Може е пеρиод,но имам пρимеρ,внуκ ми сега има 6год.и до 9месеци јадеше се што ќе му зготвеа. Од тогаш па до денес,тој е вечен нејадач. Цел ден да не му виκнат нема да јаде. Има неκолκу омилени јадења и κога одбива се,моρа да му дадат тоа што саκа. Тоа е до детето и не можат ништо да напρават.

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    A 13-month-old has a budding imagination, and things that never seemed to bother him before, such as the vacuum cleaner, bathtime, or a neighbor's pet, may suddenly be very scary.

19. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Ете тoa е тoa исти кaкo синкo , истo и oн имa oнилени некoлку јaдењa oсвен тoa другo не сaкa дa чуе :) сигoрнo периoд е некoј се нaдевaм ќе им прoјде :)

20. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Мајки, не сум зајадлива ниту иронична, ниту сакам да предизвикам кавга. Сакам одговор, зошто давате чоколадо? Од која причина? Одговорот дека е добро за мозокот не ми е доволен, приеодни шеќери има во овошјето, б витамини има во многу работи меѓу кои и житарките. Какао исто сурово има за да се искористи за нешто спремано дома.

На MilaP и joy1 им се допаѓа ова.