Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Ние не сме во мкд и од маркет купувам.
    А обично му ги пржиме на око,и во раче му даваме да грицка. Имаме едно калапче полжав, и во него ги ставаме...ама може и без тоа.
    Или ако ги вариме, во доматна супа му ги ставаме жолчките и малку од белките.
    Жолчките имаат повеќе хранливи материи.
    Неколку пати и како палачинка му ги правевме со малку пченкарно брашно и тиквичка сецкана на коцки.

На srekice и crazylady им се допаѓа ова.
  2. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Не бе,не си ставај такви мисли. И јас давам од теглички. Па да се растргне ли човек. Плус испитано е тоа, храна е.
    Јас па обратно, за појадок и вечера готвам, а за ручек тегличка.
    За појадок јајце пржено, јајце со спанаќ, кефир, батат печен со пармезан, некогаш варени житарки плус павлака и некое овошје (вишни на пример, замрзнати). Плус бомбици од урма и сончоглед/лешник, чија пудинг.
    А вечера главно ни е житарки варени на млеко / овесно млеко плус додатоци банана, авокадо...
    И за ужина гледам да му давам супа, или обична бистра на база на пилешко со коска, или доматна - омилена му е.

На ThankyouGod, srekice, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  3. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Вакво црвенило како капиларчиња од што може да е?
    Гледам по сликиве дека е од пред месец дена појавено. Дали е алергија?

Дали имало некое детенце вака слично и дали испитувавте алерго тестови?

Ми препорача доктор за направиме ама прво да го средиме бронхитот.

Прикачени фајлови:

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Беба ми има намалено со јадење, ми одбива храна. Можно ли е да е од запчињата.?

5. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Пишував, неколку дена ништо не јаде, буквално. И јас се надевам дека е од заби.

6. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    И кас се тешам дека е или период или заби еве откако направи 1 година скроз се смени.
    Се надевам ќе му се врати апетитот.

На rainbowmama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Мајки, има ли некој тука со дете што уште спие само кратки дремки преку ден (35-45мин)?
    Ние сме 12+++ и пак така.
    Едно време ко да се подобри, се будеше ама брзо презаспиваше. На прсти се брои кога во целина спиел саат, саат ипол.

Веќе преку ден не му давам цице и го заспивам во количка.

Ќе успее ли некогаш да пресп

8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    3.995
    А навечер ти спие ли? Мојата спие саат ипол, два преку ден, со 2 презаспивања, ќе спие едно 45 мин ќе се разбуди, легнувам до неа и давам цице и пак ќе заспие едно саат и пол пак, со цице заспива. А навечер катастрофа, се буди по 100 пати сеуште, цице и заспива, па пак се буди ќе лапне цице ќе заспие и се така, 12 месеци ненаспана сум. И јас се мислам до кога вака? :(

На crazylady и dunika им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Дали има некоја мајка која до година го успивала бебето во раце и како прекинавте? Како да го научам да заспива сам? Пробував многу пати, на многу начини ама никако не сака да легне. Скока, си игра, се симнува од спална, како да не сфаќа дека е време за спиење. Вчера последно пробав и заспа дури во 00h. Не можам веќе со кичмата, ми тежи, рацете ме болат.

Друго, заборавив ортопедот да го прашам сега за летно време какви обувки да му земам? Ќе му се сварат нозете во патики.

@Enci201 Може е време за само една подолга дневна дремка.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    @Kallias2 Скоро година и пол, истата приказна со спиењето. И дневната дремка со презаспивање, и ноќното спиење исецкано. Среќа единствено што не ми се буди па да си игра или да не спие, туку презаспива брзо (освен кога вади заби хаха..).

@crazylady Еве денес за ручек изеде 5 залчиња, што е 5 залчиња повеќе од вчера :D Можеби има надеж :)

На crazylady, Enci201 и Kallias2 им се допаѓа ова.
  11. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Мене ми здосади така да го презаспивам, со цице...дома ништо ни измиено ни зготвено, на работа почнав, веќе не можев и викам готово полека да намалуваме подои.
    Навечер катастрофа, на секои 2 саати се буди за цице.
    Докај 3-4 лесно оди, малку цицнува и презаспива, а после е малтретирањето едно цице друго, спушти се качи се.
    И двајцата се мачиме, се надевам дека ко ќе го одбијам ќе почне подобро да спие.

На dunika и Kallias2 им се допаѓа ова.
  12. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Да, баш од пред неколку дена истото го помислив и му ставивме една дремка, ама ништо досега подобрување.
    За заспивање, од тука прочитав од една членка, да му раскажуваш за познати работи.
    3-4 пати кога му беа убаво распоредени дремките, додека му го прераскажував денот што поминал му паѓаа очите.

Деновиве ми е преморен и ме слуша, ама не може да седи мирен.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Какво слушање :drunk: Од време на време застанува со скокање да ме слушне и продолжува. Сликовницата е за јадење и кинење. По цел ден е активен и пак има енергија навечер. Му викам на мм да прооди убаво и ќе го носам 2 пати дневно да го истрчам надвор, да го изморам. Ми се лути дека сум зборела како за куче :rofl:

На dunika и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  14. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Za deca koi se nad edna godinka spienje na den 2×2h e mnogu...
    Veke ne se bebinja i zatoa ne vi spijat navecer.
    Mojata e golema spanka od bebe,znaci cela vecer si ja spie.... ama preku den spie 2 ×30 40 min...so pola otvoreni oci sto vikam jas...
    Vo gradinka ja naucija da spie vo 12 kako sto im e redot i dete koga e doma vo 12 30 veke spie!....uste cica no ne se budi,vo spienje se guska i prezaspiva.
    Mora red so saat za da im stane navika.a toa deka ke spie po 2 saati denski i ke zaspie vecer i nema da se budi...ne mi se veruva!

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Јас сликовница во дневна му читам, полека го смирувам, после нешто вака кај имам меше/папук,волчко кај има шал, опашка...после четкаме заби,после сув памперс, пиџами и нешто како масажа (му ги стиснувам бутовите и викам: имаш бутови, колена, потколеници, стапала, прсти...).
    Викаме "добра ноќ,јас одам да спијам" или на волчко или на тато.

Одиме во спална и малку околу ламбата, затемнување, го легнувам и му раскажувам како ни поминал денот.

Ако имаш строго зацртана рутина, треба да знае дека ќе спие.
    Ама ако е преморен не може да се смири...и кај нас уствари често е преморен.

А твојот заспива на раце и после го оставаш на кревет? И не се буди ко ќе го допре креветот?

Јас дури и би го нишкала, само да ја преспива ноќта :)

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ако многу му се спие не се буди, само си се врти на другата страна и си продолжува. Некогаш отвара очи да види дали сум тука, ме фаќа за рака и си заспива. Ама додека не го земам во раце и да ми легне на рамо, никако не заспива. Порано со цицање заспиваше, па почна ќе се нацица и станува. Тогаш му го тргнав тој подој.

Убава ти е рутината, може да пробам и така.

На Enci201 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    А по колку време треба да бидат денските дремки? Не знам каде грешам ама вечерите не се издржуваат веќе на секој саат го земам на града

18. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Мислам дека докај 14-15 месеци уште може да му требат две дремки, или некогаш една некогаш две. Од саат до два треба да спијат преку ден.
    И мислам од последната дремка (само не 35 минутна како нашите) до ноќното спиење би требало да е 5 саати буден. Screenshot_2020-11-09-21-01-42-769_com.facebook.lite.jpg

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Ајде белки ќе помогне. Без нишкање, само гушкање и раскажување. (fingers)

Мислам дека има надеж и за нас, само прво треба дневната дремка да се среди.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
     Две години ќе полни за месец дена. Уште ја успивам во раце и тоа со шетање по ходник. Кога ќе ја одучам, ќе ти пишам :doh:

На Cherry333, MilaSs12 и Jana06 им се допаѓа ова.