Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Мајки нас ни траеше само еден ден, еве го веќе втор ден си е нормално сѐ. Како да не бил некни болен. Малку само му е намален апетитот, друго сѐ си е како порано.

2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Kaj nas samo 2 dena go drzese, bese so rasteceno nose i posle pocna da kasla oti mu se slevase sekretot vo grlo i apetit nula, kenkav i sakase se vo race. Mu stavav fizioloski vo nos, Tt ne mi krena ama jas mu davav 2 pati Depon-paracetamol i 2 pati na more i eve sega sme ok, tolku bese 2 dena i tretiot vekje nisto. Za kaslhanjeto mu davav eden sirup na prirodna baza vo Mk go nema toj sirup jas posto ne ziveam vo Mk i ete mu pomina, srekja za brzo se oporavivme :whew:

3. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Се појавија мали цевени точки, на допир испакнати само во пределот на мешето... Што може да е.. Ова е од денес сабајле видов и сега има tmp_26793-20150624_215224-404471228.jpg

4. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    @zuto zosto pauza? oti e leto? jas ne sum bila kaj pedijatarot pa neznam.

5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Ако прашуваш за капките Д3, да. Витаминот Д се добива преку сончевите зраци, а лето го има во изобилство.

6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    И нас матичната ни рече доста е со д витамин, од октомври пак.

7. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas seuste mu davam na sin mi po 3 kapki kako sto ni kaza pedijatar,toj rece do godina ipol da davam taka a za letovo pa ne mi spomna nisto,a ne sum bila mesecov :( me stavivte vo misla

8. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Искуство мајки?? Матичната ми е на одмор си доаѓа во петок...се надевам не е нешто озбилно

9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Vruknicina nisto strasno pomalku obleka moze i iritacija od prasak. Ne se sekiraj ke mu pominat do popladne

На victoria му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.078
    Допаѓања:
    77.039
    На ќеркичката често и се појавуваат вакви црвенила на кожата па и ставам спрејче Џинџира алба и одма и поминува.Го има во Зегин и многу е добар зашто има широк спектар.И за изгореници од сонце,осип,убод од инсекти,кожна алергија.Идеален е за мали дечиња.

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Jas davav do godina i4mesec a potoa ni rekoa da ne davam poveke,neznam dali tuka se dava samo do godinaipol ili segade e isto.
    Sestrami na decata do godina ipol,pedijatrata mi napomena deka do godina ipol e dovolno,ne ni rece pauza tuku da ne davam poveke.
    Na narednata kontrila pak ke prasam ama misalm deka do godinaipol se dava tuka vo ITA.

Jas sakav da prasam na majkite dto bebenca im proodea,malava goda odi stapaloto go drzi nakaj nanatra,ne pravo tuku zavrteno malce nanatra normalno e vaka oti stotuku proode ili?
    I uste ova kaj petata malce i e kako poteceno kaj dvete noze kaj petite od vnatresnata strana ima poteceno kaj petata,mm vika oti moze prodela sega i ute ne e naviknata petata za odejne ama jas nesto se zagrizuvam :|

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Мајки какви чајчиња смее дете од годинка да пие? Нешто од домашниве билки смее ли?

13. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    јас зедов пред едне месец чај од бекутан со филтери за деца пишува и има мешано билки,мада син ми не го сака ич го плука, ни тоа ни вода не сака ич.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  14. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Od domasnite nane i kamilica mozat. A od drugite koj bilo ne se stetni( hipp, becutan..) imaat oznaceno na pakovanjeto od koj mesec smee.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Син ми веќе две месеци кога спије во креветот цела ноќ се превртува и во сон нон стоп мрда од својот кревет доаѓа кај мене во спална.Многу се плашам во сон да не го повредам нешто?Тој и преку ден е многу актвно дете не мирува ни секунда ама во сон се чудам исто прави.
    Се мислам дали е нормално ова,дали се случува и кај вашите деца?
    Исто така во последно време станал многу нервозен кога сака нешто и не му се исполнува желбата ја удира главата со рака и ги стега ушите?се чудам зашто толку нервоза и агресивно да стане, или забите се во прашање можеби не знам.

Поздрав

16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Isto e i kaj nas,zaspiva vo 02casot i toa edvaj zaspiva,vo 04casot se razbuduva so silno placenje sto mora da stanam i da zapalam svetlo inaku ne de smiruva,pie malce mleko i pak legnuva.
    Cela vecer se prevrtuva,place pa se smiruva pa place i se budi.
    Eve denovive e malce posvezo vremevo pa neveruvam da e od toa.
    Ima periodi sto spie mnogu mirno i periodi kako ova od mesecov,imat i maka od zapcijnata,gledam e od periodi na periodi ako ne se smiruva ja nosam na kontrola.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Исто и ние заспиваме во 12 полноќ и веќе во 3 и пол стануваме дотогаш 2 пати цица и никако не можеш да го заспиеш веќе до 7 часот, и во раце го држам и го лулкам абе џабе е све.
    Мртво уморна сум на работа не знам веќе како функционирам, душата ми плаче за спиење ама кој те прашува тебе, ако си станал мајка све ќе трпиш :(:(

18. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    412
    Можно е да е исип од топло, од зноење.
    Ако пред 2-3 дена имало покачена температура, може да е и вирусно. Секако само од себе ќе помине за 2 дена. Ако трае повеќе носи ја на лекар, матичниот има замена задолжително. Ако ти крене температура обавезно на лекар.

19. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    Спрејот бекутен или било кој друг за бебињата под 1 година се користат на тој начин што ќе напрскаш на твоите дланки и потоа ќе го намачкаш детето а не да прскаш дирекно на кожата на бебето. Во секој случај поштетно е да ја касни комарец отколку тоа дека спрејовите се штетни нели :)

20. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    леле луѓе аман син ми ич не спие преку нок, не правеше вака ама еве последнава недела станува во сред ноќ и обавезно си игра по 2саата па потоа заспива. Јас се трудам на секој начин да го презаспијам ама џабе е. 13м дали некој период му е или незнам што, ниту е гладен, ниту е мочкан, ниту му е жешко туку ете така ќе стане, и наутро пак во 7 е буден и јас сум скоро жив мртовец, припаднав за спиење