Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.044
    Допаѓања:
    108.758
    Фала ви на сите. Прв ден ќе ви кажам како беше. Ноќта ја успав со цицање си реков во себе дека не може оддеднаш тоа така. Мислам најпрво дека треба да најдам начин да и ги кратам подоите преку ден додека дојдам до целосно одбивање па за вечер нека остане последно. И ноќта цицаше. Прво ја понудив со цуцлата со вода, не сакаше.
    Сабајлето стана и и ксжав дека тоа е како цицето на мама и се смееше :D и почна да си пие. Значи стаса до таму да одбива и вода да пие само бараше да цица. :@ е па не може.
    Сега пред да заспие , ја шетав со количка и така заспа. До сега ,цело сабајле не и текна да ме влече за блуза што е супер(fingers) си викам затоа и има проблем со какањето , не пие доволно течности. Вска сега друго е. Јас не знам дали цица и нешто од мене или така си шмука само. Ама не сега запнав дека мора да почнува да се оддучува од цицање, било на кој начин без тормозење секако и тоа е. Ќе пишам пак наредниве денови како иде :)

На elenaklasik, rainbowmama, Sofi.ja и 5 други им се допаѓа ова.
  2. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    И ќерка ми е ептен страствен цицач.
    Утре 13мес прави.Сама си бара,вика Тите или Апи,и ако носам поширока маица ја крева и се послужува:tmi:.
    Моментално вади 3ки и 4ки доле,ја мачат веќе некое време,се надевам ке излезат поскоро,па да почнам полека со одбивање.
    Не ми е проблем цицањето само по себе,туку дека морам да сум до неа кога спие дење,си цицнува еднаш два-пати и си продолжува,во спротивно ке стане:envy:
    Шише и цуцла нема фатено никогаш.
    Навечер се буди по 1 да 2 пати.
    Млеко имам сеуште бааѓи,којзнае колку ми е висок Пролактинот,ни циклус ми се нема вратено од пораѓај:^)..

На Dikinzi, mal.ecka и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  3. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    И јас сум иста со циклусот.
    И исто мн млеко ми се чини има.
    Од едната града ко цица од другата млеко тече. Вчера и преку прслукот течеше. :(

На mal.ecka, ddevojce, elimkd и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.909
    Допаѓања:
    18.792
    Мојот страствен цицач 21 м има. :D
    За жал циклус добив, ама млеко имам бајаги, ако не цица или ако почне почесто да бара, знаат да ми се стврднат.
    Пие од шише, и вода и млеко. И јаде, ама пак бара. Памет немам како ке го одбијам. Моментално не сакам, ама кога тогаш мора.

На rainbowmama, mal.ecka, koritsaki и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.727
    Допаѓања:
    7.664
    Моево злато научи да и не да вика, ама не секогаш туку кога нешто ептен е сигурен :D. Многу ми е сладок кога ќе почне нешто ново да кажува. Сега му викам ти си мало уште ама кога ќе пораснеш ќе ја фрлиме цуцата така? Вика НЕ. Ќе биде интересно со таа цуца :worried:

На WonderGuurl, Dikinzi, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    14 meseci е и моја цуца, шо да ти кажам-брадавиците ми се веќе истенчени и почнуват да ме болат а градите ми ги снемува кога ќе почне да цица, до капка ме исцицува. Не ми е проблем доењето, проблем е шо ѓора да цица за да заспие. Мм се мачи жалниот да ја заспие сма тешко оди. Треба ептен да е изморена да заспие без цице.
    тите тите и она вика и менмегле, подига блуза да цица. Млеко имам многу. Ако не цица неколку часа одма гради камен стануваат и ме боцкаат и тече млеко. Ама затоа ќе исцица до последна капка. И ние вадиеме тројки и четборки најверојатно. Намален апетит, де јаде де не јаде. Денес првпат испи 100 мл кравјо млеко со несквик и тоа од шише ама со пластична цевка. Кога нудев шише со цуцла нејќеше да пие. Што ќе и е шише кога има цицка.

На koritsaki, *malenavolena*87, Enci201 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас ја одбив Андреа, за која викав дека ќе цица до 18 години, не па сите други. Крати ноќни постепено. Еден по еден. Презаспиј ја на било кој друг начин. Нуди вода, гушкај, бакнувај, нишкај. Ноќните се потешки од дневните. Преку ден ке ја залажеш со нешто. Отвори тема одбивање, имам пипувано како ја одбив.

На Dikinzi, dunika, *malenavolena*87 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Мајки ние сме 10+++.. Мн се буди навечер ептен како новороденче е.. Дали е навика, дали е гладен незнам.. Некој викаат ќесмени после година.. Некој со искуства со неспиење кај бебе? Како се решило подоцна?

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ние сме 23+, и се буди како новороденче. :DНе се секирај мајка, ретки се деца спијачи по цела ноќ. Не се обвинувај себе си.
    А може е во скок, или заби го мачат.
    Секогаш се буди често?

На rainbowmama и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Шо генерација се погоди цицачи и неспијачи :rofl:
    @prinstongirl2 нема решение, тоа не се решава ]:)

На mal.ecka, dunika, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.428
    Допаѓања:
    18.668
    Јас кога не полудев на тоа будење на 10м добро е:D
    Да те утешам, 19м ќе направи за некој ден, пред 5 дена го одбив од цицање и почна да ја преспива ноќта.
    До кај 14ти месец се будеше почесто,после по 2-3 пати стануваше.

На WonderGuurl, mal.ecka, ddevojce и 2 други им се допаѓа ова.
  12. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Од секогљш.. 4, 5,6 пати..тој спиј не се буди ам кенка, плаче и дур не го ставам на циве не знае д презаспие.. Тука,, старите'' ми велат не енормално бебе да станува толку.. Барј чаре.. Нз веќе што да правам и кој да слушам

На mal.ecka и srekice им се допаѓа ова.
  13. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Мене ми јви алергија на млечните и ад.. И неможм да дадам асакм д проба да видиме далиќе спие повеќњ.. Меѓу време пробав со сок и немаше резултат.. Се буди по 5/6 пати.. Измеѓу саат и пол два...

14. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    6.514
    Постојат хипоалергени ад формули. Консултирај педијатар.

На prinstongirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    На баби, стринки, тетки и свекрви, да им кажеш да фаќаат тоа метлата. И нека летаат.Или ќе завршиш во лудница, со чуство дека си нај не-мајка на свет. Жими таска сите деца спиеле. Еве читај колку од тука се будат. Едноставно такви се децата.
    Можеш да пробаш да му скратиш ноќни подои. Јас ги скратив на 16-17 месеци мислам, ама пак не спие цела ноќ. Се буди. Но, има денови кога се буди еднаш, и презаспива сама.Исклучок се забите и некои психофизички промени.

Цицаше на еден саат навечер. Јас пукав. И почнав вака.Обавезно и давав добра вечера.
    Кога ќе се разбудеше навечер првиот пат после заспивање, ја, земав и нишкав во раце. После ќе си заспиеше. Наредно будење давав да цица. Така, со тек на време се продолжуваше периодот на спиење. Стигна до едно две будења. Ја нишкав и презаспиваше. После, кога се беше добро, без заби и други проблеми, она сама презаспиваше. Ова е мачно, но верувај се исплати. Имав и шише вода за секој случај, тоа нудев.
    Пробај, ќе видиш лесно е. Ти секако не спиеш цела ноќ. Така да пробај. За еден месец ќе видиш промени.
    Но, верувај. Ретки се деца што спијат 10 састи без будење. Со среќа :*

На dunika, WonderGuurl, *malenavolena*87 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    18м е не цица, се буди сто пати и спие немирно прета, кенка.
    Преку ден преспива само пола саат.
    Има и полошо не се нервирај, јас се помирив.

На dunika, ddevojce, prinstongirl2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Не си сама верувај.
    Се буди и те како. На 2 саати отприлика. 14 месеци сме
    Еднаш заприметив сврза 4 саати ама го оставив да си поплаче малку.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    3.995
    Исто

На mal.ecka, prinstongirl2, ddevojce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. prinstongirl2

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Ми олесна малку... Кига заспија во 10 саат.. Првото спиење му е најдолго ( но не секогаш) знае да се разбуди накај 1 /2. И после до сабајле е лудило.. Барем да стнува два три пати викам ај добео.. Ама кога избројам 5.. 6... Глава ме стега

На WonderGuurl и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    “Не е нормално” бебе да станува толку често. Бебе е. По 100 пати ќе стане цицало или не. Синоќа се разбуди трипати и кенкаше, цуцлата ја нејќеше. Ќе цицне ќе ја ставам до мене да спие и оп пак ќе се раскенка. Па ај уште 20 мин дур презаспие. Трипати така.Старите нека си спијат и нека остаат бебињата на раат. Јас и не бројам колку станала.

На dunika, Enci201, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.