Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Обувки никако. Се друго може да носи ама обувки не. И на обувки не се штеди, колку се толку се. Јас се на 1000 1300 ги купувам.
    Обувката фаќа свое лежиште и нема менување.

RAK91, elimkd, Enci201 and 1 other person like this.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Најдов :rock: Бубамара ќе ги имаат за некој ден, си резервирав еден.

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Аааааа да ептен ги сакам. :) Баш попладне ќе одам по неколку нови. :D И мене зимава 2-3 не ми преживеаа, оти надвор под најлон ги чувам, а не секој издржува надвор.

@elimkd прашував исто уште пред да се породам. Споделија искуства каде помалите деца носеле од постарите во исто семејство и немало никаков проблем, а имаше девојка што се пожали дека самата таа имала проблем со стапалото поради тоа што носела обувки од постарата сестра. Значи, мачка во вреќа е. Одлуката е на тебе што ќе решиш.

elimkd, mal.ecka and Jana06 like this.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Грешка си. Првите патики може да ги носат до 5 деца, додека се во фаза проодување. Кога веќе ќе оформат од веќе не треба да се позајмуваат. Ова е од Антоније кажано :) дури и сам кажа дека неговите деца носеле исти први обувки.

5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Првите обувки син ми ги носеше 3 месеци. Зборам за најк 22ка, од редовните. Фатија и лежиште и се.
    И мене ми го кажа тоа, ама сигурна сум дека повеќе мислел на патики кои се носени кратко, пример синко имаше адидас со меќ ѓон, ги носеше за мода.

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Може линк?

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Еве линк од фб страната, пиши им во порака.

srekice and MilaSs12 like this.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Фала. :hug:

Jana06 likes this.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ги имаш видено патиките кои ги покажува таму? За тие зборува. Без разлика секако ако се зачувани патиките мајката може да земе позајмени, дали се штеди на обувки или не исто ќе ти кажам дека не си во право. Ако си го слушала добро ќе знаеш дека вика и најефтини да се битно е да се следат препораките што ги дава тој.

*malenavolena*87 and Sofi.ja like this.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

И јас така знам.
    Нешто ми се мота низ глава дека до 3г возраст може да се носи стара обувка.

Sexybaby86, Yowannty and BabyT* like this.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

И ја имам негде вака прочитано, поради тоа што до 3 години негде сите деца имаат рамни табани. После тоа се оформува стапалото.
    Јас сите обувки ги чувам, кога донирам алишта никогаш не сум на чисто со обувките и решавам да ги остаам. (facepalm)
    Првите патики само ми се во убава кутија зачувани со натпис првите обувки на Ирис, тие сакам така да ги зачувам. Другите мож и тие ќе се најдат. :D

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Да ги видов, знам на кои мислиш. Не ми е јасно како може обувка носена 3 месеци да не фати лежиште.
    Не се штеди во смисла, ке позајмам обувки и ке заштедам 1000 ден. Колку и да се сочувани, носени се. Ни на мои деца не би им облекла обувки, од првото на второто.
    Знам дека нема потреба да се скапи, дури и нагласи дека цицибан не треба да купувам, иако се познати како добра марка.
    Јас затоа купувам кога има попуст, до сега сите три пара ги начекав по 1000 1200. Не се евтини ама поевтини со задоволени стандарди нема.

*malenavolena*87 and mal.ecka like this.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ама ако тебе не ти е јасно не значи дека тоа не е исправно. Јас давам обувки и наредното дете ќе ми носи обувки од првото затоа што ортопедот рече дека тоа е ок и не штети. Ако не знаеш нешто подобро прескокни и не давај одговор отколку да пишеш нешто не точно.
    За пари не коментирам, за некој и тие 1000 се многу.

TeddyGrey, a.n.i, MikicaBt and 5 others like this.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Еве сега ми текна дека една пријателка го праша Тони Талески на меил што мисли за позајмени обувки,ова е негов став
    Screenshot_20210517-134305_Gallery.jpg

15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Антоније има сосема поразличен став за влошките. Огромно НЕ за извишувања затоа што со тоа им ослабнува мускулатурата на стапалата. Плус тоа испакнување може да 'лежи' на погрешно место кога обувките се поголеми 1 цм, како што правилно треба да бидат.

Точно, ама ако немаш ке скратиш на друго. Со раѓање на дете доаѓаат и трошоци. Па ако немаш не е изговор да направиш нешто погрешно.
    Иако во случајот ортопед вели дека е во ред, мое мислење е дека треба нова обувка.

*malenavolena*87 likes this.
  16. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Од кои ќе имаат? Имаш слика? Дали е со рачка тоа за пуштање вода и која цена се знаеш?

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Веројатно ваков. Им ја видов оваа слика и прашав дали ќе имаат повторно, ми рекоа најверојатно утре.

The Unicorn and mal.ecka like this.
  18. malecko5

malecko5 Популарен член

Бидејќи не можам да најдам домашни јагоди за да пробаме за прв пат, па што мислите дали се во ред од пиљариве со оглед на тоа што се прскани или да земам смрзнати на фриком?

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Земи од пазар и стави ги да постојат во сода 30мин. Исплакни и дај на дете

The Unicorn and malecko5 like this.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Небитно е кај ќе лежи испакнувањето зошто секако му се рамни табаните. Ако му го земеш стапалото во рака и го свиткаш палецот кон неговото тело,дури тогаш ќе ја видиш вдлабнатината на стапалото, со таа вежба ми објаснуваше кога го прашував дали штети перничето во топлинката,ги купив зошто беа светливи во прстите и лесни за носење.

Тоа што твојот ортопед има поразличен став не го прави повеќе доктор од некој друг доктор.
    Секој задоволен пациент му верува на докторот кај што го носи детето,во спортивно би побарал препорака за друг доктор.
    Како што јас не можам да тврдам дека Тони е 100% во право,така ни ти не треба да тврдиш за ставовите на пресветиот Антоније дека е 100% во право.

Дилемата ќе ни ја разреши Видоевски или некој друг популарен доктор:D

ThankyouGod and mal.ecka like this.