Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.925
    Допаѓања:
    326.666
    Ме плашиш.
    Еве дојдов порано од раб.Нит јаделс нит весела била.Саат време ми лежи на града и не ме пушта.Се загрижив да не е болест во прашање но освен кивање нема де симптоми

2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.606
    Допаѓања:
    36.688
    Син ми дење си е супеρ,јаде си игρа. Единствено забележувам пеρиодов малκу "пρепρавање и глумење" па κога ќе го исκаρаме за нешто,вρисκа на цел глас плаче κаκо да си го истепал многу. И ова со цицањево,јадел пρед 5мин и му теκнува,плаче виκа "ама саκам цице,саκам цицам" κаκо новоρоденче е.
    Во вρсκа со забите,само тρпение мајκи,нам и 3κи и 4κи наеднаш ни излегоа,κатастρофа пеρиод за детето(поκρај тоа што јадеше,беше весел)добивме воспаление на уво,4κите излегуваа заедно со непцата,цела уста му беше помодρена.. Стρашно.

3. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki sin mi ima 16 meseci,seuste go dojam ama se budi mn cesto preku nok 3-4 pati :( .. ne vadi zabi,dobar si e ama se budi mnoguu cesto,nekoj sovet?

4. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    И не јадење и не можев ни до веце да идам без неа. Ни во количка сакаше да шета, ни за раче. Квичеше и плачеше ако ја погледнеш малку полошо. Тој период и на одмор бевме, мислам нервите ми ги истенчи од што сакаше се, а ништо не сакаше. Се фрлаше по дома со урлање како да ја тепам, а само сум рекла да јаде или да легне да спие.
    Во спална ко ќе влезевме мораше по еден саат да се исплаче за да заспие итн итн ... После тоа се нормализираше. Еве пола година помина, знае нешто од ова да направи ама кога не и е денот или кога ја стегаат петките. Тогаш траеше со недели без прекин. Немаше на кого да ја оставам, па со неа и пазарев и тоа ми е сеуште најголема траума. Во количка за пазарење седеше само по 5 минути, после ме тераше во раце да ја носам и се да и давам на нејзе она да става а ако нешто не и се свиѓаше ми бегаше од раце и трчаше панично. Сега е како бубаче за раче одиме во супермаркет ама додека се научивме со казнување карање и не и помина ...

Не сакам да те плашам, кај нас беше најизразена таа фаза и најдолго траеше. А ниту еднаш не беше настината од јуни до ноември, значи не е било тоа фактор.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.925
    Допаѓања:
    326.666
    Не ме плашиш тамам раб.Чешки нека е период нека се заби ке помине.Се плашев да нее менување навики,карактер ,болест или нешто што неможам да го откриам.Се е лјута,нервозна,лоши спие валда тоа е.Да и мн гриза

6. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.220
    @LaDyDoLl таквото однесување кај малата алудира на вадење заби, според мене ужасен период кој што трае многу долго :@
    @ZojaP исто и кај нас прво излегоја четворките и сега ги чекаме тројките од кои едната е веќе готова да излезе, а и на мама нервите ќе попуштат со тоа :rofl:

7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Citajki ve,se podzamisliv vo vrska so zabite...za nekoj den sinko 1,5 g ke napravi samo kecovi i dvojki ima.Novo zabce ne mu e niknato recisi 5m iako periodicno gi ima site simptomi.Veruvam nema mesto za panika ama pa citajki ve...cisto info:)

8. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Мојот има 15 месеци последната двокја горе ја извади на 11,5 месеци.Доле не му никнаа двојки сеуште нема извади четворка.Има 7 запчиња.

9. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.435
    Moeto devojce ima 12 m petkite gi izvadi na 11m,Sega 4 kite veke I se izlezeni samo uste gornite trojki falat.Epten nabrzina i rano gi izvadi zapcinjata,osven na momenti sto e malku ponervozna druga maka ne vidovme.

10. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас синко на 12 и пол месеци уште го чекам првото запче да го извади (facepalm) Гледам непцата му се ко набрекнати, става прсти во уста, ама заб нема па нема.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Sekoe dete, svoja prikazna so zabite. Moive se bliznaci, skoro 18 meseci, edniot ima 13 zabi ( i toa vo isti moment mu izlegoa 3 cetvorki, i 2 trojki, od simptomi na vadenje bese samo nokno placenje koe sto znaese da trae i po 3h bez prestan), a drugiot ima samo cetiri zabi i toa gorni kecovi i dvojki. I ovoj deckovo bez zabi (samo so gorni) jade sè, dzvaka meso, kifli, vareno gevrece...bukvalno sè bez problem, a dugiot (so zabite) ne dzvaka nisto...i nejke i ne se ni trudi...poleka se ucime :)
    So spienjeto, spored mene ne bi trebalo da ima ogranicuvanja....sto poveke spie, toa poubavo...za rastot i razvojot na deteto, i majki...zdravi deca spijat, bolni deca ne spijat. Taka da, ostajte deca neka spijat i ne se sekirajte. Moite spijat 11-12h preku nok (so edno kratko budenje za mleko) i dva pati na den po minimum saat i pol, znaci otprilika 15h im se fakja.
    Sum im dala da probaat i cokolado i smoki (pokraj redovnata zdrava ishrana), i od cokolado ne se voodusheveni i ne baraat, ali zatoa so smokite bea presrekni...jas ne sum voodushevena od toj fakt i zatoa sega smoki se krijat...dodeka se moze. A za posle ke se ucime.
    I da, Jule super kaza...nas ne ni bilo nisto od smoki i od cokolado ama sme ziveele vo vreme kaj sto nemase vakvi zagaduvanja na pocva i vozduh, nemase harp sekojdnevno da ne zaprasuvaat. Sega, jabolkoto sto ke go kupime od market e postetno od smokite, za zal...

На marchi-cool, JuLleE, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  12. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Lele zenski samo so sakav da se pozalam,procitav mislenjava.
    i nie sme u fazana nejadenje,nervoza ,non stop na cice,promenlivo raspolozenie,i grizenje 18m sme skoro vadime trojki i cetvoriki
    so nejadenjevo me ubiva,ima maka znam ama cel den bez jadenje li???ke si puknam od nervoz

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.606
    Допаѓања:
    36.688
    Прва мирна ноќ,после недела дена (fingers):party::inlove:
    Синко од 22 до 06ч спиеше без цице и во креветче.
    Мама и тато,грчеа :D:D:D:D
    Празник!

На artemidis, azelea, tincemajmunce и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Поздрав до вас мамички.Кога ја побарав оваа тема,се зачудив со себеси,до пред една година,едвај чекав да преминам од труднички муабети,кај бебињата,а од вчера веќе "бебето" има годинка,и ќе се дружиме тука. Времево лета еејј.. Јас да ви кажам право,не знам ни како да го опишам нашиот проблем. До Јануари,малиот јадеше се,буквално и од туѓи раце се трудеше да го дофати јадењето,толку апетит невиден. Кон средината на Јануари ,почна првин нејќеше да се бања,а толку си ја водата,што скоро сите слики што ги имам се нешто поврзани со вода,бањање,де во када,де во мијалник,абе обожаваше.. Од тогаш се смени,абе таков плач леле,ми се плачеше и мене кога го гледав таков. Добро тоа помина ,да не го урочам,пред недела дена се врати во старата навика. Ама,истовремено,почна и да не јаде. Има скоро месец дена што он не јаде,така со сила два оброка на ден,и тоа минимални. Згора на се,не ги сака јадењата што му ги варев,овошје или зеленчук,му ги блендирав порано,сега веќе не му ни варам,како го готвам така го фрлам,повеќе му се јаде кога јадеме ние,сака како нас,па така и му давам скоро,не знам што да правам. Го носев на педијатар,направивме крвна слика,хгб. 114,па како почнал верувам ќе му падне уште повеќе. Што би ме советувале,дали сте имале вакво случаи,очајна сум,скоро ништо не јаде.. Однапред ви благодарам

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Добредојде во оваа тема Асја,среќен нека му е роденденот на малиот и навистина е така дека многу брзо растат.Мене нешто ми е познато околу твојата мака,барем според моето искуство,паметам ќерка ми после роденденот многу се смени околу јадењето,исто беше и она јадеше се и наеднаш почна да не сака да ми ги јаде кашите,пет шест лажички и толку.Јас отпосле сватив дека она не сака веќе блендирано,туку сака да јаде поцврста храна,парченца и кога јадевме сите она сакаше од нашето,а башка и пред тоа и никнаа две запчиња па додека убаво не излегоа едно две недели ми протестираше со храна.Потоа почнав да не блендирам се,пасирав покрупно или некои јадења воопшто,како ориз на пр.го јаде така како што е,и правев домашни кифлички,мафини и си се врати во нормала.Ова е мое искуство што незначи дека и кај вас е до тоа,ти си го знаеш детето,ама може и вади заби,ако бил настинат,се тоа се периоди кога децата послабо јадат,пробај давај му парченца може така ќе сака да јади:),се надевам ќе се средите

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Женски,кoлку нaјмнoгу ви кaчиле децaтa тт oд вaдење зaби?

17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    До 38 С, ма да не е правило и не секогаш знаеме од што се покачува тт, ако нема други симптоми, а има само тт, тогаш одма поврзуваме дека е од забите, кај нас многу често кога требаше да излезе некое забче, се вцрвуваше газето, ете еден симптом плус.....

На azelea и Asja им се допаѓа ова.
  18. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Фала ти многу,да,потполно ме разбираш. Што знам,веќе кога почна да одбива му никна осмото запче,па верував после тоа ќе се подобри ситуацијата. Меѓутоа оттогаш има поминато месец дена,не верувам да му никне уште некое сега,рано е за четворки мислам.. Господ нека ни е на помош !

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Педијатрите (барем овие јас кај што ги носам моите, систина и букурешт) викаат дека од заби децата не дигаат тт. Во процесот на излегување на заб, паѓа имунитетот и настинуваат и тт е од настинка. Моиве речиси на секое вадење на заб, ги проаѓа настинка...некогаш со, некогаш без тт...меѓутоа нос обавезно и кашлица.
    @Asja и јас мислам дека треба да пројдеш на пасирана храна, некако знациве се дека сака да џвака и дека нејќе пасирано, пробај може ќе успее така, со вас на маса седнато и да јадете заедно. Моиве (18мес) уште нивните оброци ги јадат блендирани, меѓутоа штом седнам на маса да ручам мора и они да седнат со мене, со лажица во рака и да јадат од тањир. И јас се мислам да прејдам на пасирана и да ги оставам сами да јадат, зошто покажуваат интерес.

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Можно ли е од стрептокока да се качи температура? Демек цела недела ја лечевме, ама ова изгледа сега ни е вирус.