Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Како себе да се читам
    Еве ме и мене да се жалам
    Вади 3ки 4ки а можда и 5ки не стигам да видам
    Незнам дали почнаа и тантруми или мавањево од земја за се и сешто што е??? Станува околу 7 и 20 има една дремка од 1 до 1ипло саат ко ке стане од спиење ми вреска а не беше ваква
    Никако не можам да и угодам јадеше во хранилка сега насекаде низ дома.... Го купив денес садоперот па деновиве ке и го дадам да видиме дали стварно ке и држи внимание.... По дома само сака да оди бељи да прави... И купив нокшир го разнесува низ дома како да е играчка ама ајде и Рим не бил изграден за еден ден.... Денес и ја оставив на свеки на 2 саата кога се вративме со мм главата ни ја дупна колку била немирна и дека тоа не личело на нејзините деца дека од мене било тоа.... Па на крај вика ние кога ке се чуваме баба ти ке бидеш помирна.... Мислам дека нема да може ни 2 дена да ја чува
    Инаку кој е од Ге во Дон Андон го има садоперот

На 0ли, WonderGuurl, Yowannty и 6 други им се допаѓа ова.
  2. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.964
    Допаѓања:
    12.265
    Цицање за дневна дремка X
    12ти ден без дневно цицање и супер ми е. :P Како изведов?
    Случајно испадна. Еден ден го зедов на мене седнат во скут, пуштив на тивко телевизија, затемнив соба, пуштив некоја програма со побавни движења и го зеде прстето во уста (како по обичај), и гледам се занесе, и оп по 10тина минути склопи очи. Хехе. Ми олесна дека беше без плачки. Следниот ден истото па пак третиот и реков кога веќе си тргнавме вака, ќе си продолжиме.
    Важно е да му се погоди времето за спиење, нормално и да има пиено вода пред спиење за да не е жедно. Не кажав ништо ново, ама за потсетување :D
    Туку, за ноќно одбивање некој марифет да кажете. ^_^

На Sexybaby86, rainbowmama, *malenavolena*87 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Пробај исто со некој ритуал за заспивање, приказна/песничка/раскажување на доживеани случки...јас прво тргнав подој пред заспивање,па сам си го тргна ноќниот. Полесно ми беше кога е буден да му кажам дека е расипано и да му дадам цуцла,отколку сред ноќ да урла:D

@KuklickaSk :hug:
    @Sexybaby86 лесни чекорчиња на малата.

Мојов папагал мислам дека за негова возраст збори и повеќе од што треба. Па почна да ми кажува и долги зборови како дискотека,краставица, лубеница :rofl:
    Ама сопнат во ноџињата,само паѓа.
    Тргнавме да се шетаме во парк и кога почна да се дере да го извадиме од количка. Го извадивме,ќе одел сам. Не пушта од раце и вика сама! (Ова го научи од внука ми,4ипол месеци се разлика) па ќе му се придерам,машко си кажи сам и повторува маско ,сама!ко за инат.
    Падна после два чекори и уште има две камчиња на рачето...педијатарот рече да ставам хидроген/бетадин,кога ќе загнои ќе ги извадиме...:x
    Вечерта дома си играше со тротинет,падна си ја гризна устата од двете страни,модра цела со две дупки...и во меѓувреме болен. Одиме на контрола јас ја прашувам за згоди и незгоди,па на крај за настинката...

Друго што ме нервира во зборењето е кога ми вика не бе!да бе! Пробувам да му објаснам дека не е културно "бе" ама уште толку почесто го кажува. И се нервирам во себе,се надевам ако не го опоменувам дека ќе го заборави.(facepalm)

Вечерва се шетавме со количка,за чудо некое си отседе цел саат јадејќи лубеница.
    Јас кога излегувам сама со него надвор враќам преморена. Па уште ако сме на лулашки,качи се ,симни се по скалите,па ќе ја лула лулашката а он да седне не сака. Па трчај по другите деца... Го барам времето додека он седеше во количка и набљудуваше наоколу,а јас мирно си пиев кафе:!:
    Дојдоа и тантрумите, за среќа уште јавно не ми направил блам,ама дома ги има колку сакаш. Па вришти ,пишти од кај го вади гласот не ми е јасно...

На 0ли, Sexybaby86, The Unicorn и 7 други им се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    На тема зборување си комуницира мислиш најнормално ама на некој негов инкогнито јазик.
    Гољо, гале, адее, даа, вееебеее, беубе, адаа, баба, та тааа, мама кажува кога ептен му се спие ама и тоа ретко
    Има ли простор за паника што немаат никакво значење или премногу очекуваме?

Последна измена: 19 мај 2021
  5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.964
    Допаѓања:
    12.265
    @Sofi.ja колкаво е детето твое? И како го прифати прекинувањето?
    Моево има 14 месеци, навечер знае дека пред спиење ќе цица, сигурно ќе имаме плачки. А сигурно не би ме разбрало за расипано цице. Ај да почекам уште некое време, ама ќе треба да прекинувам набрзо. Не знам побезболен начин.
    Или да го чувам на мене во скут, ко за денски, дур се занесе, па да го префрлам во спална, ама пак ќе го потсетува. За да е свесен дека без цицање заспал, треба да е буден, да знае и сам свесно да заспие во креветче.

6. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки едно прашање-малиов вчера не беше убаво спиен и плачеше повеќе од вообичаено. Утрово заприметувам левиот очен капак малку како поотечен да му е. Сте имале вакво искуство?

7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    3.997
    Мојата дали на пола од тие што ги кажува твоето па не се секирам, до 2 години не е никаков проблем. Син ми на 2 год и 2 месеца прозборе, со зборови и речениви, до тогаш 5-6 збора дали кажуваше.

На Sexybaby86, dunika, The Unicorn и 2 други им се допаѓа ова.
  8. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И јас го чекам со нетрпение тоа чудо |(

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
  10. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    @Sofi.ja морав да те тагнам :)Фала за препораката :) трициклот за пофалба бар кај нас.... Еве веќе 3 недели е занимлив се вози интересно и е и разгледува и што е најважно мирна е во него....

Се шетаме еднаш сабајле еднаш навечер сабајле пошто е порасположена ја шетам со количка пошто и мене ми е позгодно а и она сабајлечки издржува ама пипладне обавезно сме со трициклот
    Инаку дајте вие што пројдовте мрп кажете какви реакции ви пројавија дечињата кај нас имаше темп 2 дена до 38.5 и после ми јави осип на мешето и грпчето еве 3 ден има осип Др ми рече ке се повлечело а ако е мн нервозна да и давам лоратадин ама не ми се дава па
    А дете од кога примивме вакцина е мн кенкаво :( жал ми е за неа ептен ама ете валда ке пројдеме без некоја голема реакција

Исто и за јадење ке ве прашав што давате и тие што ги одвикнавте од пелена како почнавте
    И купив нокширче го разнесува низ дома мисли играчка дека е :) некако ми изгледа како невозможна мисија :) а инаку се ме разбира што зборам и слуша команди па затоа сакав да пробам да ја навикнувам по малку полека на нокшир ама некако неуспешно
    А за зборење не зборува нешто многу некои 10тина збора
    Мама баба тати деде тете дада кука (за кукла) нане дај ајде опа баѕ топта (топка) миј и слично.... Искфено јас сум задовочна од нејзината комуникација и итрост ама мн е палава.... И од секогаш повеке сум сакала весели и палави дечиња а не мирни.... Ама за да го изгледаш и допазиш ваквото дете треба еден тон енергија и нерви повеке од колку мирното
    И после ме прашуваат како сум ослабела.... Ете жими дур спие сум мирна иначе цел ден ровариме или вртиме со количка/трицикл а тоа пак е активност за мајка.... Апликацијата за чекори на телефонот ја превртувам :)
    Ете така поздрав од мене :*

На 0ли, Yowannty, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Детево мое со сандали на нозе заспива. Нема сакам не сакам, мора со топлинки, од вчера со новите сандали заспива.

Денеска сам барал баница да јаде. Мљацкал со уста и навистина јадел. Некогаш знае да бара а не отвара уста кога му давам.

На srekice, dunika, *malenavolena*87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.884
    Допаѓања:
    10.401
    Иста приказна сме, пред некoj ден ги нашла ланските сандалчиња.
    Не мoжев да и ги сoблечам, плачки беше...
    Иста приказна е и сo чoрапи вo сред спиење да и сoблечеш oдма станува...

На Yowannty, srekice и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    https://www.dsport.mk/nike-decije-nike-tanjun-(tdv)-n69187

Еве ви танјун 25 и 27. :D

Ова ново е, плачки за патики.
    Кога сака да оди надвор, соблекува топлинки, сам се научи, облекува најки и мисли дека автоматски ке оди надвор. :D

На srekice и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  14. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Хаха звер.... Значи тоа следи мојата а чуе ке одиме надвор право оди си зема патиките и седнува за да и ги облечам

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Синко научи сам да ги облекува, па и сам умее да отклучи. И кога не е време за надвор одма тантрум.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Дома е 23ст и бебе е цело време босо, значи без чорапи. Баш една пријателка ми искоментира не требало така, па ме интересира зошто!?
    Најстабилен е така кога стои и оди, цело време е во движење

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Зашто пријателката нема појма :D

На Cherry333, WonderGuurl, Yowannty и 4 други им се допаѓа ова.
  18. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Леле не успевам две реченици да напишам со денови. А мајлстоунс ќе пишував.. Ве читам, што да кажам, во добар дел се пронаоѓам. Во влез уште писка, почнав да го викам лифтот па кога ќе стигне тогаш вадам дете од дома. (facepalm) Денес во лифт еден човек си пиеше нешто, леле дете урлање по шишенцето, више не знам дали да се срамам, да се нервирам, да се смешкам... Надвор сѐ што ќе види сака, некои дечиња споделуваат, некои не... Оди разбери се, го кревам и го носам на друго место. Плачење, викање... Низ дома не ми прави некои бељи намерно, ама љубопитен е, секаде фаќа, секое копченце го стиска, пред некој ден ми ја паузирал машината за алишта, јас ја чекам да заврши.. :drunk:

Денес имав нешто работа, саат време, еј ЕДЕН СААТ само се затворив во соба, боже мили татко му цел ден после тоа беше ко преморен, не можел да се фокусира на работата, не знам што. Многу интересно. Не дај боже да се разболам онака.

За зборување, почна мама да ме вика на 16 месеци. Еве сега е точно година и пол, кажува мама, тато, дедо, пом пом (оние малине меки топченца), поп поп (ова му е балон и балонче од пена), кола, гоу, 'рже како лав, вика миии за мјау, и толку. Зборчињава на двата странски јазика, на македонски уште нема ништо. Негo, му мјаукам, лаам, мукам, 'ржам година и кусур, џабе; гледаше Пепа две епизоди и одма почна да вика Гррррр за диносаурусот. Може некој да ми објасни зошто и како? Сериозна сум. :D

Уште да надополнам на кратко - ги разликува боите, разликува форми ги става во соодветните дупки, слагалици онакви дрвени што се уствари да го ставиш предметот над сликичката и онакви од по два дела може да прави, знае да почне да си ја соблекува маицата и до некаде знае патиките, шорц уште нема укапирано, убаво листа книги, знае да користи лажица ако не е многу течно јадењето, знае од една чашка да префрли во друга, ситна трошка ја бута во ситно дупче, знае да покаже очи нос уста уши меше стапала прсти коса итн. Знае да става капачиња ама уште не одвртува завртува. Од груба моторика се пентари каде ќе стигне, имаме лизгалка дома, се спушта и главечки и газечки, ако е понизок тротарот умее да го качи, ама уште не се симнува со чекор, мора да седне прво. Спие околу 11 саати навечер и два денски, се буди и на денската дремка и навечер во првите неколку саати се буди барем два пати. Засега само со цицање презаспива. Има џиновски стапалца и носи 24-25, меѓу бројче е и ме нервира. :D

Поздрав мајки, не успевам да пишувам толку често ама ве читам. :hug: Сите сме во исто с***е. :D

Едит заборавив да допишам, одма му купив таква fidget играчка за стискање, ја обожава. Садопер немаше да купувам ама после толку зборење како да не купам? Значи подобри инфлуенсери од вас нема :D :inlove:

Последна измена: 19 мај 2021
    На 0ли, KuklickaSk, WonderGuurl и 12 други им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Сандали купени за џабалеска цена. Садоперот да го земам утре треба. Тоа за стискање утре ке побарам, ама мора да набавам.
    Уште зара да пушти попусти за одмор да го спремам.

20. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.516
    Одма да пишеше кој садопер и дали ќе го бива. :rofl: Со слика и видео по можност! :rofl:
    На толку истражување за садопер на батерии ако не го купам најдобриот тапа сум!
    :P

На Yowannty, srekice, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.