Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Следи овие денови дали ќе имаш симптоми. Јас денес сум со болно грло и затнат нос.
    Еве 4тата ден живна веќе се намали температурата кај малата .
    Корона не е пошто ја имаме прележано и имаме антитела.
    Маж ми кажа дека на вести кажале дека има вирус сличен на Корона, ваљда ова е :|

На crazylady и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    И јас се пријавувам, цела недела бев со болно грло,денес имам некое чешање во усна празнина и носот ми се затнува. Да немав прележано корона ,сигурно ќе се посомневав и ќе се тестирав.

На RAK91, BabyT* и Jana06 им се допаѓа ова.
  3. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Мајки кога почна да се затвора фонтанелата кај вас?

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Мајки фала ви премногу за советите, не знам што би без вас :l: Деновиве ми се низ магла, не знам кај се наоѓам од умор ама конечно е подобра ситуацијата, качува до 39 и сам ја симнува до 38. Почнав само со чепчиња над 38.5 и брзо ја спушта, носето не тече веќе толку веројатно од антибиотикот. Вирусов е чудо.
    @BabyT* Како сте?

На Yowannty, Sexybaby86, Sofi.ja и 2 други им се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Денеска е добра. Вечерта последно качи температура 38.4, мрсолите се разретчија.Конечно се наспавме после 4 дена.

На Yowannty, Sofi.ja и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Мајкички како сте, се надевам псите сте добри живи и здрави. Сум пропуштила преку 305 пораки :smirk: многу муабети сте направиле ^_^

ние сме супер, се гледаме по дома, беба е многу палава нека е жива и здрава, трча на секаде, на секаде се качува, ама мирна е, не е проблематична, не плаче супер ми е пу пу.

пред една недела бевме на заболекар за доткаи на комтрола па и на неа и направивме контрола :rofl: малку си поплача дур отвори уста ама се е супер како шо успеа да види заболекар. Горе до четворки излезени а доле до тројки.

сакам да ве прашам што јадат вашите деца? Мојата одбива каши. Не сака никакви каши да јаде, сака тоа ние што јадеме . Еве сабајлево мелена плазма со млеко и банана, не сака да чуе, доткаи тостови јадеше па бараше и она, и дадов и се најаде пд тоа. Од нашите манџи сака. Што им давате за доручек и вечера а да не е каша?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.060
    Допаѓања:
    108.822
    @ddevojce моето е 20 месеци , за доручек овошје и давав прво , ама не ми јаде воопшто овошје ептен јагоди јадеше сега и се здосади , денес цреши касна 3-4 колку толку нешто изеде. За доручек и правам проја со спанаќ и сирње, тост или јајце со лепче пржено , или бисквити со млеко , корнфлејкс ако не ги сака со млек о иги давам така да ги грицка па потоа чаша млеко , зденки , кашкавали тоа обично за доручек. За вечера овошно кисело млеко или обично или павлака , некогаш бисквити со млеко или салата. Μене ми е мака што јаде се освен овошје , затоа и има проблеми со какањето. Ни сокови не пие , барем тоа да сакаше , се плука што е овошно

На crazylady, ddevojce, NewMama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Јас сокови воопшто не сум дала, сега планирам цедени да и давам. Млечнитебаш не ги сака. Млеко со бисквити или плазма, мусли неколку лажички интоа е. Кисело млекце со лепле исто, павлака исто. А дај и само лепче ќе јаде. Сакав да те (ве) прашам како правите пржено лепче? Со зејтин го пржете, на путер да биде убаво испржено? Јас го пржам со зејтин ама се цади на кујнска хратија и големата јаде, за малото не сум дала уште.

9. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    За доручек јајце пржено; или мафин со компир, спанаќ и јајце; компир и блитва и јогурт мн го јаде; патлиџан и моцарела со оригано запечени и лепче; макарони со пармезан
    За вечера скоро секогаш ми е житарки варени со млеко и разни додатоци :/ веќе немам енергија ни инспирација

На crazylady, srekice, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    А зошто не даваш од вашата храна?
    За доручек и вечера можеш јајце, мафини, тост, вафли, салати, овошје, зелечук, лепче со павлака...

На crazylady, srekice, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.921
    Допаѓања:
    18.809
    Денес станав и му направив на синко омлет со банана. Не знам ни дали е омлет, едно јајце матено и 1 банана згмечена, испржено во тавче за палачинки, ама и во секое друго ке се испржи.
    Не сакаше ни да проба. На крај јас си го изедов. ]:)
    Маж вели уште две 5ки пробиени. Ама да видам и ке кажам точно ли е.

На Yowannty и ddevojce им се допаѓа ова.
  12. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Моево има годинка и скоро месец. На главчето од поодамна му забепежувам како жолти корупки, ама не се баш корупки, како затестено е некако (особено околу фонтанелата). Дали знаете како да истретирам, со што да измијам? Го капам со хип купка/шампон

13. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @lavinija28 Тоа ти е теменица. Нормално е да ја имаат. Во Зегин ќе побараш на Frezyderm масло за теменица. Половина час пред бањање ќе го намачкаш, и тоа ќе се одлепи. Со чешелче ќе го поминеш. Не греби само.
    Со две мачкања ќе се изгуби.

@MilaSs12 Не збори за нејадење. Деновиве живее од неколку залчиња. Ручек и вечера јок. Смоки гнете.
    Денес и правев мафини од овесни и чајна. Толку беа вкусни, лудница. Нејќеше да погледне. На крај и пикнав со сила. Кога рече плаче. Со мрсули и крокодилски солзи. Пола саат се трескаше од земја.
    Тројките долни пре-потечени.

Едит : Го земав садоперот од Џамбо. Ќе видиме утре.

Во Џамбо ја има играчка со фаќање риби. Онаа од наше детство. Кој ја имаше спомнато. Само е многу поголема. Ептен е убава.

Последна измена: 24 мај 2021
    На Sofi.ja, Yowannty, The Unicorn и 2 други им се допаѓа ова.
  14. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Здраво мајки,
    Сакам да преминам од аптамил на тетрапак (11++м). Аптамил пие од првиот ден, мислам дека можам да преминам на тетрапак..
    Кое млеко ми го препорачувате и со колкава масленост?
    И дали на почеток да го разредувам со вода и колкав сооднос треба?

15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Никакво тетрапак. Немаш ништо во тоа млеко. Уште е многу мало за тетрапак.

На mal.ecka и mother_nature им се допаѓа ова.
  16. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Има различни мислења.
    Јас следам една советничка за доењето, кај нас во Чешка и докторите препорачуваат да ја читаме неа.
    Се што пишува е со библиографија.
    Таа препорачува по годината, да се пие свежо млеко (не тетрапак/трајно млеко).
    Ние сме 14 месеци, сега сум во мкд и давам битолско свежо (пакувањето е како тетрапак).
    Пие или една чашичка или ниедна, најчесто не пие, туку само за житни кашички и за пудинг го користам.
    Советничката за доењето пишува дека околу 2 чаши е доволно после годината, не треба повеќе да се дава

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас би рекла само кашите да му ги правиш со кравјо по година ако веќе сакаш да даваш, а инаку да си продолжиш со формула. Сигурно веќе не пие многу млеко и пола кутија фрлаш, па ако од финансиски причини сакаш да смениш бејби лав и Холе се поевтини верзии и кутиите се поделени внатре, ќе траат 6 недели.
    Инаку, мислам се разредува 1:3.

На srekice и mother_nature им се допаѓа ова.
  18. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Пие сеуште многу млеко... Во 6ч, во 12ч, во 17ч, во 22ч и ноќно време станува за млеко околу 2/3ч.. (имаме исто три цврсти оброци, поручек 09ч, ручек 15ч, вечера 19:30ч) заспива во 22ч со млеко.
    Не само од финансиски причини, тука кој и да му кажам дека сеуште и давам формула ми викаат каква формула доста и е можеш тетрапак да даваш, па дури и една роднина ми вика аа вие имате од фазла пари затоа формула и даваш... Затоа тука помислив да прашам да не нешто јас грешам :?:
    Али пошто пие млеко многу и брзо ја трошам кутијата, и од финансиски причини би сакала да сменам, затоа прашувам која опција ми е најдобра :?:
    Ви благодарам на одговорите мајки :*

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Кажи кравјо млеко е за телиња :P

На elenaklasik, Lady Leona и mother_nature им се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Колку мл пие Аптамил?
    Тројка даваш?
    Јас преминав на тројката, но пие наутро 150 и пред спиење 180, а за вечера со житарки давам. Млекото околу 11 што му беше го заменав со ужинка.
    Едното млеко можеш веќе со ужина да го замениш. Велат дека после годината до 500 мл им е потребно.

На mother_nature и Enci201 им се допаѓа ова.