Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Enci201

Enci201 Истакнат член

Формула, модификувано млеко е исто така кравјо млеко со модификација на составот.
    Секогаш човек треба да размислува критички кога чита нешто, бидејќи голем дел од интернет статиите кои навидум изгледаат како совети за нешто се платени реклами.
    Така и цврстите тврдења дека само мм е здраво да се пие, се само дел од таа платена кампања.

mother_nature likes this.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Со причина е модификувано. И сите препорачуваат кравјо млеко до 2 години да се дава само во каши, а не и за пиење. За мајчиното млеко мислам нема простор за дебата.
    Затоа и пишав ако се финансиски причини (зашто сите ги имаме некогаш) има стварно поевтини начини, ете не се сеќавам добро ама мислам бејби лав беше до 400ден и ако израчунаш пак ќе ти дојде како тетрапак да купуваш.

@mother_nature Оли ти даде добар совет да замениш млеко со ужина. Повеќе корисни работи ќе внесе така, со млекото само ќе се засити.

3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Мм мислиш на мајчино или модифицирано?
    Секако дека ад е подобра опција од кравјо. Особено кравјо од тетрапак, преработувано по 7 8 пати.

*malenavolena*87 and srekice like this.
  4. mother_nature

mother_nature Истакнат член

По 150мл пие (некогаш 100,120мл па остатокот го фрлам :sweat:)
    Двојка сеуште и давам, тројка да наполни година па тогаш затоа се думам дали тројка или друга варијанта (поефтина, а здрава)

5. srekice

srekice Популарен член

Поздрави ги тие душегрижви. Не го купуваат они млекото. Исто како и што мое дете на две години не цицаше од нивна цицка.
    Давај си Ад. Воведи и две ужини слободно. И навечер ако се буди, нуди вода.Пробај види. Држам среќа.

И бебелан е убаво млеко. Има исто тројка од него.

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

@Enci201 @srekice
    Давам и од нашиот ручек тоа што може и она да го јаде. Ама се е на сила, по неколку лажички и ако виде дека и давам да јаде право мава со рачињата и се буни. Ај добро шо цица и вода пие. Па ја нудам почесто разноврсна храна, де грицка де бисквита де овошје. Ама пелени полни и кака секој ден.

MilaSs12 likes this.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Не знаев дека нема уште 1 година, мислев има бидејќи пиша тука :D
    Инаку, прва редовна ужина му воведов кога направи 1 година, таа околу 11, инаку дотогаш си пиеше млеко во тоа време, но ноќе не се будеше. Ќе му давав и уште една ужина, но ја преспива таа што треба попладне да е.

MilaSs12 and mother_nature like this.
  8. haruki

haruki Популарен член

Јас те разбрав дека не даваш пд вашето, остави ја сама да јаде може е до тоа штом ти одбива кога ја раниш

MilaSs12 likes this.
  9. crazylady

crazylady Форумски идол

Здраво
    Колку често ги носите вашите малечки на контрола ?

MilaSs12 likes this.
  10. elimkd

elimkd Форумски идол

После годината само доколку има потреба, така ми рекоа @crazylady

crazylady and MilaSs12 like this.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Moeto e 16 mes i jade se,ne saka blago samo.
    Mandzi sekakvi jade,zelencuk se.
    Uste cica ama i jade.
    Odi vo gradinka tamu imaat dva obroka i dve uzinki i doma si jade do spienje koga ednas koga dva pati zavisi od uzinkata sto ja imale tamu.
    Brokula i kompirce /oriz kako pire i e najomileno od bebe,kolku i da ne jade drugo toa sig go jade!

Mleko ne planiram da i davam poveke od casa dnevno koga ke ja odbijam.
    Spored iskustvo od dvete prerhodni posle odviknuvanje ni trebase vreme...dolgo...za da pijat mleko,ne sakaa da go pomirisaat nikakvo i nikoe!
    Sega pijat po 2l dnevno:yawn:

prinstongirl2 and MilaSs12 like this.
  12. srekice

srekice Популарен член

Мојата јаде само: ОВЕСНИ, ЧАЈНА, ТУК И СМОКИ. ПА ТИ ВИДИ :D2 години е

Едит :Еве го од џамбо. Топ е. Ем поефтино. @BabyT*

Attached Files:

KuklickaSk, BabyT*, Sofi.ja and 7 others like this.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@mother_nature ние сме единствен вид што користиме млеко од друг вид. Секое млеко го содржи токму она што му е потребно на својот вид. Како што мајчиното млеко содржи се што му е потребно на бебето, така кравјото млеко содржи се што му е потребно на телето. Телето се раѓа многу поголемо од бебето и со кравјото млеко расте рапидно. Бебето се раѓа многу помало, кравјото млеко нема ништо што му треба на бебето. Вака мене ми објасни педијатарот. Јас не планирам да понудам кравјо воопшто, сем кога ќе порасне и ако посака сама.
    Формулата иако е база на кравјо, сепак е адаптирана специјално за бебиња. Од финансиски аспект, имаш поефтини формули, давај си формула и ич да не ти е гајле за другите кој што збори.

Детево ми се смени преку ноќ. Од дете кое никогаш не бараше да биде во раце, кое не сакаше количка и кое постојано беше во движење надвор, сега седи во количка и од количка во раце бара, иначе плаче. Што и се случи? Фаза ли е, поради 5ките ли е? Си го сакам детето назад!!!!

14. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Мајки дали и вашите бебина кои што лазат / лазеле се движаат 100 на саат.. Буквално како моторче во газот да има, нема стоп, незнае з стоп, јас нз од каде таа енергија, како не се изморува.. Си викам добро има ли олку немирно друго бебе како моето.. 11 и пол месеци сме.. Постојано ама баш постојано е во движење, само мрда прета се качува секаде паѓа, сак д оди сега, само тоа правиме, плачи зс надвор....

15. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Комплетно исто баш како што опиша 11++ сме и ние и истото е

16. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Дали па сега почнуваат да резонираат и се е во погон.. Нџ како да го смирам да е помирен

17. haruki

haruki Популарен член

Ако ти е за утеха моето на 11 прооде на 12м веке трчаше, така да има и полошо :D
    @Yowannty до кај сте со петките? Само белко гледам веќе долг период и лиги на сите страни никако да искочи ни една:sweat:
    Тоа за во раце се случува ноќта бара да ја земам од креветче и спие врз мене не смеам да мрднам.

Yowannty likes this.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Чекај да видиш што е енергија и беља кога ке прооди. :D

Sofi.ja likes this.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

2 петки долу грепкааа врвчиња пред околу една недела. Ако се 4 корени тогаш има уште доста да излага од нив, а веќе ми кажаа дека заземаат најголема површина од сите претходни, значи процесов ќе трае. :worried: Останатиот дел се ужасно потечени и брановидни. Не ми дава да проверам 2 дена веќе можда веќе испукале цели, или допрва ќе пукаат. :sweat:

Помина фазата кога сакаше да спие над нас, сега чекам кај и да е ќе се разбуди и ќе бара да ја земам, меѓу нас заспива одма. Не знам што ќе се праи со спиењево. Здробени сме. Не здроби поточно, клоца, мава, менува милион пози дур спие. (facepalm) Деновиве е неподносливо кенкава, ништо не и е погодено. Количински јаде многу малку, не знам од кај и е енергијата за врескање. Вие како поминувате периодов?

20. crazylady

crazylady Форумски идол

Да и ние сме исти 16 месеци и уште лазиме; целиот е со модринки.
    Почекај кога ќе прооди нема да можеш да го сопреш ..