Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.698
    Може и од неа благо покачена Т да се јави

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Ох, значи не ќе да е од неа, стигна до 39.2
    Пак изгледа сме закачиле вирус, а појма неам од каде, не иде во градинка. Преку глава ми е од одење по лекари :|

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.698
    Ако кива,тече прозирен секрет од нос или очињата и солзат тогаш не е бактеријата во прашање.Стави и чепче за Т .И што побргу да оздравите

4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.659
    @joy1 јагнешко кога се дава на дете ?

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Фала ти :)
    Но ништо не и е, никаков симптом. Имавме бактерија во очи и нос, но поминавме само со Тобрекс. Се мислиме со маж ми понеделнички уште еден брис да направиме.

@referentka по табелите за дохрана стои дека може од 8-9 месеци јагнешко.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.694
    8-9месеци,но домашно,пρовеρено и чисто(поρади специфичниот миρис).
    Јас сеуште немам воведено здρавје за Велигден :)
    Инаκу,синκо забележувам деκа "глуми" и саκа да биде центаρ на внимание,а пρитоа се да му е погодено и аκо пρави гρешκа ниκој да не го κаρа. Таκа вечеρва беше исκаρан од мене и мм и од бес и лутина,повρаќаше(а ова не е пρв пат)
    Но,не попуштив,го оставивме да плаче и се надевам е сфати деκа пρави гρешκи.
    @Kitten со лесно и бρзо да ви помине. Пρовеρи да не ја болат ушите. Ние од увото имавме тт

На makgirl и referentka им се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.698
    Ти одговориле веќе :)
    Мада јас јагнешко не сакам ич и не давам ни на моите,мирисот не го поднесувам ич.

8. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Еве и кaј мене oд петoкoт дo 38,5 кaчи,a синoќa дo 39,2 и незнa дaли е вирус или oд четвoрките,плaче,нервoзнa е гледaм кaкo две бели тoчки нa непцетo,немa прoбиенo уште и зaтoa незнaм вoлку тт oд зaбите :(

9. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    До сега сме немале проблем со вадење заби..но сега.. . Во петок имаше температура 38,3. Не и дадов ништо и спадна сама од себе за 7-8 часа и веќе не качи. Но, од петок ништо не сака да јаде, многу е нервозна, кенкава, сака во раце цело време(никогаш не сакала во раце), не сака мм да и се доближи писка одма... уствари плаче кенка писка за многу глупости, се смени детево како да не е мое. Гледам 5ките горе и се како бели точки и отечени, двојките доле и тројките доле исто. Зарем е множно да вади 6 заби наеднаш???

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Ве молам споделете искуство за собирање урина кај бебе. Како се мести тој беби системот во пелена? Дали треба да и го ставам навечер за преку ноќ да се собира?

@azelea не ми се верува толку висока т. од заби, може да е вирус, види дали температура ќе продолжи да качува во текот на денот и утре. Побрзо да ви помине.

Кај нас незнам што е, може бактеријава се спуштила и на грло бидејќи е црвено, па ќе правиме утре крвна слика со црп. Во секој случај детево изгоре синоќа од температура. Прв пат имаше грозница да се тресе, ептен ми падна жал.

11. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    @Kitten za masko ili zensko?
    Zapazi od tie kesickite ima specijalni za masko i za zensko (razlicni se). Kaj zenski ne znam kako e, ama kaj maski e mnogu ednostavno...kureto go mestis vo dupceto i ubavo go lepis, kesickata vo pelena si stoi. I ne zimaj od tie so sungerce sto se, ne se lepat ubavo. Jas go stavam nasabajle, koga ke stane od spienje menjam pelena i stavam, davam voda vo megjuvreme i za 10-15 min proveruvam i ima sobrano. Nemoj preku nok, zatoa sto mokracata treba da se sobere i da se odnese za brzo vreme, ne treba da stoi cela nok. Jas praktikuvam max za 15min otkako ke ja soberam da ja odnesam. Sobranata mokraca, zaedno so kesickata ja stavam vo sterilizirana cashka i letam da ja odnesam. I ne treba kolicinski da soberes mnogu, i so malku se zavrsuva rabota. Ako se iskaka dodeka ti e stavena kesickata, ne se vazi...pak od pocetok sobiranje.

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Девојче, но прв пат слушам дека имало различни. Маж ми земал каква што имало во Зегин, а гледам има сунѓерче на него. Ќе те послушам да го ставам сабајле веднаш штом ќе стане, ама тоа со носењето мокрача веднаш после 15мин е тешко изводливо, а мислам дека не е проблем ако е малце стоена.

13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Девојче, но прв пат слушам дека имало различни. Маж ми земал каква што имало во Зегин, а гледам има сунѓерче на него. Ќе те послушам да го ставам сабајле веднаш штом ќе стане, ама тоа со носењето мокрача веднаш после 15мин е тешко изводливо, а мислам дека не е проблем ако е малце стоена.

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас па се чудам како не ве прашале во аптека дали е за машко или девојче.

15. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    Може да стое до два саати максимум мокрача, по она што јас знам.

На stilas7 и joy1 им се допаѓа ова.
  16. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    @Kitten da, razlicni se za masko i devojce, vidi na samata kesicka pisuva za kogo e. Jas ednas mesecno na edniot bliznak mu pravam urinokultura, i na sekoe nosenje me prasuvaat od koga e zemena...dali e taze. I mi imaat kazano koga ke im ja odnesam max pred 20 min da bide zemena. Kaj deca i ne e bitno da bide prva utrinska mokraca, taka sto mozes vo bilo koj del od denot, koga ti e izvodlivo za da mozes da ja odneses pobrzo. Ama kako i da e, prasaj i kazi im koga ke ja odneses koga e zemena.
    Mojava doktorka malku e skeptik okolu ovoj nacin na zimanje (kontaminirano bilo) pa nekolku pati i so katetar mu vadevme, ali kaj nas e drugo...mora da bideme sigurni dali ima ili nema i da e sterilno zemena mokracata.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  17. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Јас на неколку пати зимоска и ставив од тие ќесите и се неуспевав да и земам мокрача,или ќе се искакаше,или пак ќе се изместеше тоа ќесето па се откажував,а инаку и мене секогаш ме прашуваат во аптека дали е за машко или женско.
    Инаку вчера само еднаш качи тт до 38 и толку,се спишти сама ја расоблеков само,ама носето и е затнато,непцето и понатаму подуено и побелено и се гледа како да ќе излезе заб,и незнам веќе пто да мислам вирус ли беше,заб ли е ,крвна слика не направивме,не ми се одеше на дежурен,ама ќе видам како ќе биде деновиве.
    @chocolade и мојата е таква еве веќе три недели и јас се си поврзувам дека е од забите,плаче за се едно нешто,ако и земеш играчка или било што и речеш плаче,се лути,сака во раце,па таман ќе ја кренам сака да ја спуштам уствари и она незнае што сака,а кај нас обратно сака кај татко и цело време,јас да ја земам ми ја врте главата.А за петките мислам дека ви е рано,а двојки уште нема?

18. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мила фала ти за одговорот. Доле има петки ни искочија пред 2 месеци. Двојки има горе но доле сега и искачаат. Како што кажав има отоци на двојки доле, петки горе како топчиња бели и се, и тројки доле. Иста е и мојата, буквално не знае што сака. Се надевам дека е од заби...

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Хм чудна работа прв пат слушам за петки толку рано,а четворки имате? Туку нека им мине со лесно,а ние да се вооружаме со трпение :)

20. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Samo sto sakav da se pozalam i da pobaram sovet, procitav ponazad i gledam deka recisi site ja imame istata maka so vadenje zabi na ovaa vozrast. Jas veke sum krajno ocajna, sinco moj se dere po cel den stalno e nervozen i koga saka nesto pocnuva da cika, probav so dobro da mu objasnam deka ne se pravi taka, deka koga saka nesto treba da i pokaze na mama i jas ke go dadam, probav so razni igri da mu svrtam malku vnimanie ..... jok be pak isto. Veke nekolku dena ima cetvorka edna dole a dali sega saka i druga da izleze pa e taka nervozen neznam. Ima periodi koga malku se smiruva 2,3 dena i potoa pak pocnuva. Takov stana uste od 7 meseci koga mu izleguvaa prvite zabi i taka si ostana do den denes a ima 16 meseci. Mozebi i deteto si e takvo po karakter zasto ako bese nekoj skok vo rastot moze ke pominese..... ne znam veke sto e dobro a sto ne, se trudam kolku sto mozam da go nosam na prosetka dodeka go vozam vo kolicka e miren ako odam da pazaram vo market ili nekoja prodavnica pak isto pocnuva da se dere duri sram me faka lugje se vrtat da vidat sto e rab. Guzvi ne saka ic sum primetila ako odime nekade ili ako dojdat nekoi toj pak isto, ne znam do koga taka se nadevam ke pomine vo skoro vreme zosto ke poludam veke. Ima li nekoj drug skok na ovaa vozrast pa da cekam nesto da se smeni?

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.