Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. haruki

haruki Популарен член

Да, исто и за боите на облеката.

elimkd, MilaSs12 and mal.ecka like this.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Го обожавам синко кога е во розева маица блуза. Плав е и пресладок. :inlove:

3. srekice

srekice Популарен член

Тоа е добро. Значи ве имитира.

mal.ecka and 0ли like this.
  4. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

На Софи малиот ни е дефинитивно најпаметно дете у генерација. :D

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Истовремено најтрапаво,паѓа на сите страни му викам шутко еден до кога ќе паѓаш!
    Се врти се смее ми вика сутко:D

6. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

IMG_20210524_103916_mh1621824101867.jpg
    Препорачано и од нас! :D Вчера два пати си играше по 30-40мин. И мајка ми беше малку изненадена, како, Кој му ја купи оваа играчка, порано на женски се купуваа вакви работи, ама се посмеавме и толку беше. :) И денес се изнаигра, збесна дури, ама ајде и онака е жешко нека се разладува.
    Бевме на редовната контрола 18м, 90цм со 16.5кг, вика докторката повеќе спорт. Не знам како да го изведам, на жешково цел ден му се фаќа саат и пол максимум надвор, и тоа не е баш нон стоп во трчање, мада он и дома не застанува, затоа не знам што повеќе да преземам. Да го носам на пливање?
    Прими денес ММР втора доза, а јас мајката на векот тотално изумив и го истуширав, па и со водата си играше преку ден... Се надевам ништо нема да му биде, каков идиот сум значи.
    Почна да се фрла на кревет онака да паѓа како даска. И најсмешно му е на свет, осеќам ќе има плачки кај и да е. И од седечка положба се фрла наназад. Фаза е нели? :D
    Инаку наидов на нешто за што се случува после скоковите, ако имате време за читање еве линк https://theobservantmom.com/wp-content/uploads/2020/07/FREE-Toddler-Printout.pdf

7. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@Yowannty и моево не јаде како што треба , одбива некои јадења што ги јадеше порано а и што викаш јаде количински помалку. Дали од тоа дека се сточли времево па не и се јаде толку , не знам. И овие денови спие немирно цела ноќ се вртине мава со раце со нозе , исто помеѓу нас спие..

Yowannty likes this.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Доброо утроо, се мислев дали да се пофалам ама тетки Феминки немат да не урочат :rofl: Луѓе јас и маж ми сме прееепоороодееениии!! 3 ноќи преспани без ни едно будење и тоа во креветче, што и текна не знам, битно летамее. Е сега, до сега спиеше до 8 и пол-9 со станување, со цицање, ние здрвени на ќош од кревет, а овие 3 дена станува 6 и пол ама пак не станува ни секунд.
    Како што растеше така кратеше дневни дремки, па после годината сама си ја исфрли втората т.е предпоследната. Научена да заспива во количка, така јас секој ден пешачам и седнувам пијам кафе додека она спие, стунава и парк амаа пошо стана жешко почнавме дома да заспива, бидејќи не сакаше без мене да спие затоа и ја научив в количка, како така наеднаш и се заарни преку ден да спие во креветче немам појма, јасс презадоволна, у вис нозе, серија и кафенце.
    Пред овие 3 вечери имавме некој плачки безвезе навечер, вознемиреност, како се смена не ми е јасно. Се надевам не е период туку ќе тераме вака.
    Сега сме на кафе додека не фатило жештини, она нана, па ќе имаме пак втора дремка кун 2. Искрено мене ми одговара, само да спиеме на вечер како луѓе оти ќе ми го премисли маж ми да имаме само 2 деца, наместо 4:rofl:
    А со јадењето.. пак сме на 5 лажици и тоа некогаш сака солено, некогаш сме доручек ручек вечера само банана.

Поздрав и убав деен од среќна мама и умна (за спиење) Нина.

9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

@Bubish26 кај нас е обратно. Проблем е само тој прв час откако ке заспие, пошто може да стане и ете ти хаос. Ама ако заспие нема будење или има за циц пауза, што мене не ми е проблем.
    Нас не премислува додека е буден што не запира.

Со јадењето исто, овие три дена јаде по 5 залчиња од се. Најмногу кикиритки.

mal.ecka and srekice like this.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Добро јас се пофалив за спиењето ама преку ден е така, посебно маж ми кога ќе влезе во дневна оти работи од дома, се крие од неа. Има пауза и ако се појави толку е, не го остава ни секунд, в раце кај него и само посматка ако не ја држи каде е, кога ќе замине е трескање од земја. Па се договоривме да му туркам храна скришно како затвореник.

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас така му оставам :D Ставам во послужавник, оставам пред врата и тивко му тропам.

12. 0ли

0ли Форумски идол

Му го прочитав муаветов на мм, вика да беее си ја наредиле тие :rofl:
    И малиов се треска по мм, и тоа да седи на земја со него додека си игра. Ако проба на гарнитура да седне, одма вреска, а да не зборам ако сака да се оддалечи :D
    А јас кога сум сама со него, си игра сам, мирен е. Ќе закенка, ама не е страшно. Ако седам во негова близина, залепен до мене игра.

Бубиш, сум пишувала и порано, малиов од спиење на цицка и јас да дремам до него по цел ден се одвикна само две недели што шетавме нон стоп или во кола или со количка. Така ќе цицаше и ќе заспиеше без мене. Оттогаш во креветче сам заспива и дење и ноќе, од 6 месеци.

13. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Леле со маживе ме изнасмеавте :D ама па мука е шта речи
    Браво @Bubish26 за твоја Нина ми давсш надеж дека можеби и кај нас тоа следи пошто сме тука негде со мислам ист месец
    Мојата спие не е да се жалам од 20 20и 30 до кај 6 и30 7 ама со 2 циц паузи и некои вечери од како ке ја префрлам кај нас накај 5 џа втората циц пауза не шутира мама ни е..ва и само се врти и трти не може да си најде место среќа не е секоја вечер таква :)
    Инаку за сандали само ipanema ли има затворени напред и каков е спрема reebok калапот нивни има некон спиредено?

MilaSs12, srekice and Yowannty like this.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Хаха мм си знае колку му е наредено :rofl: мене не ме замара толку, иначе Нина во количка спие од 5 месеци и уште е така ама на вечер не изненадиии. А за редови ставање кој кај да седе не ми збори, в чош ме тера да стојам некогаш. Туку дење со тамтрумите е неподнослива, ај што е преактивна, бесно, своеглаво туку сега се пуштени на најјако. Се треска од земја за ништоо, читам јас пишува да не се збори, да го оставиш да се издува, некаде пишува да му збориш тивко дека го разбираш.. нит разбира дека ја разбирам, нит можам да ја остаам така главата да си ја лупа. Ептен лично почнав да си го сваќам ова, оти се трудам околу неа да и посветам максимално време, сњкогаш сум тивка и објаснувам 1000 пати и паак да не и е погодено. Порано од постариве слушам, ниеден од нас немам тантруми, каде ли е грешката не знам.

Дајте совет луѓе, Нина е 16 месеци и не разбира толку за да ја седнам и да и објаснам или да ја фатам на финта со бирање на работи, па да си мисли дека она ме победила.

@*malenavolena*87 има сандалчиња затворени и на адидас, јас сега едни и зедов Окаиди супер и се, а други има заподотерана од Кеги.

MilaSs12, 0ли and *malenavolena*87 like this.
  15. srekice

srekice Популарен член

Да ја оставиш да, ама под надзор да не се повреди. Седни до нејзе, гушни ја силно. Зборувај и ти, ама исто како и човекот. Кога ќе си исфрустирана од нешто, и пиздиш. Несакаш никој да ти збори нели:D

mal.ecka and MilaSs12 like this.
  16. NewMama

NewMama Истакнат член

И јас да се пофалам. * фаќам бело господово да не не фати зарек|( (fingers) :rofl::rofl: последниве недела дена спие и не не клоца, не се буди и не прави салта. Мирен е. Ви посакувам на сите исто ,колку ќе трае толку ,малку барем да поспиеме раат :D

Од јадење скоро исто е се. Ни се зголеми изборот само малку а сеуште јадиме како врапче и со молење. Купив и јас од тоа fidget toy добар е се занимава. Мијалник планирам да купам јуни уште малку да се стопли зашто знам нема да можам да го извадам од вода. Обожава.

Пишав пред месец дена можеби ќе се сетите повеќето дека му се перути кожата. Сега повторно истиот проблем. До витамини не е му давам и молерс и флорадикс. Чешање и црвенило нема ,само му се перути на грбчето и стомачето. Дури има и малечки љушпички кога го соблекувам на алиштата. Ми предлагавте некој креми. Што е најдобро за ова ситуација ? Не е битна цената, од педијатарот не сум задоволна. Ве гушкам ,со вас сум во се ќе се вклучам во програма повторно кога психички ке сум по способна :drunk::D:hug:

17. srekice

srekice Популарен член

Си била на бајачка ти:D
    Дај контакт:rofl:

Кремата на Биодерма само. За атопична кожа. Од зегин е најевтина, 1250 ти е 500мл.

NewMama and Cherry333 like this.
  18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Јас планирам Биодерма да ја пробам, од Мустела не гледам некој резултат.
    Инаку атопичниот дерматит на син ми е од што го видела нечиста жена АМА кога бил мал и сега му изби после година. Аххххх колку не ми фали свекрвица со бисериве :devil:.
    Мое бебе не спие навечер, последнава недела се дешава да е буден по саат и јаче.. немам поима што му е сега, тројки може. И го гледам сака на мојава перница да легнува, каква да му земам?
    Инаку викендов бевме на прошетка надвор од Скопје, само да не е дома и е совршено дете. Си игра,трчка, нана во кола. Ма мераци. Летово не знам што ќе се прави дома затворени :| траскање на најјако :headbang:

19. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Потврдувам за Биодермата, веќе еден месец и двете ја користиме, фатив акција заедно со гелот за туширање. Има подобрување на кожата.
    Инаку садоперот ни е хит, алал парите :inlove::inlove: одвај се прибравме од тераса :lol: IMG_20210526_184552.jpg

rainbowmama, 0ли, mal.ecka and 5 others like this.
  20. elimkd

elimkd Форумски идол

Хехеее колку е внимателна:clap:(y)
    Иначе играчкава освен во Јамбо каде би можела да се најде? Дали во обичните продавници за играчки ја има?

Mia Fuentes likes this.