Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.921
    Допаѓања:
    18.809
    Јас од бубамара порачав.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.158
    Би требало да има, мене патот кон Џамбо ме носеше затоа од таму, ама немам проверено :))

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Со перницата е фаза. И мојата така ја бараше па одма и купив и за џабе. Еве 2.5г е не спие на неа, си спие на рамно.

На crazylady, Cherry333 и srekice им се допаѓа ова.
  4. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @srekice ќе земам баш од биодермата да видиме.
    П.с неможам да ти дадам контакт од бајачката , нема да фати така... сори.. :rofl::rofl:

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    И син ми почна на мојата да легнува, па му зедов од Лимес и сега само на неа спие.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ах тие бабини деветини:D

Биодерма ти е супер. И ние сме со атопичен дерматит. Биодерма се покажа најдобро. На перница и мојата се качуваше. Купив трослојна од дормео, ама не сака да спие. Пак е на рамно. Било фаза само.

Имакуууу... Садоперот го одигра веќе. 5 минути и толку бе|(

@NewMama Јас се смеам, ама свеки другото внуче редовно си го носи на бајач. И детено е стварно бајче:doh: кај го остават, таму го наоѓаат.

На 0ли, NewMama, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Ист е и мојов,ако не го извадиме макар на 30мин во денот низ населба, ќе збесне дома. Додека беше поладно после градинка го шетав,сега право дома па накај 18 шетаме..е не знам што ќе биде кога ќе фатат жештиниве,а он ќе треба до 22 да е во кревет...
    Инаку кај шетавте?:D
    Јас само барам места за излет,ми се допадна во Кучково кај крстот, бевме и во св.Никита,ама некако тесно ми изгледа,немаше кај да се растрча.

Да ти го купам на старо садоперот?:rofl:

Вие се жалите за неспиење.
    Мојов ми враќа за неспиењето додека цицаше,мирно си ја спие секоја ноќ. Некогаш ќе поцифка,ќе побара цуца,или ќе ми дојде врз мене,па го пикам до мене (споени ни се спалната и креветчето).

Ама проблем со нејадење периодов. Ај ќе препишеме на тројките.
    Толку да е ограничен,да не сака нови јадења...јас не знам кога ќе проба. Макарони му немав дадено од 9-10м.
    Викам ај да пробам пред некој ден, и тоа ми беа план б ако не го јадеше нашиот ручек-њоки во бел сос (а ова имавме за нг спремено и тогаш јадеше).
    Пробувам њоки,две три и не сака. Пробувам макарони (со брокула,павлака и морков) две- три касна и кога фати да ми ја бутка раката ,да се дере|(
    Убаво си јадеше и ужинки и грицки и главни оброци,таман го пофалив на татко му, почна да ми јаде по 20- 30гр на оброк. Готви и фрлај. Многу се нервирам. Па уште ако треба триста циркузи да направам за да проба едно лажиче...пиздам. Пред секој оброк си викам господе дај ми трпение.
    Мм ми вика не се нервирај ако не јаде ручек ќе јаде вечера. Ете јадел банана,каснал соленка,смоки...ама јас не можам да го прифатам тоа:sweat: се додека не касне од оброкот.

На rainbowmama, 0ли, *malenavolena*87 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    И јас почнав со ритуали, по три пати на ден му се молам на бога за трпение пред секое негово јадење

На rainbowmama, *malenavolena*87, NewMama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.392
    Исто. Уште што не палам кандилце, и овде зејтин не се носи у црква иначе ќе почнев и тоа.

Толку е. 20-30 гр цел месец, намали иначе од 70-80гр. претходно. (facepalm) Ама овошје и зеленчук многу јаде. Цедени домашни сокови и последно време пуштив душа па и давам и грицки. Е благо сака да јаде, тоа мислам би јадела и количински многу, ама не давам често.

Мојава иначе уште е дали ќе и се допадне на изглед јадењето, иначе уста не отвара. Еве денеска боранија. Гледа чинија и вришти. Така уз негодување и вриштење, користам ситуација на отворена уста, да и пикнам лажичка. Па се смири, и се слади, касна уште 3-4 пати и толку беше.

Дали некој бил во Дизниленд со дете да сподели искуство? Или сега се уште мали да би разбрале нешто?

На 0ли, NewMama, The Unicorn и 3 други им се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    леле... И ние сме такви. Не беше таков претходно ама сега да го види да го допре нештото до уста па да се помисли дали ќе касне или не. Манџи одамна немам правено. И претходно пред околу месец и повеќе прашував тука дали ако не јаде од ручекот давате друго во замена или чекате подоцна да се обидете пак. Не беше пребирлив ама не знам овој период навистина ми е мачно

На NewMama, Yowannty и srekice им се допаѓа ова.
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Единствено нешто од кое не се жалам е јадењето,одличен јадач е.
    Брокула, боранија, месо... Све јади.
    Благо и сок нема пробано и не давам додека можам, знае да касне бисквитка, солени стапчиња, смоки и чат пат некоја друга грицка.
    Може не спие ама јади:D

На rainbowmama, 0ли, NewMama и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.747
    Допаѓања:
    7.684
    Комлекс Бела Вода бевме, после Берово. Ептен убаво место, ама за еднодневна прошетка многу далеку, возење до бескрај :doh:

На crazylady и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    7.052
    Moето е 16 месеци влезе во некоја фаза кога премногу плаче кога ќе заминам од него. Тргна во градинка се прилагоди и 2-3 месеци беше се без проблем од оваа недела на оставање ( јас го оставам) штом ја отвориме вратата на занималната тој премногу плаче. Да се тешам дека е период дека ќе помине или да правиме напори друг да го остава во градинка. На секое оставање кога почнува да плаче сто пати се преиспитувам дали не направив грешка што го пуштив толку мал во градинка , најмал е таму.

14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Sofi.ja Марков манастир срц. Имате трева, ладовина и клупи. Ние одиме често многу.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.516
    Ти кај по цела година на море, сега и Дизниленд... Сакаш ли да ме пукнеш од љубомора? :rofl:

И јас размислував на тема Дизниленд инаку ама се мислам дека уште се мали. Мојов бар уште не ги знае ликовите од цртаните за поголеми. Само Мики Маус. Гледам по видеа дека носат и на оваа возраст деца ама си мислам тоа се луѓе што идат нон стоп и не им е проблем ако баш тој пат не им се погоди:^)

Едит: Google вика дека best age e 3+

Последна измена: 27 мај 2021
    На 0ли, Sofi.ja, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ќе неможат мајките на раат да си уживаат во Дизниленд :rofl:
    Јас во Зоо некни ми збоктиса, ништо не ја интересира. А камоли некаде на друго место :doh:

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.392
    Ја ич не би отишла да е до мене. :wasntme: Ја би да ме остаат Сен Тропе да се чварам на некој камен, а тие нек одат кај сакаат. :D Маж ми ја има отворено темата Дизниленд уште дур бев трудна. Ама дефинитивно рано е. Ништо нема да знае, ништо нема да памти, а и како што викаш, тоа би било one time experience. Иначе ја сака Мини не знам зошто, не знам како. Сем што има една мала Мини од лани, ниту цртан гледала, нит ја видела негде другде. Еве во Џамбо утрово, на поминување грабна една мини и не ја пушти. Со гушкање, со бацување, со вируси и со бактерии ма со све. Еве уште се чудам што се деси. Ја купив. Седиме на кафе со Мини гушната меѓу нас. :^) Гарант дома ќе ја фрли.

Фали се како оди работата со бајкот, дал да купувам конечно? :)

На Mia Fuentes, Sexybaby86, *malenavolena*87 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.060
    Допаѓања:
    108.822
    @Yowannty ме изнасмеа со Мини :D и мојава многу ја сака. Што и немам купено веќе со Мини облека , па дури и точачето што го наследи од големата ќерка е со Мини и не сака да стане од него кога ја возам. Мини ја вика Мими :lol: за Дизниленд мислам рано е , аму тек после 3 ,вака сега разбираат нешто ама не е тоа тоа. Некој спомна ЗОО , ја носев пред некоја недела кога бевме во Мк , ги гледаше живтоните се смееше , повторуваше п омене што ќе кажев , и потоа по некое време и се здосади па среќа количката ја носев со мене ,ја ставив внатре и заспа. Инаку до пола пат , ќе требаше да си одиме :D

На 0ли, Yowannty, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Од Дормео трослојната ние од 4 месеци си спиеме на перница.

20. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.516
    @Yowannty мислам да земеш бајк. Мојов почна да го бутка полека. Е сеа и паѓа ама тоа е дел од процесот ваљда :) Не очекувај одма да шиба со нозе у вис секако:D
    Прво го буткаше само прекачен напред пред седиштето, сега се апдејтираше и го бутка седнат на седиште како што треба. Значи тргна работата:)
    Зимај:*

На srekice и Yowannty им се допаѓа ова.