Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Бевме и таму ама многу сонце ми се виде кај реката околу манастирот.
    Немаше некое поголемо дрво за сенка( или пак беа зафатени имаше доста луѓе на пикник :?: )
    Ако знаеш некоја интересна локација покрај реката обележи на гугл мапа:D

2. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    1.022
    А зошто кај мене пишува вака? 5A4158DC-0DC3-4A54-AF58-C30E9ABA8093.jpeg 584BE1EF-B4F4-48D8-920F-9EB1427D5E13.jpeg

3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Од тука ти е купен? Од Македонија така? :

@Sofi.ja Ќе си земеш чадор за сонце :D
    Ние бевме лани, седевме одма лево пред влезот во манастирот на клупите. Ама седевме до 12, и фаќаше ладовинка од дрвјата. За покасно незнам. А порано сме седеле со колите кај мостот, и сме пуштале тенди од шаторски крила:rofl:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ја сакаш таа од Џамбо, но бараш од друго место бидејќи нема кај вас?

5. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Давате ли плазма на вашите деца?

Читав вчера во една од српските групи, една мајка праша од кога почнале да даваат плазма и со што ја комбинираат, ама беше распната како плазмата е шеќерна бомба, бла бла итн.

Кој е вашиот став, дали претеруваме со ограничувањата или ќе се држиме до она “секоја мајка знае што е најдобро за своето дете” ?

Јас лично после годинка почнав да му давам плазма, но по 1-2 на ден или некогаш во оброк.

На lavinija28, koritsaki и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Леле прочитав и јас :D Бетер се тие од форумов :P Јас не му давам зашто тврда му е, а со млеко не јаде зашто многу го осеќа млекото. Инаку, над година би дала зошто да не. Генерацијата стоби флипс и чоколади јаде.

На crazylady, mal.ecka, mssuniquee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Давам ама не секој ден, највеќе ако треба да и забкажи малу кашата, а истовремено да и згусни.
    Давам и кроасанче оноа шо се внатре по пет, епа едно ако заслужила и давам. Убаво е да не даваш ич можеби благо амааа нас не зезна еден член од пошироката фамилија и она проба, па сега знае ама умерено давам и како што кажав ако се најјала добро зеленчук.

На mal.ecka и RAK91 им се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Тие од Дм што се дали си му дала? Меки се кога ќе ги гризне се топат, Нина ги гризе од многу малечка,а се интегрални и баш за малечки бебиња ( или немаат ич шеќер или минимално не ме држи за збор)

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не, јас мислев баш за плазма се збори оние од Бамби. Му ставам понекогаш некои беби бисквити колку да згусне кашата ако е овошна ама преретко. Како раснат што викаш гледаат другите што јадат, љубопитни се. Му давам да пробува ама пример чоколадо да му отворам да јаде, не. Барем додека можам ќе го контролирам тоа, после друго е.

10. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    1.022

11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Имаше фино објаснување од админ зошто не треба да се дава плазма :)

јас бисквити давам, ама оние ДМ,хип, био што се од житарки цело зрно.

никаква хранливи вредност нема плазма на бамби

На Филотеа, RAK91 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.363
    Даа

иначе му давам плазма кога шетаме со количка си грицка исто и мелена му давам потопена во млеко и чоколатче му давам

13. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Јас од скоро почнав да и давам... По 2 3 од тие мини... Обично ја користам ако се возиме па застанеме да игра на лулашки и треба да ја приберам па ке и нудам плазма ке ја залажам за да си одиме.... Исто и дадов и киндер (по една коцка) и животинско (исто по една коцка)
    Што да речам ја држев ептен строго без тие работи јаде се што ке дадам и не гледам толку зло во тоа да касне некогаш по малку и таква работа... Ама секој со своето :)

14. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @RAK91 Ние сме 21+, ниту плазма давав ниту стоби флипс ништо благо ништо такво. Се на хип, се oрганско ,без шеќери без сол и т.н. А сега сум среќна ако изеде бисквита на плазма или златенпек или било каква, и лапне 10 смоки. Мајките на не јадачи знаат. Дури ти јаде бебе се давај здрави варијанти и дај боже да не ти прекине. Во спротивно ќе даваш и благо и солено и ќе се молиш на бога.

На crazylady, RAK91, Ms allways right и 5 други им се допаѓа ова.
  15. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Да се допишам неможе човек во се да е строг и перфектен
    Треба плазма да не даваш а некои од тие истите се немаат ни потрудено за други работи што за мене се оче наш
    Пример бебе не се седнува пред да одобри ортопед
    Дубак е наменет за бебиња со проблем во развој не за наша разонода.... Во транспортер бебе се држи до 2 часа на доено бебе нема никаква потреба од вода давање.... Бебе треба да спие на одредени ссаати..... И би можела со сааати надолу да набројувам поентата ми е има мн побитни работи од плазмата кои на едно бебе/дете треба да им ги удоволиме па ако се е во ред и изело една плазма so be it :)

НЕ МЕ РАСПНУВАЈТЕ НА КРСТ :)

На Xanty, KuklickaSk, crazylady и 7 други им се допаѓа ова.
  16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.060
    Допаѓања:
    108.823
    @RAK91 да , јас давам , со млеко ги јаде а и така. Некаде од 8ми месец почнав да и давам. Во последно време и давам некои вакви бисквити , по здрави :)

или дома ќе направам вакви , може и со недели да стојат зошто немаат јајца
    http://biodevojka.blogspot.com/2016/12/gingerbread.html и нив исто така ги јаде

На lavinija28, RAK91 и NewMama им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.921
    Допаѓања:
    18.809
    И јас не давав ништо нездраво додека јадеше. До пред 1 година јадеше некако, бутав каши, не плукаше. Сега :x
    Одсабајле 1 киндер и неколку смоки. ]:) И тоа со молење. Ужас.

На Cherry333, RAK91, *malenavolena*87 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Малата на другарка ми е два месеци помала од мојата. И секој ден ми оушта видеа и рецепти што јаде. Значи нема што не јаде. И кога ќе ми рече, стави и пред нејзе. Ке гледа ќе проба. Не ме разбира какво ми е детето. Дека едноставно џабе ми е и на глава да стојам. Нејзината е јадач, и никогаш нема да ме разбере.
    Се радувам и на најнездравата работа која сама ќе изрази желба да ја проба.

На crazylady, Cherry333, NewMama и 3 други им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.921
    Допаѓања:
    18.809
    Кикиритки ореви лешници. :drunk: Тоа сака синко. И јагоди, домат и краставица. Толкав е списокот.

Пробани се сите методи, и кој нема деца како нашиве, никогаш нема да разбере.
    Ми се темни кога ке кажат не давај да цица.
    Кога му излегуваат заби не јаде и крај. Кога е мирен период јаде, со молење ама јаде. И пак си цица исто.
    Ни б комплекс сируп не помага.

На elimkd, srekice, NewMama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Јас до годината не давав ниту плазма ниту благо после годината почнав со чоколадца итоа животинско царство или кондер само тоа ми јаде од благо итоа едно дневно му давам, а плазма мелена почнав од скоро со млеко или за вечера или за доручек 2 пати неделно. Сепак секое дете е различно, педијатарот ме советуваше после годината може да јаде и од нашата храна но со малку сол ама гледам синко не ја прифаќа сеуште и не го форсирам.
    Му давав до 1 мај д3 со омега од бејбитол и ги прекинав до октомври по препорака на педијатарот, гледам давате на Молерс масло па прашањето ми е дали може да давам сега од тоа или од октомври? И дали се дава плус д3 капки или?

На crazylady, RAK91, *malenavolena*87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.