Исто и мојот е нејадач, џабе е се. Сум пробала и сам да јаде да му ставам пред него парчиња храна или една лажица за него а со друга јас да му давам ама џабе... Му ставам на хранилка триста играчки да се занесе за да касне малку и ќе му здосадат ги фрла на под па ајде барам друга занимација, јадењето ни е саат време
Не му давај, јас на Нина ако не ми јаде не и нудам ништо, подоцна истото ќе и го понудам ( ако е обошје пак ќе и направам) сма битно не играм како она свири. Е сега, еднаш неделно до два пати како што кажав ако изеде солено ќе ја наградам иначе не. Само кај нас беше случај свекрва ми скришно да и дава и се издаде еден ден па си го доби своето и тоа се наљути ама кој ја шиша, малава плачеше надвор оти виде едно дете кај што јаде ресана и она сакала, секако дека ја игнорирав и идам дома, она беше на госту кажувам оти се расплакала, ојде и купи и пред неа го стави, мојте да замислите колку бевме лути до маж ми. Епаа Нина така свати шо е благо.
Син ми и тоа со молење јаде. И подоцна и уште подоцна. Сите заби до еден со нејадење ги извади. Нема јадење што тој го бара. Само киткиритки кога ке види, лешници, орев и патлиџан краставица. Знае и чоколадо да побара ама ретко ретко. Некогаш бара и не ја јаде. Сака да ја гмечи со раце. А кога ке изеде ручек сама му нудам и не сака, најаден никогаш не се прејадува.
Не е ништо страшно една ресана да си апне. Јас личнои ја дадов ресаната у рака да ја јаде оти ја виде доткаи како јадеше па и она побара. Кога имаш поголемо дете и јаде се, нормално дека и помалото ќе сака да проба и да побара и ќе гледа како јадеш. И здравата храна и овошја не е толку здрава колку шо мислиме ама ај, зборот му е само, здраво е. Се во умереност и без претерување.
Не е проблем една ресана да ама имам дете кое не јаде апсолутно ништо, имам пишувано дека едвај има 1 оброк на ден, па не сакам да се најаде со благо затоа што знам дека сака слатки работи, а подоцна ќе ми одбие солено. Тоа е ќажано на сите ама се најде некој паметен, јас да правам 3 пати јадење и да се фрла, да накрај да излета од уста дека цело тутку и го дала.
Јас обрарно правам. Нудам прво нешто што е хранливо и здраво. 3 4 опции давам. Е ако не сака, тогаш нудам било што да има во стомак. Кога има период на јадење, тогаш јаде три оброци, а како ужинка давам и благо.
Епа кај нас не сњ одбива никогаш банана и авокадо, па ако не јаде ништо солено за ручек и покрај 3-4 понуди, тогаш следи банана и авокадо амаа кога е ептен гладна ама благо не, не подглекнувај и не нуди благо и смоки туку нешто шо го јаде п макар и 3 лажици.
Толку и јаде. 5 лажици. Потоа уште некое залче благо смоки и се собира нешто. Он кога не јаде ни благо не сака. Тоа е маката.
19м е нема пробано ни киндер ни ж.царство, ништо благо освен плазма(за мене тоа е благо) ама ретко јади. Стоби флипс проба на 13/14м до тогаш само лино. Јаде солени стапчиња и успат некоја друга грицка тоа е се. Мој личен став е дека дете нема потреба од благо.
До годинка јадеше бисквити на Хипп или лобело, од годинка дадов плазма. Но како што кажав 1-2 на ден или во оброк. Животинско царство едвај еден ред, за киндер ич да не зборам. Некогаш му земам и од дм бисквити и тие ги сака, не знам како се викаа. Сега најдов и од Хипп како оризови колачиња и тие ги сака. Банана може да грицка цел ден, сега и јагоди меле со устата, растура. Од овошје и зеленчук јаде скоро се, немам некои проблеми со храната, освен кога вади запчиња. Ако му го утнам терминот и му се спие на дечкото, може да се случи и уста да не отвори, но тоа ретко се случува. А ореви од кога дадовте? Се смета за алерген?
Мојот најмногу грицка оризови галети, тоа му се грицки. Лино смоки само еднаш дадов колку да видам какви се. @RAK91 Пред година му дадов ореви, алерген е.
Мојава па фобија имам од непозната храна. Значи само банана грицка, од друго бега како ѓаол од крст. Лубеница кога виде, избега се скри, јагоди исто така, едино во каша и тоа бојата да и ја погодиш, ако не и е позната нема шанса да отвори уста, ја мачкам за муце, ќе лижне и вришти на цееел глас. Ја не знам момичево како да го натерам да проба нешто друго освен банана. Дечиња има јадат омлет, лепче со намаз, зденки, јогурт оваа мајмун. И давам во раче, прави фаца и со ноктине го држи како да е најгадното нешто, а уствари лепче е.
Мајки сакам да купам кревет за синко, бебешкиот ќе ми треба за бебе. Ќе има ноќи каде што ќе сме сами а прилично висока ни е дпалната па ќе мора да имам алтернатива кај да го ставам него. Дали има некоја од вас искуство со вакви или слични кревети ?
План ние да и направиме на Нина како овај на втората слика, од причина што е ниско и не може да падне никако при слегување ако случајно стане на сред ноќ .
Здраво мамички. Кога воведовте белка и како,дали како жолчката треба да се дава и белката 1/8, 1/4 па половина?И јајце пржено со што е подобро да го пржам со маслиново или путер. Не знаев каде да прашам ако не е за овде прашањево нека биде преместено.
После годината и воведов исто како и жолчката 1/8 па 1/4 па половина па цела. Имам пржено и на путер и на маслиново.
Белка првиот пат дадов во кифли со 1 јајце, изеде 1-2 кифли. Утредента ставив во три мафини и сите ги изеде, со тоа всушност изеде цело јајце. После два дена изеде варено цело во каша, жолчката ја изгмечив, а белката ја изрендав. Велат да се почне со печена во некое тесто, па така направив. Кога ќе одам во Битола, ќе барам дали го има садоперот таму и ќе земам и за тебе. Заклучив дека мора да се има, сите го испофалија и зарем ние да немаме?