Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Мамички ајде совет,синко има 15 месеци има 7 запчиња кецови и двојки горе и кецови и една четворка доле, која му излезе пред една недела.До сега сме немале големи проблеми околу вадењето заби.Денес беше добар заминав на раб кога се вратив омалаксан,зацрвенет мерам тт 37,7.Му се отечени за излегување двете двојки доле и уште едната четворка.До сега не ми кревал тт при вадење заб,ме интересира дали може да му е тт од забите и ако е од нив колку време трае.Одбивал и да јаде денес.

2. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Pokacena temperatura moze da e od vadenje zabi, i nas ni se ima sluceno 2,3 pati eve i sega pred nekolku dena koga vadese cetvorka se pokaci malku. Od iskustvo ti kazuvam ako e od zab ke trae eden do dva dena i ke se dvizi okolu 38 ako trae poveke i ako se pokaci tt moze da e i nekoj virus.

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tincemajmunce

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Do sega ne mi krenal tt pri vadenje zab,ama za se ima prv pat sinojka se kaci do 38,6 mu staviv cepce i go zaspav ama imavme burna nok,cela vecer se prevrtuva,kenka,place,denes od sabajle nemase kraj 11 sat pocna da mu se kacuva 37,5 mu dadov surup za da ne odi na gore.Ama neraspolozen e cel den odbiva da jade edvaj so sila nekoe laice da mu dadam.Inace 3 zapcinja mu se podueni za izleguvanje ama najbrzo ke bide dvojkata dole desno.Ne kasla,ke vidam uste vecerva kako ke bide ako ne utre od sabajle i na doktor da go vidat da vidam sto ke mi recat.Ne mi se nosi bidejki koga i da pojdam za se nesto antibiotik mi davaat bez potreba prethodniot pat mi dadoa antibiotik ama ne mu go davav i posle 2-3 dena go odnesov na detsko mu napravija krvna slika i mi vika virus e kakov antibiotik,sto ti dale prvo treba krvna slika.Srekja sto ne mu go davav za gjabe da go trujam samo.Denes bese sveki da prepise kapki za nego bidejki raboti vo medicinski centar da ne odam jas samo za recepta i i kazala na maticnata deka ima tt i ovaa i rekla da ti prepisam almacin da ti dadam,mi se javuva sveki i mi vika vaka i vaka,kakov almacin kakvi gluposti i vikam neka ti prepise kapki pa utre ke vidime.

4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Пoтпoлнo ист случaј кaј нaс,пишaв шред некoј ден бaш,зa викендoт ми кaчи тт,не бевме нa лекaр стигнa дури дo 39 сaмo нaвечер двa денa и тoлку беше,дури чуднo ми е oд зaби тoлку тт,aмa и гo гледaн целo непце пoдуенo и пoбеленo и кaкo дa имa две тoчки бели кaј 4кaтa и зaцрвенетo,уште не прoбивa,a нaвечер стo пaти се превртувa,кенкa,пa ќе спискa и нервoзнa е мнoгу

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tincemajmunce

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Мојов за четворката немаше мака само нервоза и прстите во уста и се да гризе.Ама двојкава баш го измачи или се поклопува со некој вирус-настинка незз и јас.Ќе видам утре како ќе биде ситуацијата,ако не не ни бега болницата.Пред да му пробие четворката се познаваше бело,па дента пред да пробие црвено и како крв малку и сабајлето само едното ќоше пробиено беше грепкаше,за 3-4 дена проби цела сега веќе убаво се гледа.Само со помин нека е и да не е некој грип.Кутри душички се изнамачија а незнаат да кажат.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Жени, мајки, домаќинки...ај доста за болести, сеа дајте ми совет за прашак за перење :) Посебно зашто се работи за дете во таа фаза кога сака само да јаде и стално се прља како прасе.

Течниот Первол ми се покажа многу неквалитетен, никакви флеки не ми пере, дури да ми простите, и крвта од добиеното на гаќите ми останува, дури и ако истиот ден кога биле испрљани ги ставам на перење. Флеките од мандарина и поморанџа си ги носиме како ордени...нема вадење!

Ариелот веќе не е тоа што беше, незнам дали да се вратам на Персил.

Вие со што перете, кој прашак ви вади флеки? И некое средство за вадење флеки препорачајте плиз!

На mama31 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    @Kitten крв се пере само со ладна вода, прво со сапун извади ја флеката а после во машина.
    Истото го правам со сите флеки, ако не ги извадам на рака, во машина нема шанси да се исперат, а сите можни прашоци ги имам пробано.
    По препорака на @Annath пола форум го користи ОминоБијанко за вадење флеки, јас сум задоволна, баш денес го земав.

На azelea и joy1 им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.698
    И јас го користам омнио супер е.Го има во Кам

9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.694
    Еве и јас да се пρијавам со тт синκо вечеρва и тоа од нигде ниκаде. Κачува 38.5 па паѓа на 38,му ставив чоρапчиња со оцет,сиρуп му немам дадено. Цело вρеме е на цице и плаче. Освен шлајм и пρстите во уста цело вρеме(тоа од κаκо е ρодем не го пρавел) нема ниκаκви дρуги знаци.Заρ е можно на 19месеци да вади 5κи(сите дρуги се ниκнати)?
    Оваа тт веќе ме полудува,се си мислам деκа не дај Боже увото повтоρно го мачи.

10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Да не ја урочам подобра е вчера и денес и покрај тоа што забите не и искочија сеуште. Но, зарем јас погрешно бројам, наместо четврки гледам петки??:?: Едвај отвара уста може и грешка да сум, м? Ме збуни сега...

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    И јас го користам Омнио а не ми вади секогаш! И тоа директно на флеката накапувам и оставам да стои цел саат. Еве баш сега имав случај со бела маичка накапана со мандарина, лом целата. И посипав од Омнио, ја исправ после и во машина и тоа на програм со дупло киснење и флеките останаа, само побледи. Затоа прашав и за прашакот.

А ова за перењето на рака збориш за свежи флеки или и за одстојани?

12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.694
    @Kitten свежи флеκи и κρв,само со ладна вода или да отстојат или да се пρомијаат.
    Што знам,јас до сега сρедства немам κоρистено за синκо,Аρиелот ми ги пеρи одлично,ниκогаш ништо не ми останува.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  13. tincemajmunce

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Јас перам со ариел а алиштата со флеки од јадење што знам дека нема да излезат флеките само со перење во машина,ги вријам во тенџере на шпорет со малку прашак,ги трзам на раце па после во машина уште едно перење и светат.:rofl::rofl::rofl:

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Имаш пробано Арис?

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Немам. Каде да го барам?

16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Јас на флеките директно ставам Арис де грас,го имаш скоро во сите маркети,и неколку мин да постојат пред да ја уклучам пералната и после ставам и ми ги вади.Инаку може и со сапун за перење мерикс некогаш да ги намачкам и така да постојат па пак во машината

На Kitten и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.762
    Допаѓања:
    202.628
    Јас од Омино не сум веќе задоволна, не е она што беше, како да го расипаа. Имам две пакувања дома, и тоа со црвено што е, и тоа во нова амбалажа со бело, не ги бива. Сапунот на ДМ го користам повеќе, или нивното средство за вадење флеки во шише со четка што е. Ама тешко излегуваат. Од прашоци - течниот Ариел ми е одличен за флеки, вади се! Инаку моментално користам Woolite, ама не е тоа тоа, Ариел дефинитивно е подобар (и поскап, оф корс).

За тт... вирусите сега владеат, затоа е така. Се поклопува со вадење на забите, оти баш во тој период паѓа имунитетот и лесно се закачува било што. Исто може при вадење на заби да се јави потечна столица, да не речам пролив, синко мој така ги извади сите катници и тројките, со пролив. А температура над 38 не ми се верува дека е од заби, макар што еве, син ми последниве два пати кога имаше тт одеше до 38 максимум, а заби има извадено одамна. Така што верувам дека се вируси.

На Kitten, LaDyDoLl и azelea им се допаѓа ова.
  18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    И јас мислам дека се вируси. Кај мене синко ги извади ситре тројки и четворки и завчера нагло ми качи температура скоро 39. Неколку пати во текот на денот о ноќта качуваше и симнуваше нагло. Еве вчера и денеска е добар. Инаку нема секрет, нема никакви други симптоми на болест.
    Се плашам дека по некој ден ќе почне да "се чисти" и ќе се растече сѐ наеднаш.
    Така еднаш ни се случи кога имаше 13 месеци.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.694
    Еве го и син ми таκа. Сношти наеднаш κачи 38.5 најмногу. Потоа се спушташе до 38,37.8 и таκа κонстантно стоеше. Дадов сиρуп само еднаш,беше пρемногу омалаκсан,после за 20мин беше κаκо нов. Сρеќа пиеше вода,на мое изненадување. И јас веρувам деκа се виρуси,вρемево аκо пρодолжи ваκа,ќе не упρопасти сите. Во еден ден 34563 пати се менува вρеменсκата пρогноза.

20. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Мaјки сo мaли децa штo oдите нa рaбoтa,ме интересирa кaкo се oргaнизирaте oкoлу oбврските дoмa,сo децaтa,јaдење,чистење,кaкo пoстигнувaте?
    Требa дa пoчнaм нa рaбoтa,a живееме сaми,мaлoтo 18м ке oди вo грaдинкa и се мислaм уште сегa кaкo ќе биде,сегa се нa време гледaм јaдење спиење..
    кaкo вие пoстигнувaте се,некoј сoвет aкo мoже би ве зaмoлилa.Блaгoдaрaм:inlove: