Јас син ми го одбив без мака од доењето со помош на цуцла но сега никако не можам да го одвикнам од цуцла. Пробував неколку пати нема шанси да заспие ја бара цело време. Вие како ги одбивте вашите деца?
Треба време за стабилно да оди. Плус ако било во дубак, ќе потрае подолго.Во дубак тежината на телото незнае да ја носи, и не му е јака половината. Не го пуштај надвор да паѓа ако и дома не е стабилно. Можеш да го исплашиш.
И мојот знае вака да седне некогаш, Тони рече до 3тата година да не го спречуваме иако е пожелно да седи како Буда. Јас што сум читала знам дека не е во ред така да седи. Исфрли влажни,земи си туфери од ДМ или Зегин. За црвенилото измивај ја со вода со сода. А може и да си поседи во водата со растворена сода. Исто можеш и хиперманган едно зрнце. После какање миј одма со вода(не знам дали практикуваш, бар сега додека е воспалена) Јас кога има црвенило користам судокрем. Кога беше ептен воспален од антибиотик педијатарот ми рече канестен со гентамицин да мешам. Па откако помина црвенилото и му беше сува кожата ставав Бепантен.
Откако е роден користам Мустела за пеленска регија и ниту еднаш немал црвено газе, а користам влажни марамици. Земи ја, ќе помине одма. Кои влажни ги употреби?
Значиии не можам веќе. Пак 3 дена во градинка, четвртиот температура. Направивме брисеви и кс и ќе чекам резултати. Па и Марфи како си ја врши работата, мора во петок да се разболи и претходната недела и сега.
Некој тука што оди на преглед кај Јадранка Живковиќ? Сега после годинка и за време на летово Бејбитол омега или бејбитол омега со д3 треба? Се слушнав со неа и ми рече бејбитол омега ама не сфатив кои.
Користам и јас една за пеленски осип и едни исто марамчиња од кога е родена ама сменав и се направи цееела нарички,а ја мијам после секое какање оти се праај до горе, едино ми остамува да помислам дека е од промена на влажните и тоа за 2 користња или храна некоја. Пошо не е често како што кажав 3 пати се има зацрвенето, од кога е поголема ова е прв пат и тоа со брумчиња. @Sofi.ja Туку мајки се загризувам веќе, малава не реагира на болка луѓе, се удира силно, црвена е, подсинува, она нема гајле, на чош се акна со главчето раничка и се напрај, она сe почеша и тера само. Сите се така или е нешто за загрижување? Не ми е јасно зошто да не плаче, а се удрила ептен силно.
Синко без раце се качува по скали. Моторика му е екстра развиена. Сам облекува патики. Зборови истите ги врти.
Исто.моторика има боље од комшичето што е три и пол години. Али зборови тешко. Ама очекувам кога ќе почне, да биде со напредок со брзина на светлината. Исто како и моторика. Андреа прооде на 15 месеци, очекувам и говорот покасно да почне.
Сите мајки што ги среќавам во парк, ми рекоа дека децата им прозбореле кратко после вториот роденден. Андреа деновиве дава голем напор да зборува. Ке ти кажам што ке искочи.
Мислам дека само Пресреќна од наведените сеуште ја дои малата Не се плаши кога нема да цица ќе пие повеќе вода, барем кај нас е така. Само ќе си бара. Не почнувај допрва шише со цуцла, или од чашка или со цефка давај.
Кој и да го види ми вика: - ‘А добро, ни МАМА не кажува? Голем е веќе треба мама и тато да кажува’ - Не. Не кажува. - ‘Сигурно многу цртани гледа’ - таков заклучок си носат. Овој е муабетот стално. Е баш ти фала што ме просветли, ко да не гледам дека дечиња зборат и на годинка.
Мојава кажуваше и МАМА, БАБА, ТАТА, ТОПКА, ДАЈ. Ајде дај, и некои други зборови. И оеестана наеднаш. Сега се на КА кажува. Пее песна кај што има зборови, НАМЕТКА, ПРЕГРАТКА итн, ама го кажува само КА. И неможат сите да зборат на година. Мојата на шест брбљаше бабаббабаба, сега многу вришти. Ке зборува, кога ке треба. Вака е премногу паметна. Читнете овде, супер страна е. https://ranaintervencija.mk/ Едит : Гледа тв. Македонски цртани и поточиња слуша.
Ниту е до цртани,ниту до песнички. До детето е, опуштете се малце, и не се нервирајте, кога сака тоа ќе си проговори. Кај мене по цел ден е пуштен телевизор, или цртани или МТВ, ни Биби и Боби, ни бушава азбука ни бутур, првото почна да зборува повеќе после година и пол, до две веќе реченици врзуваше од по неколку збора. Еве ја сега 3 ќе прави, и зборува доста. Малово 16 месеца е, почна да кажува зборови со значење уште пред 2 месеца, сега фондот на зборови и е 30 збора, и секој ден кажува по нешто ново. Ама јас валавица, зборувам еден збор по 100 пати, не зборувам бебешки, седнувам со нив и разговарам, ги гледам во очи и разговарам, устата пена ми фаќа.