Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Може сликче од тој сушениот зеленчук? ☺

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Секогаш кога ке ви дојде тешко сетете се дека моето спие само пола саат преку ден, никако не се вози во количка и точаче оди долги релации(читај трче) и се буди безброј пати во текот на ноќта. Одмор шо? :drunk:

На rainbowmama, crazylady, zemzela91 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Screenshot_20210606-191646_Firefox.jpg

На MilaSs12 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.316
    Допаѓања:
    28.098
    Не сум религиозна, ама последниве две недели ко што повторувам 'господе дај ми трпение, когс ми даде вакво палаво дете' никад не сум повторувала...
    Не седи 30 сек. Багабонт.
    Уште повторува БАГАААА кога ќе.направи беља и се смее, па не можеш ни да се налутиш.

А да, мајки ве префаќаат вирусиве од децава? Сите можни бои на мрсули ги пројдов у зависност од вирусот на синко. И еве и сега затната, не можам да дишам, ама мајка кој ја прашува.

На rainbowmama, SanelaS, MilaSs12 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Хеј мајки, прашање до тие што ги одбиле децата... кога ви се регулираа градите?
    Мојов веќе 10 дена не цица, а пак на моменти ми се стврднуваат и ме болат на допир.
    Денес додека шетавме и млеко малку ми потече на блузата, а носев и прслук за доење. Нормално ли е?

6. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Тврдо варено јајце помага за течна столица исто и какао
    Инаку за коментари од тетки "Ајде голема си веке треба да одиш зошто уште се шеташ со количка" (тука уште не проодени инаку ги носат за раце ги паткаат па јас сум им чудна мислат штом е во количка не оди)
    Неколку пати го чув тоа и кога веќе доволно ме изнервира на една и реков " Здравје ке имаш внучиња па земи макни ги тазе проодени да видам до кај ке стасаш" луѓето се прости и се мешаат во туѓ живот не прашани и неповикани наше е да одбиеме на глупост

На dunika, rainbowmama, elenaklasik и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    1.022
    Хахах исто и јас тоа си го велам секој ден.
    Јас му викам бандит а он ми повторува банди па оди налути му се. Ниедна играчка не го интересира повеќе од 3 минутки.

8. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Какви се тие капки може ли фото :?

На MilaSs12 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Подобро е да се почне со адаптер отколку нокширче?
    Мојов ми вика ку*ето мочка. Или (си го кажува името) кака.
    Можеби е време и јас да пробам да го одвикнувам,зошто свесен е веќе за физиолошката потреба што се случува во моментот штом ми ја кажува..
    Инаку многу често му вадам сува пелена наутро,некогаш ни капка урина нема.
    За бељи не збори. Прееска кога ме плесна со едно топче пластично тешко ми се плачеше. А он се гази од смеење и ми вика најди го (падна позади гарнитурата) му го давам и пак ме мава:x
    За настинки, последниов пат мене ме префати од него,кај него траеше 3 недели,кај мене исто 3 недели. Мислам дека се удавив во мрсули,повеќе секрет не памтам да сум имала некогаш.
    Кај мене последен подој беше на 2 мај,уште имам млеко. Некогаш осеќам како се движи накај брадавиците и мислам дека ќе потече,некогаш има по една капка на маичка(кога сум без прслук) а некогаш наоѓам лушпи во прслук. Така да ,рано е да го снема млекото,кај некои и до година дена има.
    Јас немав некој поголем проблем, освен во првите две недели малку осеќав жарење во градите и малку грутки (со туширање и масажа се среди)

На dunika, Enci201, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Пред годината оти без малу зачин нема шанса да јаде, вака бар подкаснува.

На Dikinzi, lavinija28 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    7.059
    i jas samo si vikam trpenie trpenie i deka e period mora da pomine.Ne zastanuva ni za moment mislam.deka nekogas nemozam da go dopazam niz doma.Nadvor iato e haos odi tamu kaj sto ne treba i ako mu kazea ne e togas so radost toa sto mu zabranyvam go pravi.A vo kola e ludilo histericno crkanje do nedogled ponekogas edvaj cekam da zaminam na rabota. A virusite otkako trgna vo gradinka dvajcata sme celo vreme bolni .

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @RAK91 @Amore.Mio

Значи горе долу сите бебиња се слични на некој начин. Ако некое спие повеќе преку ден или порано заспива навечер па друго може и да се буди на сред ноќ и да бара да игра, трето тешко да заспие. И мора да го поминат тој период на промени, вадење заби, преборање храна, спиење не спиење итн.

На rainbowmama, RAK91 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Мајки на машки дечиња како ги одвикнувате од пелени за мочање?
    Дали во седечка положба мочкаат или стои дете ,а мајка држи туле?:D
    @Мариаа. Твоето е машко,не знам друго поголемо чие е?

На koritsaki и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  14. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.960
    Не знаев каде да прашам па ајде тука. Мајки вие што имате ќеркички дали сте ги шишале лустер и кога? Јас имам 18 месечна ќерка ама ретко и е косичето па ми викаат да ја шишам лустер за како демек ќе и згустела косата ама јас се двоумам. Не сакам девојче без коса и ми е страв нем цело лето така да биде.

На srekice и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.925
    Допаѓања:
    18.814
    Ако има гени за густа коса ке има густа коса без шишање. Синко до сега 4 5 пати го носам да се шиша, густа му е и брзо му расте.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Немој. Тоа не е вистина. Не ја шишај, ќе и порасне и ќе се згусне. Мало е уште.
    И свекрва ми има три влакна на глава па не се шиша лустер за да и згусне.

Мафни тамо глупи коментари.

На AngIv, Kate Rina 93, rainbowmama и 8 други им се допаѓа ова.
  17. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Кемка ко че е немирен во сонот? И ние немирно спиеме и се врти кенка плаче и морам цице да дадам лудило ме фајча

18. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Мојот стоејќи моча.
    Навечер пред да му сменам памперс ми бега и мочка на теписон, и секогаш стоејќи.
    Му купив едно писоарче, и му објаснувам не кај било туку таму да мочка, ама уште не го трефнал.
    Малечок е уште 14+ сме ние

На Sofi.ja, elimkd, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    мене ако ме прашуваш немој да ја стрижеш, не е вистина тоа. Види, сега и е ретко косичето кога има коса на главата, а колку бавно ќе и порасне ако ја истрижеш лустер. После мака ќе ти биде. Имам пријателка од Косово, овде во Германија она има три ќерки, најмалата и е скоро две години, и вели дека имало како некоја традиција у Косово и Албанија да ги стрижат малите деца, као да им се згуснела косата, и двапати го истрижа девојчето лустер, шо да ти кажам, не личеше воопшто на девојче. Цело време носеше бебето широки тракички или турбанчиња. Косата и е ретка. Едвај сега почна да фаќа мали репчиња, а две год ќе полни крај на Август. А баш сакам да прашам ако има мајки меѓу нас кои се Албанки дали ви е познато тоа, дали има ваква традиција или можеби од фамилија до фамилија е така.

На Tinkerbell11, Dikinzi и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  20. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.060
    Допаѓања:
    108.827
    @Sofi.ja јас имам и нокшир и адаптер, каде ќе сака да седне таму. Има деца што не сакаат воопшто нокшир па седнуваат веднаш на адаптер. :) пробај зошто да не, ако го фатиш за мочкање потоа пак по 3-4 часа и така ќе видиш пак дали ќе се измочка. Ќе стекнат навика полека полека :)

На Dikinzi, MilaSs12 и Sofi.ja им се допаѓа ова.