Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.244
    Малава моја има една дремка исто, кај 12:30/13 заспива, после 16ч не ја имам заспано од 8 месеци. Пред да се смени саатот заспиваше во 20ч, сега во 21ч ама буквално од кога се смена саатот и продолжи така. Наутро станува 8:30 или 9, ако пак стане порано кај 6-7 шо е мноооогу ретко тогаш има две дремки. Нас рутината ни е уште иста, играње надвор сега до кај 19:30-20, вечера, капење, сама ме носи во спална да легнеме и заспива. Само мене денски ми ја вади душава, само да се носи во раце ако сме дома, ако не се носи тогаш се качува со брзи на светлината негде кај шо може ако падне, гла да скршит. Моментално е седната во количката за куклите и сака да ја возам, наведната сум, кичмава ми е укочена. Душаа неам, едвај чекам наработа да одам.

На dunika, NewMama, srekice и 3 други им се допаѓа ова.
  2. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Случајно денес гледам на синко дека има бело влакно во косата, а има 15 месеци!
    Ептен се исплашив.

Како е можно? Има некој со слично искуство?

На NewMama и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.244
    Не си видела дечиња кај што имаат на некое место само бели влакненца? И им останува така за секогаш, си приметила и возрасни кај што немаат седа коса ама на едно место имаат бели прамени. Можно е да има бенка на тоа место, депигментација, можеби недостаток на некој Б витамин. Немој на најлошо одма да помислуваш.

На NewMama, MilaSs12 и srekice им се допаѓа ова.
  4. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мајки дали сте дале на дете полнета пиперка или тиквица со мелено месо и како ја подготвивте?

На ddevojce, NewMama и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Кој број од адидас ти носеше малиот? Можеш да ми сликнеш етикета да споредам што да нарачам.

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    22кa беа овие,сега веќе му се кнап.
    Screenshot_20210607-181756_Gallery.jpg

7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Фала ти. Мојата носи 21 адидас, и има место уште сантим наоред. Па мислев дали пак 21 да нарачам. Така ке биде, големи ке и се 22.
    Пошто на адидас официјална страна нема бр 21.Па морав да проверам.

На NewMama, MilaSs12 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Дали ви имаат намалено децата на тежина? Ептен се загрижив, денеска го мерев дома, а го немам мерено цел месец. На 12 месеци беше 10кг и 78цм, денеска е 9.7кг и 81цм. Значи различни ваги ама пак нели треба барем исто да е или повеќе? Беше болен, одбиваше храна, сега се врати во нормала ама плус хемоглобинот му падна за брзо време. Се држам сеуште до здрава храна со многу овошје и зеленчук, месо, свежи салати. Кака 3-5 пати на ден и многу е активен. Можно е од тоа да не качува или да почнам да форсирам со некоја поинаква исхрана? Дали има простор за грижа?

9. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Леле немој :worried: бебе е ке и порасне
    @malecko5 да, исто како за нас

На ddevojce, NewMama, Tinkerbell11 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.244
    Обично не треба да губат на тежина ама чим бил болен мислам дека е нормално. Иначе после годината како што ми е мене кажано дека не качуваат толку многу наеднаш, многу побитен бил растот во висина него килажа, као не смеело да не напредува во раст,само за утеха мојава 16 месеци ќе прај нема уште 10кг, а е родена 3.650.

На NewMama, MilaSs12 и Jana06 им се допаѓа ова.
  11. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Јас имам син и го шишавме на нула, и баш ми е убав вака.
    Како сакаш така прави си, коса е тоа, ќе порасне за кратко.

На NewMama, Tinkerbell11 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Ако сакаш ќе ти измерам и сантиметри, пиши ми слободно.

13. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.344
    Допаѓања:
    1.469
    @malecko5 јас сега брзо и дадов полнета пиперка. Запржив малку кромид и ставив вода да се динста. Потоа го иситнив рачно месото и тоа го ставив внатре. Малку сол и црвена пипер и ориз. Потоа ја наполнив пиперката и ја исеков. Ја бендиса.

На NewMama, malecko5, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.815
    Каква паста да купам? До сега четкаше со четка само. Сега е опседнат со четакање и бара паста да ставам.

Да, кога вадеше 4ки и 3ки и цицаше само. Беше 12 па падна на 11, сега е 12 од година а е 22 месеци. Во висина расне.
    Не се секирај, ако е весел добар си е.

На NewMama, srekice и Jana06 им се допаѓа ова.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Од Веледа земав без флуор. Мислам дека ги фалеа и на Алверде и Нук пастите без флуор. Види во темата првите запчиња.

На NewMama, srekice и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  16. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.960
    Фала ви мајки на мислењата и одлучив не ја шишам лустер. Само може да ја однесам да и ги скратат малку врвчињата позади. :)

На rainbowmama, NewMama, nadenadia и 3 други им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.815
    Јас барав во децата и забите и не најдов. Фала. :hug:

На NewMama и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас од Алверде имам. Без флуор, убава е ептен.Без боја, природна. Само мојава се тепа од нашата да земе. Па и ставам трошка да лижне:tmi:

Прикачени фајлови:

• 41SpRORyEjL.jpg
      41SpRORyEjL.jpg
      Големина на фајлот:
      25,4 KB
      Прегледи:
      4
  19. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    за зборувањето и јас наназад прашував ама реков ајде мало е знае некои зборови ок е разбира што му се збори и тоа ок ќе порасне па се во свое време. До скоро (21 месец) брбљаше бебски или нешто како што викаат другите ова кинески ти збори. Гледам деновиве почнува да сврзува по 2 збора и некои зборчиња појасно ги збори. Обожава да повторува се што ќе чуе па мора да повнимаваме и што зборуваме. :rofl: зборлесто да се разбереме не ќе е. :rofl: за разлика од првото дете кои исто така пред 2рата година почисто почна да зборува ама затоа никогаш не заќуте. Најнапотен период за уши ми бил тој. Се буди и прво отвара уста па очи и навечер легнува мрмори со затворени очи и знам дека е заспано само ко ќе ја затвори устата. Така да .... Седете мирни зашто после ќе им викате да ќутат :rofl: шала настрана ама очекувајте накај полни 2 години експлозија од зборови

Околу доењето најмногу што ме иритира е ко ќе ми речат ај големо е уште цица. |( а оти па да не. Ионака секогаш ко ќе е настинато болно неарно само на цицка виси и тоа ми е знак дека му е нешто но е и како лек па со температура ко ќе е ем го смирува ем внесува течност.

јас сум во план летово да почнам со одвикнување од пелени. Моето кажува кога кака значи има осет само уште да се увежбаме да има осет пред да кака да каже :$ големиот со мочкањето лесно поминавме дури и навечер веќе пред 2ипол год даваше сува пелена ама какањето беше леле мајко но до 3тата година и тоа се научи. Ама мислам дека требаше а и можеше порано и со тоа само не бев толку упорна.

логопед после 3тата година се посетува ако до тогаш не зборува или после 5тата ако не може да изговори Р Л и тие таму тешки букви

На NewMama, srekice и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  20. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Здраво мајки ние наполнивме годинка.Кои витамини ги давате на вашите деца од година?И како ги научивте децата сами да заспиваат?,мојата е строго на пилатес топка лулање

На prinstongirl2 и MilaSs12 им се допаѓа ова.