Малава моја има една дремка исто, кај 12:30/13 заспива, после 16ч не ја имам заспано од 8 месеци. Пред да се смени саатот заспиваше во 20ч, сега во 21ч ама буквално од кога се смена саатот и продолжи така. Наутро станува 8:30 или 9, ако пак стане порано кај 6-7 шо е мноооогу ретко тогаш има две дремки. Нас рутината ни е уште иста, играње надвор сега до кај 19:30-20, вечера, капење, сама ме носи во спална да легнеме и заспива. Само мене денски ми ја вади душава, само да се носи во раце ако сме дома, ако не се носи тогаш се качува со брзи на светлината негде кај шо може ако падне, гла да скршит. Моментално е седната во количката за куклите и сака да ја возам, наведната сум, кичмава ми е укочена. Душаа неам, едвај чекам наработа да одам.
Случајно денес гледам на синко дека има бело влакно во косата, а има 15 месеци! Ептен се исплашив. Како е можно? Има некој со слично искуство?
Не си видела дечиња кај што имаат на некое место само бели влакненца? И им останува така за секогаш, си приметила и возрасни кај што немаат седа коса ама на едно место имаат бели прамени. Можно е да има бенка на тоа место, депигментација, можеби недостаток на некој Б витамин. Немој на најлошо одма да помислуваш.
Фала ти. Мојата носи 21 адидас, и има место уште сантим наоред. Па мислев дали пак 21 да нарачам. Така ке биде, големи ке и се 22. Пошто на адидас официјална страна нема бр 21.Па морав да проверам.
Дали ви имаат намалено децата на тежина? Ептен се загрижив, денеска го мерев дома, а го немам мерено цел месец. На 12 месеци беше 10кг и 78цм, денеска е 9.7кг и 81цм. Значи различни ваги ама пак нели треба барем исто да е или повеќе? Беше болен, одбиваше храна, сега се врати во нормала ама плус хемоглобинот му падна за брзо време. Се држам сеуште до здрава храна со многу овошје и зеленчук, месо, свежи салати. Кака 3-5 пати на ден и многу е активен. Можно е од тоа да не качува или да почнам да форсирам со некоја поинаква исхрана? Дали има простор за грижа?
Обично не треба да губат на тежина ама чим бил болен мислам дека е нормално. Иначе после годината како што ми е мене кажано дека не качуваат толку многу наеднаш, многу побитен бил растот во висина него килажа, као не смеело да не напредува во раст,само за утеха мојава 16 месеци ќе прај нема уште 10кг, а е родена 3.650.
Јас имам син и го шишавме на нула, и баш ми е убав вака. Како сакаш така прави си, коса е тоа, ќе порасне за кратко.
@malecko5 јас сега брзо и дадов полнета пиперка. Запржив малку кромид и ставив вода да се динста. Потоа го иситнив рачно месото и тоа го ставив внатре. Малку сол и црвена пипер и ориз. Потоа ја наполнив пиперката и ја исеков. Ја бендиса.
Каква паста да купам? До сега четкаше со четка само. Сега е опседнат со четакање и бара паста да ставам. Да, кога вадеше 4ки и 3ки и цицаше само. Беше 12 па падна на 11, сега е 12 од година а е 22 месеци. Во висина расне. Не се секирај, ако е весел добар си е.
Од Веледа земав без флуор. Мислам дека ги фалеа и на Алверде и Нук пастите без флуор. Види во темата првите запчиња.
Фала ви мајки на мислењата и одлучив не ја шишам лустер. Само може да ја однесам да и ги скратат малку врвчињата позади.
Јас од Алверде имам. Без флуор, убава е ептен.Без боја, природна. Само мојава се тепа од нашата да земе. Па и ставам трошка да лижне
за зборувањето и јас наназад прашував ама реков ајде мало е знае некои зборови ок е разбира што му се збори и тоа ок ќе порасне па се во свое време. До скоро (21 месец) брбљаше бебски или нешто како што викаат другите ова кинески ти збори. Гледам деновиве почнува да сврзува по 2 збора и некои зборчиња појасно ги збори. Обожава да повторува се што ќе чуе па мора да повнимаваме и што зборуваме. зборлесто да се разбереме не ќе е. за разлика од првото дете кои исто така пред 2рата година почисто почна да зборува ама затоа никогаш не заќуте. Најнапотен период за уши ми бил тој. Се буди и прво отвара уста па очи и навечер легнува мрмори со затворени очи и знам дека е заспано само ко ќе ја затвори устата. Така да .... Седете мирни зашто после ќе им викате да ќутат шала настрана ама очекувајте накај полни 2 години експлозија од зборови Околу доењето најмногу што ме иритира е ко ќе ми речат ај големо е уште цица. а оти па да не. Ионака секогаш ко ќе е настинато болно неарно само на цицка виси и тоа ми е знак дека му е нешто но е и како лек па со температура ко ќе е ем го смирува ем внесува течност. јас сум во план летово да почнам со одвикнување од пелени. Моето кажува кога кака значи има осет само уште да се увежбаме да има осет пред да кака да каже големиот со мочкањето лесно поминавме дури и навечер веќе пред 2ипол год даваше сува пелена ама какањето беше леле мајко но до 3тата година и тоа се научи. Ама мислам дека требаше а и можеше порано и со тоа само не бев толку упорна. логопед после 3тата година се посетува ако до тогаш не зборува или после 5тата ако не може да изговори Р Л и тие таму тешки букви
Здраво мајки ние наполнивме годинка.Кои витамини ги давате на вашите деца од година?И како ги научивте децата сами да заспиваат?,мојата е строго на пилатес топка лулање