Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Како ке избега од креветче?
    Некогаш преку ден ако заспие на спална ставам перница онака колку во вртење да не падни иначе се симнува сама а и кај нас е висока многу спалната ама се научи.

На ddevojce, MilaSs12 и srekice им се допаѓа ова.
  2. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Не од креветче да избега, туку од спална. Сакам од креветче да го вратам меѓу нас. И мојов се научи да се симнува, можеби сега поинаку би постапил наместо главечки да падне. Сепак не ми се ризикува. Ама од спална не може сеуште повисока е од него 7-8цм и невозможно е.

На MilaSs12, mal.ecka, haruki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Еј кога спомна. Некни мм отиде на работа, а јас и малата спиевме. И само се слушна туп, и почна да плаче. Она падна од спална. Брзо ја земав и се смири бидејќи беше поспана. Животот ми се скрати. Сега и правам барикада обавезно :sweat:
    Синоќа 8 пати се разбуди. Презаспивање во раце, со шетање се разбира. Три тројки пробиени, чекаме четвртата. И регресија тресе. :@

На MilaSs12, koritsaki и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Ова!:worried: за неколку години ми е скратен животот со тие паѓања, ама се дешава, колку и да си претпазлив. Не помага ни перница ни некаква ограда кај нас.

Инаку се пријавуваме на темава со полна годинка. Моторче вклучено нон стоп, не оди сеуште но се тетерави понекогаш 5-6 чекори. Затоа пак ножето му е секогаш во вис некаде да се истопори, пред некој ден дури тркнав да му наполнам вода, го најдов качен на ниска комода... си мести сам некоја количка до гарнитура и оп во следниот миг ете ти го качен горе.
    Има 12 запчиња, 4ки комплет излезени, се надевам ќе имаме мала пауза до 3те да здивнеме и јас и тој од ноќни будења и плачки. Ако до пред недела дена му се радуваше само на татко му кога ќе се врати од работа, сега се лепи за мене преку ден и со двете раце ме гушка околу врат:l: срцево ќе ми препукне од радост

На elenaklasik, dunika, rainbowmama и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ми падна во очи 12 запчиња :inlove: Мојот е 13 месеци и има 5 :lol: Еве сеа втора двојка се мачи да излезе, ептен тешко ги вади.

За паѓањето, веќе е поголем и мислам дека ќе размисли два пати пред да се спушти. Еве кај нас спалната исто е висока, се фаќа за чаршавот и полека со него се свлекува надоле. Исто многу шета во спиење по спална и јас секоја ноќ скокам и го барам ама досега фала богу не се случило да падне во спиење. Јас би ти рекла остави го да си спие сам ама ти како сакаш. Јас го легнувам во креветче ама ми доаѓа во сред ноќ преку мене и легнува меѓу нас.

На srekice, RAK91, WonderGuurl и 3 други им се допаѓа ова.
  6. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Ние сме скоро 16 месеци, уште од раѓање спие со мене и мм на спална, а креветчето ни служи како ограда, сум рекла неколку пати ајде ќе го легнувам во креветче нека се учи може ќе ја преспие цела ноќ ама џабе не можам немам срце тоа да го направам.. Неколку пати сум го дала на мајка ми или свекрва ми за да поспијам и џабе ми недостасува ако не е до мене не можам убаво да спијам :( Туку кажете како да го одвикнам од заспивање во раце и шетање низ соба? Грбов и рацеве не ги осеќам:|

На *malenavolena*87, srekice, WonderGuurl и 3 други им се допаѓа ова.
  7. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Баш така се фака за чаршавот и се пушта надоле.:D
    Од креветче не може да испадне не е долепено до спална.
    19м е кај мене петки вади :drunk:

@WonderGuurl грешка сум те разбрала:D

На Madison, srekice, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Јас ги градам од сите страни,од едната креветчето од другите столици имам наредно па ќебиња за да им биде меко и таму понекогаш прилегнуваат.
    На малава ситр 4ри тројки потечени и долу едно двојче некни излезе сега и другото на пат.
    Ноќеска двете на мојата перница легнаа неможев да мрднам.

На srekice, 0ли, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.245
    Мое мислење, нема ни потреба од млеко кравјо да ти пие. Буквално сите педијатри се против кравјо млеко да се пие не до една туку до 3 години. Во каша малу во ред ама пиење.. немаат потреба. Ако можеш козјо да понудиш нааајубаво, ако ме го сака никому ништо, не пијам ни ка капка млеко. Млекото не е проблем, туку мојава што неќе ништо ни јогурт уууххх

На srekice, RAK91, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.245
    Шоооо? Ја се би дала да спиет самаа. Маж ми го изселивме од спална, сега спијаме сами со малава, ептен е нашиот кревет висок, редам перници и долу и горе, тие што ги редам не се туркаат лесно, ептен се лепат на постелнината, она обично седнува кога ќе стане и ја сеќаваѓ секогаш, неќам ни да помислам ако ги префрли перниците.

На srekice, MilaSs12 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    @0ли не му кратиш ништо на детето не се секирај.
    Поубаво и поздраво нешто од дете шо заспива само и спие во креветче нема според мене.
    Како шо кажав малата не бара за спиење ама заспива сама ние треба да сме присутни во собата.
    Еве јас како немајка на годината ке кажам дека воопшто не ми е криво шо спие во креветче.
    Си го сакам мм и си го сакам креветот.
    Да родители сме ама сме и маж и жена.
    Малата се буди по милион пати, преку ден спие само пола саат и тоа малце време и слобода шо го имам за себе/нас ако го скратам со дете легнато помеѓу нас ке се мрднам од умот.
    За да останам присебен и добар родител морам некогаш да мислам и на себе.

На mKdevojce, dunika, Spidy и 8 други им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.819
    Синко спие меѓу нас некои 2 а може и 3 месеци.
    Спалната е голема и без мака спиеме сите 3ца. Не шета многу, ама сака да се допира до нас со раче ноже грб. Наутро знае да не бакнува. :inlove:
    Би сакала да спие во креветче ама и вака не е лошо.
    Додека бевме кај свекрва ми го преместив маж ми, тесно беше ама сега е рај.
    Маж не ни сака да го донесеме креветчето, убаво му било вака.

Вчера качи темепратура, малку ама ја има. Сабајле на доктор црвено грлце. Утре крвна слика. Кога ако не пред одмор?

На crazylady, dunika, WonderGuurl и 3 други им се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.819
    Точно. Еве ние на спална уште се немаме мазено. Сега па околностите се други, цел стан е наш, гарнитурата голема и не се жалам.

На *malenavolena*87, srekice и haruki им се допаѓа ова.
  14. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Ни требаше долго време за да размислуваме вака не мора да се изгубиме себеси оти сме родители.
    Да дека е наш универзум малата но тоаа мааалце време шо го имам го крадам за нас.
    На крајот од денот е битно шо имаме среќно бебе :inlove:

На dunika, rainbowmama, *malenavolena*87 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.245
    Тоочно. Единсвени заеднички сами моменти со мм ни се кога спие она, фала Богу спие во креветче до кај 2-3 амаа ептеен ми фали маж ми да си го гушнаѓ и така да спиеме.. не знам како ќе ја одвикнам, се надевам дека после 2 година кога ќе и правиме кревет ќе сака сама хаха ама не си земам здраво за готово ништо.

На srekice, RAK91, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.819
    Точно, родител сум и никој не ми е побитен од синко, ама ми треба и нежност со маж ми и кафе со другарки да испијам.
    Среќни родители = среќно дете.

На *malenavolena*87, srekice, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  17. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Моево од првиот ден спие во креветче ама до мене е залепено без ограда од моја страна. Ретко сака да иди на спална кај нас, се случуваше кога цица да не го разбудувам со префрлање па го оставав меѓу нас (ама ретко, или веќе наутро пред да стануваме).Вака ми е ок, можам да си го милувам до мене, а од друга страна и да бидам блиску до мм :)

На crazylady, MilaSs12, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Многу често сум била со грижа на совест што го оставаме сам во соба. Прво спиевме сите заедно на спална. Потоа во креветче спиеше, а јас во истата соба на кревет, го доев и полесно ми беше, па почнав со моите кашлања и приморана бев да се тргнам во друга соба и за да не е сам, мм почна со него да спие во иста соба. Кога почна повеќе да слуша ако стане мм во вц или ако хрка, едвај се убедивме да го оставиме да спие сам во соба, триста пати се премислувавме и првата вечер кога го оставивме, си поплакавме од што ни беше тешко. Оттогаш ние спиеме во соба до неговата и со таблет меѓу нас пуштен за на камера да го гледаме.
    Навистина се наспиваме иако ноќе по стопати се будам да го видам. Кога ќе го видам како си спие убаво, не ми е криво што не сме сите заедно, ама секое утро се будам малку пред него и едвај чекам да се разбуди за да го прегушкам. Кога ќе се разбуди, се исправа и вика ,,Еееееј" гледајќи накај вратата, летаме со мм натаму и си го земаме во кревет кај нас на гушкање, пие млеко и потоа стануваме.
    Од една страна среќни сме што сам знае да заспие и да спие и дење и ноќе, а од друга страна криво ми е понекогаш.

На Филотеа, elenaklasik, dunika и 10 други им се допаѓа ова.
  19. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    15 месеци има и спие меѓу нас на спална :)
    Има спиено првите 2 месеци во креветче и толку! Сега ни служи креветчето како украс во спална.

Навикнати сме со него да спиеме, ама многу не клоца, наутро ни пика прст во нос, во уше. Маж ми се нервира :lol:

Ни фали и на двајцата кога се гушкавме на спална и спиевме сами :inlove:
    Сега само ми вика да го префрлам синко во креветче иако мислам дека тоа ќе оди многу потешко.
    Иде второ дете на пат, така да не знам како ќе се организираме со спиење.
    Убаво вика маж ми дека ќе ни го окупираат креветот, ние во детското креветче да се префрлиме :)

Ама нема поубаво сабајле кога ќе се фрли на мене и мама мама...тоа оправдува малку се останато :angel:

На Butterfly1107, crazylady, NewMama и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.245
    Ама ако ти преспива ноќ супер, мене не ми паѓа на памет да станувам и враќам пак, јоок вака сум наспана повеќе ама ми фали мм. Искрено, ја до мене спие и ако не ја слупнам како дише нам да ја мрднам, не па да ја остаам сама во соба..а верувам дека подобро би спиела ако не ме сеќава мене ама ми е срав.

На mal.ecka, MilaSs12 и srekice им се допаѓа ова.