Одамна спие цела ноќ без ниту еднаш да се разбуди. И мене ми е страв и јас се будам, го зумирам и проверувам дали дише.
Две години така заспива. Некогаш ставам каиш на половина за да не ми се скрси За болки во половината, колениците и стапалата да не зборуваме
@0ли јас мислам дека грижа на совест како родители ке имаме цел живот, го сакаме најдоброто за децата и се преиспитуваме постојано дали постапуваме правилно буквално за се.
Сите 4-ца спиеме во една соба, такви ни се можностите, мал ни е станот. Бараме куќа или поголем стан за да можеме малце да се рашириме и девојчињата да си имаат нивна соба Спијат и двете во креветче од кога се родени. Неколку пати само ја имам земено големата со нас да спие, и тоа во екстремни случаеви, како кога ќе се исплаши навечер нешто, или кога имала температура. Ама и тоа е ретко. И онака не спијам убаво, уште клинци ни фалат
Некни спиеше од кај 18:30 попладнето до 09 часот сабајлето. Се разбуди неколку пати за цицање и пак продолжуваше. Од викендов големата ми е настината затнат нос и кашлица. Еве синоќа малото се затна цело, секрет дури се дави од него. Се прифати од дада. Сношти плачеше и се будеше, не можеше да спие ниту да цица од затнато носе. Не само шо е затнано и тече секретот ама не излегува цел. Што со пумпа шо бришам што со тој аспираторот. Температура качи на педијатер се јавив да ги нисам вели таа таму ќе се консултирам со доктор дали да ги носиш или рецепта да земеш. Ај само тецепта, да видиме како ќе се подобри. Оти одма прашуваат дали сме и ние болни. Големата ќеркичка и на школо не ја носам тие денови дур не се оправи убаво. аман веќе, нека помине побрЗо
Над 39 температура на 4 саати, инаку на 6 саати. Земи блокмакс чепчиња ако има висока и ако качува брзо, многу се поефикасни.
Сте давале ли сируп од бор? Малата е 2г.нонстоп сме болни т.е нос затнат и капка навечер првиот пола саат штом заспие...налекар се е ок освен стрептокока у нос
Овој е за кашлица нели? Како мали никогаш сме немале проблем со стрептокока. Мајка ми ни даваше домашен мед со јаболков оцет природен. Пробај тоа, голема е веќе ако јаде мед се разбира. Туку како сте? Се изгуби ти? Во градинка одите
Причина за нејадење т.е намалено јадење на 22месеци? 3 тројки ни избија 4тата ѕирка и повремени тамтруми не фаќаат (криза за да е само надвор). Јадење амин! Ќе касне малку и ај чао. Послее понудам друго кога отвара уста кога не а и тоа со малку залаци. Башка тоа и пребира. Ако има на пр пржени кришки не ама нешто друго во моментот може. Значи јас да си правам по 10 оброци на ден за да се има и резерва
Како ви го даваше? Инаку добри сме уште цицаме во градинка одиме.... Роденденот ви помина нели? Поактивна сум на друга тема престанавме со кашички и сега мама со диети се занимава....во ун диета сум....
Добри сте вие, мојов во сред ноќ стана вчера и ми вика земи ме. А спиеме со извадена една страна од оградата на креветчето,прилепено до спална. Ќе стане некогаш ноќе и доаѓа до мене се лепи да спие. Па добивам стапало,коленце,раче...па ми прави мини срцеви удари се свртел наопачки,јас мислам главата му е под ќебе,а тоа биле нозете.. имаше денови кога јас спиев со пола тело во креветче,со пола на спална ,а он на мое место. Имаше период на почетокот кога спиеше во креветче без извадена ограда, блиску до спалната . Па период на интензивно будење кога спиеше со нас на спална( донесовме тросед до спална за да има место за сите) и сега конечно вака спиеме неколку месеци наназад. И супер ни е на сите, секако наутро се гушкаме и муабетиме (кога е наспан и расположен се буди со прашања) без оглед кој каде спиел. Големо олеснување е и тоа што ја преспива цела ноќ веќе 2 месеци.
Мајки со машки детенца,кога му го отворав курето заприметив на еден дел кај кожичката како бело топче. Мислев да не е нешто валкано, ама не. Сте заприметиле ли нешто такво?
Да, баш пред некој ден приметив 3 топчиња од памет се извадив. Го однесе мм одма на лекар и му рекла дека не е ништо страшно, нема потреба од терапија никаква, се случувало.
Марчи генерациски е нејадењево. Ваљда ке пројадат. Мое дете еден ден јаде 5 оброци, фул, наредни два дена по три смоки. Чудна фаза некоја. А, да. Вади 5ки.
ех јас не можам да забележам, далеку се со лесно нека ги вади и аман више со нервозиве, кога се ќе пројде ќе имаат 3-4 години па после ќе се чудиме их што е полесно ама кога пораснале .... И така .
Ние откога почна да лази го размонтиравме креветот и душекот е на земја. Малку како хипици некои сме, па и на вратата имаме едно платно, да биде потемно едно време мм викаше дека тоа е собата на баба Мулон. Инаку, сега кога се буди еднаш двапати убаво е. Уживам во спиењето и будењето. Претходно по 100 пати НЕ
Преку ден и навечер пред да си легнеме со мм, буци спие на земја во неговата соба. Креветче не го собира веќе а и се тркала додека спие, секако не ни врши работа, го подаривме. Навечер откако ќе го земеме со нас, пу пу во последно време не се буди до сабајле, освен кога вади заби итн, ама откако ќе заспие, додека е сам, знае да се разбуди еднаш двапати, презаспива на цице (до кога??). За јадење исто изводи нешто, откако повраќаше пред недела две ова не сака она не сака. Јаде кифли, јогурт, јајце пржено, ориз, нудли. Течно ништо, овесна каша со сила, а тоа ми беше најлесен начин да ми јаде овошје, пошто така директно од раче, јаде по десетина крушка на пример. Сака да го јаде нашето јадење, сака зачинето, убаво испечено, испржено, веќе не поминува ништо на пареа и само со малку сол. Му правев сладоледчиња од манго и јогурт... Нешто не е заинтересиран. А сака ладно, јогуртот директно од фрижидер го јаде, дома само ме караат. Како ви изговараат зборчиња малите? Чисто зборуваат или? Приметив ц/ч сѐ на т ги врти, за цвеќе вика тете/цеце. Банана лубеница и вода му се "баба". Томејто го кажува тоето. Ова вака што ми текнува во моментов. Нормално е или треба да обрнам внимание? Почна деновиве зборчиња на македонски да вади, многу ни е смешен. Дома дека измешано збориме, он на секој јазик по малку, татко му ќе го праша нешто, овој му одговара Дааааа. Да и не пошто од Дарко биберко ги научи, исто така ги кажува. Смешки.
Нашиот многу букви ги изговара како н или њ. Маац мааац му е маањ,маањ; Мед му е мен; Банана е мана; Мачиња се мањина (многу е слатко тоа) И најинтересно му е да му викаме лампион, по 100 пати ме тера да изговорам и ме гледа во уста, и пред некој ден почна да изговара 'анеман' за лампион... синоќа јас вака слог по слог му викам лам-пи-он и тој ми се заврте и исто така слог по слог ми рече а-не-ман