Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    256.514
    Во вашиот случај не треба антибиотик. Ме читате ли воопшто?
    После ротата имунитетот е доведен до нула. Антибиотикот само полошо прави особено за вироза ако е даден. Кај нас син ми цефалексинот го докрајчи, а вам ви дале панцеф. Добро бе со кој памет се докторите во Мк? После рота се дава ли антибиотик?
    А мајка мислам дека ти пишав искуство. Немој во градинка. Си го пуштила детево. Ти пишав и за антибиотикот.
    Зошто не слушате паталец. Се надевам дека подобри ќе сте.
    Може сум груба, ама јас знам низ што помина син ми. Затоа и споделив искуство за да не се мачи друго дете. Ама не читате и не прифаќате совети.

На Asja, pilenka, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.732
    Не земајте се здраво за готово,следете ја состојбата на детето.Точно е дека вирус со антибиотик не се лекува.Но симптомите на вирус често доведуваат до воспалиена..на уво,на плуќа..компликации.

Керка ми два пати од вирус и прејде во бронхит.Упорен секрет,страшна кашлица и се спушти на плуќа.Имаше и Т 4-5 дена.Бронхит не поминува сам од себе.Така да следите ги симптомите па дејствувајте.Бар првите 3 дена не посегнувајте по антибиотик.После тоа ако состојбата се влошува веќе е друга приказна

На chocolade, azelea, pilenka и 3 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    256.514
    @joy1 ама после ротата не се дава антибиотик и секако дека детето ќе е склоно на вируси. Треба да седи околу месец дена изолирано дома и да му јакнат имунитетет.
    Ти подобро од мене знаеш дека антибиотик не се дава превентивно.
    Ама не е крива мајката, лекарите ништо не објаснуваат и не се замараат.

На galapce и Annath им се допаѓа ова.
  4. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    А за што се капките од диво оригано?

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.732
    антибактериско дејство имаат

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.697
    Синκо сношти тт 39.5 паѓаше со сиρуп,пρетходно се желеше деκа го боли уво и да,го однесов на отоρинолаρинголог(пρиватен) и има мало воспаление. Again :( Сρеќа,овој пат ќе поминеме без антибиотиκ само со Taylol Hot сиρуп.
    Го пρашав за κапκите од диво оρигано и ваκа ми одговоρи: Јас оρигано ставам само во пица. :) :) Од κапκи,спρејови пρизнавам само Опеρил и солен,физиолошκи ρаствоρ.
    Се дρуго е само за пρофит на фаρмацевсκите дρогеρии. Тоа беше неговиот одговоρ.
    А синκо денес фала Богу подобаρ. Сρеќа јаде и цица :)

7. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @JuLIeE не дека се правдам, ама да си кажам...
    После ротата еден месец не ја носев во градинка и тоа ја изолирав и од деца... Од типот на гости и игротеки.
    После еден месец ја однесов во градинка, но мислам дека не беше овојпат вирусот од таму. Најверојатно го закачи од децата на блиски пријатели кои во исто време се разболеа, но и нив не ги окривувам, дента кога се видовме тие немаа симптоми, но може си го носеле вирусот..
    Антибиотик не ни дадоа веднаш, после шест дена мачење. Прво почна со тт, два дена имаше па третиот веќе и се симна, после продолжи носето да тече како река и се и се слеваше на плуќа, кашлаше без престан и многу грубо. Уклучивме инхалации со вентолин и тоалета на носето... Ама ситуацијата се влошуваше. Шестиот ден повторно крена тт до 39 и дијагнозата беше почеток на бронхит, веќе беше неопходно зошто им беше став да не премине во запаление на плуќа.
    Значи, не ја однесов веднаш по ротата во градинка и не дадов веднаш антибиотик.

На azelea, joy1 и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    256.514
    Бронхит е друго. Тешко без антибиотик да помине.
    Ајде побрзо да оздравете.

На joy1 и pilenka им се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Хахахахахаха после постов последнава реченица ја прочитав "среќа јаде и пица".
    :D

На mal.ecka и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.732
    (facepalm) Па оперил на се дава на деца испод 2 години
    Башка што не е ич на природна база за разлика од ориганото

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.697
    @zuto опρавдано ти е тебе да читаш тоа што мислиш,а не што гледаш :) Може ти се пρијаде пица :) :)
    @joy1 јас го напишав само неговото обρазложение,а благодаρение на неговите дијагнози син ми пρестана да повρаќа во млазеви,воспалението κое го имал одамна се исчисти и можам слпбодно да κажам деκа му веρувам,зашто има години исκуство и што е најважно,се надогρадува човеκот. А за опеρилот,јас давам сκоρо од годинκа и сум мн задоволна,но не виκам деκа Оρиганото е лошо.

На mal.ecka и joy1 им се допаѓа ова.
  12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајки не знам кај да пишам. Ме интересира искуства за трицикли. Дали може да ми препорачате некој квалитетен. Дали некоја има земено од енци менци и како сте задоволни?

13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Ние за роденден добивме два од Енци менци, едниот го заменивме веднаш, а другиот уште го немам отворено, чекам уште малце да порасне (13 и пол месеци е). И мене би ме занимале искуства...

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.127
    И јас размислував за некое такво "превозно" средство :D и одлучив дека времето кога сме и ќе сме надвор да го потроши во трчање и одење.
    Успешно ни оди учењето дека нема во раце, вчера два саати не застана.

Мој совет е дека не ви треба. На нив им треба физичка активност, вака од дома ги вадите и пак ќе седат, ништо од развој на моторика и мускулатура.

Мое мислење, пак вие најдобро знаете.

На referentka и stilas7 им се допаѓа ова.
  15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    И јас размислив за ова што го кажа. И мојата цело време трча не бара во раце но на подолги релации зимам количка зошто многу се влечка и секогаш оди во спротивен правец. А баба и запнала да и купи кола на акумулатор. Пошто нејкам кола едвај се убедивме да ја замениме со трицикл. Ај ле размислам уште малку. Фала ти

На Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.553
    Пред извесно време барав совет на оваа тема за трцикал. Одлучив да купам и реално не зажалив.
    Мојата малечка никогаш не барала да ја држам во раце, но прошетките секогаш ни биле ограничени на пократки релации, а за подалеку сме морале со кола. Со трицикалот ми е полесно, ја ставам во него, си разгледува и уживка, стигнуваме во парк и ја пуштам да си трчка. Еве пред 1 час се вративме од парк, се возеше до таму во велосипедчето а потоа цел час си трчкаше!
    Ужива да се вози во него, а бев скептик дали ќе го користиме! Јас сум презадоволна, не се за џабе фрлени пари. Претпоставувам дека зависи и од детето, има деца кои не сакат да седат во трицикал, за среќа мојата го прифати со задовоство.

На pilenka, referentka, irenna и 5 други им се допаѓа ова.
  17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Капките од оригано се супер. Пред некое време почна носот да им тече и на двајцата и освен тие капки ништо не ставив, ги вадевме мрсулчињата и помина се за 4-5 дена. Поздрав мајки ве "испрочитав" сите☺

На pilenka и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.659
    Пишете совет за трицикл
    Дали да се купи обичен или оној што се бутка ?
    Од кој сте позадоволни ?

19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.553
    Од тие што се бутка...
    Мојата малечка не знаме да го вози сама, мала е, 23 месеци, но истиот се расклопува понатака, поточно се вадат рачката за буткање и сонцебранот и ќе може сама да го вози. За вакви зборме

На redmama и chocolade им се допаѓа ова.
  20. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    И нашиот е со туркање (додуше потоа се вади рачката, па станува класичен трицикл): [​IMG]
    Личи дека ќе пречи едино што нема средни педали (за кога ќе го туркаме), ама се надевам Chicco знаеле што прават. Едвај чекам да го возиме, ама мора да се почека уште некој месец, уште е мал :)

На Asja и referentka им се допаѓа ова.