Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Nemozes da ocekuvas od prv den deteto deka ke prifati da bide ostaveno na nekoi ika osobi i nema da te bara ili da place.Moeto se oderuvase od placenje prvite dve nedeli i toa placese i jas po hodnici placev .Kaj nas na pocetokot sedev i jas pocnavme so 15 min pa pola saat pa saat vreme i stignavme do 3 saati zaedno pa potoa pocnavme od 15 min samo i nekade posle 2 ipol nedeli ostana da spie .Po mesec dena ostana cel den kako sto e zapisan.Pa imase potoa period koga pak placese na ostavanje, sega veke e 5 meseci koga go ostavam ne saka ni cao da kaze brzo vleguva vo zanimalna.Inaku i moeto vo gradinka slusa drug jazik a doma isklucivo makedonski .Tie se premnogu mali brzo ke gi sovladaatZa gradinka e potrebna trpelivost ne e samo adaptacija na deteto tuku i na roditelite.

2. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Моево дете од кога почна да седи . Почна и на нокшир. За навика. Наутро обавезно . Сега веќе по неколку пати на ден ја седнуваме на нокшир.

И сето ова од што ми се "лоши" од тригодишни и поголеми деца да вршат нужда во пелени .
    Во друштво наше дете ќе им биди прваче . Уште е со пелени.
    На психолог кога биле , психологот ги осудувала родителите.

*malenavolena*87 and MilaSs12 like this.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

И ти малку рано си почнала,ама секој за свое дете си одлучува.
    Има и девојки 8 годишни што уште мајката им брише газе после вршење нужда.
    Не е убаво да се оди од крајност во крајност,сепак сметам дека не треба да се форсира.
    Од такво форсирање имам случај во блиска околина кај што се поремети столицата,и детето сега на 3-4дена врши нужда со плачење и вриштење.

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

@elenaklasik Во Веро и ги зедов, со ув заштита се,бар така пишеше, 300 ден.

Туку, како спиете навечер? Со отворен прозор не бива, светло ни е, со затворен се умира, со клима?
    Нина е иначе лооом на грб нафрлана од жешко, се чеша, ја нервира.
    Цееел ден ми носи комдурчиња, ранче и мафта за чао, седи пред врата и цивка за да прошета, кај она навикната вака дома.

Attached Files:

dunika, MinnieM, Amore.Mio and 4 others like this.
  5. haruki

haruki Популарен член

Секој за своето.
    Но јас никогаш не би форсирала дете да седи на нокшир затоа шо јас сакам да откачиме пелени.
    Три години и не е големо дете има деца кај шо говорот уште не им е скрос разбиен тогаш и потешко им е да кажат.
    Такви случаев за деца првачиња во пелени не знам но верувам дека не е оти чекаат да каже само последица може има од нешто претрпен страв некаква траума не знам не навлегувам.

6. elimkd

elimkd Форумски идол

Како тоа тодлериве ви носат очила уште не можам да замислам, ова капа не можеш да му ставиш не па пластики на очи

Delilah90, RAK91, Panovic and 9 others like this.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Со клима спиеме. Јас премрзнав ама синко си спие мирно.
    Исто ми прави за шетање. Сега за сега садоперот му е добра занимација ама ке видиме до кога.
    Синко уште не зборува а мајка ми и свекрва ми велат да го одвикнувам од памперс. Разбира се, разбира кога ке го прашам ке мочкаш ли, тоа пред бањање кога ке му извадам памперс и го чекам да мочка па да се бања. На нокшир не го седнувам сеуште.
    Не знам дали да пробам, во дилема сум.

NewMama, srekice and mal.ecka like this.
  8. haruki

haruki Популарен член

Во иста дилема сум и јас кај мене кажува за какање но не секогаш.
    Е сега коа ке ми каже дека и се кака ја седнувам но ниту еднаш не било успешно седи некое време и станува затоа и не настојувам.
    Се е ок додека дете соработува и да не знае да каже според мене е лошо ако детето нема никаков осет за какање и мочкање а јас да го терам да седи на нокшир.
    Пробај го онака ништо сериозно ке видиш како ке реагира.

9. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

мислам дека ќе е касно другото лето. Ќе има веќе 2ипол - 3 години и ќе е свесно дека таа потреба ја врши во памперси иако нема да знае да каже и ќе мисли дека тоа е правилно и така треба. Првото дете околу 2рата година веќе почна да се учи за мочкање и кар 2ипол год навечер пелената му беше сува. На седеше без плачки и со лажење на нокшир иако безуспешно и веќе кога му ставив гаѓиња и се помоча во нив и виде дека не е тоа тоа почна на нокшир. Не знам дали е тоа некој (добар) начин да се укаже дека не треба да се мочка во памперс/гаќи ама тогаш успеа.
    исто,лани летото ни вода ни сок ни ништо а жештини леле мајко. Ама многу лубеница и краставици давав за да не дехидрира. Сега веќе пие. Пробај со сламка.
    на детето треба да му се укаже каде треба да седне и зошто а не да се чека да е спремно па само да ти рече дај нокширчето. Тоа никогаш нема да се случи. Моето од 18 месеци кажува за какање т.е во моментот кога кака, значи е свесно за потребата и го има осетот ама не сака да седне на нокширче така да треба седнување почесто на нокширче и кога "на среќа" ќе го начекаме моментот и нему ќе му е полесно дека научил како треба.

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Како вадите цртани за патување?

11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Синко кажува. Има запек и кога ке клекне да кака и навистина кака, јас прашувам ке какаш ли, вели да и навистина е така.

haruki likes this.
  12. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Може ли Бебитол Омега капсулите да се чуваат во фрижидер?

MilaSs12 likes this.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Малава е 17 месеци ама кажува само од кога ќе се искака дека е какана. Кака по 4-5 пати на ден, мочање ухх секогаш е фулл пелената, таман сменета е измочана. Искрено не знам како ќе изгледа сето ова без памперс ама ќе се учиме пополека летово. Сепак според мене 2-3 години во ред е, повеќе од 3 треба да е и те како свесно. Јас ја носам со мене Вц хах пошо сум сама цел ден, она па кажува што следи на ред ама не сум ја ставила уште.

14. haruki

haruki Популарен член

Во ред е треба да му се покаже не го спорам тоа и самата кажав ја седнувам керка ми кога ке ми каже ја запознав со нокширче знае за шо е. Поентата на цел муабет ми беше дека не треба дете да се форсира имам многу примери во моја околина каде шо мајките своите 12 месечни бебиња ги седнуваат на нокширче оти они така решиле а бебето нема никаков осет и не е свесно воопшто.
    Во соодветната тема читав дека од две до три години одвикнувањето е полесен процес затоа шо децата се свесни и поголеми. Пак се сведува на тоа дека детето треба да соработува.
    @MilaSs12 да да те разбрав затоа ти викам пробај го кога ке ти каже

marchi-cool, Sofi.ja and MilaSs12 like this.
  15. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Исти случај мојава е исфрлана :/ ја мачкаш нешто?

16. Septemvri

Septemvri Популарен член

И моето е исфрлено од жешкото,цело грбче и еден дел покриен со памперс кај газето. По препорака на матичен мешам канестен за кожа и хидратантна лесна обично крема и мачкам пред спиење на чиста и сува кожа. Се смири црвенилото и не се чеша толку ама не е повлечено. Ке чекаме една недела да помине па ке видиме. Тргна на подобро,веројатно ке помине од оваа комбинација.

Bubish26 and Lady Leona like this.
  17. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Еден истомисленик .Се учи од мало , на 3 години веќе ојде возот.
    На 40° мука ми е да се врие во памперси детево .
    Таа веќе си зннае, нема противење, ја седнувам на нокширче , ако има за какање кака , ако има за мочкање мочка.

marchi-cool and mal.ecka like this.
  18. srekice

srekice Популарен член

Еве ти супер објаснето целиот процес.

Ич да не ти чуе. И мојата несака да види нокшир со очи. Гола не седнала па незнам што, а го има од лани уште. Еднаш ми даде знак за какање да ја соблечам и толку. Пелена сува некогаш знае и по четири часа да држи. Но пие многу вода, повеќе од 2л на ден. Да не оретеруваме, сепак се деца.

19. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Ако имаш Нетфликс има опција да симнеш до 100 различни наслови и да ги гледаш офлајн.
    На совозачко позади имам држач за телефон/таблет.
    Сите среќни.

Last edited: Jun 26, 2021
  20. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Не ми е страв од чистење. Не сака да седи на нокшир.

Од 6месеци на нокшир го ставаше?
    Ова мене пи е поненормално од дете што на 2,5 год,3 носи пелени...