Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Среќа брзо што сте средиле за рачето :hug:

И колку само ви љубоморам, како ми треба море, лaни короната не спречи оваа година ептен малава беба. Уживајте со бомбоната:sun:

На koritsaki и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.914
    Допаѓања:
    18.800
    @Sofi.ja мене докторка ми кажа маст фуцидин да мачкам. Помал беше кога му се направи вака, со неколку мачкања помина.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Тоа тврдење е актуелно сега, но не значи за 5 години дека нема да дојдат до нови откритија и да биде"најдобро е пред година да се одвикне од памперс"
    Една моја пријателка, млада, има 4 годишно дете, беше во шок кога кажав дека педијатар ми кажа да даваме жолчка од јајце, а потоа и белка на 7,5 месечно бебе.
    Значи буквално беше во шок.
    Пред 4 години алергени после година воведувале.
    Затоа, ви велам се менуваат некои правила. И секако, треба да се размислува критички. Многу од статиите се преведувани, недопреведени соодветно, од сомнителни извори или без цитирана литература.

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    @Enci201 Многу е различно ова од алергии. И јас од страна мислев дека може и порано додека не родив свое дете и видов како се развиваат. Еве конкретно кај нас бидејќи ми е жал на овие температури да биде во памперс, неколку пати на ден му го вадам да се луфтира. И за да не моча по дома, му викам 'Ајде да мочкаш', тргнува накај вц зашто знае веќе и го држам над шоља, се напнува и мочка. Ама ако му дојде за некое време нагон на мочање, не тргнува сам накај вц туку моча кај ќе стигне. Не се свесни сеуште, едноставно не дошле до таа фаза зашто се мали. Да можеше порано сигурно дека сите мајки ќе ги одвикнуваа од порано. Ако почнеш порано може само подолго да трае процесот, пред 2 години не ми се верува да успее. Нема начин да одиш против развојот и да докажеш дека може пред година да контролира нагон. Исто како да докажеш дека може да прооди на 6 месеци. Како и да е, пиши што ќе направиш со одвикнувањето, и јас сакам што порано.

На elenaklasik, dunika, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  5. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    А мајка ми кога ќе ја слушнам дека мене и на брат ми ни тргнала пелени на година и 1 месец ? И само ми го тупа тоа на глава. Не сфаќам . Наводно поради пелените тетра. Кога ќе сме ги наполнеле ни пречеле дека ладно и мн мокро и така ни ги тргнала. Ама уште не сфаќам како е можно да дете на година е свесно за процесот. Или свекрва ми од 5 месеци дека ги учела синовите (facepalm)

На MilaSs12 и srekice им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ете не знам стварно, можеби е возможно. Ама дека скроз ќе се тргнат пелените на година никако не ми е логично. Ајде преку ден ок ама ноќе на син ми полна му е пелената. Значи треба да стане минимум 3 пати да ме разбуди за да го однесам да моча? Нели треба прво и ноќе да прекинат со мочање?

На MilaSs12 и NewMama им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.415
    Допаѓања:
    37.609
    И моето беше такво, дури на 4 години се смири. Не дека и сега не го скрие далинското на пример кога ќе начека прилика ама деца се интересно им е. Пред некој ден го прашува маж ми со кои патики ќе одел на работа и тој и одговара црните и пред да отиде на работа ги облака и му ставила коцка во патиките и се згази од смеење.
    На 4 и неколку месеци имаше период кога се криеше ама памтеше, знаеше да ни каже каде е. Барам далинско ми покажува во која фиока, барам железни пари ги имав оставено в ходник за кога ќе излеземе ми покажува во саксијата, бараме влечките од мм ги ставила во мојата фиока со гаќи и прслуци, и и помина.
    Така и твоето, ќе прави се додека му е интересно и еден ден веќе нема да му е интересно.
    За педагог претпоставувам знаете дека не се сите деца исти, тие на другарките твои не се така тренирани туку едноставно такви се, има помирни и понемирни дечиња, твоето и да го врзеш на трицкл ќе се одврзе, и јас во близина имам некои кои не мрдаат, а моево еве на 4 додека го пишувам ова сто пати се удри бидејќи е буквално како црви в гз да има, порано си помислував разгалено, невоспитано едно друго ама еве од бебе не се смени цело време мрда не може во место ни минута да седи да не мрдне, и кога спие се врти, клоца, па вика грбчето ја болело од спиење да свртиме еден круг дома па пак да легне и така…
    Не го споредувај со други деца за да не ти е потешко. Сите се различни.

На rainbowmama, *malenavolena*87, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.936
    Допаѓања:
    203.220
    Не ми личи дека е враснат ноктов, ама немам ни лично иксуство додуша. Се жали на болка или што?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Не, јас уште не го одвикнувам.
    Мислам, купивме писоарче, и му кажувам тука да мочка, ама уште нема трефнато.
    Онака споделив мислење, дека сепак има и различни приоди,и треба ништо да се зема здраво за готово.

Јас мислам дека може да сфати
    и порано,пред две години.
    Многу брзо учат. Само треба да се погоди моментот, да му стане интересно да мочка во нокшир/ писоар и така.
    На крај краеви, луѓето некако се снаоѓале и порано пред да измислат тетри и памперси.

10. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Истоо :lol::lol:

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  11. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Децата на свекрвите не ги закачај. Тие биле првенци во се, затоа сега во нос незнаат да си брцнат:mm:
    И мојата ги одвикнала на 6 месеци нејзините. Абе остај веќе. Ние се глупи и прости сега. Мојава еве цел ден по гаќички, вчера ми седна во скут и се измочка. Утоп ме направи. Ама нокшир несака. Барем со гаќички да погодиме момент, мислам ке разбере. Иако е веќе 2 години. Не терам на сила. Скраја да е дека не чекам со душа да ја одвикнам.

@Sofi.ja И мојата е пре немирна. Кога ја гледам на девер ми малата, жими се несакам такво мирно дете. Ова нерви ми корне, ама па тоа па.

Последна измена: 27 јуни 2021
    На *malenavolena*87, mal.ecka, Sofi.ja и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Hey people, is there ventilation mats in mkd. It is certainly not called that, : whew:but how is it
    It looks like a sack that encloses with a drawstring.
    It has a honeycomb-like structure inside, and air circulates.
    If anyone has, let them share their opinion

Aircudle cool seat

Последна измена: 27 јуни 2021
  13. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @gjoker4e за тоа мрдањето сакав на педијатар да одам да прашам. Па добро дали е нормално нон стоп да е во движење. Син ми и кога јади,прета со нозете, мава по масата, се пентари на столот ... јас стварно значи не знам еве. .

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.415
    Допаѓања:
    37.609
    Исто и мојата кога јадеме и дома и во градинка, а 4ипол има скоро ама џабе не се смирува.
    На јадење обавезно и паѓа лажица вилушка, и се превртува тањир, и се истура вода, паѓа од стол, се удира во масата…нас цело време не удира несакајќи…
    Сега скоро на тераса седиме тројцата и се испотепа и и викаме сега пробај седни една минута барем и не мрдај и седна не мрдаше десетина секунди и толку беше. Мојава па и збори без престан како навиена и едвај ја следам што кажала. Ептен ме изморува.

На MinnieM, srekice, rainbowmama и 3 други им се допаѓа ова.
  15. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Каде да најдам купаќи со ув заштита?

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Од двете страни е отечено малце и вчера вечерта му беше црвено(а цел ден бос во сандали), за болка не се жали.
    Ми пиша педијатарот во купка со морска сол да седи и гентамицин да го мачкам.
    Уште од бебе чудно му растат ноктите на палчињата,а особено кога подпорасна криво лево ги сечев едвај од што мрдаше. И се плашев цело време да не дојде до ова.
    Среќа што не го боли.

На MinnieM, MilaSs12, NewMama и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
  18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Мислам @MilaSs12 рече во Okaidi. Јас имам од Австралија, и стварно се супер. Јас во таа маица ја шетам денски.

На malecko5 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.914
    Допаѓања:
    18.800
    Јас за синко од окаиди зедов. Горен дел долги доле шорцеви од ист материјал. Имаше и едноделни со кратки горе доле.
    Гледав и во tuc tuc и она бранз за наоари што има, го погодив изгледа.

На srekice и malecko5 им се допаѓа ова.
  20. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Сега гледав на Окаиди за девојче не најдов