Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    После три дена со висока тт конечно ја намаливме ноќва, да споделам како ја намаливме можеби ќе помогни на некоја мајка.
    Бебе голо скроз масажа со вода и алкохол, облоги памук со вода под пазуви и само по боди без ракави да се разладува. Памукот под пазуви многу ја намали тт.
    Зборувам за тешка тт 39,7-40 варираше цело време. Исто така и давам ефералган на 4ч, а од вечерва и антибиотик алмацин + пробиотик.
    Тешко ама ќе помини
    Со лесно на сите мајки.
    Имам прашање, дали некој знае што состав има системот на болница што му го даваат на децава/бебињава што се со тт?
    Јас одбив да и стават..

На lavinija28, mal.ecka и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.233
    Трет ден со тт до 39, спушта на 37 и пак исто. Си игра она, не е омалаксана ама по очињата се гледа дека не и е добро.
    Од сабајле е со затнато носе и ептен ја нервира. Едина позитива е што сама бара течности и немаме со тоа проблем, јадење не сака ама битно е да пие.
    Денес имаме контрола за крвна слика и crp.
    Ух гледам повеќето се мачите периодов.

На MilaSs12, mother_nature, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Тие што имате женски дечиња, какви чорапчиња им облекувате кога носат сандалчиња или чевличиња?

4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.051
    Допаѓања:
    108.788
    @elenaklasik нема проблем :) од 6 месеци прв пат и се извади раката , овој дел ко на сликата
    Истото се случи уште три пати во рок од 12 месеци. Првиот пат свекрва ми ја повлече да стане и така се извади. А знсм ако се извади еднсш раката, потоа додека рскавицата не се зацврсти и стане коска како кај нас возрасните, а тоа е околу 4тата година , се ќе се вади раката и при најмала незгода. Другите два пати и се извади истата десна рака при играње во кревет , рацете и беа под стомакот и така легната на стомак да ја извади раката и и се вади од местото. И не може да ја мрдне, да ја крене , плаче. Се додека не се врати рскавицата на местото никако не може да ја мрдне. Сега пред 2 дена на истиот нсчин ја извади левата рака. И тоа бевме на остров на место што не хо знаеме, колку се измалтретиравме немаш појма. Еден ортопед на цел остров , го баравме во 4 саат сабајле да и го намести рачето. Дури и се чудеше како така лесно и се вадат рацете при игра (вртење во кревет)
    Ми рече нема што да се превземе. Ако еднаш излезе раката, потоа се ќе излегува лесно. :( а сите пазиме да не ја влечеме како на сликата горе или вака

Ме интересира баш вакво сл искуство ко нас дали има некој на форумов

На elenaklasik, Sexybaby86, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Чевли не носи а на сандалчиња не облекувам чорапи, едвај на патики трпи.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Да се пријавам, и ние сме со температура. Синоќа еднаш дадовме парацетамол сируп, помогна.
    Сега се држиме некако.
    Се будеше на секој саат. :(

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    И јас на гумени сандали не облекувам чорапи, цело време ми се боси, ама имам чевлички, и сандалчиња што се носат на посвечени места, па затоа прашав.:D

На haruki и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    На големава два пати до сега и’ се има случено. Не го мрдаше рачето воопшто и плачеше, ама дека поголема, па и двата пати кажа дека ја боли. На ортопед и двата пати не’ советуваа да ја оставиме така, сама ќе се намести. И вистина, и двата пати после два дена веќе не се жалеше, и’ помина. Давав само Далерон за болката и помина. Честа појава е кај мали деца, ортопедот рече дека кај некои деца и до 10 години може да се случува повремено, ништо страшно. Само не требанагло влечење и тегнење.
    Мојата сама си го измести рачето и двата пати, првиот пат при качување на фотелја, вториот при играње со маж ми, сакаше да го гушне и да му се фрли од зад грб и така го свитка.
    Видливо немаше ништо, ок изгледаше раката, со минимален оток кај зглобот, скоро невидлив.

На koritsaki, mal.ecka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  9. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мајки предложете добар кожен лекар.

10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.233
    На обие што се со дупчиња напред, никакви, на тие како балетанчиња што рече ти за посвечено кратки чорапчиња со корди некој имам,со панделка..баш како Што и редат на принцес Шарлоте.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Јас и на посвечени места коа се оди не и облекувам чевли.
    Ако не и оди фустанчето со сандалки облекувам старки.
    Ама претпоставувам има некој тенки како хулахопчиња за со чевлички.

12. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Наташа Теовска Митревска од Ремедика.

Некои ја фалат и Горица.

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.051
    Допаѓања:
    108.788
    @Sexybaby86 да да , исто сама си го вади рачето , при играње , никој не ја влече сите многу внимаваме. А за ова не сум знаела дека само проаѓа за два дена ако го оставиш така.. Би ми било жал ептен да ја гледам така да плаче и да не ја мрда раката два дена , затоа гледам да најдам колку може побрзо ортопед да и ја намести

На Sexybaby86 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Јас првиот пат ја однесов на два ортопеди, и двајцата рекоа нема потреба да се мести, сама ќе се намести во спиење, демек така подобро било да се врати зглобот сам на место. Жално е, ама поминува брзо. Јас ќе и’ дадев Далерон и после еден саат и ја мрдаше откако попушташе болката. И не плачеше нонстоп. А, и ми рекоа дека не ги боли толку многу, само при одредено мрдање, па затоа не го мрдаат рачето, не дека не можат. Повеќе се исплашени од болката одошто ги боли. Како и да е, се надевам толку беше, двапати доста е :D
    Леле ко ќе ми текне па првиот пат и на рендген ја снимавме, појма немавме што е, дека првпат и исплашени сите :)
    Не е страшно, честа појава кај деца :)

На MilaSs12, koritsaki, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Друштво на сите бебуши да им е подобро што побрзо :hug:

Сакам да ве прашам за мислење. Син ми за недела дена ќе е 22м. Супер е , игра , кажува по некок збор иако не зборува, се врти на име, се чепка со нас, гушка дечиња, сака животни, мн е интелегентен ,за да запомни една работа еднаш само треба да му се покажи. Само се мислам пр. Со ситни играчки игра смислено 2 -3 мин. Пр ќе каже како прави овцата ,кравата, коњот и ќе си поигра со нив демек одат , и после ќе ги фати и ќе ги буричка со рацете и ова може и подолго да му трае, најмн што сум го оставила скоро 20 минути. Исто и со таблите за редење, и со другите логички игри , ќе ги нареди еднаш два пати и ќе почне да ги расфрла и да ги буричка со рацете и прстињата и ако не го насочам кон друго или не му ги соберам незнам колку време би правел така... дали е ова нормално за негова возраст ? Какво мислење имате?

На Bubish26, MilaSs12 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  16. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    На брат ми рамото му се вадеше често.
    Има 22 години, пред околу 5 години се случи една случка и од тогаш му се вадеше лесно. Му рекоа операција да прави ама мајка ми не сака.
    Зема колаген да пие, пие редновно и сега многу поретко има проблем. Во последниве две години еднаш му се има изместено.
    Иначе претходно и од нагли покрети и од отварање фиока му се има изместувано.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Намалена е температурата заради тоа што вирусот веќе поминува. Многу гаден вирус ,го исцеди и моето тогаш.
    Исто така може да се користат млаки крпи како облоги .
    И внимавајте доколку има треска и ладни раце и стапала ,не смејте да користите разладување .
    Не давајте на ниска температура сируп затоа што после сируп уште качува и нема да има ефект.
    Со помин на сите .

На mother_nature и Jana06 им се допаѓа ова.
  18. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Како успеваш да ставиш ладно крпче под мишка?
    Јас едвај некако влажни марамчиња успеав да ставам...демек ги криеме...инаку скока бега плаче
    Кај нас 38 се отприлика држи, вчера почна.
    Само еднаш измеривѓе 39 и дадовме сируп.

19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Треба да е млако ,да не му правете шок со ладно и наеднаш .Успевам ја зимам во скут и ја држам да не мрда ,пуштам цртан и така се лажиме 2.5год е ,што значи дека има повеќе сила да бега ама кога мора нема попуштање.

20. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Без чорапи е а за патики обични