Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Здраво мамички сакам да ве прашам какви житарки им давате на вашите деца?мојата е 16 месеци мајка ми гледала некоја емисија за исхраната на децата и докторката кажала да се даваат житарки на децата но не запаметила кои.

2. ivana877

ivana877 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2014
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    21
    jas davam po 2 kapki. inaku sme 14.5 m. Ortopedot ni spomna da pocneme so ribino maslo, no vo apteka mi rekoa deka ne se dava vo topli meseci.. i sega sum zbuneta..

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.764
    Допаѓања:
    202.648
    Продолжи со капките до 18 месеци, јас така направив. Точно дека не се даваат во летни месеци, меѓутоа кај бебиња и деца до 18 месеци се пожелни. Мене така ми препорачаа и педијатар и ортопед. Рибино масло подоцна. Еве јас на син ми зимата му давав рибино масло, сега му давам Пливит Д3, не секој ден. Инаку до 4.5 години со капките теравме, не сакаше од маслото ни да помириса, камоли да го пие.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.744
    Овес,јачмен,пченица,рж сетоа ова давам во вид на снегулки.

5. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас му менувам секој ден по една-две во појадокот и ручекот. Имам дома и овесни снегулки, спелта, гриз, киноа, амарант, просо, хељда, булгур, кускус, палента и мешавина на baby musli од ДМ.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Капките за нос од диво оригано по колку пати се ставаат? Во аптека ми рекоа 2x2 и не подолго од 4-5 дена. Во друга аптека ми рекоа 3x1 на ден. Вие што ги користоте како ги ставате?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.744
    jas stavam dva pati na den po edna kapka vo sekoja nozdra.Tie tie se na prirodna baza taka da ne igra golema uloga dali ke bidat edna ili dve kapki.Malce se ljuti i imaat miris da znaes

8. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала ти Џој. Ги имам користено лани но заборавив како и колку. Тие ми беа од пред 1 година па затоа купив нови. За настинка може да ги користам така? Носето и е затнато малку...

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.744
    Можеш да
    И при бактерии доста помагат.Јас лично само нив ги користам и Назогал спреј за деца.

10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    За назогал немам слушнато. Секојдневно(одкако е родена) за чистење на носето користам солени капки. Да не претерувам?

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.744
    Па не гледам причина зошто секојдневно би ставала капки дури и кога не е затната. :)

12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Има многу сув секрет како корупки. Дише тешко и затоа и го чистев често. Сега стопли времево се бањаме секој ден па намалив со спрејот затоа што и се чисти од водата. Фала мн :f:

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Изгледа и оваа вечер нема да спиеме ние. Малава ми кенка не може да спие од носето. Освен капки од диво оригано не знам што друго да и дадам. Ставив кромит до нејзе но ништо не помага. Се мислам да го пратам мм до аптека да купи оперил капки но не знам колку ми е паметна идеава. Ако има некоја мама будна нека ме посоветува. Исцрпена сум веке и мозокот не ми работи...

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.744
    А да ја инхалираш?

15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ја инхалирав со физиолошки раствор пред спиење.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.744
    Инаку оперилот не е за деца под две години.Мојата исто мн лошо спиеше.Затната беше.Исто ја инхалирав пред спиење,па почна да кива и со кивањето да вади еден тон секрет.Но кога заспа почна да се нервира,да се гуши,па го чеша носот стално-безвезе.

17. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мислев на ефедрини Џој, не ми тркнало во моментот затоа сум пишала оперил. Има зеленкасти мрсули и се мислам да не е бактерија. Ќе ја носам на педијатар денес. Ке патуваме на 22 април и же фаќа страв да не не и помине до тогаш. :(

18. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    A koi se podobri kapki septa nazal ili operil?

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.744
    За бебе под 2 год септо назал.Оперилит има појако дејство но не е за под 2 години

На azelea и stilas7 им се допаѓа ова.
  20. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    И мојата оваа недела почна со кивање и мрсоли,и навечер едвај спие,диши со устата,цело време вадиме,еве сега и се намалија па и се затнува носот навечер и не сме спиени салам цела недела со мм,се буди со плачење од што неможе да диши убаво.Во понеделникот правевме брис од нос и грло,и има бактерија во носот стрептокока пнеумона и сега да видам со матичната дали ќе даде нешто.
    Има ли некој искуство со лечење,мада знам дека е доста честа кај децата од градинка и демек тешко се откоренувала