Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Две години ќе прави за 2 месеца. Едвај 11 и пол кила има. Имаше период кај што јадеше благо и шеќери од пусти очај мој. Не се поправи ни малце. Исто и мојот е мн активен. Освем што му се расипа столицата ништо др не бидна. Битно е да се здрави и да растат. Килажата допрва ќе му ја оправаме :rofl:

На crazylady, MilaSs12 и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не ти ни треба да јаде такви преработки. Ете нека си цица до кога цица и нема потреба после тоа да пие млеко. Се наоѓаат кога немаш време за спремање оброк ама да ти кажам се снаоѓам и вака. Овесните омекнуваат за 10мин, овошје рендам за 2 мин, палента за 5 минути се спрема, лепче со јајце се пржи исто брзо, кајгана, салата, таратур,јајце ќе свариш за 10мин, корнфлекс од пченка еден му најдов од ДМ малку потешко омекнува ама си го крцка,тост со кашкавал... Стварно нема потреба од лино.

@NewMama Абе те разбирам скроз, јас сум силна уште дека останаа некои работи што ги јаде. Што мислиш зашто тргнав во маркет по Лино? Очај.
    Многу ми е криво зашто ептен здраво се хранеше, од милина му готвев по цел ден. Крвна слика одлична, си напредуваше супер, баш онака ни буце, ни слаб. А сега секој оброк му е со леб, јогурт нешто такво. Од зеленчук грашок, некогаш боранија и брокули јаде без проблем, другото е со маскирање, со молење, одење по него со лажицата (нешто што ми ја крева косата и реков никогаш нема да го правам). Телешко месо сигурно 1кг имам фрлено последниов месец.

На eta, crazylady, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Во вода ли ги правиш житарките сите? Јас понекогаш му забркувам за вечера од млечна кутија хипп, или палента со кисело млеко и сл. Вечерата сеуште му е млечна. Не ни планирав шеќери да давам. Единствено му е на роденденот што си мацна фино од тортата, па се тегнеше после, не знаеше што му се дешава:D
    За килажа не знам точна и кај мојот (не седнал досега мирен на вага да го измерат на контрола) ама околу 9,5кг е...

Кога сме кај јадењето, кога дадовте втора ужинка? Тој период меѓу доручек и ручек спие, па кога ќе стане руча. Некако не можам да вклопам...
    И што обично им ужинаат?

На MilaSs12 и Jana06 им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па повеќето со вода, некои ги киснам и во сок од цитрусно овошје. Зависи што имам дома.
    Втора ужина дадов после година кога тргна во градинка зашто таму им даваа една, па накај 3-4 кога го зимав му давав втора обично овошје, галети, крекер такво нешто и сега навиката ни остана и дома, го отпишав.

На WonderGuurl и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  5. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Овошје (банана, рендано јаболко, некое благо домашно ако сме направиле, кифличка (имам во фрижидер домашни замрзнати) јогурт овошен, соленки) Тоа што има дома тоа,претежно овошје сезонско.

На WonderGuurl и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  6. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    3.997
    Тоа нека си видат самите родители, прашањето беше зошто се става несквик во млеко :)

На Lady Leona и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  7. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    @MikicaBt тартарот го правам со едно варено јајце,го рендам на најситно,малце краставичка(кисела или свежа)сол и бибер,и едно канче павлака со највисока масленост или грчки јогурт.Оригиналниот рецепт содржи мајонез,но не би тоа сега за сега.

Ве читам за шеќерот.Ич не давате?
    Јас не се потресувам многу многу.
    Не нудам,ама не ни бранам ако се најде пред неа.Сладолед знам да и купам,смоки има стоби флипс грицкано(мн ги сака),татко ѝ мачкаше нутела на палачинка па му загриза..
    Дали дека засега е супер јадач,а и внимавам на разновидна и здрава храна,таа 10% “нездрава” не ме загрижува ич..

Млеко не пие,т.е цица бааѓи сеуште.
    Фала богу искочија долните 4ки,да почнам со одбивање постепено.
    Виш ми лак(fingers)

На Sexybaby86, elenaklasik, Sofi.ja и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас не бранам до толку. Нормално ако јадам јас и ме види, ќе му дадам. Сладолед лизна 2 пати и не беше воодушевен, на гости кога идеме ако види благо и се застрви му давам. Муабетот ми е ако му давам секој ден по нешто благо, плус благи оброци како лино, плус природни шеќери тоа е веќе многу. Не зборев јас за повремено каснување туку за секојдневни оброци.

На crazylady, dunika, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Ни јас не се потресувам, ама дека дома кога се не јадат ништо, па кога ќе отидеме некаде нагости се пуштаат на масата и јадат како да не виделе :D Така не бранам ништо, како другите така и моите :D

На crazylady, koritsaki, dunika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Не давам благо ич, од благо има пробано сладолед и пудинг сметам дека апсолутно нема никаква потреба од други шеќери.
    Освен тоа дете мое ако касни чоколадо мислам дека нема да спие три дена :rofl:
    Смоки јаде има пробано и чипс се послужи сама ама во принцип си е гурманче сака мевце зготвено нешто не обожава вакви работи.

На crazylady, WonderGuurl, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Не да не бранам, јас давам и пикам се и се што ке голтне е успех. :D
    Тоа што не сака ништо е друг проблем. Ама како да се смени деновиве, јаде по 3 пати. Доручек леб потопен во млеко, ручек мелено месо (сарма полнета пиперка мусака итн.) вечера макарони или што и да посака.

Знаете што ми прави? Вода умее да пие сам од се, шише чаша цефка. Забавно му е да пие и да истури некоја количина. Секој пат така прави.

Последна измена: 8 јули 2021
    На Bella*, dunika, haruki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Исто, не само шо и е забавно вчера пиеше вода се свртев една минута водата беше на плочки и ѕверката си шлапкаше со рачиња и се миеше лице(facepalm)

На crazylady и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Мојов знае како куче да лиже, го имитора кучето на мајка ми.

На crazylady и haruki им се допаѓа ова.
  14. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Леле знам дека не ти е смешно ама си ме насмеала убаво :D уште шо ли нема да им текне:sweat:

На zemzela91 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.913
    Допаѓања:
    18.800
    Смешно и слатко е. Го гледам и храна така знае да земе од земја. Му падна парче чоколадо и се наведна на сите четири како кутре и со уста го зема од земја. Одамна не направил така ама го забележав неколку пати. :D

Моментално е опседнат со мастики. Убаво ги џвака како што треба. :whew:

На crazylady и haruki им се допаѓа ова.
  16. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Алекс од 12 до сега еве на пола сат само ппрета, кенка, пишти, нз веќе ме фати нервно нз кај да терам... Од ко ероден знајш не е спијач ама сега е лудило.. Т. С од ко смени ипочна пополека да се спрема да менува на една дремка...

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Да, тие хипп и Гербер мислам дека се за мали бебиња, премногу се обработени. Чоколино Медолино тоа не знам никогаш не сум користела.
    Сега веќе може обични овесни снегулки варени во млеко, или други житарки.

А ние не можеме ни да дојдеме до тоа 10кг. Денес го меревме 9.800. Јас се чудам, а мм е избезумен, зошто не се дебелее :))
    А јаде детево се: јајца, месо, макарони, житарици (интегрални-полнозрнести), јогурт. Чат пат му правам млеко со какао.

Еј луѓе, сега ми текна, има ли некои ограничувања околу медот?
    Мојот стално бара мен. Ќе ми застане во кујна и мен,мен,мен :))
    Му мачкам на лепче, или му давам во лажичка директно.
    Мислам дека околу 2-3 лажички јаде. Ок е?

На dunika, Dikinzi, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Кај нас за ужина обично се дава супа. Прва ужинка.
    И во градинка е така.
    Јас давам обично доматна супа со различни додатоци.
    Пред дремката ми ја јаде првата ужинка.
    Втора ужинка - банана, палачинка или нешто како ќофте од компир. Обично во парк го јаде, во игра.

На crazylady, WonderGuurl и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  19. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    За благото, јас давам црно чоколадо линдт 70 или 85 какао.
    Со оглед дека во пудинг, во какао не ставам шеќер, н му давам бисквити или сокови, сметам дека една или две малечки коцкички не можат толку многу да му за сметаат.

Во црното чоколадо има магнезиум и железо и во умерени количини е здраво.

На dunika, crazylady, WonderGuurl и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Јас им давам на моите секој ден по 3 лажици мед, штета нема, само подобро може да биде :D

На crazylady, MilaSs12 и Enci201 им се допаѓа ова.