Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. NewMama

NewMama Истакнат член

Ако не одиш на работа, дежурај. Ми влевате вака страв, ќерка ми да ја одбијам порано додека не разбира многу. Со син ми убаво поминав ама година и 2 -3 месеци имаше. Поплаче преку ноќ малце неколку денови и после ништо.

2. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Не одам на работа уште, од септември треба, а се надевам тогаш дека неа во градинка ќе ја примат :?: јас големата ќерка на 10 месеци ја одбив оддеднаш и беше ептен тешко јас дека мораше тогаш антибиотици да примам и беше мн тешко. Затоа сега ми е страв ноќе како ќе е. Ама ќе држурам мора некогаш да се одвикне од цицање порано покасно. Досрга 3-4 пати мр повлече, ставив сенф и вика пууу кака :D:D:D ќе видам до вечер како ќе е

3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Од другарки и нивни приказни, успешно беше кај една црвен кармин, кај друга креон за очи. Намачкани така, цицето се расипало и поминаа без проблем (двете со деца над годинка). Јас со големата немам искуство, сама се одби на 6 месеци, едноставно прекина да цица и крај.
    Со малата, лесно ја одбив некаде околу 10-11 месеци со постепено кратење на подои, исто без никаков проблем.

Со лесно, брзо да успеете :hug:

4. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Јас земам од био космос, органски.
    140ден е паковањето.
    Ги киснам 2-3мин во топла вода

lavinija28 and MilaSs12 like this.
  5. Enci201

Enci201 Истакнат член

Во пресно млеко варам по 5-6 минути.

lavinija28 and MilaSs12 like this.
  6. koritsaki

@Sexybaby86 супер ти лесно си ги одбила. До сега и немам дадено еве цел ден. Вечер могу се плашам како ќе ја успијам и кога ќе стане вечер што да и дадам сигурно ќе плаче. Ако нејќе ништо од понуденото што да правам..

MilaSs12 and mal.ecka like this.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Две опции има: да и’ понудиш вода (може ќе се залаже ако е многу поспана), или да издржиш додека плаче :( Знам тешко е, ама тој е изборот.

А цуцла цуца? Малава на пример само за спиење. Па кога и’ кратев подои, со цуцла се залажуваше. Ноќниот подој последен ни остана пред да ја одбијам скроз, и успеваше со цуцла да заспие, без цицање. Ден два беа во прашање, после немаше никаков проблем. Ноќе не ми се будела за цицање никогаш, дури некогаш јас ја будев сама од мака што не се буди да цица (facepalm) Знам не ти е од помош, поголема е твојата, ама немам друг совет. Се надевам лесно ќе поминете :hug:

Jana06, MilaSs12, crazylady and 2 others like this.
  8. koritsaki

@Sexybaby86

Цуца лажливка ако мислиш да и давав и еден ден не ја сакаше повеќе тогаш 9 месеци беше и толку повеќе не и ја дадов. Сама ја отфрли. Е сега да ја сакаше супер ќе беше ама да не ја учам сега пак на тоа голема е :D
    Инаку апдејт : почна да зева, па и викам ајде да нанаме и дадов мече да гушка , шишето со цуцла тука ништо не сакаше, почна да ме влече неколку пати сега кармин ставив од оние матот :D да не се мачкам со сенф па лом да направам, викаше пуф кака , како да се доближи да лапне јас се тргнав и и викам какано цице , чао цице :D и ништо се сврти на другата страна и заспа :whew: е сега ноќе ќе видиме како ќе поминеме. Држете ми среќа :)

buba4e89, Jana06, RAK91 and 12 others like this.
  9. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Оооо миличка ајде со лесно
    Јас исто со цел страв сум за одбивање се пролонгирам ај уште малку ај уште малку и еве не скоро 18 ама сега и болничка ми е па си викам фала Богу што цица....
    За некој месец и јас ке сум на тие маки

MilaSs12, elimkd and koritsaki like this.
  10. elimkd

elimkd Форумски идол

Те читам по два пати пошо ист случај е и моево, пиши што ќе биде

MilaSs12, crazylady and koritsaki like this.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Како мислиш ти - така.
    Дека млекото не чини - тоа не е воопшто вистина.. млекото нема рок на траење. И да има прекин може да се продолжи со доење... А од аспект на тоа дали треба или не - тоа само ти знаеш. Ако не си спремна да заврши доењето, понуди му. Ако не сака, сам на некој начин го надраснал моментот што е сосем природен развоен тек на работите. И не треба да ти е криво. А ако мислиш дека и тебе ти е доста, тогаш остави вака да заврши. Ама едно ќе ти кажам - одлуката е твоја и на детето. Нема што ние тука да дебатираме. Ваше си е.

srekice, Jana06, dunika and 5 others like this.
  12. koritsaki

Луѓе многу плаче :( пола саат веќе..шѕо да правсм ? Нејќе ништо да пие ни вода ни млеко..

Стана, се расони, шета низ собите (facepalm)

Last edited: Jul 11, 2021
    buba4e89, mal.ecka and MilaSs12 like this.
  13. elimkd

elimkd Форумски идол

:(

MilaSs12 and koritsaki like this.
  14. koritsaki

Се расони шета низ собите :D што да кажам го очекував ова.

buba4e89 and MilaSs12 like this.
  15. elimkd

elimkd Форумски идол

Не знам што да пишам ќе се умори ќе заспие пак

16. koritsaki

Добро утро женски. Ноќта ова малото до 4ипол саат седеше. Значи од 1и45 до тогаш не можеше никако да заспие. Не сакаше да се доближи до креветот. Од соба во соба, па врз сестра и зема да се качува и таа не можеше да заспие од неа и на крај се избришав и и дадов да цица ;( грешка направив нели? Дали за почеток да и давам само ете ноќе да цица а за наутро скроз да и забранам? Само што и дадов одма заспа. :( а беше цела занесена се клатеше одејќи од што и се спиеше, ама не сакаше никако така да заспие. Сега пак се нацртав и не и давам ако стане..

17. NewMama

NewMama Истакнат член

Обично ноќниот подој е последен во одвикнувањето. Ај пробај сабајле не и давај ни поручек. Незнам сега колку те разбира ама освем сенфот кажувај и дека е веќе голема и дека сега млекото ке ти го снема само по себе дека мора да најдете нешто друго,или глуми дека премногу те боли кога цица

Таа не е гладна од навика го прави тоа. Иначе јас кога го одвикнав знам дека е мн погрешно ама морав да најдам чаре и кога ќе се разбудеше во ниедно време му давав сок. Тоа траеше 2-3 недели. Секако првите дена поплачи малу после го прифати тоа и на крај веќе не бараше ништо почна да преспива цели ноќи.

18. koritsaki

Сега се мислам може грешка направив што и дадов. Требаше да ја оставам така па кога заспие заспие... вечерва ќе стиснам заби морам да издржам. Уфф многу тешко беше. :(
    Не ме разбира до толку да земам да и објаснувам. :( само вака со нешто да се мачкам. За преку ден не е проблем, ја успивам во количка, па ја занимавам па мм ја шета, кај свекрва ми ја носам, само ноќта ете што се буди од навика. Ќе видам ноќта како ќе е денес.н

mal.ecka and MilaSs12 like this.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Дека грешка направи,направи. Кај си ја држела до 4 и пол уште сат два можеше , вечер издржи.
    П.с можеби нема да сфати ако и објаснуваш ,ама ако глумиш дека има некоја промена ќе сфати. Тресисе и офкај пробај и така . Незнам колку е исправно ама можда ќе смени нешто

Jana06, mal.ecka, MilaSs12 and 2 others like this.
  20. elimkd

elimkd Форумски идол

Ништо нема да постигнеш ако наутро не и даваш да цица, моето месеци наутро не му давам, одма стануваме за да не ме дрпа, па пак навечер се буди на два три саати цица и заспива, не знам, ниту со нишкање или в количка не помогна?