Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мене докторкава ни брис ни крвна слика не ми даде. Ми препиша ефедрини капки за нон со цитерал помешани. Ќе ја пратиме како ке биде, се надевам ќе поминеме само со тоа. Вака весела е, игра трча пее, јаде.. но навечер е проблемот не може да спие..

2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Исто сме и ние,јаде се,си игра,ама навечер е ужас

3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Вие ептен долго 1 недела се мачите. Зошто не ви препишат некои капки. Не сум и јас за лекарства но кога гледам како се мачи ме фака жал а кај нас не поминува носето само од себе за жал..

4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Па освен диво оригано и септоаква друго не ставам,прозирни и се мрсолите,ќе видам поручек со матичната.А овие ефедрин капките за одзатнување ли се?

5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Да за одзатнување се..

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ivana877

ivana877 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2014
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    21
    јас освен Изомар користам и спреј Низита.. добар е за одзатнување, се користи повремено по потреба по 3 пати на ден..

Прикачени фајлови:

• product_655.jpg
      product_655.jpg
      Големина на фајлот:
      7,5 KB
      Прегледи:
      6
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.750
    @azalea @chocolade како се малите?Јас од денес ке ја инхалирам со гарамицин и декса.Не ни помага само физиолошки.Ноќеска лошо спиеше,преку ден исто дремнала само 30 мин

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    i nie sme isti,sprej nizita ni dadoa eve tri dena uste isto,so pumpica vlecam ama ne me ostava mn place

9. ivana877

ivana877 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2014
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    21
    najbitno e da se cisti noseto.. jas mu vlecam so pumpica, sednat vo skut, go drzam silno, cistam nose na brzinka, on vrtisti za kratko, ja kreva cela zgrada u vis, ama posle brzo se smiruva ;)

10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Синоќа убаво спиеше,др ми рече септаназал да и прснам па капки цитерал,пет дена и толку.Па фала богу не фрчеше ноќеска со носот,се наспавме.Првпат ставам антибиотик,ама мора,цело зимо само со носето имаме проблеми,ваљда малку ќе се среди сега,а за понатаму планирам да земам од спрејот Ацидосалус и онака оди во градинка ,барем колку толку да има некоја заштита,тој е со пробиотици

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ни помогнаа капките, подобро дише се наспавме и ние вечерва. Продолжувам со капките 5 дена, инхалација само со физиолошки 3 пати на ден иако нешто посебно не ни помага. И нас ни рече докторката ако се влоши да ја инхалирам со дексаметазон. Вие како сте денес, спиеше ли малата нокеска?

@azelea вие како сте?

12. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    pa isto i ova mn place epten i nemozam a znam moram ama kako place dusa mi korne,ke probam posle pak

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.750
    Да нокеска мирно спиеше.Активна е,убаво јаде ама хрчи на големо.Мојата педијатарка вика кога ке и дојде кашлање со шлајм да и бркнам во грло со шпатула за да исповраќа :/
    Ке тераме и денес со инхалацијата со декса па ако до утре не се намали секретот ке барам друго чаре.

14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пишуваа за некој природен лек со кромид орев... да пробаш со тоа прво? И тапкај ја по грбот за да не и се лепи секретор на плуќа. Се надевам брзо ке им помине :(

Тоа со шпатула јас го испробав пред некој месец но беше неуспешно. Плачеше многу и не можев да ја мачам. Звучи лошо но ако успееш ке и олесниш многу. Јас дадов сируп за искашлување и така почна сама да го исфрла со повраќање.

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.699
    Синко некни само цел ден беше со тт до 38.3-4 но успеваше сам да ја симнува. Мајки,не знам колку правилно постапувам што не давам сирупи,но весело е детето,јаде.... Само чорапчињата со вински оцеет ги натопувам и успева да ја регулира тт. Се двоумам,зошто околу мајкиве сите ме прават ,,ненормална,, што не сум давала сируп.
    Има и шлајм но бебе е махер (facepalm) не ги поднесува да му стојат,па повраќа додека не осети дека му е чисто грлцето.
    Тежок период владее,внуците од брат ми се цела недела со тт,непрестано кашлање,венски инекции...

На marchi-cool и Annath им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.750
    Да да ја тапкам и вода често и давам.Имам и бел слез,добро ме потсети ке и дадам од него.Супер е за шлајм.

@LaDyDoLl терај како ви е арно.И мојата имаше вчера и денес од сабајле не мн висока Т.Ништо не и дадов.И ок е сега мирно спие нема Т.Тука нема глобално решение за сите исто.Секој организамор различно поднесува и прикажува симотоми

На Annath, chocolade, victoria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.659
    Имам чуено за вадење шлајм со пердуф.
    Се попарувал пердувот (или се врие неколку Минути).
    Врвот се намакува во зејтин и се става во устата/грлото на детето, тоа го иритира и ќе го исповрати.
    Ние имаме проблем со шлајмови, ама тепко нешто да ги разреди или да помогне брзо да ги исфрли.
    Ова со пердувот не сум го пробала, малку ми е шубе.
    Ако има некоја пробано нека каже искуство.
    Се прашувам...што ако шлајмот се исповрати, ама се закачи некоја бактерија ??

18. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Јас знам за тоа со пердувот.син ми на 5 месеци имаше многу шлајмови едвај дишаше.една роднина ни кажа дека има жена во лозово незнам дали знаеш дека е тоа,таа со пердув брка во устата на детето и ги разредува тие и ги повраќа.ние од мака отидовме и да ти кажам колку е тешко само за детето јас не можев да издржам да гледам како се мачи,таа го зема на земја седната и меѓу нозе го стиснува и му бркнува со перцето овоа повраќа многу многу една крпа голема полна со шлајмови.и така му прави трипати.зема по 1000 денари на одење.ние го однесовме уште еднаш.и после разбравме дека на едно детенце што го носеле таму му повредила гласна жица и тоа е сега 6 годинки а не може убаво да зборува ништо не му се разбира лилно го познаваме.инакѕ од тогаш синко не е имал такви проблеми.а тоа беше лани лето.позз

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.750
    Да не си ни помислила на глупости како пердув.
    Се вакциниравте ли?

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.699
    Немојте мајκи,пеρдуви? Пρи самата помисла се гадам а не во уста на дете да ставам.
    Доκолκу може,најубаво е да го повρаќа,а богами јас еве два дена постелнини менувам :) Κога син ми има шлајм,мислам деκа по 10машини пуштам да се пеρиме :) Мноооогу повρаќа,но затоа не останува ништо во него.

На Annath и joy1 им се допаѓа ова.