Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Не се дрски зш изглеа слабо македонци има таму :lol:

На MilaSs12, elenaklasik и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Леле луѓе ноќеска од 3 до 5 беше полубуден, се тркалаше по цел кревет во сите можни положби, на три минути бараше цице, и дури се расправаше нешто, мама тато да нееее цице куки... такво некое бебешко бладање, стварно не знам што му се дешаваше ама јас за доручек имав кафе. :D Едвај се натерав да го изнесам сабајле.

За тоа колку се подвижни, добро, значи не сум сама, утеха барем. :D Oтидовме до парк - морам за ова да го пофалам, исседува во количка 20-30мин - го оставивме прво убаво се истрча, па му дадов шишенце со вода ги полеваше грмушките, па пак трчаше наоколу, и откако се измори убаво сакавме да се преместиме на друго место со повеќе сенка, и замислете одевме фатени за рака околу две минути!! Да запишам некаде зашто не знам кога пак ќе се случи. :rofl: Изгледа кога излегуваме он е толку возбуден и полн со енергија што му треба баш онака да се испука прво, па после е подобро. Дури на крај седевме си фрлавме камчиња во езерцето. :inlove:

Инаку јас не сум во Мк, па пак секој ден се соочувам со глупи прашања и коментари. Изгледа до како ќе ти се погодат комшиите е. :D

На elenaklasik, MilaSs12, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  3. LegallyBlonde13

LegallyBlonde13 Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    1.967
    А навечер колка часа спие? Дали се буди често?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    Здраво мајки
    Ние сме со план да одиме неколку дена во Дојран; па дајте ми совет што друго е неопходно да се носи на плажа со дете 18 ипол месеци освен крем за сончање ; крпа ; спреј против комарци..
    Друго што да носиме ; прв пат одиме па поискусните нека кажат?

5. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Заспива околу 22ч и спие убаво до 3ч после млеко и давам и пак презаспива, во 7 пак млеко и станува после накај 8:30/9.
    Ама спиењево на вечер е доста немирно, само мрда, се врти, кенка и сака да ја поднишкувам со раката. И така таа си спие, а ја си дрнкам со раката цела ноќ (facepalm):rofl:

На MilaSs12, elimkd и crazylady им се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.010
    Допаѓања:
    26.405
    Има мал дел во сенка како плажа е направено, да влезе пешки, да си игра 'на брег'
    . Има и песок и камчиња. Убаво е.

На Jana06 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  7. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.916
    Допаѓања:
    1.688
    Истите сме иние. Максимално што има сврзано е три сата, итоа е време кога му е првоото успивање.. И како стани накај еден еве да речиме до 5,6 е хорор. Ндкогаш три некогаш пет ппати че се разбуди, и после пак знае да сврзи два три сата до кај 8:00-8:30.... Кога е скок, регресијја, заби дополнително изразено... Нз каде грешам

На crazylady и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  8. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.916
    Допаѓања:
    1.688
    И јас така го сфаќам... Оти нели ддоењето им е цел ссвет на нив, не оти цуцааат баараат си блискост, топлина, нежност, оно цица и ме гледа со очината и чека да го галам по косата

На MilaSs12 и elimkd им се допаѓа ова.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.010
    Допаѓања:
    26.405
    За Дојран и чадор (гужва е сега) и лекови за секој случај (пробиотик, сируп за температура, сируп за алергија, витамини ако пие, елекролити).
    Исто така, нека не пие детето вода од чешма од Дојран. И вие ако сте во можност куопувајте вода.

На MilaSs12 и crazylady им се допаѓа ова.
  10. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    За вода секако не пие од чешма Јана му купуваме.

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.721
    Допаѓања:
    24.612
    Здраво мајки, одамна не ве имам читано. Како стее? Ние го заокруживме нашиот 10ти лет за година денаа и поминавме одлично. Нина им се израдува на баба и дедо ама мислам дека тата и недостига премногу и уште е збунето, право изгубено швабче ми е хаха. Со јадењето се скара пак, дали заради огромна промена и на температура, на место и луѓе не знам ама е ослабена..
    Туку, како се справубате со мавање и штипење? Не знам оти некогаш ме игнорира, а некогаш сваќа дека згрешила и ја наведнува главата.. из чиста мира тепа и штипе. Иии во некоја фаза сме на неносење патичиња/сандалки, само боса надвор сака.

На mal.ecka, crazylady и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.721
    Допаѓања:
    24.612
    Хахах истоо, терминаторче ја викам, само кога спие мирова, не е седната на минура и ако седне прета со нозете, трча 200 на саат без престан, се качува кај стаса, немаа мир,а да е видиш мислиш мирно мало нежно плавко амаа татко и е темпераментен, активен и тој нема застој како неа. Јас сум скроз спротива и ептен ми е тешко.

На haruki, crazylady и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  13. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    А со кубење;касање; мавање како се справувате?

14. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Не грешиш никаде, не грешам ни јас.
    Има рутина, јаде се среќна е, право здраво дете е ама е активно и не сака да спие едноставно такво си е детето и тоа е тоа.
    Се нервирам или не залудно е.
    Не знам зошто мислите дека децата шо се на ад не се будат.
    Не значи дека тоа дете не му треба топлина и нема потреба од мајката.
    Може не цица ама се гали исто како и бебињата/ децата шо цицаат.

На Enci201, dunika, ThankyouGod и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.715
    Допаѓања:
    18.406
    Кажувај не не не, објаснувај, тргни ги рачињатани најди нова занимација. Ке помине како и секој период.
    Синко е дете кое уште цица а наполни 2. За титем не се буди од бебе. Има исклучоци ама генерално ја преспива цела ноќ.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Му се случи да ме касне за нога, почнав да се преправам дека плачам, па кога удри тој едно плачење :) мислам дека од тогаш не му се деси

На KuklickaSk, MilaSs12, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.160
    Прашање до мајките кои почнаа да вежбаат- дали некој ви мереше дијастаза и дали правите стомачни вежби? Деновиве читам за тоа, сама не можам да преценам на допир (до 6 месец по пораѓај мислам не се правеле стомачни).

18. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Сами си измерив стомак имам многу малкуу само пред да ми дојде а дијастаз 1 прст.Правам вежби од моја фитнес мама и некои други што ги има на нет

На lavinija28, NewMama и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.008
    Допаѓања:
    14.455
    а што е тоа тијастаза?? :$

Леле јас не знам што се случува со моето дете,за две недели ќе прави 2 години ама деновиве слабо јаде.... Луѓе детево на 2 години заборави да џвака. Се што поцврсто стави вуста по кратко време плука или некогаш прво ќе почне да плаче како нешто да го боли. Пробувам да видам дали 5ките ѕиркаат ништо не можам да забележам. Неќе да џвака. Капак на се е што не знае да каже што му е. Се нервирам не сум се соочила со ваква состојба. Првото дете немаше ни приближно сличен ваков проблем. Има ли некој друг поминато низ ова??

20. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    И јас сакам да знам, почнав аква аеробик нешто, ама сакам да почнам здраво со стомачни. Ич не ми се свиѓа.
    А мислиш дека треба посебни вежби за нас мајките?

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.