Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Isto i malava,14 mes ce pravi ima 2 nedeli veke cela vecer zabavi si pravime. Skokot vo razvoj im e na okolu 12 mes, moze nasive pokasno gi fatilo
    Ce zaspie vo 22-22:30 h ete ja kaj 1 satot budna - zelna za igranje. Pak ce zaspie kaj 2.5-3 h i od 5.5-6 h pak na noga. Poludev i jas veke ne mozam da izdrzam.

2. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    и мојов на 19 ќе полни 14м, и јас се посомневав дека е до тој скокот ама си мислев дека сме го поминале. Нека се живи и здрави сега тоа е, ќе се помачиме додека да пораснат. Мене золвами ми рече да го одбијам демек затоа станувал, ама нема веза он кога ќе стане несака да цица туку одма си игра и не буди и мене и таткому, колкупати ќе задремам и одма добивам скокање врз мене за да се играм и јас со него, ах слатки маки

3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Nema vrska cicajneto,mojava ne cica i ima periodi sto stanuva nakaj 02cas i saka da si igra.
    Eve pisav pogode posledniov mesec se razbuduva so placejne i edvaj se smiruva,stanuvamd vo kujna zaedno setlame niz doma i posle legnuva.
    Nekoj nivni period e,da se zdravi i zivi toa e najvazno :)

На slimy и mila25ve им се допаѓа ова.
  4. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    412
    И мојот син во истиот период тоа го правеше. Траеше околу цел месец за жал, ама му помина. Сега спие по цел ноќ. Само да изржите да не вклучувате светло или уште полошо телевизор, да разбере дека мора да се спие, дека светло никако неможе да се пушти и да си игра.

На mila25ve му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Abe kolku li kje menjaat decata ic da ne se sekiras :) Si imaat i oni periodi koga, sto, kolku itn

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    412

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.492
    Допаѓања:
    251.227
    Мајки кај син ми кај желудникот напипувам тврдо како топка, не баш топка значи издолжено е малце, големо е, што може да е?
    Значи на сред му доаѓа. Нормално ли е?

Последна измена: 17 јули 2015
  8. janula

janula Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    41
    Imame 14meseci od denot koga e roden sinko nemavme problem za spienje...no eve veke tri dena polurazbuden placi vreska mu davam mleko koga saka koga ne....nekoe vreme taka i pak spie ama nemirno spie ...neznam ova prv pat se slucuva neznam dali se zabite vi prasanje ama sum zagrizena...megutoa citam deka ima slicni situacii pa se nadevam deka ke pomini

9. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    283
    @janula Moeto ima 22 meseci, i od ko e rodeno, nokite ni se isti kako vasite 3 posledni ... veke ne znam kaj da baram sovet

10. janula

janula Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    41
    @mama31 Oh dusho navistina e smesno moeto vo sporedba so vas...trpenie kolku sto mozis navistina neznam sto da kazam

На mama31 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Cesto znam da ja dopiram cerkami niz telo i se nesto si vikam a ova oti vaka a ova oti onaka,strav mi ide dane ima nesto.
    Ako go nemalo toa do sega sto go zabeleza odi na kontrola neka go vidat,iskreno se nadevam ne e nisto strasno.

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.492
    Допаѓања:
    251.227
    Јас пак го немам фаќано до сега и затоа не знам дали е нормално. Се мислам желудникот да не е, затоа.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.361
    Мајки зошто ги пипкате и испитувате по тело децата?И да нема ништо психата ке ве натера да помислите дека има.
    Да е детето недај боже болно ке има симптоми.

Правете си систематски прегледи 2-3 годишно.Тоа подразбира крвна слика,урина ,брис и толку.

Јас секогаш тргнувам за се од крвната слика.Она ми е показател за се што е абнормално во еден организам.

На LUCERKA и JuLleE им се допаѓа ова.
  14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Мајки, чии деца ви се се уште на адаптирано, по кочку ви пијат?
    Мојата е 19 месеци, не јаде и не пие ништо од млечни производи ама затоа на Аптамилот насит нема.

15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    E ako de cim si go pie adaptiranoto neka go pie kolku saka i onue vo tetrapak misles pa mnogu se zdravi, se e hemikalii za da stojat podolgo vreme kojznae sto se ima vnatre a nie ne znaeme. Ne deka i adaptiranito nema, prasok e ama vikas moze poarno e oti e poskapo. I kaj mene sinko do godina i nesto piese adaptirano, ne deka on sakase, on ne birase kakvo mleko mu davam takvo pie. Posle pocnav so svezo kravjo mi donasase covek so ima kravi vo seloto i posle pak slusnavme za kozjoto deka e najubavo i isto taka najdov covek sto ima kozi i svezo mi donasase od 2 god i eve se uste 2 i 6 meseca samo kozjo pie, koga svezo koga tetrapak ama kozjo si pie i nema galje, taka da davaj i takvo kakvo saka, site mleka se isti i da ne pie ic pa i ne e frka zar bez mleko ne se zivee? Ete jas od bebe ne pijam mleko, ne mi e slatko, baba mi na sila mi davala ama sum go plukala i ete me ziva zdrava si imam detence zdravje uste edno cekam i taka, dont worry ;)

На tessie и Nova им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.361
    Мојата керка никогаш не пројаде млечни производи.Беше на адаптирано до 14 месеци.
    Пробав со тетрапак потоа и тука завршивме со млеко не ги сакаше ни едното ни другото.
    Има 7 год од сите млечни производи јаде само сирење и ништо друго.
    Крвна слика ,хемоглобин никогаш не и е испод 135 ,значи топ е.

На kallias и Nova им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.492
    Допаѓања:
    251.227
    Мајки како поминувате на жештините?
    Синко ептен се нервира, денес носот растечен и во секретот имаше крв, значи му потече крв.
    Некни на едно девојче и потече крв,сега и на синко.
    Од жешково ли е, се повредил ли, не знам.

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Moze da e brknal vo noseto i da se povredil ne e strasno

19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Ne deka sum ja dopirala da ja ispituvam :D tuku onaka znam da ja dopram i da mi padne vo glava nekoja misla dali e vo red ili onaka e samo.
    eve ednas onaka se zategna malata i si pomisliv rebreto dali i e dobro(neli koga se zategne vo momentot i osetiv del od rebroto oti rastegnata bese pa se osejka poveke).
    inaku na seskovo nikako eve tuka denes 40+,klima imame ama vo sobata kaj sto spieme ne ni stasuva bas dobro a tuka uuff da neznaes ni da ja namalis ni daja ostavis uklucena,a jas so nosov izgleda sum najcustvitelna de zatnat de pusten.
    malata ima maka so spiejneto mnogu se poti i se razbuduva plakejki i preku den samo 1sat spie,so hranata e poveke na mleko od zimnoto vreme,mlecni proizvodi obozava isto i ovesje,supa i zelencuk ama ima namaleno osven so mleko i mlecnite proizvodi.

JuLle ednas taka malata imase krvav nos(ne mnogu ama imase krv)potoa nareden den mm ja zabeleza so prst vo nose i ja gledam prstot malce so krv,od toa i bese.
    isto i papokot go cepka mnogu oti sega e samo so pampers i se prstot i e tamu :|

20. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    28.524
    Дома кај нас секој ден се расправа на едно прашање - Да се вкулучи климата или не?
    Мене ми е ептен топло, и едвај функционирам на овие темератури, а и малата се поти...затоа сакам да работи климата. Но мажот ми е против вклучувањето на еркондишн и стално се расправаме околу тоа.
    Вклучувате ли вие клима дома и како влијае на малите?
    Јас во текот на денот ја вклучувам неколкупати по пола саат, за среќа не ни е директно во соба, туку во ходникот па ги лади и дневната и спалната. Мислам дека не и штети на малата, ниту поткашлува ниту нос и течи. Но упрно ММ ме убедува дека ќе ја настинам и нечини да ја вклучувм климата кога малата е дома. Јас вклучи, тој исклучи...аман!
    Исто и за патувањето во кола, едвај се убедивме да патуваме со вклучена клима(на околу 25 степени) а не со подотворени прозорци.

Мислите ли дека подобро е да ги оставиме малите да се потат на овие жештини или подобро е со клима да се одржува дома темпертура од околу 26 степени?