Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Кога веќе сме најактивни на темава во врска со болестите, какво ви е искуството со хомеопатија и алтернативна медицина мајки? Јас немам никакво, а баш сега добив на подарок капки од Индија за јачање на имунитет. Се викаат Шакти капки, направени од органски билки кои ги има во Индија, и многу ефикасни биле. Можат и возрасни и деца да ги пијат, но ме бунат две помошни состојки кои не знам што значат: содиум мета-бисулфат и потасиум сорбат. Некој да се разбира? Можеби @Biodevojka ? Шубе ми е да ги давам додека не дознам што давам.

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.750
    @Kitten од хомеопатски лек корисев само абц хелиос гранули.Кога ги вадеше забите.И дадов 4-5 пати и толку.Мислам нив и @Nova ,@Jagoda123 i @referentka ги користеа па нека споделат искуство.Кај хомеопат не сум била досега.
    Ме заинтресираа и мене сега твоите капки

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    И јас баш сега размислував за хомеопатија,баш заради бактеријата во носот што сите деца од градинка ја имаат стрептокока пнеумона,слушав многу мајки што ја излечиле хомеопатски

4. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки ние оваа недеа тргнавме во градинка по еден час само остануваше синко,но ете вчера попладне почна многу да кива и почна и носето да му тече,и синоќа и денес е многу омалаксан не сака да си игра ниту да јаде.Не сме биле на болница уште.Дајте некој совет.Му ставам капки во носето мислам спрејче имам.А друго ништо не сум му дала нема температура.

5. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, јас можам да ти одговорам за состојките кои ги напомена. Потасиум сорбат е конзерванс кој се користи во прехрамбените производи (меѓутоа и во козметиката), а содиум мета бисулфат е исто така конзерванс и антиоксиданс. Во козметиката се користи за да ја спречи оксидацијата на производот, односно на одредени состојки како масла, екстракти итн. Во прехрамбената индустрија исто така се користи како конзерванс и антиоксиданс и може да се најде и под сиглата E223. Проблемот е во тоа што кај некои личности (оние најчувствителни) може да предизвика алергиски реакции. Кога станува збор за хомеопатски производ мој совет ти е пред да земеш било што, да се консултираш со стручно лице. Станува збор за природен производ, меѓутоа не е исто да изедеш овошје и организмот сам да го извлече она што му е потребно и да конзумираш додаток во исхраната каде концентрацијата на состојките е далеку повисока. Хомеопатијата е од огромна помош во третирањето на разни проблеми, меѓутоа по препорака на стручно лице, никако на своја рака. Поздрав.

На galapce, LaDyDoLl, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.699
    Не знам дали воопшто има мајка со прашање како моево. Имено,20месеци сме,цицањето го намаливме на 3 пати дење(наутро пладне и навечер)а ноќе или еднаш се буди или ниеднаш. Со јадењето немаме посериозни проблеми(освен деновиве но препишувам на вирусов).Но,детево мое сок не сака воопшто(пробува некогаш но не пие често),единствена течност му е водата. Но,она што ме загрижува е што се случува во денот само 50тина мл да испие вода.Ништо повеќе. Има и такви денови што вода пие и повеќе.А кака секој ден и тоа густо и лесно и мочка доволно. Како да постапам,ги имаме сите врсти на шишиња,чаши,со клунчиња,со мечиња,јас цело време му нудам,но он кога сака сам бара. Кажете ми дали има потреба нешто да преземам?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.750
    Мислам дека се додека цица вода нема да пропие

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Веќе неколку месеци се среќавам со еден проблем, па ај и тука да прашам. Малиот почна да има многу мека столица - еднаш до два пати дневно максимум, но скоро секогаш е и количински многу и меко, па нема пелена скоро што не пропуштила :( Други проблеми нема - тој си е напреден, весел, убаво си јаде, само ова и не знам дали е проблем.
    Морам да нагласам дека отсекогаш имал брз метаболизам - во време кога другите бебиња на цицање имаат запек и по неклку дена, тој по неколку пати на ден се празнеше.

9. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мислам дека тоа и не е некој проблем,и мојот така прави штом јаде до вечер ке се искака,има многу брз метаболизам исто и татко му така,тоа си е до гените најверојатно.И кај нас пропушта по малце,како што викаш,поретко и два пати во денот си кака детето.

На darcy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.607
    Допаѓања:
    36.699
    Ај и јас да си прашам. Имам нагласено дека синко нема проблем со јадење,но деновиве нешто ме загрижува. Денес му спремив ориз,брокула,риба,морков и лукче,јадеше но не количински и после не сакаше. И не е прв пат,такво ,,посуво,, јадење да ми одбива. Дај му чорба,супа,гравче,леќа јаде цела чинија. Јас му нудам, во текот на неделата,но ме загрижува што само течна храна обожава. Не знам колку е правилно тоа.

11. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Istiot problem i nie go imame, no ete jas bev denes na kontrola go nosev i zaboraviv da go prasam pedijatarot. A iskreno, mislam deka se e do genite, tocno. I mojov e vo toa cel na tato :D
    Tuku, denes pedijatsrot ni rece deka veke ne treba da mu davame d3 kapki. Fontanela zatvorena, dete cvrsto, vika nema potreba. Imame godina i edna nedela. Vie davate li uste d3 kapki?

12. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мене педијатарот ми рече да прекинам на крај на август, па од октомври пак.

13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Денес, петок наутро во 8 имаме лет. Патуваме но и јас незнам како ќе биде тоа. Во 12 вечер малата почна да повраќа, се до сега. Бевме на дежурно во систина. Стомачен вирус било. Иако не знам кај го закачи. Не советуваа летот да не го одложиме па ќе ги послушаме. Држете ми среќа, се да помине добро. Малата сега конечно заспа, исцрпена е. Исто и јас :(

На ♡BuBaLe♡, Kitten и stilas7 им се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Со лесно и среќен пат. Побрзо да ви помине за да уживате во престојот :) :*

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ајде и тука да покукам.
    Слаб хемоглобин уште од прво земање крв.
    Пиевме капки,сега сируп. Го давам со цедени сокови и витамин ц. Ставам и маџун пола мала лажичка.
    Сокот го пие. Каши не јадеме скоро ич.
    Само нешто што може тој да гризне. Банана,печено јаболко.

16. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Srcka nie se jademe,pa nizok mu e hemoglobinot. Ne e mn nizok,ama pak. Mene me sovetuvaa poveke na vozduh. Ne pieme nisto, seuste reku hrana se trudime,ama i mnogu setame. Probajte i vie so poveke setanje

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    @galapce
    Дaвaј јaјце некa јaде,спaнaќ,aрoнијa,семе oд кoпривa ете сегa убaвo време пoчести прoшетки,земи му сирoвo кaкao и битнo е прoдуктите штo сoдржaт железo дa не седaвaaт сo млечни прoизвoди.
    Мaјки aјде сегa еден сoвет aкo мoже кaкo дa oдбијaм дете oд цицaње,a дa не мoрaм дa гo oстaвaм некaде или дa спијaм вo др сoбa(зaштo нaјчестo сме сaми сo негo)

18. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Давам и рогач кога успевам оти со што ќе го дадеш кога не прифаќа овошни каши пак ич.
    Е слабо шетаме.:$
    Тоа околу мешање со млечни исто практикуваме.
    Е семе од коприва немаме пробано.

19. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.316
    @mariatim незнам за κолκаво дете се ρаботи. Пρвото го одбив постепено ама пиеше и ад и лесно беше само намалувавме подои па објаснувавме деκа е голема, има дρуго бебе во мешето... втоρото паκ не саκаше шише да фати во ρаκа а година и осум месеци беше, јас за тρето бρемена лежев тρи дена на болница па со тоа исκоρистивме свеκρва ми го чуваше една надела, пρвиот ден одбивал шише, мачно малκу ама и до детето е. Еве го сκоρо тρи и чим ме види бебуш да го дојам доаѓа и чепκа паκ...

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    19 месеци сме,a прoблем е штo нити цуцлa нити шише прифaќa нити пa сaкa др млекo се oбидoв секaквo и сo рaзни вкусoви.
    @galapce
    Земи семе oд кoпривa и ние бевме сo слaб хемoглoбин,јaс тукa прaшaв кaкo се кoристи oa супa му вaрaм и нa крaј стaвaм лaжичкa семе,пoкривaм мaлку дa oтстoи,и сирoвo кaкao му стaвaм вo јaдењaтa,нo штoм нејче кaши,a и oвoшје прoбaј кaкo сoк oвoшјетo,или сегa низ игрa нaдвoр тoa некa се зaнимaвa ти пикaј му зaлчињa вo устa хaхa јaс тaкa некoгaш прaвaм низ двoр..aмa мислaм штoм ке се пoдoбри крвнaтa сликa ќе пoлне и убaвo и се дa јaде