Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    18.402
    4ки па 3ки и на крај 5ки. Кај синко сите 4ки и 3ки во исто време пробија.
    На 23 ги имаше сите заби а обично после 2 години почнуваат 5ките.

На Kallias2, Enci201 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    26.380
    Ти пиша и Мила. Мислам дека е фаза во која поминуваат поголем број деца и не е ништо намерно. И моето дете штипеше и буткаше други деца на игралиште, па може цел месец. Освен ако не видел во градинка, нема каде. Јас зошто знаев дека се пушта да штипе,стоев цело време до него и кога ќе тргнеше да штипе му ја фаќав раката и му зборував дека не смее така. Има и штипнато неколку деца, па се извинувавме и пак зборевме дека не смее така и помина фазата,сега не штипе ни бутка. Инаку за детето во градинка учителките ни викаат дека е многу емотивно и кога плаче друго дете оди да го гали и му дава играчка. И многу сака деца, па ете пак имаше период на штипење.

Не донесувајте одма заклчоци дека другите деца се невоспитани и дека вашето дете нема така да прави зошто може и ќе прави, дете е, ќе види некаде и ќе му се види интересно, ќе проба и тоа. Само треба да се зборува дека не смее така и ќе прекине.

И за играчките не се согласувам. Одиме со куп играчки и сите деца играат и во ред е тоа. Треба да играат и да се научат да споделуваат работи. Ако твоето дете не го подаде камиончето на детето до него, како ќе научи да игра заедно..Иако не дозволувам никогаш да зема туѓи играчки за дома и знае дека секогаш треба да го врати тоа штоне е негово

Последна измена: 30 јули 2021
    На RAK91, duffi, rainbowmama и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Исто, многу отечено изгледа,и бело.
    Насекаде.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.913
    Допаѓања:
    1.685
    Нас кога ни излегоја горе 2те.. Посчжле месец и пол излегоја долу.. Досега во парови ги вади наеднаш ссите... И дветее излегуваат истоврееме.. Сега се на ред 4те.. Че видиме кога ке излезат

5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Кичево не. Оди Охрид. Сестра ми таму одеше на дерматолог. Од Кичево сме инаку

На Enci201 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Малиов можно е да има тт. Кај моите сме, имаат само живин топломер и не ме остава да му мерам па чекам да заспие и да пробам да измерам. Досега нема кренато, а инаку како жежок ми е повеќе за разлика од вообичаено. Не кашла, не му течи нос,не ми изгледа како настинат, можно е и заби да се ама појма немам. А баш викенд се погоди, не знам ни др дали работи (од 8 почнуваат па ќе прашам). Некни во базенчето кратко, и зар е можно да му достуде:@ Сакам крвна слика да му направам, да го прегледа др само чекам да успеам да му мерам тт ....Абе забава, дека на гости дојдовме ( не сме далеку ама да не е човек раат).... Да се едитирам- 37.1 ми покажа ама не му мерев 5 мин и малку со претање....

Последна измена: 31 јули 2021
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    24.551
    Нема правило, мојава после кецови истаде прво четворки и тоа сите 4 наеднаш, па истаде горе двојка и теек после 3 месеци двојката прва горе истаде втората двојка, долу нема двојки само кецови и четворки.

На Kallias2 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    24.551
    Мнооогу грешиш. Нема невспитани деца на таа возраст ( до 3 години зборам), не се сите деца бубачиња, постојат деца кој се активни и имаат потреба се да проучат околу себе, па и тоа како некој друг реагира. Јас никогаш не ја имам плеснато мојава ама е плесната од страна да дечиња неколку пати , па виде дека може така и сега знае да мавне од нигде никаде, посебно ако некој покуша да и земе нешто од раце,веќе имам коментар на оваа тема. Ти ја осудуваш мајката што рекла речи извини и дај пет? Реално? Шо требит да го земит на склоци и дополнително да му покаже дека можеби чотекот е решение за да седи некое дете мирно и да му даде играчка? Сама кажуваш дека твојот се задоволува со една играчка, си слушнала за темпераментни луѓе? Епа има и деца, само што децата не знаат да се контролираат т.е да го контролираат своето незадоволство, таквите деца се полни со енергија и не ги фаќа место, посебно не една играчка да им е интересна цееели пола саат- саат. Петката по газ не е решение ни за свое, камоли за туѓо дете, едноставно разговор и само разговор се додека не му протабота тоа чувство за осет. И јас пропаѓам во земја ако Нина си го брани своето на нејзин начин затоа што не знае поинаку ама ќе научит, а до тогаш трпение иии не, не се лутам на ниедно дете, посебно не мајка затоа детенцето што ја удрило на Нина, ќе се налутам ако нема никаква реакција и пак ќе почутам ама за нормална каква што била во вашиов случај-НИКОГАШ.

На Sofi.ja, KuklickaSk, Chantal и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Може нешто и не разбрав.
    Не е исто некој по раче да го удри детето или да му земе играчка, со туркање (силно) меѓу клупи. И кога ти велам за малку фалеше во железото да удри.

Не дека мајката требаше да го тепа детето, ама да повиши глас.

И да, полесно е валда да си од другата страна, твоето да бута други деца. И

10. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    18.402
    Сакаш да кажеш дека дете од 2 години го прави тоа со умисла?

Мајка син ми скока од клуб маса на гарнитура, сака да трча по гарнитура, сака да го качам на ограда на тераса,
    мислиш дек од инат тепа деца?

Пред два дена со клучеви во рака се затрча да гази во трева, раката во која држеше клучеви ја изгреба од бетон, и пак во трева скокна да вели ваууу.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    3.916
    Идто и ние вчета откако стана од спиење ми беше топличка и мерев со бесконтсктен на чело 37.5 покажа. После под мишка со дигитален 37.7
    Она си беше весела, си играше, си јадеше се како и секој друг ден. Ама имаше ете некоја таква млитава Т. Ништо друго и она од течење нос, кашлање такво нешто ништо ништо. Само таа Т. До вечерта така беше, сама спушташе се оладуваше и пак се топлеше. Не дадов ништо. Ноќеска воопшто не качи беше скроз ладна кога и да ја фатев. Денрс е супер како ништо да не било. И јас типувам на заби, мноогу тешко ги вади, 16 месеци е, има само 5 заби до сега 6тото сега проби пред недела дена една линија само се познава, многу споро растат.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    Сега му мерев 38 има, матичната е на одмор ама си велам на болница имам луѓе да го однесам во детско да го прегледа др и ако треба крвна слика. Не знам дали избрзувам ама помирна ќе бидам. Др ми пиша пред 38 ништо да не давам, а за крвна да почекам до кај понеделник , ама мене место не ме фаќа. Со носето ми хрчи малку...

13. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Не паничи, не е страшна таа тт. Над 38.5 ако качи, можеш да му дадеш Далерон. За кс, обично се прави најрано по 24 ч. од кревање тт за да биде релевантна, така да убаво ти рекол докторот. Мада според кажаното, сигурно е вирусче. Ќе почне и носето да тече ако хрчи, ништо страшно. За неколку дена ќе биде како нов. Засега разладувај го, само по боди нека е, или по пелена дури, и сируп ако има потреба. Прскај спрејче во носето физиолошки и ако почне да тече, влечи мрсули, ако не, не треба. Следи го редовно и тоа е тоа. Не се секирај, ќе помине :hug:

На Jana06 и Kallias2 им се допаѓа ова.
  14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    3.916
    Може се да е, вирус е најсигурно, до 38 ништо не давам ни јас и следам дете, ако е расположена не давам колку и да има па и над 38. Ќе мине. Тоа е сега што да правиме.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    309
    Мајки каде се шетате попладне во Ск? Прежешко е... :sweat:
    Ние заспиваме во 21h а во 19 е прежешко низ град, нема кога да ги извадам надвор, греотка се децата. Дајте некој предлог ресторанче или паркче во околината на Скопје, само да е на повисочко за да е поладно малку

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Мајки кога ги преместивте децата од бебешко креветче во детски кревет, кога имаат самоконтрола да не паднат ? Тие со 2 деца или што знаат ете тоа ми дојде на мисла :D

17. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.159
    @Kallias2 @Sexybaby86 Ви благодарам девојки на мислењата,стварно ми значат:hug: Бевме на дежурен, го прегледа: грло малку црвено, гради чисто, стомаче ок. Мене ми даде да му мерам тт ,покажа 37.7 ама преташе. Др ко настрана стоеше , не сакаше мн да е во близина. Крвна слика утре (и тоа до утре ако кревал над 39). Вечерва се забавував малку со топломериве-живин покажува 38.8, дигитален 37+, а бесконтактен 39/40... Јас само на живиниов верувам. Преѓе па и жешкото не фати, мислам вриеше детево. Пуштам и клима, да не е само дирек во близина многу. Дадов ефералган (бидејќи 38.7 е тт и да не се мачи вечер, стварно е жежок). Ставав облоги разреден алкохол па сега ќе видиме до утре. Ич не ги трпи облогиве ,плачи. А апетит има, вода си пие...Тоа е, знам сите вака сме растеле само на пеколов жешко уште ова му требаше. Пред два дена го покака чавче:)се смеевме среќа, ама среќава што го најде...|(

На Sexybaby86 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  18. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Ако има апетит, изгледа весело и дека не се мачи, а температурата не се симнува, можно е да е розеола, прати. Обично три дена трае температурата и после следи осип. Верувам дека на различни места варираат вирусите, ама еве кај нас многу дечиња под 2 години го закачуваат ова. Во секој случај не е опасно, и викаат дека осипот не ни чеша.

Кај нас почнаа тантрумите и плачките. Плус дека не зборува нешто многу, мислам дека уште повеќе се изразени. Татко му не може да доседи 15мин со него, плаче по мене се фрла на земја и вришти. Ако не добие нешто што сака пак следат трескања од земја и плачки. Нѐ чека интересна година, гледам. Бевме на вакцина пред некој ден, другите деца плачат, а он рже! Како бесно куче и ржеше на сестрата, не разбирам од каде му е ова. Вака сега смешно ми изгледа, ама тогаш ич не ми беше. :D Првпат вака да се однесува на вакцина, откако го боцнаа не престана да плаче и не ми даваше да му го држам притиснато боцнатото место. Што е најјако сите што беа таму беа со бебенца, и те гледаат онака ко Што е со детето. Си викам, ќе се видиме за година и пол, ај. :D

Поздрав мајки, викендов сме кај баба и дедо, го изнесоа малку надвор па јас имав некоја минута и за форум. :hug:

На WonderGuurl, elimkd, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Син ми го префрлив на детско креветче на 22м. Секако со нас е во соба креветот,уште ми е мал за да го ставам сам во детска да спие. А од креветчето не паднал ни еднаш,кога ќе стане сабајле си слегува сам.

На Mitrovska95 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  20. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    Луѓе ова веќе не се издржува ден и ноќ на града обесен мислиш новороденче е.. Дали навистина не се одбива летен период или е сепак една од бабините деветини?