Внимавај да не утнеш,слично е пакувањето на обичната од невен,и оваа со цинк. Остави го дење само по боди,или гаќички ако имаш.Ако се измочка ке избришеш,не е страшно.За ден два ке се среди скроз.
Мајки син ми последно беше поднастинат пред 6 месеци со носе мрсулаво и шлајмови. Прскав со спреј со оригано, солен спреј и оперил наизменично . Редев ленти од еукалиптус и тргав со аспиратор секрет од носе. Дали за овие изминати месеци се има појавено чудо некое за побрзо оздравување ?
Здраво друштво, ние за две недели ја напуштаме групата и се селиме кај деца 2-3 години. Имавме убава дружба и размена на искуства. Од нејадач дете после 1 виот роденден почна да јаде, мали оброци сеуште но почести а и се е подобро од ништо. Физички е супер активен, самостоен, користи вилушка сам, разбира се и одговара на команди, говор послаб но сепак го има. Пелени не сме откачиле, имавме краток обид но неуспешен. Ке почекаме. Во градинка аплицираме, но веројатно ке тргне подоцна, за сега не,како што стојат работите. Сака деца да се дружи, тантруми има во изобилство. Ве поздравуваме од оваа фаза од животот и Ве чекаме генерацијо во другата група. Да доадам дека ноќта почна да ја преспива на година и девет месеци. Сега се случува да се разбуди но брзо презаспива.
Мајки, минатат недела малиов беше со тт само два дена, два пати сируп му дадов и тоа беше. Тогаш крвна не направивме, кога бевме на др ни рекоја рано било, и да правиме само ако качува над 38.5/39. Пропратно немаше ни течење нос, ни кашлање/кивање и сл. Еве вечерва пак ми е ко топол, му мерев 37.4. Тој на спиење е секогаш потопол, па не знам дали да рачунам како тт (15 месеци сме). Долу двојка му излезе, а можно е да сака и горе-се надевам од тоа ќе да е. Ќе видам и утре ако има обавезно крвна ќе го носам да провериме. Други некои знаци за настинка нема, вечерва не ми беше мн расположен, не сакаше да јади па само половина банана изеде (цел ден да јади банани нема да му се смачи).
Здраво мајкии, една мајка имаше поставено прашање за кога сте ги ставиле малечките да спијат во голем кревет ама не можам да го најдам сега. Ние за некој месец планираме да се селиме и на Нина да и направиме детска соба амаа сум на мисла дали да купиме пак бебешки кревет или од оние што се за деца во форма како куќарка и заградено.. Нина не спие уште сама (18м е) ама планираме пополека да ја селиме од наша соба ако е можно и пошо се на ново ќе купуваме, да не испадне викам 2 кревето да купувам. Ваше мислење? Да падне од таков не може ама се буди уште на вечер.. вака нешо планирав
Ние имаме 10 заби 13 месеци сме, со 9 немаше ни температура си јадеше најнормално а со 10 иот 4ка вадеше ништо не јадеше 4 дена само вода и сокчиња пиеше и температура од 37 до 38 максимум имаше.Педијатарот ми рече 5ти ден крвна слика да направиме супер му беше.Потоа му никна и си се врати на старо.Сега надокнадува по цел ден нешто само јаде како храна да не видел
Кога ги одделував во друга соба, за двајцата купивме стандардни единечни кревети, 90X200, не ми се купуваа мали креветчиња, оти секако брзо растат, а креветиве подолго ќе можат да ги користат. Ако ти е страв од паѓање, ќе ставиш преграда на соодветната страна, има во Џамбо и продавниците за детска опрема. И моиве стануваа на почеток, со тек на време тоа се проретчува и сосема прекинува. Со малото беше полесно одделувањето во друга соба, оти брат му му е пример, за поголемото на почеток треба повеќе трпение. Е сега јас некаде на 4 години го префрлив големиот во засебна соба, малото на 3.
moeto spie na vakov krevet preku den spie bez problem, ama navecer go ogrqduvuvam oti mnogu se dvizi mi e strav deka ke padne.
Ништо не сака што и да направам. Ако е расположен една мала чаша цеден портокал или цитрон, инаку строго вода.
Му правам од јагоди од сливи од праски и од лубеница во нутри булет, а понекогаш му купувам од оние со сламка
Јас и правам смуди од банана праска јагоди и диња или лубеница.... Или пак цедм портокал јаболко и цвекло... И двеве комб ги обожава дури иживели правиме.... Исто се дешава да и земам и на хипп некогаш од тие мешавините и тие ги сака и вода обожава да пие а замислете до пред некој месец ја молев за вода
Kako se spravuvate so izlivite na bes ili neznam kako da se izrazam na primer deneska izlegovne na prosetka so prijatelka abe placese se frlase na zemja de ne saka vo kolicka de ne saka vo race nitu pa da odi prosetavme 5 min i se vrativme doma , vo sabotata ajde vo eden salon za mebel bevms isto crkase vikase ke legnese na zemja.Mi se ide nekogas koga na skolo ke trgne da go iznesam...naskoro so avion patuvame se prqsuvam kako li ke stigneme.
Јас значи пукам од нервоза поради едни неспособни аптекарки во моево маало. И секогаш си велам не влегувам таму да пазарам, ама ајде попатно ми е а многу пати сум се разочарала бидејќи гледаат само да продадат нешто па макар и да не е тоа вистинското. Малиов има тт, денски го пратив мм да земи некои работи меѓу кои и Чепчиња ефералган за 15 месеци. Дома имам и сируп, ова за секој случај. Јас не проверив што пишува, прв пат купувам и си велам знаат што даваат (зегин е плус аптекава). Е, вечерва, малиот крева 38.7, ама сируп не сака да пие. Ајде си велам-чепче. Читам, што ќе видам - му дала од тие за 4-6 месеци. Мислам таква цела вџашена што да правам. 100 пати пробав сируп, не сака, плачи, вришти, омалаксан в крај. Плус, 23 часот. И така да барам луѓе па да бараат дежурни аптеки и да дојдиме до правилните чепчиња.... детево цело свенато а поскоро можеше да си прими лек....Уф, вриев....Значи со која одговорност дава нешто за дете што не е наменето за таа возраст? Еднаш се подумав да ставам (какво-такво) ама една аптекарка пријателка рече земај соодветни слаби ќе му се. И така сега да видиме како ќе поминеме вечерва, утре одма на доктор. Не сака ни да јаде.. Со јадењето сакав да прашам, што правите во вакви моменти?
Ништо што и да направиш со јадењето залудно е, ама ден два ќе се врати во нормала, форсирај повеќе течности
Ништо со јадењето, ни мојот не сакаше ништо во уста да стави. Пробај со супа, надроби лепче да го држи сит и не го форсирај туку пробај после чепче/сируп кога ќе ја спушти температурата тогаш понуди му. Додека има температура нема шанси да отвори уста. И нормално многу течности, електролити, сокови било што знаеш тоа. А како не сака да пие сируп? Не оставај така, легни го кај тебе во раце цврсто, ставај му полека во уста и не го кревај да не плукне. Јас само така успевав антибиотикот да му го давам. Мора така, за негово добро. Со лесно.